lajtova 26.04.26, 16:31 Oni naprawdę nie czują zażenowania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:46 Byłaś nastolatką która prócz długiego i bolesnego leczenia musiała stracić swoje piękne długie włosy, swoją tożsamość w wieku w którym wygląd zewnętrzny tak bardzo się liczy? Byłeś nastolatkiem którego matce lekarz powiedział w obecności chorego dziecka, że nic z niego nie będzie, a włosy po chemii mu nie odrosły? Bo ja znam takie dzieci. Znałam i pamiętam też takie którym się nie udało. Ja myślę że ten gest dla wielu chorych dzieci może dużo znaczyć - że są ludzie znani mniej lub bardziej którzy ich wspierają w chorobie, w leczeniu i dla których te zewnętrzne oznaki przebytego raka nie są stygmatyzacją chorych, ale świadectwem waleczności i odwagi.. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:49 Po pierwsze piszesz nie na temat. Po drugie nie egzaltuj się tak. Nastolatce bardziej by pomogło gdyby ci wszyscy lansujący się tam ludzi płacili uczciwie podatki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:51 lajtova napisała: > Nastolatce bardziej by pomogło gdyby ci wszyscy lansujący się tam ludzi płacili > uczciwie podatki w Polsce. 🤣🤣🤣 Dowcipnaś Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:58 iwles napisała: > lajtova napisała: > > > > Nastolatce bardziej by pomogło gdyby ci wszyscy lansujący się tam ludzi p > łacili > > uczciwie podatki w Polsce. > > > 🤣🤣🤣 > Dowcipnaś W sumie coś tym śmiesznego? Ma rację. Akcje charytatywne są w porządku, ale ktoś kto najpierw unika płacenia podatków w kraju, czym przyczynia się do kiepskiego stanu usług publicznych, a potem się lansuje na pomocy - to jest żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:07 A tyyyyyle pomyj wylewa się na tych, którzy nie rozliczają Pitów w miejscu tymczasowego zamieszkania, np. w Warszawie po to, by dofinansować to miejsce, z którego się korzysta na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:09 Pity się po prostu rozlicza tam, gdzie się mieszka, inaczej US cię ściga. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:41 A skąd US wie, że ma cię ścigać, skoro nie ma dostępu do bazy adresowej osób fizycznych nie prowadzących DG? Jeśli nie ma dostępu, to jak może zweryfikować prawidłowość danych adresowych? Urząd w tej kwestii tyle wie, ile mu płatnik/podatnik przekaże. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:47 Zapewniam, że wie. Wiem to, bo mnie ścigał lata temu i musiałam składać czynny żal Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 20:32 Hmmm, zastanówmy się, skoro składałaś czynny żal, to jakim cudem stało się to w konsekwencji ścigania przez US? Za www.biznes.gov.pl/pl/portal/ou73 "Złóż czynny żal - dobrowolne przyznanie się do naruszenia przepisów podatkowych Jaki jest cel czynnego żalu Czynny żal to dobrowolne zawiadomienie o popełnieniu wykroczenia lub przestępstwa skarbowego. Jeśli nie wypełnisz w terminie obowiązku podatkowego albo celnego, narażasz się na karę. Możesz jednak uniknąć kary jeśli: - złożysz czynny żal, czyli zawiadomisz o popełnieniu czynu zabronionego naczelnika urzędu skarbowego lub naczelnika urzędu celno-skarbowego, informując o istotnych okolicznościach popełnienia czynu (...)" "Kiedy nie można skorzystać z czynnego żalu Nie możesz skorzystać z czynnego żalu, jeśli: - zostałeś wezwany w związku z popełnionym czynem zabronionym, a organy podatkowe udokumentowały już popełnienie przestępstwa skarbowego lub wykroczenia skarbowego - jesteś w trakcie postępowania kontrolnego" Zatem? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:53 Ci państwo też nie są ani tym dzieckiem, ani ich matką. Znajoma onkomama napisała dziś natomiast, że to jest trywializowanie tego, co się czuje, kiedy człowiek musi ogolić głowę swojemu dziecku w wieku przedszkolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:56 Dokładnie tak to widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:15 alexis1121 napisała: > Dokładnie tak to widzę. Noo. Faktycznie ta zbiórka zasypała podziały, które wydawały się nie do zasypania. Angazetka i Alexis mówią jednym głosem! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:57 Każdy ma prawo do własnych uczuć. Inni oknorodzice sami gołą głowy na znak solidarności. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:58 Solidarności z własnym dzieckiem czy z tą akcją? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:14 I tu, i tu, chodzi o solidarność w leczeniu, bo jest ono bardzo obciążające. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 16:58 I oczywiście, że dodatkowa kasa na chore dzieci jest fajna i mam nadzieję, że zostanie dobrze wydana. Tylko to jest pospolite ruszenie, zryw narodowy oraz lans, a nie działanie systemowe - a to ono byłoby faktycznie potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:02 angazetka napisała: > I oczywiście, że dodatkowa kasa na chore dzieci jest fajna i mam nadzieję, że z > ostanie dobrze wydana. Tylko to jest pospolite ruszenie, zryw narodowy oraz lan > s, a nie działanie systemowe - a to ono byłoby faktycznie potrzebne. > Tak. Zawsze przy takich okazjach nasuwa mi się kilka pytań. Gdzie jest granica lansu i pomagania. Czy bardziej pomagają innym, czy sobie - lansując się lub wybielając wcześniejsze przewinienia. Dlaczego te wszystkie leki i terapie są takie drogie, czy rzeczywiście są skuteczne? Czy to ogromny biznes, który żeruje na ludzkiej desperacji? Ostatecznie zdrowie jest bezcenne, więc ceny mogą szybować w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:23 runny.babbit napisała: > Zawsze przy takich okazjach nasuwa mi się kilka pytań. Gdzie jest granica > lansu i pomagania. Czy bardziej pomagają innym, czy sobie - lansując się lub wy > bielając wcześniejsze przewinienia. Niemniej znakomita wiekszosc charities/charitable organizations zabiega o wsparcie roznych popularnych osob, celebrities, zamoznych sponsors, bo dzieki nim okreslone cele staja sie bardziej naglosnione, bardziej popularne, potencjalni dawcy chetniej wplacaja chocby i najmniejsze donations. Tak to dziala. Mozna sie przeciwko temu buntowac ale faktem jest, ze gdy jakies charity ma famous patrons, latwiej mu pozyskac datki od tysiecy "not famous". Life. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:26 No dokładnie. Ci wszyscy znani ludzie którzy się tu niby "lansują" zdobywają w ten sposób popularność i rozgłos dla akcji i zachęcają innych do wpłat. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:59 Jedno nie wyklucza drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:05 angazetka napisała: > Jedno nie wyklucza drugiego. No i? Uważasz, że lepiej nie robić nic, niż komuś pomóc? Lepiej by w takiej akcji nie brał udziału nikt znany, by nie było o niej głośno i żeby zebrano 1500 zł? Miałabyś wówczas poczucie sprawiedliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:06 Nie będę dyskutować z chochołem, który stawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:09 angazetka napisała: > Nie będę dyskutować z chochołem, który stawiasz. Nie, to Ty stawiasz absurdalną tezę, że ktoś biorący udział w zbiórce na chore dzieci się w ten sposób "wybiela". Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:11 Nie wybiela, nie pisałam o wybielaniu. Lansuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:16 angazetka napisała: > Nie wybiela, nie pisałam o wybielaniu. Lansuje. No ale w czym Ci to konkretnie przeszkadza? Niech się lansują na zdrowie, jeśli tym samym przyciągają darczyńców i propagują akcję. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 20:40 W tym wypadku "cel uświetnia środki". Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:47 bi_scotti napisała: > > wcy chetniej wplacaja chocby i najmniejsze donations. Tak to dziala. Mozna sie > przeciwko temu buntowac ale faktem jest, ze gdy jakies charity ma famous patron > s, latwiej mu pozyskac datki od tysiecy "not famous". Life. > Dzięki kapitanie oczywisty. Tyle że ja piszę o osobach, które próbują tym lansem na pomaganie wybielić samych siebie, a nie o normalnych celebrytach. Zakładam że nie każdy unika płacenia podatków lub ma wyroki sądowe na koncie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:59 runny.babbit napisała: > ja piszę o osobach, które próbują tym lanse > m na pomaganie wybielić samych siebie, a nie o normalnych celebrytach. Zakładam > że nie każdy unika płacenia podatków lub ma wyroki sądowe na koncie. Wybielic? Chyba przesadzasz. Mozna byc przestepca podatkowym (lub jakimkolwiek innym) a przy okazji honestly wspolczuc ludziom doktnietym ciezka choroba & chetnym wplacic iles tam $$$ na research etc. To, ze ktos jest scigany za this or that nie musi mu odbierac wszystkich ludzkich odruchow. Wolalabys zeby ci ludzie nie wpalcili nic na ten akurat cel? Ja mysle, ze to jest good, takie ogolne "good", ze wplacaja. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 19:37 bi_scotti napisała: > > Wybielic? Chyba przesadzasz. Mozna byc przestepca podatkowym (lub jakimkolwiek > innym) a przy okazji honestly wspolczuc ludziom doktnietym ciezka choroba & che > tnym wplacic iles tam $$$ na research etc. To, ze ktos jest scigany za this or > that nie musi mu odbierac wszystkich ludzkich odruchow. Wolalabys zeby ci ludzi > e nie wpalcili nic na ten akurat cel? Ja mysle, ze to jest good, takie ogolne " > good", ze wplacaja. Cheers. > > A mi się słabo skleja, że osoba która optuje za prywatyzacją służby zdrowia, co spowodowałoby że takie zbiórki musiałyby być codziennie, lansuje się na pomaganiu. Podobnie unikający podatków. Co to zmienia, że go współczucie wzięło dla chorych, gdyby płacił podatki w kraju, to może mniej zbiórek byłoby potrzebnych? Ale może tacy jesteśmy. Musi być wielki zryw narodowy, musi być emocjonalnie, zamiast racjonalnej dyskusji o ochronie zdrowia, składkach i innych nudnych rzeczach. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 19:56 Yyyy, niejeden zepsuty do szpiku kości celebryta lansował się na dobroczyńcę właśnie dokladnie po to, żeby poprawić swój wizerunek i sprawić, że gdy wyjdą jego ciemne sprawunkami jaw, ludzie nie chcieli w to wierzyć, bo przecież taki dobry i szanowany człowiek, sami wpłacali na jego fundraisings i zrobili sobie z nim fotę przy okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:32 A ile tych osób z wyrokami sądowymi i unikających podatków wsparło tę akcję? 5? 10? Wpłacili całe 200 baniek? Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:34 kamin napisała: > A ile tych osób z wyrokami sądowymi i unikających podatków wsparło tę akcję? 5? > 10? Wpłacili całe 200 baniek? A od ilu czujesz niesmak? Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 14:17 Niesmak czuję, gdy ktoś potępia w czambuł świetną inicjatywę, tylko dlatego, że się podłączyło pod nią kilka czarnych (a właściwie szarych) owiec. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:53 Są drogie, bo ich opracowanie wymaga olbrzymich nakładów finansowych plus w jakimś stopniu zarabia się na desperacji tych ludzi. Problem widzę w tym, że lekarze często chyba nie mają tyle siły, żeby powiedzieć rodzicom czy choremu człowiekowi, że na ten moment skuteczność niektórych terapii jest znikoma. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 19:42 mia_mia napisał(a): > Są drogie, bo ich opracowanie wymaga olbrzymich nakładów finansowych plus w jak > imś stopniu zarabia się na desperacji tych ludzi. Problem widzę w tym, że lekar > ze często chyba nie mają tyle siły, żeby powiedzieć rodzicom czy choremu człowi > ekowi, że na ten moment skuteczność niektórych terapii jest znikoma. Imo powinno być to bardziej transparentne. Często trudno odróżnić faktyczną terapię eksperymentalną od hochsztaplerstwa. W medycynie nigdy nie starczy pieniędzy na wszystko. Czy skończy się tak, że będzie leczone tylko to co będzie medialne i lepiej rozreklamowane? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 20:13 Poza tym, co prawda można argumentować, że to eksperyment, którego rezultaty pomogą potem setkom czy tysiącom innych chorych i fajnie, ale DLACZEGO ma ten eksperyment i to zdrowie tysięcy przyszłych chorych fundować rodzina jednego chorego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee2 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:51 > DLACZEGO ma ten eksperyment i to zdrowie tysięcy przyszłych chorych fundować rodzina jednego chorego dziecka? No ale jeśli zostanie opracowany lek na konkretnego raka, to firma, która go wyprodukuje, będzie ciągnąć zyski ze sprzedaży. Czy zwróci wtedy ludziom pieniądze, które wpłacili, by to lekarstwo opracować? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:05 Czy to samo piszesz o akcji Owsiaka? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:20 angazetka napisała: > Tak, a co? A to, że wpisujesz się w narrację prawactwa. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:17 krwawy.lolo napisał: > Czy to samo piszesz o akcji Owsiaka? O akcji Owsiaka już pisze prawej strona, z wielką satysfakcją jak to Owsiak właśnie został zmasakrowany, skończony etc. Co tylko pokazuje, że naprawdę wielu osobom wcale nie chodzi tu o pomaganie... Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:25 runny.babbit napisała: > krwawy.lolo napisał: > > > Czy to samo piszesz o akcji Owsiaka? > O akcji Owsiaka już pisze prawej strona, z wielką satysfakcją jak to Owsiak wł > aśnie został zmasakrowany, skończony etc. Co tylko pokazuje, że naprawdę wielu > osobom wcale nie chodzi tu o pomaganie... Owsiaka wspierają prawicowi politycy. Bo przecież KO/PO nie jest lewicą. Tu jest inna bajka z tym zbieraniem pieniędzy. Ciekawi mnie, czy komuś coś pomagasz, czy tylko pyskujesz na necie? Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:17 angazetka napisała: > I oczywiście, że dodatkowa kasa na chore dzieci jest fajna i mam nadzieję, że z > ostanie dobrze wydana. Tylko to jest pospolite ruszenie, zryw narodowy oraz lan > s, a nie działanie systemowe - a to ono byłoby faktycznie potrzebne. > Twoje założenie jest pozbawione krzty logiki. To, że oni tę kasę zbierają nijak wpływa na to jak skonstruowany jest i jak działa system. To porównywanie jabłek do pierogów. A jeśli chodzi o sposoby lansowania się influencerów, to jesteś ostatnią osobą, która powinna się na ten temat wypowiadać. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:06 Każdy rodzic chorego dziecka ma prawo do swoich odczuć. I już samo bycie kimś bliskim chorego na raka dziecka, i dorosłego też, jest przerażającym doznaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
nastarana Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:10 Jesteście kompletnie oderwane o rzeczywistości. Po prostu nie chce się wierzyć, że coś takiego wypisujecie. Nie piszę o lajtovej, bo Lajtova to wiadomo. Gdybym miała chore dziecko na którego leczenie nie ma kasy, to mam w d…pie sposoby w jakie się te kasę zdobywa. Co mnie obchodzi, czy oni się golą, prostytuują czy tatuują? Jakie to ma znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:01 Ludzie w Polsce najwyraźniej potrzebują cyrków i celebrytów więc niech będzie, sama słyszałam o kobiecie która gdy sama próbowała zebrać środki dla swojego chorego dziecka to nie było zainteresowania i jeszcze dostała wiadomości żeby się wzięła za robotę dopiero twarz Litewki odwróciła sytuację więc on jej pomógł. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 04:19 Tego nikt nie kwestionuje. Natomiast jest to wielkanzagadka dlaczego ktoś będzie np. głosował na konfę z nadzieją że obniża mu podatki z których jest finansowana służba zdrowia ale te zaoszczędzanie pieniądze wpłaci na akcje bo celebryta sobieogolil głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 09:09 Może to kwestia tego, że ludziom się wydaje, że jak wpłacą na taką akcję - to cała kasa pójdzie na leczenie. Jak zapłacą w składce na NFZ czy w podatkach - to one się rozmyją po różnych instytucjach, krewnych i znajomych królika, a do potrzebujących trafi jakiś promil. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 14:17 Aha, bo w fundacjach tak się nie dzieje XD Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 15:06 Dzieje, ale wiele osób o tym nie wie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 13:30 tania.dorada napisał(a): > Tego nikt nie kwestionuje. Natomiast jest to wielkanzagadka dlaczego ktoś będzi > e np. głosował na konfę z nadzieją że obniża mu podatki z których jest finanso > wana służba zdrowia ale te zaoszczędzanie pieniądze wpłaci na akcje bo celebryt > a sobieogolil głowę. Bo malo kto tak naprawde jest consistent 100% w swoich pogladach & dzialaniach. Mam bliska znajoma bardzo zaanagazowana w dzialania anti-gambling a jednoczesnie organizujaca ... Bingo Nights dla ... wspierania finansowego tych anti-gambling activities To jest dopiero fikolek pogladowy Sama uczestniczylam kiedys w Cassino Night zorganizawana przez charity wspierajace AA - tez crazy. Wiesz jak to dziala: kto jest bez grzechu, niech pierwszy tym kamieniem, eh ... A w przypadku wszelkich zbiorek na tzw. dobre cele, as always - pecunia non olet. For obvious reasons Life. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 14:48 Z tego co kojarzę to firmy typu InPost wpłaciły po parę milionów. No już widzę jak sobie nie odpisują tego od podatku, czyli to jest realnie mniej kasy dla NFZ. Może cholera NFZ powinno zrobić taki streaming. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 15:07 Odpis od podatku nie ma wpływu na składkę na NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 15:36 tania.dorada napisał(a): > Z tego co kojarzę to firmy typu InPost wpłaciły po parę milionów. No już widzę > jak sobie nie odpisują tego od podatku, czyli to jest realnie mniej kasy dla NF > Z. Może cholera NFZ powinno zrobić taki streaming. Mujborze. Co mają wspólnego podatki ze składką na NFZ? Wyjaśnisz mi jakimi krętymi ścieżkami podąża twoja logika? Firmy wpłacające na akcje charytatywne robią to od zawsze i od zawsze mogą sobie odpisać darowiznę od podatku. Ponieważ chyba słabo u ciebie z rozumieniem jak działają podatki, to zaznaczę tylko, że jak firma wyda na cele charytatywne bańkę, to nie znaczy, że zapłaci tę bańkę mniej podatku, po prostu pomniejsza o darowiznę swój dochód, od którego podatek musi zapłacić. Nie można też wydawać całego dochodu na cele charytatywne, są limity (do 10% dochodu), żeby się nie okazało, że prezes spółki ma fundację, na którą przelewa wszystko co zarobiła spółka. Firmy wpłacające hajs na akcje charytatywne po prostu przesuwają to z budżetu na marketing, więc jedyni "stratni" w tej sytuacji to agencje marketingowe, jakby już chcieć się do czegoś koniecznie przyczepić. Jeśli życzysz sobie wytłumaczenia jak działa w Polsce NFZ i jak bardzo nie ma nic wspólnego z podatkami, to służę pomocą 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 23:45 A to np. budowa szpitali i infrastruktura wokół nich są finansowane wyłącznie przez NFZ? Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 23:58 tania.dorada napisał(a): > A to np. budowa szpitali i infrastruktura wokół nich są finansowane wyłącznie p > rzez NFZ? A zbiórka była na wybudowanie szpitala? To jakoś mi cel umknął w takim razie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 23:59 Plus: wyraźnie napisałaś, że mniejsze podatki to mniej kasy na NFZ, co nie jest prawdą. NFZ nie jest finansowany z podatków, NFZ nie buduje szpitali. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:02 Wzięłabys kasę od kobiet, które w imię wyższych celów postanowiły by zebrać kasę na leczenie zarabiając własnym ciałem? Really?? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 20:59 Wyluzuj. Rak to tragedia ale masowe golenie się na zero to już chęć zarobku, nie jakakolwiek realna pomoc. Rozumiem, że jak komuś nogę uj.bie to wszyscy na znak solidarności zaczną sobie te nogi ucinać?! Lepiej wspomóc takie osoby realnie niż chodzić z ogolonną głową. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:11 Well ... maybe, just maybe sa jednak akcje/sytuacje gdy cel uswieca srodki? W tym sensie, ze nawet jesli ktos cos tam robi dla wlasnej popularnosci & poczucia zajebistosci ale przy okazji wplaca real $$$ na dobry cel, to who cares ze jest w tle i ten lans? Nothing comes from nothing. Poza tym, niestety, cancer nie wybiera - diagnoze moze dostac kazdy, rowniez ktos kto sie dzis "lansuje" badz ktos z rodziny takiej osoby. We never know, eh. Dobrze, ze zbiorka jest popularna - kazdy $ sie przyda. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:25 A niech będzie i cyrk oraz pompowanie ego najwazniejsze że w słusznej sprawie, nawet Rychu Peja się pojednał z Tede, kto następny? Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:32 Najwięcej wrogów to ma chyba Doda, dlaczego się z którymś nie pojedna np z Szulim, naparzają się teraz w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 18:33 Ostatnie jej naparzanie które słyszałam chyba wczoraj to był prokurator od sprawy Litewki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:35 www.meloradio.pl/showbiznes/doda-na-streamie-u-latwoganga-pojednala-sie-z-magda-gessler Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 08:52 kamin napisała: > www.meloradio.pl/showbiznes/doda-na-streamie-u-latwoganga-pojednala-sie-z-magda-gessler czyli patola z patolą. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 17:26 Jeden z eksiów się do niej zgłosił, wszystko dla chorych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 14:20 Tak, tylko tu trzeba też patrzeć na konsekwencje długodystansowe, ja mam o finansowaniu leczenia z prywatnych środków jak najgorsze zdanie z raczej oczywistych powodów 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 15:53 tania.dorada napisał(a): > Tak, tylko tu trzeba też patrzeć na konsekwencje długodystansowe, ja mam o fina > nsowaniu leczenia z prywatnych środków jak najgorsze zdanie z raczej oczywistyc > h powodów 😏 Konsekwencje długodystansowe są takie, że dzięki tej zbiórce kilkadziesiąt osób chce się zapisać do bazy DKMS. Kurde, może ją serio czegoś nie widzę, ale nie przekonują mnie argumenty, że bez akcji charytatywnych byłoby lepiej, bo byłaby większa presja na system. System i tak jest pod nieustanną presją finansową i społeczną. Kiedyś byłam wolontariuszką w jednej fundacji, organizowaliśmy spotkanie świąteczne dla dzieciaków z oddziału onkologicznego. Jakoś nie sądzę, żeby płacący składki na NFZ chętnie widzieli swoje pieniądze wydane na makowca dla dzieci i przebranego Mikołaja, skoro w wątku obok padają postulaty, żeby przestać leczyć starszych, więźniów, albo bezdzietnych, bo brakuje hajsu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 16:10 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > System i tak jest pod nieustanną presją finansową i społeczną. Dadaj: health care system w kazdym kraju, czy to bogatszym, czy biedniejszym ... U mnie health care jest (niby) oplacany z taxes ale przeciez nie w 100%. Podobnie z medical research. Public health services korzystaja z bardzo prywatnych donacji, donacji z firm (banki w pierwszym szeregu donors!), wszelkich akcji charytatywnych, lotteries etc. Mnie np. wscieka (moze nieslusznie?), ze jesli ktos donuje iles tam millions dla hospital albo uczelni to moze sobie miec cos tam swojego imienia I tak np. niedawno oddany do uzytku szpital w torontonskim suburb nazywa sie Cortellucci Hospital ($40mln donation) no ale tak to dziala. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 23:41 Akurat jakieś nazwisko na budynku to mnie najmniej rusza, budynek trzeba jakoś nazwać to może się nazywać Kowalski albo Muchomorek. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 16:11 *kilkadziesiąt TYSIĘCY osób, sorka, wcięło mi słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:43 Ja nie wiem co o tym myśleć, na pewno sporo w tym lansu, ale jak ktoś wspomniał w słusznej sprawie, a czy to jakoś pomaga tym dzieciom to tylko one mogą powiedzieć. Mam nadzieję, że fundacja zebrane środki, oby jak najwięcej udało się zebrać, dobrze wykorzysta, bo z tego co słyszałam dużo pieniędzy pozyskanych wcześniej nie było wydawanych, a potrzebujących jest sporo (dla jasności, nie mówię o jakiś defraudacjach tylko o przetrzymywaniu na kontach) Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:52 Nie, nie idźmy tą drogą żeby wątpić że ktoś komuś pomoże tą zbiórką. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 17:56 tzn nie ktoś komuś tylko konkretnie że pieniądze nie trafią do potrzebujących. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 20:34 Właśnie wpłaciłam 200 zeta. Dzięki za polecajkę. Pomysl na to, jak bezosobowo zebrać kupę kasy. Swoją drogą - ponoć leczenie onkologiczne w PL jest za free. Koleżanka szuka peruki bo wjechała chemia. Pierwsze zderzenie z "za darmo". Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 21:02 Czy Mejza,, hiena, która wykorzystała chore dzieci też ogolił łeb w tej akcji? Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 21:15 raczek47 napisała: > Czy Mejza,, hiena, która wykorzystała chore dzieci też ogolił łeb w tej akcji? A co ma Mejza do tematu? Wyjaśnisz? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:03 Dobro chorych dzieci. W przypadku Mejzy cudzysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:14 Ale co ma do tej akcji Mejza? Akcja jest całkowicie apolityczna. Chłopak pogonił polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:49 Przez to przerzucanie się dużymi kwotami ludzi znanych a wszyscy piszą kto ile dał ludzie mają wrażenie że jesteśmy najbogatszym narodem w Europie Chyba jednak nie jesteśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:51 kamkaklamka napisała: > Przez to przerzucanie się dużymi kwotami ludzi znanych a wszyscy piszą kto ile > dał ludzie mają wrażenie że jesteśmy najbogatszym narodem w Europie Chyba j > ednak nie jesteśmy. dla mnie najważniejszy efekt ktoś otrzyma pomoc, której by nie otrzymał i ktoś dziś płacze ze szczęścia mnie więcej nie trza resztę mam w pompie Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 08:56 kamkaklamka napisała: > Chyba jednak nie jesteśmy. W każdym razie za to, co się tu rozkrada i marnuje (nie łączyć z tą akcją) ze środków publicznych możnaby spokojnie zapewnić Polakom sferę usług publicznych na najwyższym poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: To już robi się parodia... 26.04.26, 22:52 Jak tylko zobaczyłam tam Szyca to zaraz mi się takie reklamy przypomnialy... Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 08:48 lajtova, ty żadnego zażenowania nie czujesz , hejtując, plując jadem i mową nienawiści na tych którzy pomagają... lajtova -szczyt buractwa Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 09:07 Chcą pomóc. To jeszcze nie pomagają. Na razie naprawdę dużą kasę zdobyli na pomoc ludzie, którzy z czymś takim nie mają doświadczenia. Można mieć nadzieję, że pomogą im w tym ludzie, którzy efektem rozwiązań tego entuzjazmu nie zmarnują i śledzenie co się dzieje dalej nie zgasi chęci szczodrości. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 09:24 Wolalbym zyc w kraju, gdzie takie akcje sa zbedne, bo potrzebujacy otrzymuja leczenie, rehabilitacje, materialy medyczne bez nadzwyczajnego zaangazowania spoleczenstwa. To, co nastapilo to swiadectwo bezradnosci a moze niecheci rzadzacych do zmuszenia nieplacacych podatkow, skladek w kraju. Dotyczy to oczywiscie tych blogerow, jutuberow, przedsiebiorcow z siedziba firmy w Dubaju ale i korporacji, osiagajacych dochod w Polsce. Przy okazji - Al Capone byl w swoim czasie najwiekszym sponsorem glodnych w Chicago, a prezes Zonda rozdawal pieniadze roznym fundacjom. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 09:27 kokosowy15 napisał(a): > Wolalbym zyc w kraju, gdzie takie akcje sa zbedne, bo potrzebujacy otrzymuja le > czenie, rehabilitacje, materialy medyczne bez nadzwyczajnego zaangazowania spol > eczenstwa. To, co nastapilo to swiadectwo bezradnosci a moze niecheci rzadzacyc > h do zmuszenia nieplacacych podatkow, skladek w kraju. Dotyczy to oczywiscie ty > ch blogerow, jutuberow, przedsiebiorcow z siedziba firmy w Dubaju ale i korpora > cji, osiagajacych dochod w Polsce. Przy okazji - Al Capone byl w swoim czasie n > ajwiekszym sponsorem glodnych w Chicago, a prezes Zonda rozdawal pieniadze rozn > ym fundacjom. Podzielam pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 10:04 Dziecko jak ty mało rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 09:19 Garkowski rozlicza podatki w Polsce. Natomiast to stado oszustów podatkowych, lansujące się na zbiórce, oczywiście jest żenujące. Swoją drogą natomiast, sukces takich akcji w Polsce we mnie akurat powoduje raczej smutne refleksje. Polacy nie rozumieją jak działa państwo, nie chcą w nim uczestniczyć, mają poczucie że państwo to złodziej i oszust, nie wiążą w głowie oszustw podatkowych (i to na wielkie pieniądze, bo tych co mało zarabiają nie stać nawet na udawanie rezydencji w Dubaju) ze stanem usług publicznych. I to niestety nie jest zarzut, to jest stwierdzenie okropnie dołującego i źle rokującego dla nas stanu faktycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 22:33 misiamama napisała: > Garkowski rozlicza podatki w Polsce. Natomiast to stado oszustów podatkowych, l > ansujące się na zbiórce, oczywiście jest żenujące. Swoją drogą natomiast, sukce > s takich akcji w Polsce we mnie akurat powoduje raczej smutne refleksje. Polacy > nie rozumieją jak działa państwo, nie chcą w nim uczestniczyć, mają poczucie ż > e państwo to złodziej i oszust, nie wiążą w głowie oszustw podatkowych (i to na > wielkie pieniądze, bo tych co mało zarabiają nie stać nawet na udawanie rezyde > ncji w Dubaju) ze stanem usług publicznych. I to niestety nie jest zarzut, to j > est stwierdzenie okropnie dołującego i źle rokującego dla nas stanu faktycznego > . Żeby Polacy przestali myśleć, że system ich dyma to są potrzebne dwie rzeczy: system rzeczywiście musi przestać dymać i musi minąć trochę czasu. Sorry, ale nie ma opcji, żeby zbudować społeczeństwo zakochane w systemie i go wspierajace podatkami i składkami ze spiewem na ustach, w warunkach, w jakich żyjemy. Od upadku PRL-u (chyba nikomu nie trzeba przypominać jak bardzo wtedy system nie wyrabiał) minęło raptem 37 lat, potem mieliśmy dzikie lata transformacji, kiedy masa ludzi została wydymana na maksa i musiała sobie radzić sama, nagle bez pracy i bez żadnych widoków na poprawę sytuacji. A obecnie mamy co jakiś czas afery ze znikającymi z systemu pieniędzmi, za co ludzie odpowiedzialni nie ponoszą konsekwencji, bo są chronieni przez ten sam system lub system nie jest w stanie ich ścigać. Ludzie nie kumają, jaki jest wpływ pieniędzy z podatków na ich życie (przecież nawet na ematce piszecie, że NFZ jest finansowany z podatków, co jest bzdurą), a dodatkowo widzą, że system ten hajs przewala i przejada (ławeczki za setki tysięcy, kible za miliony, defraudacje). Podsumowując: jechanie po zbiórkach niczego nie polepszy, może tylko pogorszyć chęć solidaryzowania się ludzi w obliczu wielkich celów. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 07:29 Wsrod konfederatow nazywanie skladki zdrowotnej " podatek" jest na porzadku dziennym. Z rozmow na tym forum takze czesto wynika, ze gdy mowa o obciazeniach pracodawcow, podatki i skladki wrzucaja do jednego worka. System PRL nie wyrabial sie przez ostatnie 10 lat istnienia, ale nieco wczesniej budowano fabryki ,huty, traktory, czolgi i samoloty, ktorych juz zreszta nie ma,a to co zbudowano wystarczylo na ostatnie 37 lat sprzedawania. Odpowiedz Link Zgłoś
call_me_loretta Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 14:01 kokosowy15 napisał(a): > Wsrod konfederatow nazywanie skladki zdrowotnej " podatek" jest na porzadku dzi > ennym. I słusznie. "Składka" to pieniądze przekazane dobrowolnie (na przykład na dobrowolne ubezpieczenie). "Podatek" to pieniądze przekazywane pod groźbą przemocy państwowej. Płacenie tak zwanej składki zdrowotnej jest co do zasady obowiązkowe, więc jest ona podatkiem. Innymi słowy - jeśli nazwiesz świnię orłem, to nie zacznie latać. Odpowiedz Link Zgłoś
at.attin Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 14:08 Żeby te fabryki, czołgi i samoloty przynosiły jeszcze jakąkolwiek korzyść... Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 17:05 Jaka korzysc przynosza dzis czolgi i samolooty? Traktory lepiej kupic za granica, zywnosc takze ( chyba, ze spytasz przedsiebiorcow rolnych) . W domach zbudowanych w tych okropnych czasach mieszkaja miliony ludzi. Ze stali budowano linie kolejowe i statki, ale teraz okazaly sie zbedne, lepiej placic obcym firmom za transport morski. Zbudowano dziesiatki szpitali, ale czesc z nich takze jest niepotrzebnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 16:25 Wytłumaczcie mi, bo ja naprawdę nie rozumiem. Jaki będzie realny skutek zaniechania takich akcji? Serio, dosłownie - co zmieniłby na lepsze fakt, że ta konkretna zbiórka by się nie odbyla? Tak, system nie działa jak powinien. Tak, influ uciekają z podatkami do podatkowych rajów, a kolejni rządzący nie chcą i nie umieją tego ustawowo ogarnąć. Tak, te dzieci powinny być leczone za nasze podatki. Ok, zbiórka się nie odbywa. System zacznie być wydolny? Złodzieje przestaną kraść? Ustawodawca ogarnie tyłek? Influ ze łzami w oczach zapłaci? Jak raz pytam bez sarkazmu. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 17:34 sztalugi1234 napisała: > Wytłumaczcie mi, bo ja naprawdę nie rozumiem. > Jaki będzie realny skutek zaniechania takich akcji? > Serio, dosłownie - co zmieniłby na lepsze fakt, że ta Nie konkretne akcje są problemem, tylko to że w Polsce działamy od zrywu do zrywu. System ochrony zdrowia wymaga reform i gruntownej reorganizacji, poprzedzonych długa dyskusją i analizą wydatków i dostępnego budżetu. Nudy, panie i wylansować się nie ma jak. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 18:05 Ok, zgadzam się, system leży, ale ja potrzebuję odpowiedzi: co zmieni na lepsze brak tej konkretnej zbiórki. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 19:39 sztalugi1234 napisała: > Ok, zgadzam się, system leży, ale ja potrzebuję odpowiedzi: co zmieni na lepsze > brak tej konkretnej zbiórki. > To chyba pytanie nie do mnie, bo nigdzie nie postulowałam żeby tej zbiórki nie robić. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 19:48 Tak, ja to pytanie zadaję wyśmiewającym tę zbiórkę, a także tym, którzy twierdzą, że ona jest szkodliwa. Tobie tylko odpowiadam na post skierowany do mnie, bo w tej odnodze. Zgadzając się jednocześnie - serio! - że system ssie i nie wyrabia, politycy sobie bimbają, a influ należy ładnie opodatkować. Ba, mnie należy opodatkować solidniej, ale że to nie nastąpiło - to se czasem wpłacę tu i tam - to już tak poza tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:41 sztalugi1234 napisała: > Tak, ja to pytanie zadaję wyśmiewającym tę zbiórkę, a także tym, którzy twierdz > ą, że ona jest szkodliwa. Ale czy ludzie wyśmiewają zbiórkę, czy raczej krytykują wydarzenia towarzyszące, typu hipokryzję wielu jej uczestników? Moim zdaniem nie należy nikogo uciszac " zamilcz, bo tu dzieci chorują na raka i trwa wielki zryw narodowy!", tylko właśnie zadawać pytania, że jak to jest - do takich akcji się zlecieli jak muchy do miodu, ale jak trzeba by płacić podatki w Polsce albo zatrudniać pracowników na UOP zamiast wywalać ich na śmieciowke (co jest kiepską opcją gdy się np. zachoruje na raka...)to wtedy już nie ma chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 19:59 sztalugi1234 napisała: > Ok, zgadzam się, system leży, ale ja potrzebuję odpowiedzi: co zmieni na lepsze > brak tej konkretnej zbiórki. > Nic nie zmieni. Ale ponarzekać i skrytykować zawsze można. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 20:54 Na lepsze niczego nie zmieni a czy na gorsze - trudno przewidziec. Czy, jakby Owsiak nie wyposazyl wielu oddzialow szpitalnychmw sprzet,, troche wiecej ludzi by zmarlo? Jakby nie obecna zbiorka, dzieci chore na raka bylyby nie leczone? Jwkby nie Szlachetna Paczka, Zupa na Pietrynie schroniska Brata Alberta - na uliczch byl6by trupy zmarlych z glodu i zimna? A jakby nie doplsta do paliwa, emamy jezdzilyby do pracy i sklepu tramwajem ? Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:07 Czyli nie potrafisz wskazać, co zbiórka zmieni na gorsze. Odnotowałam, następujące po tym smędzenie mnie nie interesuje. Jeżeli ktoś potrafi wskazać, co ta zbiórka zmieni na gorsze, lub jakie dobre skutki przyniósł by jej brak - chętnie poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:35 Dlaczego zakladasz, ze zbiorka zmieni cos na gorsze, lub sugerujesz ze innimtak sadza? Mysle, ze nie bedzie miala wplywu na nic, poza wplywami na konto niektorych celebrytow. Przeciezniewazne co o czlowieku mowia, wazne zeby nie przekrecili nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:43 Może właśnie lepszym pomysłem będzie pytanie co zmieniła na lepsze? Poczekamy i zobaczymy. Mam nadzieję, że wydawanie tych pieniędzy będzie równie medialne co zbieranie. Odpowiedz Link Zgłoś
sztalugi1234 Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 21:55 Kokosowy, nie fatyguj się, nie będę się tłumaczyc z czegoś, co Tobie się wydaje, że napisałam 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 14:41 sztalugi1234 napisała: > Ok, zgadzam się, system leży, ale ja potrzebuję odpowiedzi: co zmieni na lepsze > brak tej konkretnej zbiórki. > Niczego brak zbiórki nie zmieni na lepsze. Natomiast przyzwyczajanie społeczeństwa do tego, że jak jesteś poważnie chory, to w pierwszej kolejności prężna zbiórka, a NFZ to taki niewydolny system dla bidoków, może zmienić na gorsze — przekłada się na to, jakie są programy i na co ludzie głosują. Problem w tym, że jak jest dobrze, to jest dobrze, ale jak przychodzi jakikolwiek kryzys, to źródła w fundacjach wysychają i dostępność usług, które powinny być publiczne, a które były przez nie sponsorowane, nagle spada na łeb. Widziałam to w USA w 2008. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 27.04.26, 22:06 runny.babbit napisała: Nie konkretne akcje są problemem, tylko to że w Polsce działamy od zrywu do zry > wu. System ochrony zdrowia wymaga reform i gruntownej reorganizacji, poprzedzon > ych długa dyskusją i analizą wydatków i dostępnego budżetu. Nudy, panie i wylan > sować się nie ma jak. No ale co ma zrobić człowiek taki jak ja? Mam stać pod NFZetem z kartonem "ogarnijcie się"? Jak sobie czytam pomysły ematek w wątku obok jak należy zreformować ochronę zdrowia (nie leczyć rzadkich chorób, więźniów i ich rodzin, sprywatyzować) to ja już wolę, żeby się nikt do reformy nie mieszał 🤣 Owszem, sporo rzeczy w tym kraju działa "zrywami" ale np. dzięki "zrywowi" WOŚP zebrał przez ponad 30 lat jakieś nieprawdopodobne środki na doposażenie szpitali i wiele innych działań, co naprawdę sporo zmieniło na plus, a niektóre ich działania realnie wpłynęły na system (na przykład już nie trzeba zbierać na pompy insulinowe dla dzieci, bo są refundowane, a jeszcze kilka lat temu nie były). Dzięki "zrywowi" ludzie uciekający przed wojną w Ukrainie mieli co jeść na dworcach i chociaż częściowo byli zaopiekowani. Oczywiście, że wolałabym, żeby państwo się tym zajmowało, a nie wolontariusze, tylko rzeczywistość jest inna. Jakoś nie przekonuje mnie, że świat byłby lepszy, gdybyśmy zawsze stali obrażeni z założonymi rękami, bo przecież to system nie wyrabia, więc nic nie róbmy. Narracja "nie trzeba nam żadnych zbiórek, trzeba poprawič system" też jest moim zdaniem szkodliwa, bo już pisałam, że nie ma systemu, który zaspokoi wszystkie potrzeby, zawsze można coś zrobić lepiej, szybciej czy skuteczniej, a hajs nie jest nieskończony. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 14:43 jeśli coś trwa 34 lata to to trudno nazwać zrywem. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 14:44 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > Jakoś nie przekonuje mnie, że świat byłby lepszy, gdybyśmy zawsze stali obrażen > i z założonymi rękami, bo przecież to system nie wyrabia, więc nic nie róbmy. Czej, taka narracja jest tylko wtedy, kiedy się uważa, że system to jacyś "oni", miała sens przed 1989. A system to przecież my. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 17:09 tania.dorada napisał(a): > > Czej, taka narracja jest tylko wtedy, kiedy się uważa, że system to jacyś "oni" > , miała sens przed 1989. A system to przecież my. Eeee, przecież wyraźnie napisałam co musi się zmienić, żebyśmy się czuli tym systemem: powinni nas przestać dymać. Ja mam lewackie serduszko, ale nawet mi jest ciężko płacić podatki jak praktycznie każda ekipa rządząca ma na swoim koncie przewalanie kasy i kradzieże i praktycznie nikt nie ponosi za to odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 00:36 Realnie: pieniądze zostałyby w kieszeniach i dalej już nie wiadomo co. Mogłyby być spożytkowane gorzej lub lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 07:32 Przeciez to glowny argument liberalow " zostawcie nam pieniadze w kieszeni, a my wydamy je najlepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 08:30 Ja nie napisałam, że "my" wydamy je najlepiej, tylko że gorzej lub lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 08:40 A ja zacytowalem przekaz liberalow, ktorzy w ten sposob argumentuja obnizenie podatkow, obciazen bo wlasnie " my najlepiej wydamy nasze pieniadze" . Nie zauwazylas, ze zdanie bylo w cudzyslowie? Odpowiedz Link Zgłoś
kamkaklamka Re: To już robi się parodia... 28.04.26, 13:51 gdzie artykuły o nowotworach, o przyczynach, o terapiach, o tych dzieciach o potrzebujących, sytuacjach ich rodzin, planach jeśli to nie lans całej reszty to czemu całe zainteresowanie skupia się wokół gwiazd akcji, kto ile dał, jakie filmy nagrywał youtuber, o trudnym dzieciństwie rapera, o wyścigach kto dal więcej i wyścigi kto lepszy Owsiak czy youtuber. Nie jesteśmy bandą narcystycznych kretynów a media tworzą pod takich Odpowiedz Link Zgłoś