Dodaj do ulubionych

Prowansja, cd. [18+]

21.04.26, 15:57
Znacznik, bo o degustację win będę pytać, a wszak mogą to czytać dzieci...

Wycieczka do Prowansji, o którą pytałam, już się skrystalizowała wink i w zasadzie obejmie wyłącznie wschodnia Prowansję (plus kawałek formalnie Oksytanii wink), bez Lazurowego Wybrzeża i Marsylii. Trasa: Nicea – Aix – region Luberon – Orange – Avignon – Nîmes – Camargue (Aigues-Mortes i Saintes-Maries-de-la-Mer) – Arles.
I teraz pytań kilka z prośbą o forumową doradę:
1. Które miasteczka w Luberon byście polecały do obejrzenia? Także pod kątem łatwości zaparkowania wink i potencjalnie mniejszego tłoku (będziemy w maju). Na pewno będziemy w Lourmarin i Roussillon (bo po drodze), ale poza tym? Na słynne Gordes ludzie kręcą nosem wink, że tłok, drogo i kolejki do parkomatów (choć będziemy niedaleko z racji opactwa Notre-Dame de Sénanque). Bonnieux i Lacoste? Fontaine-de-Vaucluse? Goult? Saignon? Wszystkiego nie obskoczymy wink.
2. Tak z ręką na sercu wink, czy jest sens zaglądać do Châteauneuf-du-Pape? Jest tam coś więcej niż sklepy z winami (wina nie mamy zamiaru nabywać, IMO bardzo traci w transporcie, a degustować trochę głupio, jeśli się nie będzie kupować) i (drogie) restauracje? Niby jakieś muzeum wina jest, ale czy warto? Była któraś?
3. Może komuś zapadła w pamięć jakaś knajpka w ww. miejscowościach?
4. I ogólnie jakieś mniej oczywiste polecajki wink
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:18
      Darowalabym sobie Orange. Arles i Avinon koniecznie.
      Pozostałych nie odwiedziłam, to sie nie wypowiem.

Knajpek wszędzie mrowie. No I cudowne boulangeries. Fajnie kupić quiche, butelkę trucizny i zrobić sobie piknik wzorem lokalsów
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:37
        W Orange mamy dwa noclegi (w tym jeden dzień na Avignon), więc sobie nie darujemy wink.

Że knajpek dużo, to widzę, już mam nawet jakieś preferowane wybrane (takie, żeby danego dnia były czynne - ci Francuzi to leniwi są bardziej niż Hiszpanie i Włosi wink, nie tylko robią długą przerwę w środku dnia, to jeszcze mają czynne 4 dni w tygodniu).
        • homohominilupus Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 17:03
          mdro napisała:

> W Orange mamy dwa noclegi (w tym jeden dzień na Avignon), więc sobie nie daruje
          > my wink.

A to nie, faktycznie 😉

>
          > Że knajpek dużo, to widzę, już mam nawet jakieś preferowane wybrane (takie, żeb
          > y danego dnia były czynne - ci Francuzi to leniwi są bardziej niż Hiszpanie i W
          > łosi wink,

Ej, tylko nie ze Hiszpanie leniwi 😜 wiem ze żartujesz ale to dość powszechny mit i bardzo niesprawiedliwy
          nie tylko robią długą przerwę w środku dnia, to jeszcze mają czynne 4
          > dni w tygodniu).

A jak wejdziesz do restauracji o 13.59 to zapomnij i jeszcze Cię obsyczą 😄 (i wtedy polecam ten piknik)
          • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 22:33
            Mówisz, że z tą przerwą gorzej niż w Hiszpanii? wink
            Nic to, zawsze mamy ze sobą ratunkowe suchary bieszczadzkie, w Kadyksie nam życie uratowały wink - przyjechaliśmy po wczesnym śniadaniu i biegaliśmy, żeby zdążyć obejrzeć różne Murille i Goye i zanim się zorientowaliśmy, to wszystkie knajpy pozamykali. Myślałam, że w takim dużym turystycznym mieście to coś się znajdzie, ale guzik. W końcu jakąś kawiarnię znaleźliśmy; kelner się zlitował i znalazł nam jakieś słodkie pieczywo pozostałe ze śniadania wink.
            • homohominilupus Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 23:10
              Gorzej, dużo gorzej! I jeszcze obfukać mogą ze macie czelność o 14 do restauracji przychodzić i jeszcze moze na jedzenie liczyć 😆

Najpóźniej 13.30 zeby bylo bezpiecznie a i tak różnie moze być. Wiec warto mieć w kieszeni jakis quiche (piekarnie tez zamykają w środku dnia, a co)

Tzn w jakichś turystycznych miejscowościach moga nie byc tak radykalnie choć z drugiej strony jak piszesz o tym Kadyksie...

W takim Madrycie np bez problemu zjesz po 15. Nie wszystkie knajpy oczywiście sa dostępne ale cis sie zawsze znajdzie
    • lajtova Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:24
      Z twojego wpisu wynika, że masz problem alkoholowy.
      Idz na terapie i kup alkomat.
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:39
        Wiem sad
        Dlatego nie chcę dawać złego przykłady nieletnim (nigdy nie wiem, czy to nieletni, czy małoletni, czy niepełnoletni - ale i tak nie chcę).
        • homohominilupus Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 17:05
          No i pamiętaj ze nie ma bezpiecznej ilości alkoholu
      • dreg13 Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:41
        Problem to jest do 50 rż. Powyżej to już hobby.
        • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:52
          Ufff...
      • azalee Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:50
        Jakby miala problem alkoholowy to alkomat juz by miala przeciez.
        • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:53
          Nie prowadzę, to mogę mieć problem bez alkomatu, a co!
    • nenia1 Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 16:54
      Same Saintes-Maries-de-la-Mer doopy nie urywa, to raczej baza wypadowa na rezerwat przyrody Camargue. Ciekawy jest tam kościół, wiszą w nim wota dziękczynne, ma to swój specyficzny klimat a w podziemiu jest figura patronki Romów, ściągają tu podobno ich liczne pielgrzymki, ale ja nie trafiłam. W każdym razie takie ciekawostki. Jak już tu będziesz to ja bym się wybrała do Parku Ornitologicznego Pont de Gau. Oczywiście o ile interesują cię ptaki. Żyją tam na wolności, są piękne, niespotykane w Polsce flamingi, ibisy, czaple złociste, są przyzwyczajone do karmienia. Piękne miejsce. No i konie. Słynne białe konie z Camargue. Jakiś romantyczny wypad na koniach wieczorem przy zachodzie słońca, po plaży...big_grin Serio, polecam.
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 17:01
        Pont de Gau mam na liście must see wink - interesują nie interesują, ale flamingi chcę zobaczyć! Święte Marie w zasadzie pod kątem zjedzenia czegoś (plus, jak piszesz, kościół).
        A koń na mój widok by się postukał kopytem w czoło big_grin (pomijając już to, że jakoś nigdy w siodle mi się nie zdarzyło siedzieć).
        • nenia1 Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 18:02
          o to jak zjedzenie czegoś to mogę polecić knajpkę na rynku, świetnie się siedzi na zewnątrz, pod bardzo starym drzewem, chyba La Maison de Jeanne, ale głowy nie dam. W sumie we Francji wszędzie smakuje, choć raz się nacięliśmy. Ja Marsylię też bym odpuściła, nie lubię dużych miast, ale jakbyś była w okolicy (Nicea-Aix) to przepiękny jest Park Narodowy Calanques. Można wybrać się pieszo, albo na wycieczkę statkami np. z Cassis.
          • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 22:24
            Dzięki, zapisane wink.
            Na Calanques czasu nie starczy.
            • grey_delphinum Re: Prowansja, cd. [18+] 22.04.26, 22:41
              My musielismy sie obejsc smakiem, bo akurat Kalanki byly niedostępne z powodu zagrożenia pozarowego, ale rejs w ich okicy batdzo mi się podobał.
              • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 22.04.26, 23:12
                O, fajnie, że się pojawiłaś, pamiętam, że wspominałaś o swojej zeszłorocznej podróży. Byłaś może w tym Châteauneuf-du-Pape?
    • swiecaca Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 17:09
      Nie mam mapy pod ręką ale okolice Lac de st croix są cudowne
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 21.04.26, 22:24
        Niestety, dużo za daleko od okolic, gdzie będziemy. Może kiedyś?
    • jola_ep Re: Prowansja, cd. [18+] 22.04.26, 20:09
      Fontaine-de-Vaucluse lubię, trasa do źródła, piękne przyrodniczo otoczenie. Na wzgórzu są niewielkie ruiny, z ładną panoramą na okolice.

Gordes bardzo mi się podobało, ale byłam w lutym, dużo mniej turystów. Najlepszy jest widok na Gordes i okolice. Samo miasteczko też ładne, oczywiście. Podobał mi się wąwóz du Véroncle. Trasa miejscami jest nieco wymagająca. Może jednak (jak lubicie przyrodę) warto się przejść. Jeśli już, to polecam zacząć od terenu piknikowego przy drodze D15. Z samego miejsca piknikowego też ładny widok. W Gordes staliśmy na bezpłatnym parkingu des Bories. Kawałeczek od miasta, ale poszliśmy trasą widokową przez opactwo Notre-Dame de Sénanque wink Wracając najkrótszą drogą mieliśmy najlepszą panoramę na Gordes. Bawiły nas słupy zamaskowane na palmy i stacje transformatorowe udające bories. Naprawdę dbają o wygląd miasteczka smile

Moje opinie są oczywiście bardzo stronnicze, każdy lubi co innego. Ale mam wrażenie, że w Luberton gdzie się rzuci kamieniem, tam jest ładnie smile Byłam dwa razy i chciałabym tam jeszcze wrócić.
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 22.04.26, 23:08
        O, to z was turyści kwalifikowani wink, to jednak całkiem solidne kawałki do przejścia, my aż tak wprawnymi piechurami nie jesteśmy (zwłaszcza ja). I bardziej interesują nas kamienie obrobione niż te w stanie naturalnym wink.
        Z miasteczkami pewnie zobaczymy, na ile nam starczy czasu, dopadło mnie embarras de richesse, że tak z francuska zarzucę i nie wiem, co wybrać...
        • jola_ep Re: Prowansja, cd. [18+] 23.04.26, 16:09
          No więc trza zdać się na intuicję. I tak wszystkiego się nie zobaczy! Warto zwyczajnie zachwycić się tym, co stanie na drodze...
    • jkl13 Re: Prowansja, cd. [18+] 23.04.26, 06:14
      Gordes koniecznie, ja byłam zachwycona. I jeśli lubisz miód, kup właśnie tam miód dębowy, jest genialny.
      Saintes-Maries-de-la-mer bym z kolei odpuściła, d.upy nie urywało, nic szczególnego.
      Za to bardzo polecam kamieniołom Carieres -de-Lumieres. Co roku jest inny pokaz multimedialny i wstęp tam to było jedno z największych zaskoczeń podczas wyjazdu do Prowansji. Bardzo pozytywnych zaskoczeń.
      • jola_ep Re: Prowansja, cd. [18+] 23.04.26, 16:06
        Bardzo dziękuję. Koniecznie muszę odwiedzić, jak będę w pobliżu smile Kamieniołom jest bliziutko Les Baux-de-Provence. To niemal obowiązkowy punkt na mojej trasie (mam sentyment do olejku lawendowego, który zawsze tam kupuję w pięknych okolicznościach, dodatkowo wygodny parking, z tej strony gdzie potem trzeba się trochę wspinać).
    • bywalec.hoteli Re: Prowansja, cd. [18+] 24.04.26, 11:13
      super, daj potem relację
    • mayaalex Re: Prowansja, cd. [18+] 25.04.26, 10:14
      W Chateauneuf du Pape bylismy bo to moje absolutnie ulubione wino - degustowalismy i zakupilismy troche bo dla mnie nawet jesli traci w transporcie to milo jest potem otworzyc w listopadzie butelczyne i powspominac, jak to w sierpniu pijalismy to samo na wakacjach. Jesli te dwie rzeczy Cie nie interesuja (tzn degustowanie i kupowanie) to bym sobie miasteczko odpuscila. My bylismy w 2020 roku, dzieki pandemii bylo dosc pustawo ale jesli bedzie wiecej ludzi to tylko sie umeczycie parkowaniem i potem chodzeniem w tlumie a do zwiedzania nie ma az tak wiele (mozna sie wspiac kawalek zeby zobaczyc ruiny). Wg mnie lepiej ten czas sobie przeznaczyc na cos innego (a najlepiej na to, zeby miec wiecej czasu w jednym z tych miejsc, o ktorych piszesz).
      W Awinionie jedlismy w miejscu, w ktorym bylam tez rok wczesniej i bardzo nam sie spodobalo - La Cuisine des Copains. Swietna watrobka cieleca, bezpretensjonalnie i milo. W jakiejs gazecie ich polecali i tak ich znalazlam.
      Nimes jest sliczne i bardziej posh, Orange takie bardziej lokalne - w Orange w centrum byl tez fajny targ (nie pamietam w jakie dni), mieli sporo lokalnych dobrosci typu miody i konfitury, mozna sie zaopatrzyc smile
      Aha, pamietaj ze we Francji restauracje serwuja bardzo dobra wode z kranu, za darmo, prosisz po prostu o une carafe d’eau zamiast wydawac miliony na wode w butelce (i lokalsi tez generalnie tak robia, to zupelnie normalne zachowanie a nie jakies turystyczne fanaberie wink - chyba, ze wolisz gazowana oczywiscie.
      • mdro Re: Prowansja, cd. [18+] 25.04.26, 11:53
        Dzięki!
        Podegustować to może i byśmy podegustowali, ale jedno musi prowadzić wink.

Eh, nigdy już tak nie będzie tak pusto jak w pandemii wink, ja mam z kolei wspomnienia z Rodos...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka