Dodaj do ulubionych

Topinambur

24.04.26, 18:30

Kupiłam po raz któryś, jest pyszny i nagle staniał. Robiłam jak ziemniaki - po prostu z wody, tym razem chce to szlachetne warzywo wykorzystać lepiej. Mam dość niejasny pomysł na pieczony (wyszorowany, w skórce, w ćwiartkach), z posypką z orzechów laskowych i chyba szałwii, jeśli kupię świeża, plus Bursztyn albo Pecorino.

Jeśli ematka ma jakoś pomysł, będę wdzięczna za podzielenie się. Z góry dziękuję, lubię się inspirować forum.
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Topinambur 24.04.26, 18:53
      Z tą szlachetnością to bym nie przesadzała, bo to chwast dziko rosnący, ale jest bardzo smaczny. Nigdy sama nie robiłam, a w restauracjach widuję rzadko, ale jak się trafi chętnie zamawiam dania z nim, tylko chyba zawsze to było puree.
      • magda.z.bagien Re: Topinambur 24.04.26, 20:04
        Zdarza mi się wrzucić do zupy. Gdzieś słyszałam, że restauracje nie podają że względu na skutki uboczne.
        • mia_mia Re: Topinambur 24.04.26, 20:25
          A jakie są skutki uboczne?
          • glasscraft Re: Topinambur 24.04.26, 20:26
            Gazy 😇, u nas na nie mowia czasami fartichokes.
            • magda.z.bagien Re: Topinambur 24.04.26, 20:49
              I to takie, że unosisz się jak balon pod sufitem.
    • glasscraft Re: Topinambur 24.04.26, 20:05
      Robilam zupy krem, jak mialam nadmiar w ogrodzie.
      • princesswhitewolf Re: Topinambur 24.04.26, 20:49
        A dobrze to u nas rosnie? To sobie wsadzs
        • magda.z.bagien Re: Topinambur 24.04.26, 20:51
          Świetnie rośnie i trudno się pozbyć. Odrasta z małego kawałka zostawione go w ziemi.
        • glasscraft Re: Topinambur 24.04.26, 21:01
          Za dobrze - zwlaszcza jak chcesz sie pozbyc.
          • princesswhitewolf Re: Topinambur 24.04.26, 21:32
            Czyli jak chrzan?
            • chicarica Re: Topinambur 24.04.26, 21:45
              Gorzej.
            • glasscraft Re: Topinambur 24.04.26, 21:47
              Gorsze 🤣 wydaje ci sie, ze wygrzebalas kazda bulwe, zeby w nastepny sezonie sie okazalo, za nie I fartichoke wychodzi ci nosem. Lubie, ale wole kupic na raz. Moze da sie w torbach na ziemniaki, zeby nie rozlazlo sie.
        • chicarica Re: Topinambur 24.04.26, 21:45
          A w życiu nie sadź, chyba że chcesz mieć warzywo którego nigdy nie wyplenisz nawet ogniem.
          • princesswhitewolf Re: Topinambur 25.04.26, 08:46
            No ale mozna posadzic przeciez w duzych pojemnikach a nie koniecznie w gruncie.
            • magda.z.bagien Re: Topinambur 25.04.26, 09:42
              Można też wpuścić dzika to ogródka, wykopią i zjedzą.
              • princesswhitewolf Re: Topinambur 25.04.26, 13:00
                Tu nie ma dzikow. Jelenie sa i lisy. Lisow duzo
                • magda.z.bagien Re: Topinambur 25.04.26, 16:21
                  Wiem. Też tu mieszkam.
    • princesswhitewolf Re: Topinambur 24.04.26, 20:49
      Czy mowisz o tym co tu sie nazywa Jerusalem Artichokes? Taka nazwa chociaz z karczochami nic to nie ma wspolnego.

Ja lubie tez i chyba watek o tym kiedys zalozylam. Obieram, gotuje najlepiej na parze a potem maselkiem traktuje.

Albo jak robie danie wielowarzywne to dodaje
    • chicarica Re: Topinambur 24.04.26, 21:44
      Bo wszyscy posadzili i pleni się toto jak oszalałe i nie idzie wytępić. Broń Boże nie sadź w ogródku bo będziesz mieć topinambury do końca życia.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Topinambur 24.04.26, 22:38
      Topinambur ma bardzo orzechowy aromat, jeśli go upieczesz, więc orzechy bym sobie darowała. Do piekarnika, oliwa, sól, świeżo mielony pieprz i już. Lubię też puree z dodatkiem białych warzyw korzeniowych (pietruszka, seler, ale nie za dużo, żeby nie zdominowały!), generalnie bardzo dobre warzywo i mam wrażenie, że kompletnie zapomniane.
      Rośnie rzeczywiście jak chwast, więc w ogrodzie zaleca się sadzić w barierach korzeniowych/bulwowych.
    • aqua48 Re: Topinambur 24.04.26, 22:47
      Bardzo lubię pieczone. Gotowane mi nie smakują. Nie obieram. Zapiekam w brytfance razem z ziemniakami, papryką, cebulką, posypane tylko drobno krojonym boczkiem.
    • 35wcieniu Re: Topinambur 24.04.26, 23:37
      Jadłam zupę-krem. Bardzo mi smakowała.
    • mizantropka65 Re: Topinambur 25.04.26, 16:30
      Nie pomogę, jem na surowo. Uwielbiam, przy tym mój organizm mi dziękuję

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka