Dodaj do ulubionych

Matura i e8

13.05.26, 07:36
Polski. Pisałam ostatnio, że tematy mało ambitne. Ale poczytałam Wasze argumenty, że to tylko element matury i uznałam, że może faktycznie nie jest tak źle.
Spojrzałam wczoraj na tematy z polskiego na E8 i jednak stwierdziłam, że były w pewnym sensie trudniejsze niż na maturze. No nie mogę przeżyć, że samo brzmienie tematu maturalnego brzmi, jak dla upośledzonych. Przynajmniej przy E8 ktoś myśli, jak układa testy.
Obserwuj wątek
    • analoga_niet Re: Matura i e8 13.05.26, 08:46
      Nie ma złych tematów, jest tylko bieda umysłowa. Żyjemy w czasach rewolucji i redefinicji pracy a Ty piszesz, że to temat dla upośledzonych?
    • nick_z_desperacji2 Re: Matura i e8 13.05.26, 15:55
      To nie temat ma brzmieć inteligentnie, tylko praca ma być na wysokim poziomie. To, że na tematy maturalne nie jesteś w stanie wymyśleć nic mądrego, to świadczy o tobie, nie o tematach.
    • primula.alpicola Re: Matura i e8 13.05.26, 16:21
      Też miałam taki "nieambitny" temat 30 lat temu, "Motyw rodziny w literaturze". Machnęłam 12 stron i dostałam bdb (celujących jeszcze nje było).
      Tematy brzmią prosto, pytanie jak maturzysta je rozpracuje.

Ps. Córka właśnie wróciła z ustnego polskiego, 100%.
      Jutro angielski, też będzie 100%
      • princesswhitewolf Re: Matura i e8 13.05.26, 16:29
        A teraz juz nie ma takiego czegos ze jesli sie zda mature pisemna na bdb to cie zwalniaja z ustnego? Kiedys tak bylo
        • scarlett74 Re: Matura i e8 13.05.26, 16:42
          🤪
          Ta zawsze odzywa się nie mając elementarnej wiedzy w temacie
          • princesswhitewolf Re: Matura i e8 14.05.26, 00:26
            >Ta zawsze odzywa się nie mając elementarnej wiedzy w temacie

A ta reprezentuje kulture osobista wg ktorej zamiast odpowiedziec sie przewraca loczyma
        • primula.alpicola Re: Matura i e8 13.05.26, 16:47
          Nie, to już nie funkcjonuje.
          Nie zdawałam ustnego, ale był jeszcze warunek żeby w 3 i 4 klasie mieć bdb z polskiego na świadectwie.
          • princesswhitewolf Re: Matura i e8 14.05.26, 00:26
            A dzięki
          • princesswhitewolf Re: Matura i e8 14.05.26, 00:27
            Ja zdawalam pisemny j polski i historie i ustny niemiecki na maturze.
          • kachaa17 Re: Matura i e8 15.05.26, 07:04
            Jak ja zdawałam maturę to wystarczyło mieć 4.
        • bezmiesny_jez Re: Matura i e8 14.05.26, 10:40
          Nie ma już przecież ocen na maturze... Od jakichś 20 kilku lat.
      • ekstereso Re: Matura i e8 13.05.26, 19:00
        Gratulacje dla młodej.
        • primula.alpicola Re: Matura i e8 13.05.26, 21:16
          Dziękuję.
          Żeby tylko matmę zdała, no!
    • gatito_z_kato Re: Matura i e8 13.05.26, 18:39
      Ja tam nie wiem czy mało ambitne? W naszych starych dobrych czasach (tak wiem, już takich nie ma) trzeba było umieć pisać dużo i w miarę na temat, znać cytaty itp. W LO miałam zawsze z polskiego 4, ale na maturę ryłam jak głupia (ja z tych wybitnie niehumanistycznych) i dostałam 5. Teraz pytania są bardziej testowe, ale i tak bym chyba nie zdała nawet podstawy bez jakiegoś przygotowania wink
      Matma rozszerzona też w tym roku chyba ciut trudniejsza, ciekawe jak pójdzie z fizyką.
      • ophelia78 Re: Matura i e8 13.05.26, 19:08
        Otoz to....

5 h, 1 dosc ogolny temat, chyba 16 stron.
      • nick_z_desperacji2 Re: Matura i e8 13.05.26, 21:38
        Tylko pytanie, czy "dużo i w miarę na temat" to była zaleta? Moim zdaniem, nie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Matura i e8 13.05.26, 21:38
      Nie mam pojęcia o co chodzi z dobrą ozeną z polskiego na maturze, mi on do szczęścia nie był nigdzie potrzebny.
      Matma, język, fizyka, informatyka, geografia się liczyła i tyle, a z tych trzech ostatnich to oceny ze świadectwa i ewentualnie jak były nie 5 to moża było egzamin zdawać z nich na uczelni zeby sobie poprawić.
      Oczywiście też się z polskiego przygotowywałam - strata czasu moim zdaniem 3 by mi starczyło. Mogłam w tym czasie fizykę na 5 zaliczyć.
    • pitupitt Re: Matura i e8 14.05.26, 09:58
      Napiszę jeszcze raz: twój nick wszystko tłumaczy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka