Dodaj do ulubionych

Exodus Polaków z Wlk. Brytanii

19.05.26, 16:30
Liczby nie kłamią.

Statystyki za pełny rok rozliczeniowy:

Emigracja z UK - Wielką Brytanię w roku kończącym się w czerwcu 2025 r. opuściło ok. 25 tys. obywateli Polski. To najwyższy wynik odpływu od 2022 r. i roczny wzrost fali powrotów o 8,7 proc. Polacy stali się drugą najszybciej wyjeżdżającą grupą z UE (zaraz po Rumunach).

Imigracja do UK: w tym samym okresie do Wielkiej Brytanii przybyło jedynie ok. 7 tys. Polaków.

Bilans wynosi minus 18 tys. osób w zaledwie rok. Oznacza to, że z Wielkiej Brytanii wyjeżdża obecnie ponad trzykrotnie więcej Polaków, niż decyduje się tam osiedlić.

Źródło

Czy nadal kilka pań na forum z miejscem rezydencji w GB będzie po raz 1000-czny wpierać, że to nieprawda, a Wielka Brytania to cud, miód i orzeszki?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:33
      Dzizas Riki, obsesję jakaś masz na tym punkcie czy co? Kogo to obchodzi, oprócz samych zainteresowanych?
      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:48
        Jakbyś siedziała na tym forum tak jak ja prawie trzy dekady, to by Cię to obchodziło. Nie masz pojęcia jakie jatki tutaj odchodziły pod umownym mottem "bo w Anglii jest milion razy lepiej niż w Polsce, super że tam wyjechałam i nigdy przenigdy nie wrócę do tej beznadziejnej Polski". Krew się obficie lała w wątkach na 1000 postów. Dzisiaj wiadomo, kto w tych dyskusjach miał rację, a kto nie. I najbardziej agresywna strona, panie wyjechane emigrantki, w swoich ocenach racji nie miały. Ponieważ niektóre są nadal na tym forum, chciałbym aby to wreszcie uczciwie przyznały.

Ps. Wyobraź sobie, że Riki emigruje "gdzieś tam" , pitoli przez lata jak to ma cudownie i że każdy powinien zrobić to co on, a potem zarówno twarde dane statystyczne, jak i zalew artykułów, świadectw na you tubie i tak dalej, wskazują, że Riki bredził, a jego "idealny" kraj to niebezpieczny syf i piekło na ziemi (poza nielicznymi enklawami bogactwa).
        • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:52
          Siedzę tu od 20 lat, w międzyczasie nawet zaliczyłam okres mieszkania w UK i nadal mnie to nie obchodzi.
        • arthwen Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:58
          Jak rany Riki, ale czy ty jesteś w stanie zrozumieć, że te ematki, które pisały jak im tam super, to zwyczajnie nie ta sama grupa, która wraca?
          Mam znajomych, którzy wyjechali na stałe i nie mają zamiaru wracać, mam też takich, którzy wrócili. Wrócili z różnych powodów (finansowych, rodzinnych, osobistych), ale nikt jakoś nie twierdził, że dlatego, że to niebezpieczny syf i piekło na ziemi.
          • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:00
            Cóż, z moich znajomych część została, część się przeniosła do innych krajów, nikt nie wrócił do Polski.
            Mój brat mieszka w UK ponad 20 lat, nie zamierza wracać, nawet mu to przez myśl nie przeszło.
        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:03
          Znam to forum dość dobrze i nadal mnie to niespecjalnie obchodzi.
        • bi_scotti Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:15
          riki_i napisał:

> chciałbym aby to wreszcie uczciwie przyznały.

I jak Ty to widzisz? Jakis Open Letter opublikowany na pierwszych stronach gazet przez UK-zamieszkale eMatki, ktore zalicza public walenie sie po piersiach z Twoim imieniem na ustach? C'mon, kazdy ma swoje story: jacys Polacy wracaja z UK, jacys Polacy emigruja do UK, jakies eMatki marza o dziecielinie (tu szczegolnie jest taka jedna zmieniajaca nicks w zaleznosci od pogody w UK) & juz-juz-juz pakuja walizki, jakies eMatki, ktorym w UK nawet Ptasiego Mleczka nie brak & happy sa 24/7 ... and ... all other options in between.
          Naprawde sprawiasz wrazenie, ze masz co najmniej lekka obsession w temacie emigracji/imigracji PL-UK. Skad Ci sie tak porobilo? Cheers.
          • irma223 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:53
            Niekoniecznie dzięcielina. Raczej zniedołężniali rodzice, którymi się trzeba zaopiekować oraz możliwość pobierania w Polsce wypracowanej brytyjskiej emerytury. Może ktoś to uznać za dobre rozwiązanie.
        • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:18
          Nadal bredzisz bo to nie w Wielkiej Brytanii zrobił się syf tylko w Polsce zrobiło się wreszcie w miarę normalnie i da się żyć. Bo 20 lat temu w Wielkiej Brytanii był cud miód i orzeszki a w Polsce syf, a teraz i tu i tam jest podobnie. Ot, cała filozofia.
        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:31
          >Anglii jest milion razy lepiej niż w Polsce, super że tam wyjechałam i nigdy przenigdy nie wrócę do tej beznadziejnej Polski"

Nie nazwalabym i nigdy nie nazwalam Polski beznadziejna ale... nie planuje powrotu do Polski.
          • mizantropka65 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:27
            Ufff, ulżyło mi. Dość mamy .....
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:47
              To moze porozmawiaj z psychologiem o tej kompulsji lazenia za kims po forum pod roznymi nickami i dowalanek skoro tak ci ciezko
              • mizantropka65 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:03
                Taa, akurat ty jesteś w centrum mojego zainteresowania. Za ..... na to jesteś.
                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:43
                  Wiec nie laz za mna. Nie interesuje mnie co o mnie myslisz.
                  • mizantropka65 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 21:16
                    Nie łażę. To ciebie trudno nie spotkać.
                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 23:11
                      Tak tak, w jednym watku na 20 i to przewidywanej tematyce.

Lazisz za mna.
        • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 00:44
          > Ps. Wyobraź sobie, że Riki emigruje "gdzieś tam" , pitoli przez lata jak to ma cudownie i że każdy powinien zrobić to co on, a potem zarówno twarde dane statystyczne, jak i zalew artykułów, świadectw na you tubie i tak dalej, wskazują, że Riki bredził, a jego "idealny" kraj to niebezpieczny syf i piekło na ziemi (poza nielicznymi enklawami bogactwa)

Liczne ematki od lat mówią ci, tłumaczą, podtykają pod nos dane statystyczne i dowody anegdotyczne w innym temacie, a ty nadal tkwisz w swoim jedynie słusznym przekonaniu, więc.
          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:03
            Jakoś te dawne apostołki Great Britain typu Najmy już nie chcą dziś kruszyć kopii o wyższość cywilizacyjną Anglii nad Polską. A dane statystyczne odnośnie przepływów tam i nazad są jednoznaczne. Więc ja nie wiem o co Tobie chodzi (poza tym co zwykle, czyli chęcią personalnego dos.ania Rikiemu).
            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:06
              W INNYM TEMACIE.
              Napiszę prościej, bo widzę, że bystrość umysłu ci słabnie: śmieszne, że uważasz, że migrantki do GB powinny teraz uznać wyższość faktów, które tu przedstawiasz, nad tym, co one pisały i piszą. Sam jednak nie chcesz uznać wyższość ematkowego wielogłosu w kwestii tego, że seks oraz kobiety nie działają tak, jak w twoim ciasnym światopoglądzie. Najpierw belka we własnym oku, potem źdźbło w cudzym, pamiętaj.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:26
                Nie no, co ma piernik do wiatraka? A to, że kobiety po dzieciach oraz po zaklepaniu grzędy mają zazwyczaj na seks wywalone, to akurat gros facetów 45+ ci z miejsca potwierdzi.

Ja co do zasady przyznaję się , gdy po czasie jasno widać, że w jakiejś kwestii błądziłem. U pań szczytem "przyznania się do przeszłego błędnego osądu" jest dostojne milczenie. A często będą zapluwać się do us.anej śmierci , bądź ewentualnie rzucać teksty "ciszej nad tą trumną". Przypomnę Ci mój ulubiony przykład związku AWS i PWS. Jakież tu były peany, jaki to wspaniały związek! A jak ów pan zakończył żywot uchlany w cztery d..y na motorówce z gołą kelnerką, to te same nicki z niesmakiem pisały, że po co w ogóle omawiać ten temat. Że #nikogo , i tak dalej... Żadna nawet nie pisnęła , że parę lat wcześniej wypisywała monstrualne głupoty , a narracja Rikiego i innych osób trzeźwo oceniających ów układ, była słuszna. No przez gardziołko żadnej z pań to nie przeszło.

Wracając do meritum, tutaj naprawdę leciały wióry w kwestii emigracji do GB. Kolega Bywalec chyba jeszcze pamięta? Może potwierdzić.... Więc ma sens w 2026 roku, gdy 'kurz opadł" i wiadomo już niezbicie co się dzieje, przynajmniej na moment do tego tematu wrócić i go po prostu zakończyć konkluzją. Tak uważam.
                • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 05:52
                  riki_i napisał:

> Nie no, co ma piernik do wiatraka? A to, że kobiety po dzieciach oraz po zaklep
                  > aniu grzędy mają zazwyczaj na seks wywalone, to akurat gros facetów 45+ ci z mi
                  > ejsca potwierdzi.
                  >

Generalizowanie milionów kobiet na podstawie własnych doświadczeń średnio ma sens.
                • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:35
                  pamiętam, jak miliony wyjechały do UK i IE zaraz po wejściu PL do UE.
                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:45
                  Konkluzja jest taka, że 20 lat temu Polska była inna, Wielka Brytania była inna i świat był inny. To kompletnie nie oznacza, że wtedy emigracja nie była dla wielu ludzi dobrym wyborem i że nie było z niej zadowoleni. A już zastanawianie się nad tym, dlaczego po brexicie spadła liczba jadących do Wielkiej Brytanii jest dziwaczne.
                  • chatgris01 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:23
                    analoga_niet napisała:

> Konkluzja jest taka, że 20 lat temu Polska była inna, Wielka Brytania była inna
                    > i świat był inny. To kompletnie nie oznacza, że wtedy emigracja nie była dla w
                    > ielu ludzi dobrym wyborem i że nie było z niej zadowoleni. A już zastanawianie
                    > się nad tym, dlaczego po brexicie spadła liczba jadących do Wielkiej Brytanii j
                    > est dziwaczne.
                    >

Amen.
                • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 09:34
                  > Nie no, co ma piernik do wiatraka? A to, że kobiety po dzieciach oraz po zaklepaniu grzędy mają zazwyczaj na seks wywalone, to akurat gros facetów 45+ ci z miejsca potwierdzi.

Dane statystyczne tego uparcie nie potwierdzają. A ty dalej swoje.
                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 09:46
                    Po prostu Riki nadal nie ogarnia że mają wywalone na seks z facetami 45+ a nie na seks 😀
                    • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 09:50
                      Mają wywalone na seks z nim i jemu podobnymi. Wiek z metryki nie ma tu nic do rzeczy:p jak wiemy, riki bardzo wcześnie stał się mentalnym dziadem.
                    • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:09
                      analoga_niet napisała:

> Po prostu Riki nadal nie ogarnia że mają wywalone na seks z facetami 45+ a nie
                      > na seks 😀
                      >

no ja tam lubie seks z moim 37 latkiem tongue_out
                    • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:34
                      Mają wywalone na słaby seks, przede wszystkim.
                      • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:49
                        O to to — jakbym miała beznamiętnie wypiąć dupę facetowi, który myśli tylko o tym, żeby szybciej się spuścić, to nawet z 20-latkiem nie uprawiałabym seksu tongue_out

• riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:50
                          Zaangażowanie faceta jest wprost proporcjonalne do zaangażowania kobiety.
                          • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:51
                            A to jest bzdura i duża naiwność. Prawda nie jest też odwrotne stwierdzenie. Czasami jedna strona się stara a druga nie i tyle
                    • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:03
                      analoga_niet napisała:

> Po prostu Riki nadal nie ogarnia że mają wywalone na seks z facetami 45+ a nie
                      > na seks 😀

Przy robieniu swoich bombelków jakoś nie miałaś wywalone.
                      • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:16
                        Na początku to jeszcze się jakoś starał 🙄
                        A z czasem przestał w dodatku ja nie byłam zainteresowana seksem jak w tym starym dowcipie „panie doktorze, dlaczego jak uprawiam seks to raz jest mi zimno a raz gorąco”?
                • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:06
                  Nawet w wątku o Polakach w Wielkiej Brytanii, musi toto te te swoje mizoginistyczne pierdy, przekłamane teorie o cudzych związkach i zwykle ploty skrajnie niskich lotów, przemycić.
                  Czujesz się uprawniony do komentowania cudzego życia? A z jakiej racji?
                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:46
                    Bo to forum jest właśnie od tego. Przykro mi.
            • bi_scotti Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:18
              riki_i napisał:

> Jakoś te dawne apostołki Great Britain typu Najmy już nie chcą dziś kruszyć kop
              > ii o wyższość cywilizacyjną Anglii nad Polską. A dane statystyczne odnośnie prz
              > epływów tam i nazad są jednoznaczne.

Przekladasz jednostkowe bios na dane statystyczne. Tak sie nie da, Najma moze byc (and let's hope she is) uber happy & successful in UK odczuwajac na wlasnej osobistej skorze jej prywatna wyzszosc UK nad PL, i chocby wyjechali z UK wszyscy, procz niej, immigrants z ostatnich 40 lat, to ona wciaz happy pozostanie - czemu wiec mialaby tu wypisywac jakies krytyki kraju, w ktorym jest jej tak zupelnie prywatnie super wysmienicie? Tu kazdy pisze za siebie, nie za cala generation big_grin Twoje life story tez jest dosc specyficzne & (na szczescie?) nie dotyczy 99.99% facetow w Twoim wieku w kraju nad Wisla. No i gites. Ty happy w PL, Najma happy w UK - wszystkim lepiej na swiecie tongue_out Life.
            • snakelilith Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:44
              riki_i napisał:

> Jakoś te dawne apostołki Great Britain typu Najmy już nie chcą dziś kruszyć kop
              > ii o wyższość cywilizacyjną Anglii nad Polską.

No i co z tego? Masz Schadenfreude? Nic nie jest wyryte w granicie. Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu można było nawet przyznać im rację, dziś wszędzie w Europie robi się syf przez nieudolną politykę ostatnich lat.
              Ale to też może być sytuacja przejściowa, UK ma potencjał by się ogarnąć. I aktualna gorsza sytuacja, to ciągle nie jest argument za Polską.
              I nie ciesz się za wcześnie, bo jak pokazuje właśnie przykład Zachodu (nie tylko UK ma problemy), nie ma żadnej gwarancji, że proces przebiega tylko w jednym kierunku coraz większego dobrobytu. Nigdzie. Wyobrażenie, że do Polski syf i bieda już nie wrócą może być więc złudne. UK, Francja, czy Niemcy spadły nawet z wyższego poziomu, więc poczekajmy na rozwój wypadków. Ja, choć Brytyjczyków nie darzę specjalną sympatią i uważam za nadętych arogantów (choć istnieją gorsze cechy narodowe), mam nadzieję, że wyperdolą z rządu lewicę i jakoś się pozbierają. Będzie dobre dla wszystkich w Europie.
              Z drugiej strony jak princesa zaczyna wklejać te swoje życzeniowe statystyki z AI o "wielkiej" gospodarce, to widać w tym racjonalizację rzeczywistości. Ta pozycja nie ma większego przełożenia na codzienne życie i odczucia przeciętnego obywatela. Ale ona tego nie łapie, bo nie potrafi interpretować nastrojów społecznych.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:00
                Snejkowa, oczywiście masz rację, że nic nie jest dane raz na zawsze, a w dzisiejszych uwarunkowaniach ekonomiczno-społecznych totalny zjazd danego kraju może zająć raptem dwie dekady (RPA do połowy dwutysięcznych przędła jeszcze całkiem ok). W Polsce jest wiele symptomów tego, że sprawy mogą się w przyszłości zrypać . Imo dwie rzeczy są dziś kluczowe dla zachowania dobrobytu - trzymanie w cuglach napływu migrantów (to jakoś w PL robimy, choć dobrze nie jest, ostatnio wpuszczamy jakieś kosmiczne ilości... Kolumbijczyków!) i bezpieczeństwo (to ofc silnie powiązane z poprzednią kwestią). Na razie jest dobrze, a jak będzie.... to Bóg raczy wiedzieć.
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:49
              >nie chcą dziś kruszyć kopii o wyższość cywilizacyjną Anglii nad Polską.

Ale ludzie nie emigrowali w wiekszosci z powodu jakiejs " wyzszosci cywilizacyjnej" tylko w wiekszosci z powodow przelicznika £ do zl na tymczasowy zarobek na pare lat.

Wielu ludzi nie nadaje sie na emigracje i amalgamacje kulturowa z jakimkolwiek innym spoleczenstwem i dla nich emigracja ma finansowy i określony w czasie cel.
              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:52
                Z drugiej strony to ze w Polsce sie poprawilo finansowo to fajnie ale tez nie oczekuj ze oznacza to powodu, ze rzucimy rodziny, domy, rozwoj zawodowy i pojedziemy do Polski tam zyc bo... Budynki sa odnowione i infrastruktura sie poprawila.

Na milosc boska przeciez ja nie wyjechalam z powodu polskiej infrastruktury i wygladu ulic.
                • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:03
                  princesswhitewolf napisała:

> Z drugiej strony to ze w Polsce sie poprawilo finansowo to fajnie ale tez nie o
                  > czekuj ze oznacza to powodu, ze rzucimy rodziny, domy, rozwoj zawodowy i pojedz
                  > iemy do Polski tam zyc bo... Budynki sa odnowione i infrastruktura sie poprawil
                  > a.

Ty sobie możesz wrócić jak Ci się kiedyś zachce, ale wielu wyjechanych Polaków nie będzie na to stać. Ceny w Polsce rosną, przelicznik obcych walut na PLN robi się słaby.
                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:08
                    Biorąc pod uwagę poglądy wyrażane przez pewną część emigrantów na przykład na Facebooku zawsze zostaje im jeszcze całkiem niedroga Białoruś
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:31
                    >Ceny w Polsce rosną, przelicznik obcych walut na PLN robi się słaby

Tzn zarabiajacy dwa razy tyle co w Polsce Niemiec czy Anglik nie jest w stanie zyc w Polsce? Sredni dom na obrzezach Londynu to 700 tys funtow. Mowisz ze za mowisz ze za 3.5 mln zlotych nie kupi domu w Polsce?

Powtorze: Polska to 21 ekonomia swiata.
                    • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:39
                      Nie mówimy o "zarabiajacym dwa razy tyle co w Polsce Niemcu czy Angliku" tylko o Polaczku Emigraczku, który zaczynał od zmywaka i szmaty nie zawsze kończąc na obecnej posadzie Princess.
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:59
                        www.vice.com/pl/article/wszystkie-typy-polakow-ktorych-spotkasz-na-emigracji/
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:24
                          Prosze cie, to jakies stereotypy z przed 20 lat
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:01
                        Riki ale czy ty zdajesz sobie sprawe ze ludzie ktorzy przyjechali do UK bez jezyka i byli zmuszeni do nauki jezyka tez awansowali bo mowia po angielsku? Polacy od dawna nie sa na zmywakach nawet jesli byli. Wyparli ich Rumuni, Bulgarzy a potem Ukraincy itd.

To tak jakbys zakladal ze w Polsce 24 latek wykonuje cale zycie ten sam zawod i jako 56 latek robi to samo. No nie. Ludzie ewoluuja i ich stanowisko pracy.
                        • a74-7 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 13:43
                          Nie mówimy o "zarabiajacym dwa razy tyle co w Polsce Niemcu czy Angliku" tylko o Polaczku Emigraczku, który zaczynał od zmywaka i szmaty nie zawsze kończąc na obecnej posadzie Princess.
                          To ja jeszcze w kwesti pogardliwego nazywania ludzi ktorzy wyjechali "Polaczkami emigraczkami . "
                          Trzeba przyznac prawde, bo wlasnie na ich grzbietach wzbogacila i budowala sie Polska . Czesto podkreslano jakie sumy wniesli do skarbu panstwa .Wyjechali czesto z jednym plecakiem , pracowali ciezko, czesto cale wyplaty slali do kraju, za co rodzina wykanczala domy , wrocili z forsa - w skarpetkach , ale i z wiedza odnosnie roznych biznesow i rozwijali dzialalnosci w Polsce. Nauczyli sie jak pracowac , czystosci i pewnych standardow. Powiedzenie "czy sie stoi czy sie lezy"- dalo d*py .
                          Tak ,ze ten dobrobyt od 10-moze 15 lat i z tego powodu pawi ogon - jest raczej smieszny . Podziekuj za to tym 'polaczkom- emigraczkom' ze wrocili.
                          Wszystko co nowo wybudowane i sie swieci - sprawia wrazenie dobrobytu ,pytanie na jak dlugo , czy wiecznie klocacy sie miedzy soba Polacy potrafia to utrzymac ?
                          Tu nie jestem bardzo optymistyczna .big_grin
                          A wy w Polsce nie bardzo lubicie kiedy nazywa sie was 'Polaczkami ' , prawda ?

• riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:37
                            a74-7 napisał:

> To ja jeszcze w kwesti pogardliwego nazywania ludzi ktorzy wyjechali "Polaczk
                            > ami emigraczkami . "
                            /.../
                            > ten dobrobyt od 10-moze 15 lat i z tego powodu pawi ogon - jest racz
                            > ej smieszny . Podziekuj za to tym 'polaczkom- emigraczkom' /..../
                            > A wy w Polsce nie bardzo lubicie kiedy nazywa sie was 'Polaczkami ' , prawda ?

Określenie wymyśliła artystka jazzowa (później dla chleba także artystka discopolowa) Daniela Zabłocka, która pod tą nazwą prowadziła kabaret dla Polaków w Australii.
                            • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:56
                              O tę chodzi:
                              pl.wikipedia.org/wiki/Daniela_Zab%C5%82ocka
                              "Założycielka kabaret „Pod kangurem” w Sydney."

Słowo „polaczek” w języku polskim jako określenie pejoratywne funkcjonuje już od stuleci.
                              • a74-7 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:00
                                to wiemy ; riki sie pania artystka podpiera smile
                                A pani wrocila ,bo jak widac nie zrobila kariery w Australii; zreszta wiemy jak wyglada chalturzenie artystow na zachodzie, tylko i wylacznie dla malych grup " Polaczkow" , co pozniej jest dumnie nazywane, ze artysta odbyl "zagraniczne tournee "big_grin
                                I wszystko jasne ...
        • szmytka1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:50
          No i co cie to tak gryzie, że komuś milion x lepiej poza Polską? Albo że teraz komuś gorzej niż te 3 dekady xo tu dziadu siedzisz? Swiat się zmienia, dopiero to odkryłeś? Ludzie też się zmieniają.
        • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 13:09
          Ale kwestionujesz że w Anglii żyje się lepiej niż w Polsce, dlatego że ktoś wraca? smile
          I chyba trudniej po brexicie wyjechać do pracy i na stałe osiedlenie do UK. Więc to też może mieć znaczenie. Poza tym to jednak dalej niż inne kraje zachodnie w EU, które dla Polaków są całkowicie otwarte. A Polonia jest nadal jedną z najliczniejszych grup imigrantów w Wielkiej Brytanii.
    • hailey_bieber2004 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:41
      Może te grupy, które wyjeżdżają do Polski, to niekoniecznie środowisko ematek?
      "Przez lata Brytyjczycy przywykli do widoku ciężko pracujących polskich budowlańców, hydraulików i ekspedientek„
    • hanusinamama Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 16:46
      Czy ja mam deja vu ? RYszard juz zakładał taki wątek
      • szpil1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:21
        Też mi sie tak wydaje.
      • alpepe Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:06
        No to tylko czekamy na Juratę i podróże pociągami big_grin
        • pursuedbyabear Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:30
          Oraz opowieść o wspinaczce nad Morskie Oko...
          A nie, szlak zamykają.
        • szpil1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 20:13
          Nooo, w końcu lato się zbliża...smile
    • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:02
      Dużo wraca i to chyba naturalne i dobre?
    • chicarica Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:05
      Na temat UK się nie wypowiem, ale wiem kto "wraca" ze Szwecji i powiem tylko: i bardzo dobrze i na zdrowie.
      • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:30
        chicarica napisała:

> Na temat UK się nie wypowiem, ale wiem kto "wraca" ze Szwecji i powiem tylko: i
        > bardzo dobrze i na zdrowie.

Ale przecież Ty nie wracasz 😅
    • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:14
      W jaki sposób liczeni są Polacy z podwójnym obywatelstwem? Zauważ też że większość Polaków emigrowało zaraz po wstąpieniu do unii europejskiej "na chwilę " i zawsze chcieli wrócić do Polski jak się dorobią. Minęło 20 lat i się dorobili. Poza tym nie wiem czy zauważyłeś w Wielkiej Brytanii był brexit. A co za tym idzie nie można sobie tak po prostu wyemigrować na wyspy. Nie mówiąc już o tym że w Polsce nie ma już jak w 2004 20% bezrobocia więc emigracja z Polski w ogóle wyhamowała i to nie tylko do Wielkiej Brytanii ale do każdego innego kraju. I dlaczego Polacy mieliby emigrować z Polski która jest dziś już krajem rozwiniętym, a nie trzecim światem Europy?
      • wicehrabia_julian Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:09
        nieobiektywnie napisała:

> W jaki sposób liczeni są Polacy z podwójnym obywatelstwem?

nie wiem, ale nabywanie obywatelstwa innego kraju powinno skutkować odebraniem polskiego paszportu
        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:29
          Polska kurczy sie demograficznie. Ci ludzie czesto wracaja, inwestuja tu kapital i zakladaja firmy. Oddawanie ich innym krajom to glupota ekonomiczna.
          ​A zakaz podwojnego obywatelstwa to relikt Zimnej Wojny. Caly zachodni swiat z malymi.wyjatkami na to pozwala. Zakazy maja dzis glownie dyktatury, jak Chiny czy Bialorus.
          • wicehrabia_julian Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:51

> ​A zakaz podwojnego obywatelstwa to relikt Zimnej Wojny. Caly zachodni swiat z
            > malymi.wyjatkami na to pozwala. Zakazy maja dzis glownie dyktatury, jak Chiny c
            > zy Bialorus.

uhm smile Japonia i Austria to też znane dyktatury big_grin
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 19:12
              >uhm smile Japonia i Austria to też znane dyktatury

princesswhitewolf napisala:

>Caly zachodni swiat z malymi.wyjatkami
          • wicehrabia_julian Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:55

> Polska kurczy sie demograficznie. Ci ludzie czesto wracaja, inwestuja tu kapita
            > l i zakladaja firmy. Oddawanie ich innym krajom to glupota ekonomiczna.

większość ematek emigrantek chce wrócić do Polski dopiero na emeryturze by obciążyć nasz system opieki zdrowotnej
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 19:10
              >większość ematek emigrantek chce wrócić do Polski dopiero na emeryturze by obciążyć nasz system opieki zdrowotnej

To tak nie dziala. Jesli ktos nie pracowal w Polsce to nie przysluguje mu leczenie za darmo. Musi wowczas swoje interesy przeniesc do Polski i jego wklad jest transferowany miedzy UK i Polska.

A poza tym wiekszosc leczy sie prywatnie
            • mayaalex Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 14:32
              Polski system opieki zdrowotnej jest jednym z podstawowych argumentow przeciwko powrotom, zwlaszcza w starszym wieku.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:33
                mayaalex napisała:

> Polski system opieki zdrowotnej jest jednym z podstawowych argumentow przeciwko
                > powrotom, zwlaszcza w starszym wieku.

I tak, i nie. Nadal jest to system oparty w znacznej mierze na peerelowskim "załatwiactwie". Vide pan "papież od trzustki" w warszawskim szpitalu na Wołoskiej i ścieżka dla jaśnie państwa (wizyta na prywatnej wizycie u "papieża" za bodajże 1500, wpłata 20000 zl na fundację "papieża", ekspresowe przyjęcie na oddział i operacja robotem da Vinci) versus ścieżka dla plebsu (czekamy na przyjęcie na oddział w oficjalnej kolejeczce, a potem kroją nas na tradycyjnej operacji, rokowania niepewne). Reasumując, jak masz kasę, to dostaniesz opiekę całkiem niezłą.
                • mayaalex Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:17
                  Musisz nie tylko miec kase ale i wiedziec, do kogo uderzyc i jak. A starsze osoby bez pomocy dzieci czy kogos innego (bo te dzieci juz niekoniecznie beda chcialy wracac/przyjezdzac) nie sa w stanie tak latwo w tym systemie (od ktorego juz odwykli) lawirowac. Oczywiscie, bez kasy to w ogole juz nie ma o czym mowic w takiej sytuacji ale sama kasa tez wszystkiego nie zalatwi.
                • martishia7 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 16:14
                  Nazywamy to "rynkiem przysług", i co do tego oczywiście masz rację, aczkolwiek podałeś jeden z gorszych możliwych przykładów. Ludzie którzy wiedzą "who is who" i mają znajomości w systemie, to papieża od trzustki będą omijać szerokim łukiem. Złudne poczucie ekskluzywności, a w rzeczywistości robienie z samego siebie obiektu eksperymentu medycznego za własne, ciężkie pieniądze. Obecnie z resztą robi się to na legalu, bo operuje w Medicover. I tu przechodzimy do drugiego zagadnienia - ktoś kto całe albo prawie cale dorosłe życie spędził poza Polską, siłą rzeczy w departamencie "znajomości" - ma gorzej. Nie ma tych relacji towarzyskich, nie wie "do kogo się chodzi".
              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:36
                Mayaalex, nie. Nikt z wracajacych nie ma ot tak prawa do korzystania z opieki zdrowotnej w Polsce. Musi przeniesc swoja skladke ubezpieczeniowa do Polski. I sa umowy w tym celu miedzy Polska a UK
                • mayaalex Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:24
                  Ale ja pisze o czyms innym - do systemu mozna wrocic, to tylko kwestia zalatwienia spraw administracyjnych i wtedy mozna korzystac z opieki zdrowotnej (tak, jak napisalas). Natomiast wiele osob ktore zyja poza Polska nie chce byc skazanym na polska opieke zdrowotna, zwlaszcza jak beda starzy i niezaradni. Ten system jest bezlitosny dla slabszych, zwlaszcza jak nie masz kogos, kto zadba o Twoje interesy, Zbyt wiele zalezy od tego, na kogo akurat masz szczescie/nieszczescie trafic, nie ma wsparcia systemowego dla osob starszych, i to jest najwiekszy problem.
        • greyorblue Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 21:04
          A to niby czemu? Mój przypadek jest akurat specyficzny, jestem mieszańcem, ale nie widzę powodu zabierania obywatelstwa 100% Polakom którzy zdecydowali się zamieszkać w UK
          • wicehrabia_julian Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 21:10
            greyorblue napisała:

> A to niby czemu? Mój przypadek jest akurat specyficzny, jestem mieszańcem, ale
            > nie widzę powodu zabierania obywatelstwa 100% Polakom którzy zdecydowali się za
            > mieszkać w UK

czy sądzisz, że można być w lojalnym wobec kilku państw naraz?
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 21:39
              Mozna. Sa osoby jedna noga w UK i druga w PL cale zycie.

Albo takie jak ja - na polskim forum..
            • boogiecat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:43
              na czym ma polegac ta lojalnosc?
        • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 07:27
          wicehrabia_julian napisał:

> nieobiektywnie napisała:
          >
          > > W jaki sposób liczeni są Polacy z podwójnym obywatelstwem?
          >
          > nie wiem, ale nabywanie obywatelstwa innego kraju powinno skutkować odebraniem
          > polskiego paszportu

Marzenia ściętej głowy. Dziś aby " stracić" polskie obywatelstwo trzeba się nagimnastykować i liczyć na łaskę prezydenta w tym temacie.
    • alex.vause.is.back Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:28
      Gorzej, że tu wrócą i będzie znowu większa konkurencja do miejsc pracy.
    • mizantropka65 [...] 19.05.26, 17:29
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • snakelilith Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 17:41
      A jakie są statystyki wiekowe? To równie dobrze mogą być wracający z największej fali emigracyjnej pomiędzy latami 80 tymi i wejściem Polski do Unii.
      To są więc ludzie w wieku przed i emerytalnym. Wracają z wielu względów, np. sentymentalnych i ekonomicznych (spadki nieruchomości np. po rodzicach) i także dlatego, że Polska jest ciągle dla tych ludzi do życia tańsza i zebrany majątek wystarczy im tu na dłużej.
    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:25
      Riki, ale my juz ci tlumaczylismy sto razy, ze do UK przyjechalo mase ludzi na zarobek i NIGDY nie planowało zostac w UK. Wiele ludzi nie planowalo sie osiedlic. Oplacalo im sie byc gdy byl bardzo korzystny przelicznik funta do zlotowki.
      Wiadomo bylo ze z tych ktorzy przyjechali polowa wyjedzie.

A co do tego czy jest zle? Takie same problemy ma Francja, Niemcy Hiszpania i wszystkie kraje- ogolnie jestesmy w czasie bessy na swiecie.
      Lada sekunde cala ekonomia na swiecie rypnie a litr benzyny bedzie kosztowal 25 zl i podobnie w innych krajach. Wiec o czym my mowimy.

Czy jest tak strasznie tu? UK jest 5 ekonomia swiata z PKB $4.26 billiona i wyprzedza Francje i Indie, a Polska 21* z PKB $1.13 billiona

Przezywasz jakby cos kompensujac, ja w ogole nie rozumiem dlaczego ludzie w PL tak przezywaja UK a juz np Niemiec, Hiszpanii, Francji jakos nie.

* Zrewidowala swoje wyniki Szwajcaria i Polska jest 21
      • bazia_morska Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 09:27
        Chyba zapiszę sobie to "rypnie" i 25 zł w moim pamiętniczku. Ile trwa lada sekunda w twoim uniwersum? A i Rosja zaraz wejdzie przez przesmyk Suwalski.
        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:01
          Pod jakim kamieniem mieszkasz m, ze wiadomosci tam nie docieraja? Wszystkie media o tym hucza. Nie wiesz ze teraz juz by ceny polecialy w gore gdyby nie pakiet osłonowy o nazwie „Ceny Paliw Niżej” (w skrócie program CPN), który został przedłużony do 31 maja 2026 roku?

www.bbc.com/polska/articles/cddqpv6y5gqo

Rosja nie wejdzie przez Przesmyk Suwalski - nie mowilam ze celem jest Polska. Mieszasz. Celem jest Przesmyk jako strategicznym punkt. Mowilam ze Rosja moze chciec predzej czy później zajac Przesmyk Suwalski a to bedzie mialo wplyw na polskie gminy bezposrednio przylegajace do Przesmyku ktore moga doświadczyć obecnosci rosyjskich wojsk ktore będą chcialy kontrolować Przesmyk. To jest najwrazliwszy punkt w Polsce i wszyscy generalowie o tym mówia, masa o tym w mediach.
          Ty jestes bardzo mlodziutka czy wiadomosci nie docieraja?
          • bazia_morska Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:28
            No i minęło 5 tygodni od tego artykulu i co?
            W Kopenhadze, w której nie ma pakietu osłonowego benzyna kosztuje ok 10 pln, a nie 25.
            Kiedy ceny osiągną pułap 25 pln? Młodziutka to jesteś mentalnie, piszesz jak dwunastolatka.
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:45
              🤦 bo jeszcze kraje maja zapasy wiec wzrost w Danii byl o 10 procent tylko.

W Polsce ochrona jest do konca maja jak narazie a potem przedluza albo i nie.

Dlugotrwała, globalna blokada dużej części dostaw ropy spowoduje braki w rezerwach.

Kluczowe slowo: rezerwy
    • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 18:50
      Dobrze będzie jak będziemy miec dodatni przyrost naturalny. Wszystkie bogate kraje powiekszaja liczbę mieszkancow o kolejne miliony.
    • bazia_morska Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 19.05.26, 20:25
      25 tysięcy osób rocznie? Mało. O co Ci chodzi?
      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:12
        bazia_morska napisała:

> 25 tysięcy osób rocznie? Mało. O co Ci chodzi?

Że co ? Jak to mało? Ty czytać umiesz? Wróciło do Polski 25 tysięcy, a przyjechało do GB na stałe 7 tysięcy. I btw to dopiero jest mało - tych "przyjechanych".

Ale najważniejszy w tym wszystkim jest bilans migracji. Polaków w GB szybko ubywa. O tym trendzie piszą od dawna wszystkie brytyjskie media. I tylko bazia_morska "nie wie o co chodzi".
        • bazia_morska Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:32
          Tak, 25 tysięcy osób to mało. 7 tysięcy przyjechało do kraju, który radośnie łyknął ruską propagandę i znalazł się poza UE, to dużo.
          Nie pochlebiaj sobie, bo twoj risercz nadaje sie do sledzenia trendow rozwoju prostytucji w Azji, a i to z trudem.
          • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:02
            bazia_morska napisała:

> Tak, 25 tysięcy osób to mało. 7 tysięcy przyjechało do kraju, który radośnie ły
            > knął ruską propagandę i znalazł się poza UE, to dużo.
            > Nie pochlebiaj sobie, bo twoj risercz nadaje sie do sledzenia trendow rozwoju p
            > rostytucji w Azji, a i to z trudem.

Ja tam nigdy nie udzielam się w tych jatkach polsko-angielskich i nie uważam, że UK to taki cud, miód i orzeszki — ma w cholerę wad.

Ale dodatkowo trzeba zauważyć, że żeby teraz móc przyjechać do UK, trzeba spełnić całkiem konkretne warunki. Osoby, które tutaj pogardliwie określa się jako „na zmywak”, raczej już do UK nie przyjeżdżają.

Można więc założyć, że te 7 tysięcy to osoby wykształcone albo posiadające odpowiednie kwalifikacje. Z tego, co kojarzę, obecnie minimalny dochód to ponad 41 tysięcy rocznie. Serio, niełatwo zarobić takie pieniądze, przynajmniej tu gdzie mieszkam, a juz na pewno nie do zarobienia na zmywaku
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:44
              >że UK to taki cud, miód i orzeszki — ma w cholerę wad.

A co nie ma wad? Kazdy jeden kraj ma wady
              • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:07

> >że UK to taki cud, miód i orzeszki — ma w cholerę wad.
                >
                > A co nie ma wad? Kazdy jeden kraj ma wady
                >

no dokladnie, dla mnie nadal Polska ma wiecej wad, ale przeciez nie bede pisac jak tu jest cudownie pod kazdym wzgledem (no bo nie jest), ale nie kloce sie z nikim i nie przekonuje gdzie jest lepiej, bo ja pisze ze swojej perspektywy i mojego zycia tutaj. a tu jeden z drugim albo chce przekonac jak to w Polsce pod kazdym wzgledem jest gorzej niz w UK, albo odwrotnie, jakby wszystko bylo czarno-biale. smieszne to, takie dziecinne
    • sunflowerin Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 00:40
      W UK nadal jest wyzsza niz w Polsce kultura pracy i naprawde mozna dobrze zyc, jak sie ma glowe na karku.
      Ci co stad wyjezdzaja to sprzedaja domy i wspieraja polska gospodarke, zakladaja firmy itd. Sa tez tacy co wyjezdzaja dalej w swiat.
      Nie wiem czym tu sie tak emocjonowac. Do UK juz nie jest tak latwo wjechac, wiec oczywistym jest ze jesli ktos planuje z Polski emigrowac to wybierze inny kraj, a nie dlatego ze UK jest juz totalnie nieatrakcyjne.
      Ja przymierzam sie do sprzedania mojej nieruchomosci w Polsce, bo nie wyobrazam sobie tam wrocic, czekam tylko na wlasciwy moment. Kiedys jeszcze myslalam, ze moze zostawic to jako baze gdyby ktorej dziecko chcialo studiowac w Polsce, ale teraz w gre wchodza przeciez tez uniwersytety europejskie.
      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 01:07
        sunflowerin napisała:

> Nie wiem czym tu sie tak emocjonowac. Do UK juz nie jest tak latwo wjechac, wie
        > c oczywistym jest ze jesli ktos planuje z Polski emigrowac to wybierze inny kra
        > j, a nie dlatego ze UK jest juz totalnie nieatrakcyjne.

Sęk w tym, że z Polski w ogóle już nie opłaca się emigrować, no chyba że mówimy o emeryturze w ciepełku, jeśli ktoś posiada na to zasoby.

> Ja przymierzam sie do sprzedania mojej nieruchomosci w Polsce, bo nie wyobrazam
        > sobie tam wrocic, czekam tylko na wlasciwy moment.

A co wiesz o dzisiejszej Polsce? Często w niej bywasz?

Kiedys jeszcze myslalam, ze
        > moze zostawic to jako baze gdyby ktorej dziecko chcialo studiowac w Polsce, al
        > e teraz w gre wchodza przeciez tez uniwersytety europejskie.

Ale w Polsce na państwowych studiach dziennych to tak jakby nadal za darmo się studiuje, w przeciwieństwie do "uniwersytetów europejskich" typu Holandia z wykładowym angielskim.
        • hailey_bieber2004 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:41
          riki_i napisał:

> Sęk w tym, że z Polski w ogóle już nie opłaca się emigrować, no chyba że mówimy
          > o emeryturze w ciepełku, jeśli ktoś posiada na to zasoby.

Różne rzeczy opłacają się różnym ludziom i wymiar finansowy niekoniecznie musi tu być decydujący (choć rzeczywiście w przypadku masowych migracji z reguły chodzi o pustą/pełną michę)

Natomiast imo poziom życia =/= siła nabywcza
        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:49
          Tyle że koszt tych studiów to jest na przykład 800 euro rocznie, jest dofinansowanie studenckie i ubezpieczenie zdrowotne które na przykład pozwala na dużo większy zakres opieki medycznej w tym bezpłatne leki
          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:31
            analoga_niet napisała:

> Tyle że koszt tych studiów to jest na przykład 800 euro rocznie, jest dofinanso
            > wanie studenckie i ubezpieczenie zdrowotne które na przykład pozwala na dużo wi
            > ększy zakres opieki

Eeee, no w "ulubienej" dla co poniektórych forumowiczek Holandii
            statutory tuition fee na rok akademicki 2026/27 to ok. 2700 EUR rocznie. Ale to pikuś. Bo wszak trzeba jeszcze gdzieś mieszkać i coś jeść. To tak z 1400 EUR miesięcznie (jeśli uda się wynająć gdziekolwiek pokój, liczę po minimach), do tego materiały do studiowania za kilkaset euro, no fakt, ogółem tanio jak barszcz! :wink:

• princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:39
              Jezu ale przeciez w Polsce nie mieszkaja sami biedni ludzie i dla wielu to nie sa duze koszta
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:52
                No ja wiem Princess po tym forum, wpierw należy biadolić jaka to jam biedna i poszkodowana sama z trójką bombelków, a później pisać , że studia dla nich zagranicą to przecie taniocha. Bo tatuś (?!) zapłaci.
                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:05
                  No widzisz i co z tego ze infastruktura w Polsce się poprawila jak faceci nadal w Polsce mysla ze kobiety nie zarabiaja i ojciec za wszystko placi. Nie no serio....
                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:16
                  Jedyną osobą która ma problem z trójka bombelków (i to cudzych) jesteś tutaj Ty. Kto tu pisał, że jest poszkodowany, bo ma troje dzieci?
            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:13
              Znalazł się znawca studiów w Holandii 🙄Młoda jest w Holandii od początku studiów i na jej uczelni czesne jest właśnie takie jak napisałam. Żadnych materiałów do studiowania za kilkaset euro nie miała, mają świetnie wyposażona uczelnianą bibliotekę plus mnóstwo materiałów to są rzeczy zdigitalizowane i przekazywane przez wykładowców. Pokój ma wspólnie z chłopakiem i płacą razem 800 euro, czyli po 400 na głowę. Wiadomo, do tego jakieś rachunki itp ale to nadal daleko do wymienionej kwoty. Dofinansowanie studenckie ma, za komunikację publiczną nie płaci, opieka zdrowotna świetna, leki odbiera w aptece w ramach ubezpieczenia.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:37
                analoga_niet napisała:

> Znalazł się znawca studiów w Holandii 🙄Młoda jest w Holandii od początku studi
                > ów i na jej uczelni czesne jest właśnie takie jak napisałam.

A Czatuś na to Takie bardzo niskie czesne typu 800–1100 € rocznie w Holandii było możliwe głównie w latach 2018–2023 dzięki rządowej obniżce dla studentów pierwszego roku. Obecnie ten program już praktycznie wygasł.

Czy da się dziś zejść do ~800 €?

Realnie tylko w kilku sytuacjach:

* stypendium uczelni,
                * częściowe dofinansowanie,
                * programy regionalne,
                * płatność tylko za semestr / intake lutowy,
                * specjalne przypadki pedagogiki lub dual enrolment.

Voilà!
                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:39
                  A co mnie czatuś obchodzi jak mam informacje z pierwszej ręki? Zaczęła w tym programie i tak kontynuowała. Poza tym pisałam że ma dofinansowanie studenckie, warunkiem jego otrzymania jest podjęcie pracy, nie pamiętam już ile godzin musi wyrobić. Teraz już kończy studia i jest na stażu.
                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:43
                    Napisz koniecznie w przyszłości, czy wróciła do PL czy nie.

Btw warunki wygasające to nie jest uzus. Riki nie pisze, że emerytury w PL będą królewskie, bo on załapał się jeszcze na bardzo duży kapitał początkowy.
                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:08
                      Ale to właśnie w tych warunkach były podejmowane decyzje o studiach! To jest coś czego chyba nie możesz pojąć - ludzie podejmują decyzje w konkretnych okolicznościach, robienie afery X lat później że okoliczności się zmieniły więc i decyzje są inne jest bez sensu.

Na razie nie podjęła decyzji o powrocie do Polski i raczej tego nie planuje, choć też kategorycznie nie wyklucza. Niekoniecznie natomiast planuje zostawać w Holandii. Z tego co wiem dyskutują z chłopakiem różne opcje.
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:02
                        Warunki były i się zmyły. Pół miliona kapitału początkowego w ZUS też kiedyś było dla niektórych. Ja nie robię afery, tylko stwierdzam , że jak kiedyś coś się udało na chwilowych okolicznościach, to nie można na tej podstawie twierdzić ,że jest byczo for ever. Bo nie jest. Nawet więcej - dziś może w danej kwestii być już całkiem ....ujowo.
                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 18:36
                          A ktokolwiek twierdzi że gdzieś na świcie są niezmienne warunki? Możliwe, że teraz kalkuluje się jechać na studia gdzie indziej. Zapewne jak moje dzieci będą na etapie studiów to warunki będą jeszcze inne.
                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:27
                            No ale to nie mów, że w Holandii studia kosztują Polaków 800 EUR rocznie , skoro teraz dla rozpoczynających je Polaków kosztują niecałe 3000 EUR rocznie. To jest pewna różnica.
                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:35
                              Myślisz że robiłam szczegółowy research kosztów na rok akademicki 26/27?🙄 Teraz specjalnie dla Ciebie sprawdziłam: czesne wynosi 2700 euro a dofinansowanie studenckie 300 euro miesięcznie więc to się praktycznie bilansuje. Wybacz, nie bedd teraz robiła szczegółowej estymacji kosztów studiów w każdym państwie UE w najbliższym roku akademickim
        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:02
          >Sęk w tym, że z Polski w ogóle już nie opłaca się emigrować,

Mase lekarzy i pielegniarek nadal emigruje z Polski na kontrakty w Europie zachodniej bo sa atrakcyjne.
          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:18
            Princess, nie mieszajmy wódki z kisielem. Kontrakty expackie były zawsze i zawsze będą.
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:38
              No wlasnie
            • martishia7 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:28
              Pielęgniarki nadal emigrują "na stałe", a nie na chwilę.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:59
                Bo mają kontrakty expackie podpisywane w Polsce. Dla mnie expat to nie jest emigrant.
                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:06
                  Expat to emigrant. Emigrant wyjezdzajacy jako wykwalifikowany jest emigrantem. Emigrant to nazwa na wszystko. Uchodzcow , expatow, studentow zostajacych
                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:48
                    No nie. Expat ma kontrakt. Kontrakt się kończy i zazwyczaj wraca do kraju pochodzenia , albo załatwia sobie kolejny kontrakt w innym kraju. Volta2 może ci to w szczegółach objaśnic na przykładzie swojego męża.
                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:54
                      Cos ty. Wiekszosc expatow przedluza wize a potem staje sie rezydentem.
                      • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:42
                        No jednak niekoniecznie. Większość wraca do kraju.
        • sunflowerin Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 11:55
          Z Twoich wypowiedzi ponizej wynika ze wiekszosc Polakow nadal pracuje na zmywaku.
          Zdziwilbys sie jak dobrze Polacy radza sobie w UK. Mamy profesjonalne prace, benefity, prywatne ubezpieczenia zdrowotne, ubezpieczenia na zycie, prywatne emerytury, nasze dzieci chodza do prywatnych szkol. Kiedys wydawalo mi sie ze wroce do Polski, ale trudno sie zyje wokol ludzi ktorzy sie we wszystko wtracaja, albo mowia jak masz zyc.
          Uwierz mi, ze mimo ze Polska sie rozwija, poziom zycia jest coraz wyzszy to nadal liczy sie codziennosc, brak stresu w pracy, balans, docenienie w pracy itp itd.
          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 13:31
            Nie wiem skad wyciagasz wniosek ze ktos tu jakis zmywak gdzies sugeruje. Jestes pewien/ pewna ze wpisales sie we wlasciwym miejscu w drzewku?
          • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 14:09
            „ trudno sie zyje wokol ludzi ktorzy sie we wszystko wtracaja, albo mowia jak masz zyc” - niby w Polsce tak jest? Tyle w tym prawdy co w tym zmywaku
    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:40
      No wracają. Coraz więcej uczniów w klasach po takich powrotach. Mają trudności z językiem polskim a gramatyki angielskiej uczyć się nie chcą.
      • hailey_bieber2004 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 06:51
        Trudności takiej młodzieży w ogóle nie dziwią. Dzieci szkolne wyrwane ze swojego świata i rzucone na głęboką wodę w nową rzeczywistość, bo to przecież ojczyzna.
        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 07:29
          Nie dziwię się. Stwierdzam fakt. Polski system to na początku szok.
      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:06
        >Mają trudności z językiem polskim a gramatyki angielskiej uczyć się nie chcą.

Wiekszosc dzieci jakie wraca z UK to dzieci dwojga Polakow wiec takie dzieci mowia po polsku. Wyjatki.moze nie.

A po co im gramatyka angielska skoro one mowia lepiej po angielsku niz polska nauczycielka?
        Naprawde trzymacie malego native speakera w klasie z dzieciakami ktore nawet B1 nie maja w j. angielskim? To jakis absurd polskiej edukacji
        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:16
          A mają mu stworzyć klasę anglojęzyczną?
          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:20
            Zrobic egzamin i zwolnic z lekcji.
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:20
              Albo indywidualny tok nauczania
            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:22
              Nie ma takich przepisów które by na to pozwalały. Poza tym bycie native nie oznacza dobrej znajomości języka. Są Polacy mówiący włanczać, poszłem i półtorej kilograma.
              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:28
                Podstawa prawna: art. 115 ustawy Prawo oświatowe oraz specjalne rozporządzenie Ministra Edukacji. Ustawa daje rodzicom dwie możliwości:
                Indywidualny Program Nauki (IPN)
                Indywidualny Tok Nauki (ITN)

Tak juz widze jak nauczycielka po 3 latach licencjatu z polskiej uczelni poprawia 15 letniego native speakera w wymowie.

Takie dziecko potrzebuje nauczyciela ktory tez jest native speakerem.
                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:33
                  Ktoś kto ma licencjat z nauczania języka polskiego jako obcego jak najbardziej mógłby poprawić na przykład naszą forumową nauczycielkę, która pisze o „ilości uczniów”
                  • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:36
                    analoga_niet napisała:

> Ktoś kto ma licencjat z nauczania języka polskiego jako obcego jak najbardziej
                    > mógłby poprawić na przykład naszą forumową nauczycielkę, która pisze o „ilości
                    > uczniów”

Jak już ma być poprawnie to "forową nauczycielkę" a nie "forumową", często tu widzę, że coś jest "pracowe" a nie "pracownicze" itp.
                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:44
                      Idź coś zjeść bo o tych głodówek głupiejesz😀 Forumowy to poprawne słowo.
                      • bywalec.hoteli Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:26
                        analoga_niet napisała:

> Idź coś zjeść bo o tych głodówek głupiejesz😀 Forumowy to poprawne słowo.

I ty jesteś polonistką z wykształcenia?
                        Liceum - licealny czy liceumalny?
                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 18:37
                          Czyli foralny? Czy może liceowy
                    • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:56
                      wsjp.pl/haslo/podglad/60377/forumowy/5165117/zwiazany-z-forum-dyskusja-internetowa
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:43
                    Analogia mowilas ze masz cos wspolnego z jezykoznawstwem. Jesli tak to naprawde nie moge uwierzyc w to co piszesz. Zdawalabys sobie sprawe z poziomu angielskiego jaki jest wymagany na maturze by isc na taki licencjat. Oraz zdawalabys sobie sprawe z tego jak mozna nauczyc sie jezyka w 3 lata, zwlaszcza ze wiele zajec to nie jest praktyczna nauka jezyka tylko metodologia nauczania. Nauczyciel tego typu jest przygotowany do nauczania początkujących. Sama czesto nie zdalaby nawet CPE. A to dopiero poczatek taki poziom..

Taki uczen potrzebuje indywidualnego toku nauczania z native speaker

Sorry ale jakos UK nie trzyma malego native French speaker na lekcjach francuskiego z 13 latkami ktore ucza sie w zasadzie podstaw.

Tak samo jakos UK ogarnia dzieci ktore przyjezdzaja do UK z zerowa znajomoscia angielskiego. I to jest dopiero cos w porownaniu z dziecmi Polakow wracajacych z UK, ktore rozumieja juz j. polski
                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:11
                      Nie jestem językoznawcą. Natomiast oddziel dwie kwestie. 1. Nauczyciel może być dobry lub słaby, tutaj nie ma wątpliwości 2. Bycie „native” nie oznacza dobrej znajomości języka, włącz sobie jakiś polski Hotel paradise czy coś w tym stylu, narzecze jakim posługują się ci ludzie jest dalekie od poprawnej polszczyzny i na przykład Brytyjczyk po skończeniu filologii polskiej z pewnością mógłby ich wielu rzeczy nauczyć, choć oczywiście mógłby nie znać slangu.

Taki uczeń jak będzie miał indywidualne zajęcia to i tak z nauczycielami dostępnymi w szkole, czyli takimi samymi. Jak rodzice chcą kontynuować edukację anglojęzyczną to im zostają prywatne szkoły.
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:19
                        W UK takie dziecko i tak potrzebuje osobnych zajec z tego przykładowego francuskiego bo ma specyficzne potrzeby. I nie siedzi na lekcjach z dukajacymi podstawy.
                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:24
                          A co to ma do rzeczy w kontekście polskich przepisów i polskiej szkoły?
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:48
                            Przepisy o indywidualnym toku nauczania podalam wyzej. Jak najbardziej mozliwe jest to w Polsce
                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:59
                              Oczywiście. I ten indywidualny tok realizują nauczyciel ze szkoły
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 14:03
                                Czyli to jest tak jakby hipotetyczna Angielka po 3 letnim licencjacie z j. polskiego uczyla twoje dziecko ( hipotetycznie 13 letnie powiedzmy) j. polskiego i poprawiala jego wymowe 😂
                                Dobre.
                                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 14:10
                                  Angielka po filologii polskiej mogłaby niejedno dziecko nauczyć, że nie mówicie poszłem i włanczać. Szczególnie dzieci z rodzin, w których rodzice posługują się ubogim słownictwem, robią błędy i w których dzieci nie mają kontaktu z książką. Naprawdę bardzo Ci polecam włączenie choćby krótkich fragmentów polskich reality show to sobie posłuchasz tych „native” z Polski. Wymowę też może też by im angielka poprawiła, bo na filologii polskiej w wielkiej brytanii pewnie uczą, że mówi się „cześć” i „idą” a nie „cesc” i „ido”.
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 14:22
                                    Kazdy kazdego moze czegos nauczyc. Ale naprawdę ja znam takie osoby i wiem jak mowia po polsku. Tak jak Polacy po licencjacie mowia poprawnie no prosze cie.

Nie mowie o jakichs wyjątkach ale wielu wyjezdza do US czy UK wlasnie by poprawic wymowę i sluchanie. Jada i doznaja szoku bo nie rozumieja co ludzie do nich mowia.

W koncowce lat 90 tych chodzilam na kurs przygotowujący do CPE . Przyjezdzaly wtedy studentki ostatnich lat anglistyki ( mowimy wtedy o 5 letnich studiach bo licencjatow nie bylo) by poprawic wlasnie mowienie i sluchanie. Ja wiem co to za poziom. Jesteś optymistka.
                                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 14:40
                                      Napisałam - poziom jest różny, są lepsi i gorsi nauczyciele. Jak ktoś chce edukację dwujęzyczną to pozostają szkoły prywatne. Szkoła publiczna nie zatrudni native speakera każdego języka wszystkich swoich dwujęzycznych uczniów.,
                                      Zresztą chyba nie powiesz mi, że gdybym wyemigrowała z dziećmi do Wielkiej Brytanii to tam publiczna szkoła zapewniłaby im naukę języka polskiego z Polakiem mającym w dodatku uprawnienia do nauczania.,
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:34
                                        Mowimy o lekcjach obowiązkowego jezyka obcego. Tak jak w PL jest np angielski. Polski nie jest obowiazkowym jezykiem z wyboru w szkolach. Tu jest zazwyczaj: francuski, hiszpanski, czasem niemiecki i rzadziej mandarynski itd

W UK: Zalozmy ze jest go francuski. Dziecko np 12 letnie bedace native jest z francuskiego zwolnione i nie musi uczęszczać na lekcje. Moze zdawac GCSE w wieku juz od 12 rz.
                                        W UK jest system kontynuacji nauki jezyka dla native French i jest to Francais Langue Maternelle tzw FLAM system przez rzad francuski . Francja ma AEFE system edukacji szkolnej ( np lycee francais) i sobotniej dla native dzieci.

Tak samo j.polski dla natives to siec szkol.sobotnich. Polski nie jest w ofercie szkol jak angielski w PL. Ale mozna zdawac GCSE z polskiego. I przed egzmainami szkoly gdzie jest wiele Polakow np katolickie robia kurs przygotowawczy do GCSE z polskiego..
                                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:44
                                          Ale w ramach tego obowiązkowego przedmiotu nie ma specjalnych zajęć dla dzieci dwujęzycznych! Natomiast jak najbardziej mamy szkoły dwujęzyczne prywatne i jeśli ktoś chce takie jedynaczki to może je wybrać. Ale nie oczekuj, że rejonowa podstawówka ściągnie dzieciom dwujęzycznym anglojęzycznego nauczyciela
                                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:19
                                            >Ale w ramach tego obowiązkowego przedmiotu nie ma specjalnych zajęć dla dzieci dwujęzycznych.
                                            Nie ma bo w UK to zalatwia ta FLAM siec. Albo Macierz Polska siec szkol. I sa zwalniane z przedmiotu w szkole ( francuskie, hiszpanskie itd)

>Natomiast jak najbardziej mamy szkoły dwujęzyczne prywatne

Ale my mówimy o panstwowym szkolnictwie przeciez Co maja prywatne do tego?Prywatnych tutaj jak mrowek wszelakiego typu z wszelakimi jezykami. Sa dwujezyczne i mowilam o Lycee Francais. Chyba nawet dwie sa w Londynie.
                                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 18:38
                                              No to w Polsce państwowe szkoły nie prowadzą zajęć dla dzieci dwujęzycznych i tyle
                                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:05
                                                To pikus. Ale ze ich nie zwalniaja to absurd.

Zreszta zalezy od wieku i poziomu nauczania
                                                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:07
                                                  Jestem pewna 100 procent ze moj syn mowi po angielsku lepiej niz polska nauczycielka z licencjatem.

Natomiast z polskiego na pewno bylby w dole swojej klasy dla swojej grupy wiekowej bo ma mniejszy zaspb slownictwa
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:17
                                                    Ta nauczycielka może mieć za soba poza ukończeniem studiów także długi pobyt za granicą. Poza tym przedmiotem rozmowy nie jest Twój syn. Znam polskie dzieci które mówia tak źle (a piszą jeszcze gorzej) że wielu obcokrajowców po filologii polskiej zna język polski lepiej od nich.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:31
                                                    Nie rozumiem nic z Twojej wypowiedzi. Pierwszs zdanie jak podejrzewam odnosi sie do tematu nauczycielki angielskiego uczacego native? Jesli tak to:
                                                    Przeciez nie mowimy o jakichs indywidualnych zmiennych.

>Znam polskie dzieci które mówia tak źle (a piszą jeszcze gorzej) że wielu obcokrajowców po filologii polskiej zna język polski lepiej od nich.

Teraz wnioskuje ze mowisz o j. polskim. No pewno ze jest rozny poziom tego polskiego wsrod dzieci obcokrajowcow. Moje dziecko chodzi do polskiej szkoly od 3 rz, co tydzien dyktanda, lektury, czytanie na głos, cwiczenia itd

A duzo znasz obcokrajowcow po filologii polskiej? 😃🙈 Ja przez cale zycie poznalam jedna osobe po
                                                    Cambridge Polish Studies . Tam sie nie idzie na studia z poziomem juz jakims polskiego. To nie jest tak jak z licencjatem z angielskiego w PL ze poziom maturalny jest wymagany na wstepie. Tam dopiero sie zaczynaja uczyc. Po 3 latach umieja polski gorzej niz ta z tego licencjatu j. angielskiego w Polsce, zwlaszcza ze lacza to z drugim jezykiem w tym samym czasie.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:37
                                                    Nie, piszę o dzieciach żyjących w Polsce. Niektóre mówią językiem prymitywnym, niepoprawnym, niegramatycznie i niechlujnie. Tak jak rodzice. A są przecież native.
                                                    Poznałam kilka osób po filologii polskiej, mówiły bardzo dobrze: Niemiec, Amerykanka i kilkoro Ilraoncow - wiadomo, tu łatwiej bo język słowiański.
                                                  • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:41
                                                    Tak bywa chyba wszędzie. Ja np mówię po włosku o wiele poprawniej, niż wielu Włochów.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:42
                                                    >Nie, piszę o dzieciach żyjących w Polsce. Niektóre mówią językiem prymitywnym, niepoprawnym, niegramatycznie i niechlujnie

Jak w kazdym jezyku. Ale jakby nie oznacza to ze ta po tym licencjacie w ogole wymawia poprawnie czy ma plynnosc na poziomie native speakera. Po licencjacie z angielskiego absolwent musi znac język na poziomie C1 czyli CAE egzaminu. No prosze cie. I ktos taki ma uczyć native dziecko? Toz taki poziom oznacza ze sama wiele zle wymawia ( Nie, nie mowimy o indywidualnych zmiennych nauczycieli ktorzy np mieszkali dodatkowo 10 lat w kraju anglojęzycznym itd).
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:48
                                                    Można mówić płynnie i niepoprawnie. I wtedy dziecko nie będzie się na lekcjach uczyło płynności za to może dużo skorzystać na rozbudowie słownictwa czy poznaniu bardziej zaawansowanych konstrukcji gramatycznych. C1 nie oznacza złej wymowy i robienia błędów. Poza tym dobry nauczyciel umie wykorzystać potencjał dziecka i gwarantuje Ci że znajdzie sposób na to, by się rozwijało.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:03
                                                    Tak tak osoba z C1 po licencjacie jej tej poprawnosci nauczy 😃🙈
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:21
                                                    Poziom C1 (Advanced/Zaawansowany) to piąty z sześciu poziomów biegłości językowej w skali europejskiej CEFR. Oznacza to biegłą znajomość języka, która pozwala na swobodne, spontaniczne i efektywne porozumiewanie się zarówno w życiu codziennym, jak i w środowisku akademickim oraz zawodowym.

Istotnie, ledwo skleci trzy zdania bódź błędów i na pewno nie jest w stanie nauczyć poprawnego języka.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:08
                                                    Kobieto w 1998 roku zdawalam CAE a w 1999 CPE. CAE to poziom ze sie dogadujesz ale robisz nadal mase bledow. Jeśli to dla was jest dobra znajomosc angielskiego to.... 🤦🙈
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:26
                                                    Nie „dla nas” tylko wkleiłam Ci definicję poziomu C1. Jeśli dla Ciebie swobodne posługiwanie się językiem w środowisku codziennym i akademickim to mówienie z masą błędów to nic na to nie poradzę.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:43
                                                    Bo C1 poziom czyli CAE to takie minimim by rozumiec co mowi wykladowca. Ale boziu uczyc natives?

Jak przyjechalam do UK w koncu 1996 to zeszlo mi tak z rok do 1997 by zdac FCE. Poziom przyjezdzajac mialam taki elementarny. Potem w 1998 na koncu zdalam CAE a w 1999 zdawalam CPE ktory do niczego mi sie w zyciu nie przydal i TOEFL jaki pamietam na 300 max punktow wtedy zdalam na 290. Ale to bylo later, trudna to byla Reasoning czesc GMAT z angielskiego. To zdawalam w 2000 To bylo cos. Na szybkosc egzamin i dynamicznie coraz trudniejszy dostosowywal sie do zdajacego.

Ja naprawde uwazam C1 za poziom ok w nauczaniu polskich dzieci w podstawówce ale nie native speakers
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:56
                                                    „Posługiwać się w środowisku akademickim” to nie oznacza ledwo rozumieć co mówi wykładowca. To znaczy na przykład prowadzić wykłady.

A odnośnie do tego co piszesz na końcu: polska szkoła jest co do zasady przeznaczona do uczenia rodzimych użytkowników języka polskiego a nie dzieci dwujęzycznych, dzieci których pierwszym językiem jest mandaryński czy arabski.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:19
                                                    Tak tak C1 super wysoki poziom 😃🤦. Naprawde pamietam jak mowilam w 1998r a zdalam na B.

>polska szkoła jest co do zasady przeznaczona do uczenia rodzimych użytkowników języka polskiego a nie dzieci dwujęzycznych, dzieci których pierwszym językiem jest mandaryński czy arabski.

Bez watpienia i ten polski dzieci zapewne podciagaja. Ale dzieci szybko wchlaniaja jezyk.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:26
                                                    Biorąc pod uwagę że wyżej od niego jest tylko C2, który oznacza znajomość na poziomie niemal wykształconego native’a, poziom prowadzenia skomplikowanych negocjacji i czytania złożonych dzieł literackich to tak, C1 to jest znakomita znajomość języka.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:51
                                                    Nie. Po CPE jeszcze jest dluuuga droga do pisania i mowienia na poziomie native speaker. .Na poziomie CPE (C2) wymagany zasób to około 16 000 do 20 000 slow, a Native speaker posluguje sie aktywnie do ok 35 tys a pasywnie 60 tys.

To troche tak jak te po anglistyce co przyjechaly i nie rozumialy co do nich mowia: kodow kulturowych, kolokwializmy, rozmaitych akcentow itd.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:59
                                                    Nie przyjmujesz do wiadomości definicji i tworzysz własne.

Poziom C2 to najwyższy, międzynarodowy stopień biegłości językowej (tzw. "mistrzowski") w skali CEFR. Oznacza to płynność dorównującą wykształconemu rodzimemu użytkownikowi języka, swobodę w tworzeniu złożonych tekstów akademickich/biznesowych oraz rozumienie wszelkich niuansów i żargonu.

Natomiast kody kulturowe to zupełnie coś innego. Ludzie często nei rozumieją nawet kodów kulturowych innego pokolenia w tym samym kraju. Brytyjczyk z dziada pradziada pojedzie do Kanady i też nie będzie rozumiał kodów kulturowych
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:09
                                                    Definicja marketingowa. Ja ten egzamin zdawalam i do reasoning part czy esej w GMAT czy GRE to jest to pikus z maja pianka.

>Brytyjczyk z dziada pradziada pojedzie do Kanady i też nie będzie rozumiał kodów kulturowych

Przeczytalam na glos tlumaczac na angielski. Nigel sie roześmiał.

Sa poziomy rozumienia.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:17
                                                    Definicja międzynarodowej certyfikacji, mądrzejsi od Ciebie ją stworzyli więc możesz sobie tułać nóżkami i tworzyć własne, tylko nie ma to sensu.
                                                    Oczywiście, że są poziomu rozumienia. Gwarantuje Ci, że moja mama, mimo blisko 70 lat używania polszczyzny nie ma pojęcia co to sześć siedem, kto jest spod Konina i co robi bober.
                                                    Ten problem mam często z rosyjskim - rozumiem każde słowo ale nie łapie jakichś mimicznych odniesień. Co więcej, niewykluczone że moja koleżanka Rosjanka która w Polsce mieszka od blisko 20 lat też części z nich nie rozumie bo wypadła już z tego kręgu odniesień
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:26
                                                    Jezu... Tak tak ... Ludzie jakos zdaja CPE a GRE LSAT SAT GMAT nie zdaja na tyle by sie dostać na dobre studia na renomowanej uczelni ( mowie o czesci z j. angielskiego). Wiec prosze cie. To jest egzamin na dobrym poziomie ale to nie jest native speaker. Absolutnie nie.
                                                    I ta organizacja ktora przeprowadza egzaminy to biznes. Tak, uniwersytety prywatne to też biznes, szkoly prywatne to tez biznes.
                                                  • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:27
                                                    Poszłam szukać, kto jest spod Konina...
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:20
                                                    No wyobraź sobie, że tak. Iluż to ja już miałam takich przyjezdnych z UK., którym się wydawało, że znają język lepiej ode mnie. No proszę cię.
                                                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:15
                                                  A co mają zrobić z takim zwolnionym dzieciakiem w środku dnia lekcyjnego?
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:34
                                                    W Uk takie dzieci np to francuskojęzyczne chodzi na inny jezyk oferowany w tym samym czasie. W UK jest wybor jezykow. Poza tym biblioteka jest otwarta w szkole. Edukacja jest inna ogolnie. Zapewne w innych krajach tez
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:38
                                                    Brawo! Nareszcie doszłaś do tego że każdy kraj ma inny system, może przestaniesz się dziwić że w Polsce nie jest jak w UK
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:45
                                                    Naprawde myslisz ze tego nie wiedzialam sugerując ze naklanianie native speakera wracajacego w wieku no 13 lat do Polski do siedzenia z zajec z angielskiego to absurd?

Jest takich absurdow wiecej np. W PL dziecko chodzące do szkoly muzycznej popoludniami od 10 lat musi siedziec na lekcji muzyki w liceum 😃🙈
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:49
                                                    To nie jest absurd bo szkoła odpowiada za ucznia i dlatego musi być na lekcji
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:02
                                                    Jakos to rozwiazuja w przypadku tych nie chodzacych na religie. W '88 i '89 dokladnie pamietam ze z druga taka siedzialysmy sobie na korytarzu w takim miejscu gdzie jest sala wf i czekalysmy na kolejna lekcjd
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:22
                                                    Od 89 przepisy się nieco zmieniły, wiesz o tym?
                                                    Religii już się nei organizuje w środku lekcji
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:02
                                                    Poza tym chyba sa jakies jezyki do wyboru w PL tez?
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:23
                                                    W szkołach podstawowych nie ma, w liceum najczęściej wybiera się klasę w której jest dany zestaw języków. To nie jest tak, że kiedy 1 a ma angielski to w tym czasie inna klasa ma niemiecki albo mandaryński i uczeń może tam chodzić
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:55
                                                    No to idzie do takiej klasy gdzie jest jezyk jakiego nie zna.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:57
                                                    Ale te lekcje nie odbywają się wtedy co angielski
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:10
                                                    A angielski jest obowiazkowy? Nie jest językiem do wyboru?

Naprawde wspolczuje wracającym dzieciom w wieku np 15-18 ktore byly urodzone w UK, a musza chodzić na lekcje gdzie nauczycielka jest tuz po licencjacie i ma C1 znajomosc języka
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:31
                                                    Teoretycznie nie jest obowiązkowy i nic nie stoi na przeszkodzie żeby w podstawówce uczyć na przykład francuskiego od pierwszej klasy a od siódmej wprowadzić rosyjski ale w praktyce nikt tego nie robi i angielski jest językiem głównym. Drugi język (nie do wyboru tylko taki jaki jest w danej szkole jest od siódmej klasy). A w liceach w większości masz profile z konkretnymi językami, na przykład angielski+niemiecki, angielski+hiszpański.
                                                    W liceum nauczyciel musi mieć wykształcenie magisterskie, więc nie wiem skąd bierzesz tych biednych 15-18-latków uczonych przez osoby tuż po licencjacie.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:44
                                                    I nie ma profilow francusko niemieckich?
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:56
                                                    Nie ma
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:52
                                                    Masakra
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:32
                                                    Angielski jest obowiązkowy. Nawet dzeci ze spektrum ciężko zwozić z niego.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:31
                                                    Weź się już uspokój. Uczyłam w pre IB taka mądrale z UK, która jak mi esej napisała to podkreślałam jest język potoczny w liście formalnym i zle konstrukcje gramatyczne. Obraziła się i powiedziała mi, że takiej gramatyki to oni się w UK nie uczyli, bo tak to tylko profesorowie tam mówią. Teraz uczę jej młodszego brata, który próbował mi wmówić, że nie ma konstrukcji pytania Have you got…? Póki co jeden z moich przyjezdnych uczniów mógłby być zwolniony, ale on ambitny więc dzielnie chodzi i się uczy. Ze sprawdzianów dostaje 5 a nie 6 czyli nigdy nie ma wymaganego na 6 -96-100%
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:38
                                                    >Weź się już uspokój

Nie uspokoje sie. Ah jak bardzo bardzo jestem niespokojna. Fogito blagam nie bredz. Ja tu mase rzeczy od rana robie a ty fantazjujesz o uspokajaniu sie.

>która jak mi esej napisała to podkreślałam jest język potoczny w liście formalnym i zle konstrukcje gramatyczne.

I na podstawie jednej dziewczynki ktora ewidentnie nie byla zbyt dobra uczennica wnioskujesz o edukacji w UK? W jakim wieku to dziecko?
                                                    Have you got ...? - miesci sie wntym potocznym jezyku i nie jest zadna wyszukana forma wiec nie wierze w to. Jacys wychowywani w gettcie kulturowym , home schooled? Nie wierze. To zwrot ktore moje dziecko chyba uzywala jako 4 latek.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:43
                                                    Tak. Chłopak nie ogarnia prostej konstrukcji, ale za to akcent ma ładny. Zacznij uczyć w szkole ,to zobaczysz jakie orły w tym UK macie.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 00:01
                                                    >Zacznij uczyć w szkole ,to zobaczysz jakie orły w tym UK macie.

Fakt kraj pelen debilnych dzieci. Nie to co Polacy. Potem same Noble plyna do Polski 🤦😂

Jakichs patoli z bogatych rodzin chyba przyjmujecie. Zrobcie jakies egzaminy wstępne
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:28
                                                    Ale jakich znów patoli. Dzieciaki dostają 4 i 5 i na sprawdzianach diagnozujących. Sa dobrymi uczniami ale nie najlepszymi. Do tego w polskim systemie trzeba się do gramatycznych struktur przyłożyć a nie pisać tak jak sie mówi. Wielu
                                                    Polaków ma problem z pisaniem na języku polskim. Nie inaczej jest z dzieciakami z UK.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:05
                                                    >
                                                    Ale jakich znów patoli.

Have you got to trzylatek zna. To jakis opozniony dzieciak byl.

Fogito ty naprawde mialas dziecko w szkole w UK? Jesli mialas to zdajesz sobie sprawe ze w szkole ucza ich pisac. Zwlaszcza w top sets w secondary tego pisania jest co 2 tygodnie. I nie, nie pisze sie potocznym jezykiem jako wymaganie.

Nie trafiły do Ciebie jakies orły po prostu.

Ponadto poprawnosci gramatycznej mozna nauczyc sie w kazdym wieku. Wymowy bez akcentu juz nie. Jest bardzo krotki czas w dziecinstwie gdy ksztaltuje sis nacisk na struny glosowe i wtedy wlasnie jest moment gdy jest po bandzie
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:28
                                                    Owszem tak. Ale to zdolny chłopiec tylko zarozumiały do bólu. Może miał pomroczność jasną. Twierdził, że tylko do you have jest poprawne.
                                                    Syn był w brytyjskiej szkole w Warszawie i robił A level w UK. Wiem jak wygląda system i segregacja. Dlatego założenie, że każdy native świetnie zna język jest błędne.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:33
                                                    Jeden A level robil ze mowisz w liczbie pojedynczej?

Nie zdalyby 11+ z poziomem ponizej C1 i GCSE z poziomem ponizej C2.
                                                    Wkleilam nizej co jest na 11+ i GCSE.

To jakies dzieci poniżej poziomu zdawalnosci chyba byly.

A juz angielski jako mature biora tylko ci ktorzy sa w tym przedmiocie swietni
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 20:04
                                                    Nie. 4.
                                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:17
                                                  Ale nie ma podstaw do zwolnienia. Żaden z nich testu poziomującego na początku roku nie napisał na 100%. Osiągają wyniki analogiczne do lokalnych dobrych uczniów, 80-90%
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:27
                                                    Rozmawialam po angielsku z uczniem ktory zdal na bdb angielski na maturze. Nie, on nie mowi tak jak moj syn. Naprawde nie.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:28
                                                    Fogito o jakim wieku ty mowisz? Czy to zaniedbane dzieci jakichs Polakow z budowy?
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:34
                                                    Dzieci są w wieku 10-18. Teraz takie ucze. Rodzice zamożni. Niektórzy to obywatele UK, którzy z polskimi żonami przyjechali do Polski. Jestem w prywatnej szkole, i biedni tu nie trafiają.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:41
                                                    Slowem Anglicy znaja angielski gorzej niz Polacy , prawda? 😂 I co ciekawe Cambridge i Oxford to chyba tez w Polsce sa bo jak oni mogliby miec takie uniwersytety. Eh fogito....
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:46
                                                    Obawiam się że możesz mieć rację. Polskie dzieciaki od początku mają dużo gramatyki i dużo pisania na angielskim. W prywatnych szkołach jest nacisk na język. mamy dwóch nauczycieli z UK i mamy masę uczniów obcokrajowców, nie są najlepsi z angielskiego i tyle. Ich problem jest to, że nie chcą się uczyć gramatyki na wyższym poziomie, bo przecież już znają język.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:51
                                                    Przeciez jak ktos sie uczy jezyka jako native speaker to nie uczy sie gramatyki. Gramatyke poznaje pozniej w szkole. Tak samo maja mali Polacy w Polsce. 2 latek nie wie co to jest rzeczownik ale nim operuje.
                                                    By sie nauczyc języka nie trzeba zaczynac od gramatyki. Ja sie uczylam jezyka w Callan school dlugo dlugo nie zajmowalam sie w ogole gramatyka. Dopiero po FCE zaczela gramatyka wchodzić
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:55
                                                    Owszem nie trzeba znać gramatyki, ale trzeba wypełnić poprawnie ćwiczenie gramatyczne. Native powinien to umieć. I jest mu łatwiej. Ale jeśli robi źle to znaczy, że musi się uczyć jak każdy obcokrajowiec.
                                                    W polskich szkolch jest duży nacisk na gramatykę, wszystkie książki są do tego,przygotowane. Dzieciaki z UK często są tym przytłoczone na początku.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:58
                                                    Tak pamietam. W latach 90 tych jak chodzilam 3 lata na kurs kolejno FCE CAE i CPE to pamietam ze przyjezdzali na krotko z Polski by podciagnac mowienie i sluchanie. Wkuwali gramatyke i slowka a mówienie i sluchanie lezalo.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:29
                                                    No tak. Teraz jest to lepiej zbalansowane. Jest mnóstwo słuchania i czytania, ale też jest mnóstwo gramatyki. Teraz ciężko się angielskiego w Polsce nie nauczyć. Chyba, że ktoś się uprze.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:01
                                                    >Teraz ciężko się angielskiego w Polsce nie nauczyć. Chyba, że ktoś się uprze.

Nie prawda. Zyjesz w jakisjs bance i nauczasz w szkole gdzie jest wiecdj niz przecietnie godzin a rodziców stac na wysylanie dziecka za granice by sie uczyl w czasie wakacji oraz korepetycje.

Jak juz mowilam moje siostrzenice mialy jedna bardzo dobry druga dobry z angielskiego a mowia bardzo kiepsko. I tak wyglada w wiekszosci szkol sytuacja.

Ja pracuje z 3 fabrykami w Polsce i regionalnym biurem w Polsce ( z innymi krajami też). Pracuja tam tez mlodzi ludzie. Na LinkedIn maja napisane ze English proficiency a poza jedna co studiowala w UK to mowia naprawde nie- plynnie. Dukaja
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:30
                                                    Moja bańka to stolica Polski. A twoja to nie wiem. Trudno mi oceniać fakt, że ktoś z twoich znajomych duka. Moi znajomi mówią płynnie i ich dzieci też. Najczęściej w kilku językach.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:31
                                                    Ten syn przyjaciela to Wroclaw. Profil humanistyczny skonczyl. Teraz jest na 1 r historii we Wroclawiu

Moje siostrzenice uczeszczaly do liceum w 30 tysięcznym miasteczku w Wielkopolsce.
                                                    Potem mialy oczywiscie lektorat z angielskiego na studiach.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:49
                                                    I twierdzisz, że dukają? Dziwne.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:52
                                                    No nie jest to nawet poziom B1. Naprawde. Jako tako sie dogaduja na ulicy itd ale plynna rozmowa z ojcem mojego dziecka jest niemozliwa.

Mam takie wrazenie ze sa w stanie rozumiec tekst pisany lepiej niz mowic i sluchac. Bo nie raz jak kn cos napisal im to wiedzialy co mowi natomiast z rozumieniem nawet jak mowi wolno jest kiepsko
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:00
                                                    Książki w liceum na poziomie rozszerzonym to B2+C1, więc serio to jakieś naprawde słabe dzieciaki.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:29
                                                    Za AI:

Oficjalnie, zgodnie z wymaganiami Centralnej Komisji Egzaminacyjnej (CKE), matura rozszerzona sprawdza znajomość języka na poziomie:
                                                    B2+ – w zakresie rozumienia ze słuchu i czytania (czyli teksty, które uczeń musi zrozumieć, bywają naprawdę trudne).
                                                    B2 – w zakresie pisania i mówienia (wypowiedzi własne ucznia).

Moje siostrzenice skonczyly liceum 10 i 12 lat temu. Moze kiedys bylo inaczej. Ten chlopak - rok temu
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 20:07
                                                    Ty sie AI nie posiłkuj jak Tokarczyk. Książki np, Mcmillana do liceum mają jak wół na okładce B2+C1. Była zmiana w podręcznikach, bo zostało wprowadzone słownictwo z C1 i tzw. Grammar challenge na wyższym poziomie w każdym rozdziale. Oczywiscie mowie o maturze rozszerzonej. Po z podstawy to moze ktoś kończy na B1.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:32
                                                    Mowie ci fogito ze ta szkola i sam fakt ze stolica to specyficzna banka.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:51
                                                    Nie jesteśmy w rankingach wysoko, więc serio nie wiem o czym piszesz. Ale owszem Warszawa ma swoją specyfikę.
                                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:57
                                                    W wielu warszawskich szkołach poziom jest bardzo niski. I to oczywiste że zły nauczyciel nie nauczy, dyskutowałam tylko z tezą że dobry nie nauczy bo jest Polakiem
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:26
                                                    >dyskutowałam tylko z tezą że dobry nie nauczy bo jest Polakiem

Bo to nie byla ta teza. Teza dotyczyla dzieci powyzej poziomu nauczyciela, native speakers ktore nie sa dziwne zaniedbane czy cos jak omawiane przypadki

Polskie dzieci nie natives jak najbardziej nauczy. I wiele zalezy wlasnie od metodologii
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:43
                                                    >Rodzice zamożni.

To nie ma znaczenia

Czyli dzieci w Polsce uczace sie co.. 3 godziny angielskiego na tydzien znaja angielski lepiej lub tak samo jak dziecko z UK ktore mialo 40 godzin w tygodniu angielski i na placu zabaw i z kolegami.

Debile jakies do was trafiaja czy cos
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:50
                                                    Jakie 3? W prywatnych to jest 5 tygodniowo plus lekcje z nativem. Dodatkowo wymiany zagraniczne. Nie da się porównać wszystkich dzieciaków ze wszystkich szkół. W UK jest masa dobrych szkół i masa kiepskich. Mój syn przeszedł system brytyjski od przedszkola do matury. Słono płaciliśmy za dobrą szkołę.
                                                    Wiele z tych dzieciaków wracających z UK jest zapewne z kiepskich szkol, w których owszem nauczyć się mówić nie jest problemem, ale już gramatyka i pisanie leży i kwiczy,
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:56
                                                    >W prywatnych to jest 5 tygodniowo plus lekcje z nativem.

A geografie matematyke biologie fizyke wf i wszystkie inne przedmioty maja po polsku?
                                                    Wiec jest to zaledwie 5 godzin... Edukacje w Polsce na poziomie native speaker mozna miec w liceum gdzie wykladowym jest j. angielski.

W kazdej szkole w UK sa sets. Wiesz co to jest? Jesli do twojej szkoly w Polsce przyjedzie dziecko z bottom set to owszem jest native speaker ale to nie jest jakies lotne dziecko.

I do np Oxford wcale sie nie dostaje wiecej dzieci z prywatnych szkol niz z panstwowych. Bynajmniej. Prywatne szkoly wcale niekoniecznie sa lepsze niz panstwowe. Najwyzszy poziom maja grammar schools. Moj syn chodzi do szkoly ktora jest w pierwszej setce najlepszych szkol w UK
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:32
                                                    W mojej szkole mają kilka innych przedmiotów po angielsku. Nie pamiętam dokładnie ale na pewno matematykę i biologię.
                                                    Nie twierdzę, że prywatne w Polsce lepsze, ale ze mają o niebo więcej angielskiego, bo jest duży nacisk rodziców na język. Większość uczniów chce studiować za granicą.
                                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:44
                                                    Dzieci Polakow w UK tez pochodza z roznych rodzin. I wcale stopien zamoznosci nie jest wyznacznikiem. Moje dziecko pojechalo na kolonie z nimi do Hiszpanii. Dzieci bogatych Polakow. Juz w drodze autobusem telefon: matka gdzie ty mnie wyslalas, co to za patologia, ten pije z tamtym, te dwie vapuja, tamten drze ryja bo juz pijany... Byl przerazony.
                                                    No i wiadomo ze to nie sa dzieciaki co jadac czytaja ksiazki.
                                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:02
                                                    No ok, ale chyba wiesz jaka jest opinia o młodzieży z UK. O tym że piją i w ciąże dziewczynki zachodzą wcześnie.
        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:38
          Mówią owszem tak, ale jest to mowa potoczna. Pisząc popełniają błędy gramatyczne i ortograficzne. I nie pytaj mnie dlaczego ich szkoły w UK nie nauczyły. Może słabe były. Mam kilkoro takich uczniów na różnych poziomach. I raczej 6 nie dostają ze sprawdzianów Unitowych. Sa od nich lepsi uczniowie polscy, ktorzy maja mieszanych narodowościowo rodziców lub też zajęcia z native speakerem od przedszkola.
          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:04
            >Mówią owszem tak, ale jest to mowa potoczna. Pisząc popełniają błędy gramatyczne i ortograficzne.

Fogito o jakim wieku i jakim języku ty mowisz?

>Mówią owszem tak, ale jest to mowa potoczna

A co polskie dzieci lat 10 mowia Received Pronunciation po angielsku? O czym my wlasciwie mowimy? Po polsku mowia w wieku lat 10 nie- potocznie tylko polskim literackim z figurami sytylistycznymi?

Fogito twoja wypowiedz za bardzo nie ma sensu
            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:15
              Mam uczniów SP i licealistów wracających z UK. Nie wymagam od nich więcej niż od uczniów lokalnych, owszem mówią płynnie, ale już same testy gdzie jest gramatyka, słuchanie i czytanie sprawia im taki sam problem jak pozostałymi uczniom. Problem polega na tym, że im się nie chce przygotowywać do tych testów, no,bo przecież podobno znają świetnie język. A potem na rozszerzonej maturze jest problem. I chyba oczywistym jest, że poziom językowy jest wyższy u starszych uczniów, ale proponuję uczniów w tym samym wieku, którzy też mówią płynnie i nie olewają gramatyki. Stąd też ich wyniki są lepsze.
          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:32
            >mieszanych narodowościowo rodziców

No ale to sa native speakers jeśli posluguja sie angielskim w domu. O czym mowa

>też zajęcia z native speakerem od przedszkola.

Tak tak 2 godziny w tygodniu z native speaker rowna sie 40 godzin w szkole i poza szkola i total immersion przez iles lat. Naaaapewno.
            Chyba to jakies SEN dzieci.
            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:40
              No i teraz zastanów się dlaczego język angielski tych powracających nie jest lepszy od tych polskich dzieciaków, które tylko na wakacje jeżdżą do UK. Może na zasadzie mówię to się już uczyć nie muszę? Jakby byli tacy super, to ja bym im z radością szóstki wstawiała. A tak nie ma. Sadza proste błędy na testach. Piszą slangiem, bo nie ogarniają formy eseju. Czytają owszem płynie i mówią płynnie, ale nie znają całego słownictwa z danego poziomu klasy. Liceum robię na poziomie C1-C2 w klasach z rozszerzeniem. Mam też uczniów podchodzących do dwujęzycznej matury. Ci przyjezdni wyrozniaja się jedynie poziomem arogancji i przekonaniem że są lepsi. Kilka testów i już im to przekonanie gdzieś znika.
              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:47
                >Piszą slangiem, bo nie ogarniają formy eseju

To jakies nieuki chyba trafiaja do Was. Jakas patologia spoleczna. W UK dzieci normalnie nie pisza nic slangiem ani tez nie mowia slangiem w szkole. Tu sa egzaminy tez

>przyjezdni wyrozniaja się jedynie poziomem arogancji i przekonaniem że są lepsi.

Ah i ty musisz im udowodnic ze nie sa. Troche poznecac sie co? Pamietam takie nauczycielki z Polski. Klasyka gatunku.

>
                robię na poziomie C1-C2 w klasach z rozszerzeniem

To nie jest normalny poziom w zwyklym liceum w Polsce. A twoi uczniowie przyjezdzajacy z UK to nie uczniowie z top sets czy grammar school tylko jakas patologia chyba skoro mowia slangiem
                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:48
                  Wszyscy twoi uczniowie zapewne dostaja sie na najlepsze uczelnie swiata potem, prawda?
                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:53
                    Z mojej szkoły owszem tak. Większość idzie na zagraniczne uczelnie.
                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:59
                      A jak sie nazywa ta szkola ?

Zagraniczne uczelnie sa rozne.
                      • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:36
                        Wybacz, ale moje psychofanki stałyby pod szkołą , gdybym tu napisała jaka szkoła. Poza tym to nie ma zaznaczenia. Poprzednia to była państwowa integracyjna, a i tam miałam laureatów konkursu kuratoryjnego z angielskiego. Miałam tez idealnie mówiące po angielsku dzieci z Chin i Indii, które jednak laureatami nie były.
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:38
                          Ale nie musisz podawac nazwy i miasta. Chodzi mi o opisowo: prywatna taka i owaka
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:39
                          W Indiach angielski jest jezykiem panstwowym. Oni mowia po angielsku od malego. Niestety mowia z fatalnym akcentem
                          • pursuedbyabear Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:05
                            Cóż, Kornwalijczycy też mówią z fatalnym akcentem 🙂
                            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:00
                              Jest roznica miedzy sposobem mowienia obcokrajowca a natives. Znaczaca. To tak jakbys porownywala mowienie osoby z Lublina lekko zaciagajacego wschodnim akcentem z kims kto mowi jak Niemiec po polsku. Duza roznica
                              • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:03
                                Można mówić po polsku z wyczuwalnym niemieckim akcentem płynnie, poprawnie i z rozbudowanym słownictwem. Wspomniałam tu o znajomej Rosjance - lekki akcent jej pozostał, ale jej polszczyzna jest znakomita, zreszta pracuje jako dziennikarka i jest bardzo dobra. W porównaniu z jakąś Karyną która mówi: nooo cesc, wjecje co ja mu ostatnio pedziaaam to jest wręcz wybitna.
                                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:07
                                  >tu o znajomej Rosjance

Albo lepiej jeszcze kims ze Slowacji. Przeciez to sa bardzo zblizone jezyki i proces nauki duzo krotszy. Pomysl o chinskim albo japonskim.

>Można mówić po polsku z wyczuwalnym niemieckim akcentem płynnie, poprawnie i z rozbudowanym słownictwem.

Wszystko mozna. Liczy sie jednak stan faktyczny
                              • pursuedbyabear Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:06
                                Ale w czym problem? Jeśli ktoś mówi poprawnie, ma bogate słownictwo, to jakie w sumie znaczenie ma akcent?...
                                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:09
                                  Niby nie ma ale...

youtu.be/usnlHW3xm5k?si=IwBdvw2oPtN15pFd
                                  • pursuedbyabear Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:17
                                    No ale chyba nie oczekujesz, że wszyscy non-natives będą przemawiali w received pronunciation?
                                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:29
                                      Zdajesz sobie sprawe ze RP to tylko teoria i w praktyce nikt tak nie mowi. Krolowa mowila.
                                  • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:31
                                    Obsesja akcentu pokazuje zd Proncess się nie wykorzeniła 😀 Pracuję teraz dużo z Niemcami, mówią po angielsku z niemieckim akcentem i nikomu to nie przeszkadza, podobnie jak im nie przeszkadza mój akcent. Za to Polacy zawsze pierwsi do krytyki
                                    • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:38
                                      Zdaje się, że Niemcy bardzo lubią też swoje własne zróżnicowanie regionalne, jeśli chodzi o akcenty.
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:51
                                        Ja nie wiem jak mozna nie rozrozniax xzyn sa lokalne akcenty a czym jest akxent obcokrajowca wynikajacy z wymowy samoglosek itd bo nie da sie ich wymowic w spontanicznej rozmowie idealnie jesli cale zycie nacisk na struny byl taki a nie inny w wymawianiu np a czy e.

Mieszkam w kraju gdzie jest tyle obcokrajowcow ze akxent nikogo nie dziwi. Pracuje w firmie europejskiej gdzie kazdy ma akcent bo sa Portugalczycy, Francuzi, Szwedzi, Polacy, Wlosi, Hindusi, Niemcy i w biurach regionalnych w zasadzie kazdy kraj Europy.

Niemniej nalezy starac sie wymawiac jak najpoprawniej
                                        • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:53
                                          Kornwalii i akcentu stamtąd też się tu czepiałaś, więc kto nie odróznia? Princess nie odróżnia.
                                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:55
                                            No nie odrozniam nic. W ogole nie mowie po angielsku i nie mieszkam w UK od 30 lat. Ty wiesz lepiej. Order z ziemniaka sla Ciebie.

Co za dzieciak
                                        • pursuedbyabear Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:35
                                          Najpoprawniej tzn. jak?
                                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:48
                                      A ta znowu o obsesji. Moze jeszcze rozwin to dalej w paranoje i nerwice. Albo wymysl jeszcze wieksze cuda.
                              • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:15
                                > To tak jakbys porownywala mowienie osoby z Lublina lekko zaciagajacego wschodnim akcentem

To może przestań określać akcenty w angielskim inne niż twój własny mianem "dziwnych".
                                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:28
                                  Nie rozumiem o czym w ogole piszesz
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:48
                          W UK sa sets w szkole. Jesli trafiaja ci sie dzieci z lower sets to one nie pisza wypracowan i wymaga sie od nich zaledwie czytanek i odpowiedzi na pytania.

Edukacja tutaj zaklada ze nie robi sie z kawalka kija fujarki i nie torturuje dzieci bez potencjalu. Natomiast w toptop sets maja praktycznie co 2 tyg do pisania wypracowania.

Edukacja jest rozlozona a jakby poziom wymagan zalezy od danego dziscka i jego mozliwosci
                          • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:08
                            Znam system brytyjski i wiem, że poziomują na wczesnym etapie. Ale w związku z tym właśnie do polskich szkół trafiają dzieci z UK na bardzo zróżnicowanym poziomie edukacyjnym. Więc pisanie, że wszystkie są rewelacyjne z angielskiego, bo mowia w tym języku nie ma przełożenia na rzeczywistość.
                            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:56
                              Przede wszystkim kwestia wieku. Jezyk 7 latka nie jest rozbudowany.

Jezyk mowiony i słuchanie 15 latka nawet mowiacego potocznie ktory urodzil sie i wychował w kraju anglojezycznyn jest na bank lepszy niz kogos kto ma 5 godzin angielskiego w szkoly. A to dlatego ze mial tych godzin 40 od dziecka i poza szkołą pewno drugie tyle.

A ten z Have you got to albo sie droczyl albo uposledzony
                              • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:33
                                Nie pisz o uczniu, że upośledzony. Błagam. Inteligentny ale leniwy. I tyle.
                                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:36
                                  Ale jak on by zdal GCSE niby? Jak z potoczna mowa mialby napisać satyryczny tekst, przeprowadzic analize tekstu z XIX wieku? On by nie zdal 11+ egzaminu( chyba wiesz co to jest za egzamin jesli dziecko twoje bylo w prywatnej szkole w UK)

A juz nie mysle nawet ze na maturze A levels zdawalby angielski.
                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:43
                                    On by na pewno zdał wysoko. Teraz jest w klasie 5 i jeszcze niedawno mu się wydawało, że uczyć angielskiego już się nie musi. Ale już zaczął. Z innych przedmiotów też ma wysokie oceny. No, ale najlepszy w swojej klasie z angielskiego nie jest pomimo pięknego akcentu.
                                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:54
                                      Wiec jak by zdal wysoko skoro nie zna frazy have you got. Droczyl sie chyba. I jak niny zdalby 11+ z potocznym jezykiem?
                                      • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:02
                                        W danym momencie twierdził, że fraza jest niepoprawna. I uwierz zdałby.
                                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:53
                                          Moze mial jakies zaćmienie. Moj syn niedawno mial zacmienie i pomylil Wielki piatek z Sroda Popielcowa na religii 😃🤦... w katolickiej szkole i to stojac w klasie przy tablicy. Oczywiscie sie zorientowal i zaczal odkrecac ze odwrotnie haha
                                          • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 14:07
                                            No to faktycznie odleciał.
                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:52
                  Weź baranka walnij. Pisza takie same testy jak wszyscy inni w klasie. Ja nie muszę im niczego udowadniać. Sami się szybko przekonują, że albo się uczą albo spoczywają na laurach
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:59
                    >Weź baranka walnij

Jakiego baranka, o czym ty mowisz? Polowy z tego co piszes nie rozumiem. Ty sama chyba piszesz jakims slangiem
                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:37
                      Serio? No to nie pomogę. Prześpij się może.
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:57
                        Mowisz do mnie slangiem a na slang narzekasz
                        • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:14
                          Język potoczny to nie jest slang.
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:30
                            Tak tak wyrazenie " walnij baranka" to jezyk potoczny a nie slang. I co jeszcze wymyslisz
                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:32
                              Tak, to język potoczny adekwatny do rozmowy na forum. W rozprawce byłby nieadekwatny. Widzisz, niby native a nie odróżniasz rejestrów
                            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:36
                              W przeciwieństwie do ciebie ja znam polszczyznę i jej rejestry.
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:52
                                Order z ziemniaka i polejcie dla tej Pani
                            • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:51

> Tak tak wyrazenie " walnij baranka" to jezyk potoczny a nie slang.

youtu.be/nUUrXSVohG8?is=wq3nxjg_KQ7-kCAT
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:52
                                Wiec fogito pisze potocznie .
                                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:55
                                  Czyli w sposób adekwatny do sytuacji
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:56
                                    Analogia dam ci rade: walnij baranka.

(Pisze adekwatnie do sytuacji)
                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:45
                                  No a powinnam językiem formalnym na forum 🤭
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:55
                                    Niekoniecznie ale nie barankowac w rozmowie.
                                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:02
                                      Bo? Przykro cię się zrobiło?
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:32
                                        Mam 53 lata i nie robi mi sie przykro z takich powodow 😃 Ale wyciagam wnioski o poziomie reprezentowanym przez rozmowce uzywajacym takich zwrotow.
                                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:58
                                          Oh moje biedactwo. Bez przesady chciałoby się powiedzieć.
                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:32
                          Mówić i pisać na forum można językiem potocznym. Gorzej jak to jest list formalny na ocenę. Widzisz różnicę?
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:54
                            Nie skad, zawsze pisze potocznie w listach formalnych : "Dear Sir. Walnij baranka"

Mysle ze nalezy unikac wypowiedzi typu" walnij baranka" na forum rowniez bo to tylko wypowiadajacym sie swiadczy
                            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:34
                              Księżniczko. Co ty się tak wzbudzasz? Nie rozumiem czego ty tu bronisz. Ewidentnie potrzebujesz resetu. Może baranek by pomógł.
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:38
                                Fogito mysle ze za bardzo przypisujesz jakieś emocjonalne tresci mi. Siedze i tworze cos tu a w przerwach tu zerkam. Naprawde to rozrywka a nie przejmowanie sie tym co kto tam uwaza.
                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:41
                                  Piszesz masakrycznie dużo. Nie nadążam czytać. Masz morze wolnego czasu.
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:43
                                    Znowu za duzo analizujesz. A ja widzisz zdazylam miedzy tym a poprzddnim wpisem a drugim napisac emaila. Tu napisanie zajelo mi 2 sekundy
                                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:45
                                      Aha. Może to ADHD a może uzależnienie od ematki. Jesteś w wielu wątkach i piszesz bardzo dużo. Jeśli pracujesz to nie wiem jak.
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:56
                                        Powiedz mi zatem w jak wielu watkach jestem z tych ktore sa teraz w 20 top? No powiedz...

Mysle ze glowy do szczegolow to ty nie masz
                                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:03
                                          No cóż forum nie jest całym moim życiem
                                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:07
                                            Tak bo na nie mam dziecka, ojca mojego dziecka i mojej matki w domu i roboty. Ja wchodze w jeden watek na 20 i cos napisze a w co 30 tym intensywnie rozmawiam tak jak tu. A mase watkow w ogole omijam

Dzieki temu forum cwicze pisanie w j. polskim. Gdyby nie to forum nigdzie bym nie miala mozliwosci
                                            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:09
                                              Aha 🙄
                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 07:29
                  Przecież to Ci tłumaczę od początku - native może być głupi, niedouczony i mieć bardzo niski poziom języka. Dlatego proponowałam Ci posłuchanie jak po polsku mówią Polacy w reality show. Mam na myśli słownictwo, gramatykę i wymowę.
                  Miałam w klasie w liceum chłopaka z polskiej rodziny urodzonego w USA, przyjechał do Polski jak miał chyba 14 lat. Był takim samym matolem w obu językach. Jak najbardziej native może posługiwać się językiem prostym o prymitywnym. Moi znajomi postanowili rzucić miasto i pojechać na wieś. Taka w środku niczego. Byłam u nich i wiesz jak tam się wychowuje dzieci? Rodzice mówią niepoprawnym językiem, mówią do dzieci mało, za to od początku tablet w łapę żeby gó...arz głowy nie zawracał, książka to głupota. Między językiem jakim posługują się tamte dzieciaki a na przykład moje dzieci jest przepaść a przecież jedni i drudzy są native.
                  • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:01
                    analoga_niet napisała:

> . Jak
                    > najbardziej native może posługiwać się językiem prostym o prymitywnym.

I jeszcze zostać prezydentem najpotężniejszego państwa świata 🙂
                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:03
                      No właśnie.
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:37
                    No ale zakladamy ze porownujemy jablka z jablkami a nie jablka z pigwa.
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 08:54
                    Ale twoje dziecko chodziło do szkoly w UK bo mowilas o prywatnej.

Moje siostrzenice uczyly sie angielskiego. Matolami nie sa bo jedna zostala farmaceutka po studiaxh a druga skończyła dwa kierunki budownictwo a potem zostala ksiegowa. A po angielsku wcale nie mowia dobrze. Ledwo co. Oceny z angielskiego mialy bardzo dobry jedna a druga dobry.

Wiec ty nauczasz w specyficznej szkole, fogito. W wiekszosci liceow dzieci mowia naprawde slabo.

Ja rozumiem ze to dziecko opisywane moze mowic prostym jezykiem ale i tak mowi o niebo lepiej po angielsku niz moje inteligentne siostrzenice i większość przeciętnych dzieci w Polsce a nie jakas prywatna wysrubowana szkola- to nie jest zadna norma co opisujesz.

Ten prosty chlopak zapewne ma twz wymowe natives, a wiekszosc dziscinpo twojej szkole nie ma i nigdy nie będzie miec jesli nie maja rodziców native speakers.
                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:16
                      W takim razie Wielka Brytania jest wyjątkowym krajem, w którym każdy native posługuje się poprawnym i rozbudowanym językiem. W Polsce mnóstwo Polaków mówi źle, wymowę też mają fatalną, gramatycznie leżą. Tak na naginanie: ciekawe jak nasza native Fogito odpowiedziałaby na pytanie: Która konstrukcja jest poprawna: A) Trudno nauczyć się angielskiego B) Ciężko nauczyć się angielskiego C) obie formy są poprawne
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 09:52
                        Nie, nic takiego nie powiedzialam ze wyjatkowy kraj. Tylko ze porownuje gruszki z jablkami a nie jablka z jablkami.
                        Porownywanie dziecka mowiacego slangiem ma tylko sens z porownywaniem podobnego w jezyku polskim na podobnym poziomie intelektualnym i środowiskowym.. inaczej to nie ma sensu
                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:05
                          Ale nikt nie porównuje tylko Ty 😀 Miałam na myśli jedynie to, że jeśli w Polsce poza jabłkami (dzieci zadbane z poprawną polszczyzną) mamy gruszki (zaniedbane, mówiące językiem niepoprawnym, ubogim, prymitywnym) to zapewne w UK też i część tych przyjeżdżających to właśnie gruszki
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:12
                            No ale to chyba oczywiste. Tylko ze taka gruszka zawsze bedzie wymawiala lepiej niz jablko bo ta gruszka miala mozliwosc wyksztalcenia strun glosowych w dziecinstwie. Jest tez obyta z wieloscia akcentow bo zyla z tym na codzien.

Prezydent US mowi potocznym angielskim i nie jest jakims erudyta. Zapewne nie kojarzy podstaw gramatyki. Zmierzam do tego ze umiejętnosc sluchania i poprawnego wymawiania jest kluczowa.
                            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:13
                              >
                              Prezydent US mowi potocznym angielskim i nie jest jakims erudyta.

A przecież jest native'em...
                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:34
                              I ta wymowa będzie sprawiała że nie może w polskiej szkole na lekcjach angielskiego wzbogacić swojego słownictwa i gramatyki? Albo że nie może nauczyć się poprawnego pisania?
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:38
                                Analogia nie rozumiem o czym mowisz. Cos wymyslasz.
                                • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:01
                                  Nie wymyślam, twierdzisz że native nie może się nauczyć niczego od obcokrajowca po filologii. Otóż może, bo wymowa to nie wszystko
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:06
                                    Zalezy w jakim wieku. Z pewnoscis 7 latek czegos sie nauczy ale juz 16 latek i nie mowie o jakims z bottom sets juz nie bardzo nauczy sie od kogos na poziomie CAE.
                                    Sluchaj ja naprawde zdawalam i zdalam te egzaminy wiele lat temu i orientuje sie jaki maja poziom. CAE nie odbiega od poziomu na egzaminach 11+. A mozne nawet 11+ jest ciut wyższy.
                                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:15
                                      Dobry nauczyciel wie, jak wspierać kompetencje ucznia. Od złego się nie nauczy, od dobrego tak
                                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:18
                                      Za AI i pomysl czy ktos na poziomie C1 CAE moze nauczac:

Egzaminy 11+ to takie jakie zdaja dzieci w wieku 10-11 lat gdy chca isc do selectibe szkoly secondary:

Egzaminy 11+ (szczególnie te przygotowywane przez wydawnictwa GL czy CEM) celowo używają tekstów z klasyki literatury XIX i XX wieku (np. Charles Dickens, Jane Austen) albo współczesnej literatury pięknej o bardzo wysokim stopniu skomplikowania.
                                      Dziecko zdające 11+ musi znać słowa, których przeciętny Anglik rzadko używa w codziennej mowie (np. melancholy, loquacious, audacious, adversity). W części zwanej Verbal Reasoning (rozumowanie słowne) dzieci muszą błyskawicznie parować synonimy i antonimy takich słów. Pod tym względem – czystego zasobu wyszukanego słownictwa – poziom 11+ może momentami przypominać poziom C1 (CAE), a nawet C2 (CPE).

A teraz w wieku 16 lat jest GCSE. No i taki uczen musi tam zdac z j. angielskiego egzamin:

Za AI

Na egzaminie GCSE musisz zmierzyć się z zadaniami, które dla osoby z certyfikatem CAE mogą być barierą nie do przeskoczenia:
                                      ​Analiza głębi tekstu (XIX wiek): Dostajesz trudny fragment prozy sprzed 150 lat i musisz napisać długi wywód na temat tego, jak autor używa struktury zdań i ukrytych metafor, aby zbudować napięcie albo oddać stan psychiczny bohatera.
                                      ​Pisanie perswazyjne i artystyczne: Na CAE piszesz schematyczny raport lub esej. Na GCSE musisz napisać np. porywającą mowę polityczną, felieton do gazety o zabarwieniu ironiczny albo opowiadanie suspensowe, używając wyrafinowanych środków stylistycznych (oksymorony, onomatopeje, rzadkie konstrukcje składniowe).

No i teraz ja sie zastanawiam co za osly trafily do fogito szkoly z UK. Bo GCSE to nie zdalyby. Nawet 11 + by nie zdaly z tym pisaniem potocznym jezykiem

A GCSE to nie A- levels przeciez. Tu juz naprawde ktos z Cambfidge Proficiency exam by nie byl odpowiednim nauczycielem oczywiscie
                                      • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:59
                                        Nie rozumiem nic z tego bełkotu i nie mam pojęcia co mają jakieś egzaminy 11 do tego
                                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:16
                                          Napisalam ci o roznych egzaminach na roznuch etapach edukacji w UK jakie dzieci zdaja. Tak?

No i zapytalam sie AI jak porownuje poziom z angielskiego tych egzaminow z C1 czyli CAE. Tak? To jest oczekiwany poziom z angielskiego w tym wieku. Rozumiesz?

No i AI odpowiedzialo ze GCSE zdawany w wieku lat 16 jest powyzej CAE czyli C1 i elementami wyzej niz C2. A to nawet nie matura jeszcze z angielskiego ( A- levels) ktora jest na duzo duzo wyższym poziomie.

No i teraz zakladajac ze nie jakis wyjatkowo opóźniony w poziomie edukacyjnym przyjedzie z Uk do Polskiz czyli np taki ktory zdal 11+ dobrze to niby jak nauczycielka z C1 ma go uczyć? Albo takiego tuz przed GCSE...
                                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:28
                                          O tu masz przykladowy egzamin 11+ czyli egzamin do szkol grammar i prywatnych jakie zdaja 11 latki. No jak niby ma to zdac ktos kto pisze tak jak sie mowi mowa potoczna?

examberrypapers.co.uk/wp-content/uploads/2023/01/Aldenham-School-11-Plus-English-Sample-Paper-For-2023-Entry.pdf
                                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:30
                                          A tu przykladowy poziom GCSE jaki zdaja 16 latki - egzamin

www.aqa.org.uk/files/sample-papers-and-mark-schemes.2024.November.AQA-87001-QP-NOV24_PDF/6aa34e45bd886bd57e9d84ab9eb0677dee56814f.pdf

A to egzaminy sa na 2 lata przed A level, matura. No jak to zda niby ktos piszacy mowa potoczna?
                                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:47
                                      Nie chce cię rozczarowywać, ale nawet licealista może się sporo nauczyć od nauczyciela z C1.
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:59
                                        Licealista polski. Z zalozenia jak wkleilam z AI nawet 11+ egzamin jakie twoje dziecko zapewne w UK musialo zdawac by sie dostac do prywatnej szkoly jest wyzej niz C1 a GCSE jeszcze bardziej. A- levels nie wspomnę.

Wiec jesli nie przyjezdza jakis niedouczony przypadek do zwyklego liceum tylko dobry uczeń ( a nie gdzie fogito naucza ktora zyla za granica i zna jezyk biegle ) to sie za bardzo od takiej swiezo po licencjacie nie nauczy.
                                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:00
                                          W liceum nie ma nauczycieli po licencjacie. Poza tym nie każdy kto przyjeżdża jest dobrym uczniem. Jak jest taki dobry to niech idzie do szkoły dwujęzycznej
                                          • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:06
                                            Dokładnie. Nauczyciele angielskiego są różni, ale nie spotkam w karierze nikogo, kto mówiłby kiepsko po angielsku. Nawet jak luźniej podchodzą do uczenia to jednak język znają biegle.
                                            A licealista z UK jest taki dobry to faktycznie powinien startować do brytyjskiej w Warszawie.
                                            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:17
                                              Z tym sie zgodze. Inaczej nie ma sensu to
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:41
                                Jakies przyklady oslow z najnizszych sets tu byly podane. Jak juz mowilam moj syn jest umyslem scislym ale gdyby trafil do 7 klasy w Polsce to na angielskim zwyczajnie by sie nudzil. Tak, on pisze w szkole wypracowania po angielsku nie tylko na angielskim ale i na RE i historii. Nie, nie pisza w szkole potocznym jezykiem - to jakis absurd. W wieku 7-8 lat moze tak pisaly

Na j. polskim ze wzgl na ilosc slownictwa itd dalby rade ale bylby uczniem trojkowym.
                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:23
                      Nie uczę w specyficznej szkole tylko w przeciętnym prywatnym liceum. Egzaminowałam na maturze ustnej w państwowej szkole przez kilka dni. Byli uczniowie przeciętni a byli tacy, którzy mówili pięknie po angielsku. Obcokrajowców było dwóch.
                      Myślę, ze dawno w Polsce nie byłaś i nie masz styczności z polską szkołą.
                      A mój syn był w systemie brytyjskim od przedszkola i zawsze w najlepszych klasach. Ale czy to znaczy, że cały system edukacji w UK jest rewelacyjny. No niekoniecznie. Można się spokojnie prześlizgnąć w klasach C i D z dziećmi o niższym potencjale.
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 10:37
                        Fogito piszesz o zajeciach z nativemni ze kilka przedmiotow maja po angielsku i ze dzieci spedzaja wakacje w krajach anglojezycznych - nie to nie jest przecietne liceum. Przecietne licea to konczyly moje siostrzenice. Przecietne liceum skonczyl tsz z bdb z angielskiego syn mojego przyjaciela. Serio ledwo cos kleca po angielsku.

>Myślę, ze dawno w Polsce nie byłaś i nie masz styczności z polską szkołą.

Tak tak zajecia z kilku przedmiotow po angielsku jako norma w kazdym liceum. Prosze cie.
                        Mam stycznosc z absolwentami polskich szkol, wlasnie w trakcie spotkan po angielsku.

>A mój syn był w systemie brytyjskim od przedszkola i zawsze w najlepszych klasach. Ale czy to znaczy, że cały system edukacji w UK jest rewelacyjny. No niekoniecznie. Można się spokojnie prześlizgnąć w klasach C i D z dziećmi o niższym potencjale.

Nie wiem co to sa klasy C D. Nie slyszalam.

System edukacyjny w UK jest hierarchiczny i jest kwestia wlasnego wysilku jaka masz edukacje tzn w jakin set wyladujesz. W Polsce chca z kawalka drewna na sile robic flet a potem dzieciaki sa przeciazone i w ulicznych sondach nie odpowiadaja na podst pytania z geografii czy historii.
                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 11:39
                          To jest przeciętne warszawskie liceum. I nie pisz bzdur, bo ja uczyłam w podstawówce pod Warszawą i tam miałam pierwszoklasistów w SP, którzy już mówili płynnie na swoim poziomie a nigdy w UK nie byli.
                          Może masz niezdolne dzieciaki w rodzinie. Nie mam pojęcia.

Klasy C i D to w warszawskiej brytyjskiej szkole były te najsłabsze. W wyniku segregacji egzaminami tam trafiały dzieciaki, które albo się nie chciały uczyć, albo miały niszy potencjał. Syn był,zawsze w klasach A i mogłabym napisać superlatywy, ale trzeba pamiętać o tej segregacji i dzieciach ciągnących się w ogonie systemu.
                          • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:01
                            A co mają zdolności do tego? Jak ktoś się nie uczył języka to go nie zna i tyle. Mam dziecko w drugiej klasie i ani ona ani inne dzieci nie mówią płynnie, przecież dopiero co zaczęli się uczyć i mają jakieś proste konstrukcje dopiero.
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:18
                            >Może masz niezdolne dzieciaki w rodzinie. Nie mam pojęcia.

Napisalam ze jedna miala bdb a druga dobry a ten chlopak bdb. Wszyscy tu byli i rozmawiali ze starym i moim dzieckiem, w ogole z nami po angielsku.
                            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 12:18
                              Mowie o ocenach na maturze z jezyka
                            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:00
                              Ale oceny w polskich szkołach są naciągane w większości jak guma w majtkach i nie świadczą o poziomie ucznia. Napisz czy zdawali maturę z angielskiego na poziomie rozszerzonym. Bo jeśli zdali na przynajmniej 95% to już coś umieją.
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:02
                                No ale ja mowie o ocenach na maturze.

Nie wiem jaka to byla matura rozszerzona czy nie u siostrzenic. A ten z Wroclawia to chyba nie rozszerzona skoro nie byl na profilu angielskim tylko na humanistycznym - podejrzewam ale glowy nie dam.
                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:05
                                  No to pewnie zdawali maturę podstawową, którą dobry uczeń z ósmej klasy jest w stanie zdać. A to oznacza, że znają język kiepsko.
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:08
                                    No ale chyba to bdb na tej podstawowej sugerowaloby jakies dobry na tej rozszerzonej? Jakies ma to przeniesienie

No kiepsko kiepsko
                                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:12
                                      Wazne ile procent na podstawie. Bo jeśli nawet 100% to i tak jest to dalekie od tego co jest na rozszerzonej. Jest o wiele trudniejsza.
                                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:40
                                        Nie mam pojecia jesli chodzi o takie szczegoly ich matury a ja zawsze staram sie mowic prawde. Moge sie mylic ale nie zmyslam jak nie wiem.
                                        Tylko ze jesli do rozszerzonej podchodzi jakies 75 procent z wszystkich podchodzacych to zakladalabym ze yen chlopak tez i moje siotrzenice bo wszyscy troje mieli świadectwa z paskiem na koniec 4 klasy.
                                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 14:06
                                          W takiej sytuacji powinni płynnie po angielsku mówić.
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:07
                                A niemiecki 🤦, to juz w ogole jakas masakra. Moj niemiecki ma sie nijak do angielskiego ale prosta konwersacje jestem w stanie przeprowadzic. One nie. A jak tu byly to sobie sprawdzialam. Ja nie wiem co te 4 lata oni tam robią. Mysle ze za duzo na piśmie jest gramatyki a za malo rozwijane sa umiejetnosci sluchania i mowienia w nauczaniu jezykow. Przynajmniej w tamtej szkole.
                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:14
                                  W każdej książce i w każdym rozdziale są lekcje ze słuchania i z czytania, z gramatyki, ze słownictwa , z pisania i kulturowe. Wątpię, żeby nauczyciel omijał. Raczej podejrzewam, że uczniów na lekcjach nie ma. U nas zalicza 50% frekwencji co jest absurdalne,
                                  • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:19
                                    Ps z mówienia też jest lekcja w każdym rozdziale. Pomijam, że na lekcjach mówi się wyłącznie po angielsku cały czas.
                                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 13:51
                                    Moje siostrzenice jak mowilam to byly paskowe uczennice w tym malomiasteczkowym liceum. Nie lazily na wagary, na studia sie dostaly i w terminie skonczyly.

Ja tam do liceum nie chodzilam tylko w Poznaniu i z niemieckiego mialam 4 a jakos lepiej i pamietam i mowie. Czerwonego paska nie mialam ale tak prawie prawie...Zdawalam mature z niemieckiego ktora zdalam na 4
                                    • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 14:07
                                      Teraz oceny są naciągame w górę więc nie odzwierciedlają wiedzy.
                                      • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 14:35
                                        fogito napisała:

> Teraz oceny są naciągame w górę więc nie odzwierciedlają wiedzy.

Bo ty tak twierdzisz? Oceny, owszem nie odzwierciedlają wiedzy, ale na pewno nie są naciągane na korzyść ucznia. Raczej przeciwnie. Nawet tutaj było wiele wątków na ten temat.
                                        • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 16:45
                                          Hahaha wybacz. Ale padłam. Zbliża się czerwiec i zaczyna się zabawa w podciąganie do góry. Tylko najtwardsi nauczyciele się nie łamią. Reszta podnosi, żeby nie mieć rodzica na karku.
                                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:24
                                            Ja nie wiem czy one mialy naciagane czy nie albo ten chlopak. Z moimi siostrzenicami to jest tak ze ich poziom na papierze czyli czytanie z rozumieniem i zadania z gramatyki robia o wiele lepiej niz mowia i rozumieja.

A z tamtym chlopakiwm to nie mialam mozliwosci sprawdzic jak tam z rozumieniem tekstu i gramatyka, uczestniczylam tylko w rozmowach
                                            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:30
                                              Jak ktoś nie mówi płynnie po angielsku po tylu latach nauki , to bdb nie powinien mieć niezależnie od gramatyki,
                                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 17:35
                                                Nie wiem. Mnie to tez zdziwilo. Ale spotykalam wiele takich przypadkow wsrod licealistow z Polski ( acz nie znam ich ocen).

Pamietam tez jedna 14 latke mowiaca bardzo dobrze po angielsku z dosc trudnego domu. Zaskoczyla mnie. Podobno bardzo lubila uczyc sie angielskiego
                                                • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 20:09
                                                  Po 9 latach uczenia w szkole znam setki uczniów. Wiekszosc mowi bardzo dobrze i dobrze. Ale oczywiscie moze to ta bańka dużego miasta.
                                          • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 20:34
                                            fogito napisała:

> Hahaha wybacz. Ale padłam. Zbliża się czerwiec i zaczyna się zabawa w podciągan
                                            > ie do góry. Tylko najtwardsi nauczyciele się nie łamią. Reszta podnosi, żeby ni
                                            > e mieć rodzica na karku.

Jasssne. smile Jak zwykle bajdurzysz. W górę to tylko tym, którzy są zagrożeni, żeby nie musieć się z nimi mordować, całej reszcie w dół. Nauczycielowi by chyba żyłka pękła, gdyby miał uczniowi w czymś dogodzić i go docenić. Już pomijam, że oceny cząstkowe też pozaniżane. Rodziców jedyny kontakt ze szkołą to wysyłanie usprawiedliwień przez librusa, większość nawet na zebrania nie chodzi. Polską szkołę trzeba zaliczyć i zapomnieć.
                                            • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 23:07
                                              Nie masz chyba pojęcia o szkole. Najwięcej zawyżanych jest ocen na 4 i 5, bo wszyscy chca mieć świadectwa z paskiem. To proceder a nie wyjątek. Szczególnie w Klich 8 trwa festiwal naciągania.
                                              Jak ktoś się uczyć nie chce to nie musi. Moze influencerem zostać.
                                              • fogito Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 23:08
                                                W klasach…
                                              • natalia.nat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 22.05.26, 10:27
                                                fogito napisała:

> Nie masz chyba pojęcia o szkole. Najwięcej zawyżanych jest ocen na 4 i 5, bo ws
                                                > zyscy chca mieć świadectwa z paskiem. To proceder a nie wyjątek. Szczególnie w
                                                > Klich 8 trwa festiwal naciągania.

Wiadomo, że tylko ty masz o wszystkim pojęcie. I wiesz jak jest we wszystkich szkołach. smile Poza nielicznymi wyjątkami w drugą stronę (po znajomości i w małych szkołach i środowiskach) procederem jest zaniżanie ocen zarówno w czasie roku szkolnego jak i przy wystawianiu ocen zbiorczych.
                                                I było tutaj masę wątków na ten temat przecież, oraz w siec jest tego multum.
                                                Z samej emamy:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171157082,171157082,czym_kieruje_sie_nauczyciel_wystawiajac_ocene.html

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167513930,167513930,Nauczyciel_obnizyl_dziecku_ocene_.html

forum.gazeta.pl/forum/w,567,156926915,156926915,pasjonat_historii_i_zanizane_oceny.html

forum.gazeta.pl/forum/w,567,170056408,170056408,jak_tam_roczne_oceny_u_Waszych_dzieci_.html#p170056861

forum.gazeta.pl/forum/w,567,165431003,165431003,Muzyka_taka_ocena_.html#p165435303

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171723912,171723912,Watek_o_ocenie_z_polskiego_po_konkursie.html#p171724015

forum.gazeta.pl/forum/w,567,168796424,168796424,czy_tak_mozna_oceny.html#p168801913

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167707717,167707717,Surowe_oceny_utracanie_szans_8_klasistow.html

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174818968,174818968,Czy_na_nauczyciel_tak_moze_.html#p174825398

forum.gazeta.pl/forum/w,567,171183698,171183698,Dzialacie_czy_odpuszczacie_szkolnie.html#p171184288

forum.gazeta.pl/forum/w,567,151143685,151143685,Zmuszanie_dziecka_do_treningow_przez_nauczyciela_.html#p151150104

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167356637,167356637,zadarlam_z_nauczycielem.html#p167356846
    • mayaalex Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 07:24
      Mam wrazenie, ze to jednak nie osoby z ematczynej banki. Z moich znajomych prawie nikt juz nie zaklada powrotu do PL (nie tylko z UK ale i z innych krajow), nawet osoby majace tam nieruchomosci i wciaz duza siatke kontaktow rodzinnych i towarzyskich. Ich dzieci tez juz nie wroca/nie pojada do Polski. Nie znam ani jednego bombelka studiujacego w PL, wszyscy albo studiuja lokalnie albo gdzies w UE/UK i po studiach nie planuja szukac pracy w Polsce. Ewentualne pomysly na emeryture, jesli w ogole zakladaja jakies wyprowadzki, to do krajow o przyjemnej pogodzie i dobrym systemie opieki zdrowotnej (zwlaszcza jak ktos ma doswiadczenia z podejsciem polskiej sluzby zdrowia do ludzi starszych, to jest w ogole jakis kosmos).
      Natomiast na pewno nawet w Belgii w tej chwili trudniej znalezc polska nianie czy pania do sprzatania - czyli zapewne im jest teraz latwiej znalezc prace w PL i tam wrocily albo w ogole nie wyjechaly.
    • lajtova Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:20
      Jakie exodus?
      Jeśli przyjemiemy, że w UK mieszka 750 000(według danych jest to pomiędzy 700 a 800 tys)
      To z UK wyjechało 3,3% mieszkających tam Polaków.
      Gdyby jeszcze wziąć pod uwagę tych 7000 które tam przyjechało to mówiwmy o 2,4%

Także o jakim exodusie tutaj piszesz.
      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:34
        Lajtova , w samym szczycie Polaków było ponad milion (tyle podają nawet najbardziej ostrożne szacunki). No to jak teraz masz 750 000, to przepraszam, ale jakie niby 3,3% wyjechało? Bo mię ze szkolnej arytmetyki wychodzi, że ubyło 25%....
        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:37
          No i czemu to dziwne? Byli na zarobku i nie planowali zostac nigdy. Myslisz ze Zenek ze wsi na Podkarpaciu ma plany zostania w UK? brexit nie Brexit zawsze chciał wracac do ojcowizny a przyjechal by splacic dlugi zarobic na chalupe.
          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:45
            Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę". Sęk w tym, że wszystkie badania pokazują, że owa chwila się ZAWSZE przedłuża, dla niektórych już na całe życie. Masowe powroty to rzadkość i ta zasada obowiązuje wszędzie (no chyba, że robimy reemigrację pod przymusem, tak jak ostatnio wygruzili z pomocą wojska 2 mln Afgańczyków z Pakistanu z powrotem do ojczyzny).
            • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:47
              "Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę"

Bzdura. Ani ja wyjeżdżając z PL ani mąż wyjeżdżając z IT nie planowaliśmy i nie planujemy powrotu do żadnego z tych krajów już na etapie wyjazdu.
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:50
                A przepraszam, jeśli wolno spytać, to z jakiego powodu nie planujecie powrotu do PL?
                • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:56
                  A z jakiego mielibyśmy planować?
                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:10
                    szarmszejk123 napisał(a):

> A z jakiego mielibyśmy planować?

Z elementarnego. Posiadania tak zwanych własnych korzeni i umownego domu.

No chyba, że się owych korzeni nie ceni specjalnie, albo są inne powody (miłość, klimat, styl życia, pieniądze...)
                    • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:19
                      >Posiadania tak zwanych własnych korzeni i umownego domu.

Tzn co, mam jechac do wioski pod Łodzią skad sie wywodzi moj ojciec? A kogo ja tam znam? I co niby mam w tym obcym miejscu robić?
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:47

> >Posiadania tak zwanych własnych korzeni i umownego domu.
                        >
                        > Tzn co, mam jechac do wioski pod Łodzią skad sie wywodzi moj ojciec? A kogo ja
                        > tam znam? I co niby mam w tym obcym miejscu robić?

Kupić dom , względnie przejąć ten rodowy, a następnie wyremontować. W aspekcie spędzania czasu są KGS-y. *

*Koła Gospodyń Wiejskich.
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:57
                          Tak tak juz pędzę
                    • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:20
                      Nie posiadam niczego z wymienionych w Polsce. A mój mąż to tym bardziej. Nie mam tam ani rodziców do dbania, ani nieruchomości do odziedziczenia ani perspektyw zawodowych dla żadnego z nas.
                      A korzeni specjalnie nie cenie, to też fakt. Moja rodzina nic dobrego dla mnie w życiu nie zrobiła, za to dużo złego.
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:44

> A korzeni specjalnie nie cenie, to też fakt. Moja rodzina nic dobrego dla mnie
                        > w życiu nie zrobiła, za to dużo złego.

To pisz tak od razu. Rozumiem.
                        • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:46
                          Moje dzieciństwo nie jest na forum tajemnicą.
                          Na grobie własnych rodziców nie byłam od wielu, wielu lat, nie bez powodu.
                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:47
                            Nie no, teraz już pamiętam. Jasne.
                    • glasscraft Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:14
                      Jak to dziala, ze wlasne korzenie sie tylko posiada, jak sie mieszka przez lata w Polsce, ale nie przez lata w inny kraju? Te z Polski odrastaja natychmiastowo po powrocie, po - powiedzmy 50 latach, a przez te 50 lat nigdy nie zostaly zapuszczone w innym kraju? I tylko te z Polski z nadania (czyli faktu urodzenia sie tam) sie licza, te z zapuszczone gdzies z wyboru juz nie?
                    • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:16
                      riki_i napisał:

> szarmszejk123 napisał(a):
                      >
                      > > A z jakiego mielibyśmy planować?
                      >
                      > Z elementarnego. Posiadania tak zwanych własnych korzeni i umownego domu.
                      >
                      Tak to wracało pokolenie mojej babci, rocznik ’33 ze Stanów tongue_out A nie ludzie żyjący w Europie XXI wieku. Jej córka, rocznik ’64, urodzona w Polsce, studia skończyła w Polsce — już ze Stanów nie wróci. Bywa tu na wakacjach, ale dom ma w Stanach.

Ty serio mentalnie siedzisz w poprzednim wieku pod każdym absolutnie względem.
                      • nieobiektywnie Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:00
                        Ale że co? Taki gubernator Arnold Schwarzenegger. I co, on też ma wracać do Austrii gdzie jego korzenie? Madeleine Albright miała wrócić do Pragi twoim zdaniem? Albo Henry Kissinger ? Mało to bardzo znanych ludzi którzy wyjechali z różnych powodów za granicę i nigdy nie wrócili do kraju ojczystego.
                    • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:18
                      Przecież jest mnóstwo rodzin mieszanych które zapuszczają korzenie tam, gdzie żyją. Tam mają przyjaciół, tam wychowują dzieci. I nagle po 40 latach mają wrócić do miejsca z którym od dawna ich nic nie łączy? I to do którego? Jak moja koleżanka na przykład ma męża Węgra, zaraz po studiach wyjechali do Hiszpanii, tam urodziły się dzieci. To gdzie oni mają wracać i do czego?
                      • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:46
                        No my podobnie, z dwóch różnych krajów pochodzimy a mieszkamy jeszcze gdzie indziej:p to gdzie mamy wracac?:p każdy do siebie? 😅
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:57
                        Nie wiem gdzie oni mają wracać, wiem za to ,że jakby nastąpiły katastrofy dziejowe z gatunku tych konkretnych z przeszłości, które przywoływała w tym wątku Princess, to Twoja koleżanka razem z Panem Węgrem szybciutko wywaliłaby z tej Hiszpanii kurcgalopkiem. Bo zawsze w takich przypadkach okazuje się w każdym państwie, że "bliiższa ciału koszula niż sukmana", a tej przyjezdnej sukmany to w zasadzie wcale nie potrzebujemy.
                        • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:05
                          Jakie katastrofy bo nie czytałam wszystkich wpisów? Tam mają pracę, firmę, dom, szkole dzieci. Dokąd mają jechać i po co? Żeby zaczynać wszystko od nowa? Mieszkają tam blisko 20 lat już
                          • glasscraft Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:15
                            No jakto gdzie - ona do Polski, on na Wegry oczywiscie. Dokladnie tak to dziala w przypadku katastrof dziejowych 🤦‍♀️
                            • boogiecat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:19
                              glasscraft napisała:

> No jakto gdzie - ona do Polski, on na Wegry oczywiscie. Dokladnie tak to dziala
                              > w przypadku katastrof dziejowych 🤦‍♀️
                              >

😅
                              No Riki pojechal grubo z tymi powrotami do Polski w przypadku katastrof dziejowych na podstawie wspolczesnej historii😬
                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:45
                            Aha. To wyobraź sobie teraz, że państwo żyli nie w Hiszpanii , tylko w Marikie (Mariupolu). Nadal twierdzisz, że by nie wyjechali, bo "praca, dom, szkoła, dzieci"? Btw przypominam, że pół Mariupola Ruscy odbudowali i to nie jest spalona ziemia. A jednak.... żaden innostraniec przecież tam nie został (pomijam Tadżyków budowlańców i inny płaz z bywszego Sojuza).
                            • glasscraft Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:59
                              Mowisz o sytuacji, gdzie leca ci bomby na glowe... Ilu ludzi z korzeniami w Mariupolu, z Mariupola sie odkorzenilo - nie dlatego, ze mieli korzenie gdzie indziej i nagle po 40 latach im sie to przypomnialo, tylko dlatego z tymi mariupolowskimi korzeniami nie chcieli z powodu bomb w Mariupolu zostac w charakterze zwlok?
                            • analoga_niet Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:03
                              A co mają wspólnego uchodźcy wojenni z „powracającymi do korzeni”??? A na terenach okupowanych jak najbardziej są cudzoziemcy, tylko ci którzy popierają Rosję
                            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:11
                              No w sytuacji wojny to ludzie uciekają także z własnego kraju, więc argument troszkę jakby bez sensu.
                              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:19
                                Z własnego kraju wtedy uciekają, ale nie wszyscy. Przypomnę nieśmiało jak to mnie tutaj zbiorowo kamienowano za wujka co śmiał spylić z Brygadą Świętokrzyską do amerykańskiej strefy okupacyjnej... No więc część rodowitych zostaje, rzekłbym nawet że większość. Ale z tych co dziś jeżdżą na uberze nie zostanie nikt.
                                • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:29
                                  Ewentualne emocje chyba dotyczyły raczej samej niechlubnej BŚ.
                                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:38
                                    Nie. Dotyczyły głównie wujka, który spylił zamiast dostojnie "zginąć w ojczyzny potrzebie".
                        • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:26
                          Riki ale katastrofy moga byc we wszelakim kierunku np. Rosja wpada do Polski i tysiace Polakow przemieszcza sie do roznych krajow Europy ( jak to bylo z Ukraincami) albo Potwór morski zalewa Wielka Brytanie i Brytyjczycy na lodziach plyna do Polski i innych krajow Europejskich itd
                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:41
                            Jak Rosja wpada do Polski to mniemam, że wyjeżdżają wszyscy przybysze i spora część Polaków. W panów ciemnej karnacji uberowców i boltowców walczących z bronią w ręku przeciwko Ruskim nie wierzę.
                            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:11
                              > W panów ciemnej karnacji uberowców i boltowców walczących z bronią w ręku przeciwko Ruskim nie wierzę.

A mają oni polskie obywatelstwo?
                              PS Jesteś tak rozkosznie rasistowski.
                              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:16
                                Co ma obywatelstwo , jeśli według "współczesnych nauk społecznych " 😉 liczy się 'zakotwiczenie'?

Ano tak, zakotwiczenie w ich przypadku to jest wtedy jak można zarabiać diengi i wyrwać się z rodzimego guana. Ale jak napadają Ruscy i robi się niefajnie, to przecie trza "zwaliwać atsiuda"... 😀
                                • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:30
                                  Nie rób z siebie debila. Obywatel ma obowiązek obrony kraju. Nieobywatel nie ma. Zakładasz, że obecni w UK zarobkowi migranci z Polski broniliby tegoż UK, czy tylko od osób o ciemnej karnacji tego oczekujesz?
                                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:37
                                    Jakoś w czasie II wojny światowej polscy lotnicy - nieobywatele bronili UK. Dywizjon 303 i te sprawy.
                                    • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:48
                                      Byli oni częścią Polskich Sił Zbrojnych.
                                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:33
                                        Ale nie byli Angolami , ani nie mieli obowiązku bronić Angoli. Bronili, bo chcieli z własnej nieprzymuszonej woli walczyć z Niemcami i wierzyli, że przyczyniają się tym do wyzwolenia także i Polski. Ofc pomylili się. Po wojnie czekały na nich w GB posady ciecia albo barmana w pubie, a Angole zajumali nasze złoto , bo sobie policzyli za wyposażenie owych Polskich Sił Zbrojnych.

Już widzę, jak Ci egzotyczni rozwoziciele żarcia z Uber Eats bronią nas dziś przed Ruskimi.... mów do mnie jeszcze....
                                        • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:35
                                          "Już widzę, jak Ci egzotyczni rozwoziciele żarcia z Uber Eats bronią nas dziś przed Ruskimi.... mów do mnie jeszcze...."

Przecież w tym wątku nikt tak nie twierdzi. Walczysz z chochołem którego sam postawiłeś.
                                        • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 21:09
                                          Byli Polakami i należeli do armii polskiej. A ty zestawiasz ich z migrantami zarobkowymi, co jest nieporównywalne, i jeszcze walisz rasizmem.
                                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:06
                                            Dobra, kończymy, bo to nie ma sensu. Wszędzie widzisz rasizm i próbujesz kwestionować oczywistości. Nara.
                                            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:25
                                              LOL. Rysio się wycofuje.
                                              Nie kwestionowałam żadnych oczywistości, nic takiego tu nie znajdziesz. Ale fakt, postawiłeś se wymyślnego chochoła i z nim walczysz, have fun.
                    • boogiecat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:13
                      riki_i napisał:

> szarmszejk123 napisał(a):
                      >
                      > > A z jakiego mielibyśmy planować?
                      >
                      > Z elementarnego. Posiadania tak zwanych własnych korzeni i umownego domu.
                      >
                      > No chyba, że się owych korzeni nie ceni specjalnie, albo są inne powody (miłość
                      > , klimat, styl życia, pieniądze...)

"Korzenie" nie sa raczej elementarnym powodem czegokolwiek.
                      Ogolnie to dosc przestarzaly koncept, ograniczajacy tozsamosc i poczucie przynaleznosci do nieruchomego i niezmiennego tworu zagrozonego byle zmiana, ruchem, w sumie zyciem.

Wspolczesne nauki spoleczne traktuja te sprawy bardziej w kontekscie "rzeki" niz korzeni- tozsamosc i przynaleznosc sa budowane w kontakcie z innymi, sa plynne, zmienne, tworzone przez rozne wplywy jakie napotykamy.
                      (Teraz sobie zdalam sprawe, ze po francusku mowi sie czesto o "zakotwiczeniu", nie o "zakorzenieniu", w kontekscie tozsamosci/domu.)
                      • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:52
                        boogiecat napisała:

> "Korzenie" nie sa raczej elementarnym powodem czegokolwiek.
                        > Ogolnie to dosc przestarzaly koncept, ograniczajacy tozsamosc i poczucie przyna
                        > leznosci do nieruchomego i niezmiennego tworu zagrozonego byle zmiana, ruchem,
                        > w sumie zyciem.

Wytłumacz to Tutsi i Hutu, albo Tajom którzy właśnie usiłują zatrzymać napływ na stałe Białasów z bogatych krajów umownego Zachodu.

> Wspolczesne nauki spoleczne traktuja te sprawy bardziej w kontekscie "rzeki" ni
                        > z korzeni- tozsamosc i przynaleznosc sa budowane w kontakcie z innymi, sa plynn
                        > e, zmienne, tworzone przez rozne wplywy jakie napotykamy.

Współczesne nauki społeczne uważają za słuszny każdy koncept, który opiera się na metodologicznie poprawnym wnioskowaniu. A że rezultaty owego wnioskowania mogą być krańcowa różne to już państwa myślicieli nie obchodzi.

> (Teraz sobie zdalam sprawe, ze po francusku mowi sie czesto o "zakotwiczeniu",
                        > nie o "zakorzenieniu", w kontekscie tozsamosci/domu.)

Zakotwiczenie ok, ale to co innego niż korzenie. Korzenie to jest m.in. słynny film o Kunta Kinte. 😉
                        • boogiecat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:01
                          Ale co maja Tutsi i Hutu do tych korzeni?
                          • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 17:22
                            To że oni, i nie tylko oni, w imię owych korzeni się rozkosznie wyrzynają. Co na to "współczesne nauki społeczne"?
                            • boogiecat Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 18:15
                              Riki, jak ty wogole chlopie "rozmawiasz"? Agresja, rasizm, kpiny, prostactwo. No pracownik naukowy opowiadajacy o polskiej wyzszosci cywilizacyjnej.

Masowe czystki etniczne, ludobojstwa, wogole nie zaprzeczaja teoriom o plynnosci tozsamosci.

Hutu i Tutsi sa wrecz dobrym przykladem: historycznie te kategorie byly w duzej mierze spoleczno-ekonomiczne i polityczne, a nie „naturalne” i niezmienne etnicznie.
                              Kolonializm dodatkowo je usztywnil i zbiologizował, tworzac bardziej „rasowe” rozumienie roznicy.
                              Wiec tozsamosci moga zostac brutalnie uproszczone, nawet jesli wczesniej byly bardziej plynne.
                              Ty tu uprawiasz z upodobaniem cos podobnego.
                              Nikt tu nie twierdzi, ze konflikty etniczne nie istnieja, albo ze ludzie zawsze sa elastyczni i otwarci.
                              Chodzi o to, ze to co, co wydaje sie „naturalna nienawiscia", zazwyczaj po prostu ma historie polityczna i spoleczna,
                              a tozsamosci mogą byc instrumentalizowane.

To nie sa jakies newsy, wspolczesne nauki to takie istniejace od 50 lat, a ty coraz bardziej brzmisz jak facet z zapadlej prowincji.
                              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:23
                                Wkładasz mi dziecko w brzuch, nie rozprawiam o "polskiej wyższości cywilizacyjnej". Kategorie Tutsi i Hutu są w pierwszym rzędzie rasowe , widziałaś jak wyglądają Tutsi, a jak wyglądają Hutu? Toż to inni ludzie są. W Afryce kwestie plemienne łączą się z rasowymi , np. mężczyzn Dinka (dominujący lud w Sudanie Południowym) trudno pomylić nawet białemu człowiekowi z kimkolwiek innym, bo ci Dinka mierzą po dwa metry. Są wyżsi nawet od Holendrów. Oczywiście na drugim planie są owszem, także kwestie społeczno-ekonomiczne, bo Tutsi byli w Rwandzie ludem panującym, a Hutu obywatelami drugiej kategorii, no i w końcu przyszedł czas odwetu za pomocą maczety. "Tożsamości mogą zostać brutalnie uproszczone" , no piękne sformułowanie-wytrych, moje gratulacje. Tak, nader często owe tożsamości się upraszczają i wtedy jest albo my, albo oni. Wielcy pseudo naukowcy nauk społecznych w takich momentach raczej problemów nie rozwiązują, mogą jedynie cicho zabulgotać , pokrętnie usiłując tłumaczyć wicher zmian dziejowych, vel "instrumentalizację tożsamości". O ile wcześniej nie trafią do gazu.
                                • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:27
                                  Mało wiesz o Rwandzie, prawda?
                                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 19:35
                                    Dawaj swoje insajderskie informacje i wyedukuj Rikiego!
                                    • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:20
                                      Poszukaj informacji jaka była rola Francji (syn Mitteranda, Frankofonia itd, słynne samobójstwo dzien przed masakrą) i Ugandy, poza oczywistymi kolonialnymi wątkami.

Najkrócej mówiąc: ludobójstwo jest zawsze decyzją polityczną.
                                      • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:43
                                        p.s. możesz jeszcze poczytać o tym dlaczego Rwanda jest w Commonwealth mimo, że nie miała żadnych związków kolonialnych z imperium Brytyjskim i dlaczego dodano angielski jako język urzędowy
                                        • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:53
                                          No dobrze, ale czy te szczegóły zmieniają istotę sprawy? Moim zdaniem nie.
                                          • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 20:54
                                            Zmieniają, nawet jeżeli nazwiemy je szczególami. Bo jak napisałam: ludobójstwo jest zawsze decyzją polityczną. Decyzją.
                                            • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 22:17
                                              No dobrze. To spójrzmy na to.

Powstanie Warszawskie było polityczną decyzją? Było.

Czy to coś zmienia odnośnie jego etiologii? (masowa nienawiść do Niemców po 5 latach okupacji i chęć wyzwolenia Warszawy własnymi rękami, a nie Sowietów).

Wielu historyków uważa, że Powstania Warszawskiego (głupiego, debilnego, zupełnie nieskutecznego i kosztującego życie 200 tysięcy ludzi , w większości z elity narodu) i tak nie dałoby się uniknąć, nawet gdyby ludzie typu Bór-Komorowski byli mądrzejsi i nie parli do tego zrywu. Bo wzmożeni ludzie i tak poszliby na barykady bić słabego Niemca (jak im się mylnie wówczas wydawało).

To, że w Rwandzie strącili wtedy samolot z prezydentem, a ekstremiści Hutu od dawna planowali ludobójstwo i wspierali je propagandą, oraz że zapadła stosowna decyzja polityczna (bo owszem zapadła, tego nie kwestionuję), nie zmienia faktu, że bez tej decyzji - tak samo jak w 1944 r. w Warszawie- i tak mogłoby dojść do jatki. Ofc pewności nie ma. Ale byłoby takie prawdopodobieństwo i to dość spore.
                                              • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:19
                                                Ależ oczywiście, że mogło się stać i ostrzegał przed tym Bertrand Russel już w połowie lat 70. (Le Monde) - to perspektywa zewnętrzna a bliżej pewnie wczesniej się o tym mówiło, po kolejnych ruchach uchodźczych do innych państw Afryki.

Natomiast - jeżeli chcesz porównania do II wojny światowej. Holocaust nie był dlatego, że Niemcy nie lubili Żydów (a pewnie spora ich część nie lubiła), tylko to była decyzja polityczna.

p.s. prównanie do Powstania Warszawskiego nie ma sensu - ponieważ same powstanie, słuszne czy nie było reakcją na konkretne działania wojenne i okupacyjne a nie na samą narracje.
                                                • mocca26 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 23:26
                                                  p.s. podsumowując - to co stało się w Rwandzie nie jest "naturalnym" konfliktem tożsamościowym, kulturowym . To kumulacja wielu zewnętrznych i wielowarstwowych działań- przez pewnie 100 - 150 lat (nie chce mi się teraz sprawdzać kiedy Niemcy, kiedy Belgowie itd)
                                                  • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 21.05.26, 00:04
                                                    No wiesz, w życiu społecznym to nigdy nie jest tak, że coś huknęło, puściło smród i wybuchła wojna, tylko zawsze etiologia wszelkich konfliktów jest mniej lub bardziej skomplikowana.

Trawestując to na medycynę wink ... w przypadku nowotworów wiemy na pewno, że "złe komórki" zaczynają się gwałtownie dzielić i to jest pewnik. Z jakich powodów one się dzielą, to przyczyn jest na całe tomy.

Per analogiam - w życiu społecznym też zawsze jest jakiś pewnik, jakim w tym przypadku jest to , że do wojny doszło. Drugi pewnik, to że była nienawiść i roszczenia jednych wobec drugich (tutaj - Hutu versus Tutsi). A jak zaczniemy skrobać dalej w kierunku przyczyn, no to już wchodzimy w grząski grunt wieeeeeelu uwarunkowań i to jeszcze zahaczających, jak sama napisałaś, 100-150 lat wstecz.

I w takim przypadku po prostu musisz upraszczać temat i skupiać się na hasłowości, bo inaczej utoniesz w kilometrowej dyskusji o charakterze akademickim.
                • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:02
                  >A przepraszam, jeśli wolno spytać, to z jakiego powodu nie planujecie powrotu do PL?

1.Strasznie tęskniłam nie za Polska ale za Anglia gdy mieszkalam 4.5 roku w polnocnej Kalifornii

2. Moj partner jest Brytyjczykiem i nie ma szans na cokolwiek w swoim zawodzie w Polsce na poziomie jaki ma tu w UK.

3. W Polsce sa tylko regionalne oddzialy sprzedazy korporacji a moj zawod wiaze sie z centrala i R&D.

4. Bo moi przyjaciele, rodzina mieszkaja w UK.

5. Polska dzisiejsza to dla mnie obcy kraj zupelnie inny niz ten z ktorego wyjezdzalam.

6. Moj partner i moje dziecko sa Brytyjczykami. A dziecko owszem na wakacje pojedzie ale zyc tam- wykluczone. W ogole to musialby chodzić do prywatnej szkoly bo polski system edukacyjny bylby dla niego koszmarem
                  • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:03
                    O, mojej córki też sobie nie wyobrażam w polskim systemie.
                    • jakis.login Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:08

> O, mojej córki też sobie nie wyobrażam w polskim systemie.

Ale dla syna był wystarczająco dobry?
                      • szarmszejk123 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:10
                        Syn od początku w nim był, córka nigdy. To jakby spora różnica.
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:53
              >Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę".

Zwlaszcza ci na wizie narzeczenskiej haha
            • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:55
              >Masowe powroty to rzadkość

Eeee....

​Wielki Kryzys (lata 30. XX w.): Po krachu na giełdzie w USA praca zniknęła. Setki tysięcy Europejczyków (w tym Polaków i Włochów) spakowało się i wróciło do Europy. W pewnym momencie z USA wyjeżdżało więcej ludzi, niż tam przybywało.

​Irlandzki boom (lata 90. XX w.): Irlandia przez wieki była krajem, z którego się uciekało. Gdy stała się bogatym hubem technologicznym ("Celtyckim Tygrysem"), dziesiątki tysięcy Irlandczyków masowo wróciły z USA i Wielkiej Brytanii.

​Upadek dyktatur w Europie Południowej (lata 70. XX w.): Gdy upadły reżimy w Portugalii, Hiszpanii i Grecji, a na Zachodzie wybuchł kryzys naftowy, setki tysięcy emigrantów wróciło do swoich domów (do samej Portugalii powróciło wtedy ok. 500 tys. osób).
              • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:05
                To i tak były wyjątki od reguły, krótkotrwałe trendy spowodowane globalne siłą wyższą.
            • angazetka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:56
              > Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę".

Jakieś dane na poparcie tej zadziwiającej tezy?
            • glasscraft Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:57
              riki_i napisał:

> Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę".

Nie, nie kazdy. Ja wyjezdzalam na zawsze.
              • cudko1 Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:41
                glasscraft napisała:

> riki_i napisał:
                >
                > > Każdy emigrant wyjeżdża "tylko na chwilę".
                >
                > Nie, nie kazdy. Ja wyjezdzalam na zawsze.

ja rowniez
                >
        • lajtova Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:04
          Elita warszawskasmile A ma problem z prostym tekstem.
    • zanetka.x Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:32
      Wielka Brytania to już nie jest ten sam kraj co jeszcze 20 lat temu, najechało się wielu imigrantów z dzikich krajów i robi się tam po prostu niebezpiecznie, dlatego Polacy uciekają.
      • lajtova Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 08:38
        To fakt. Ilość rusków w UK może przerażać.
        • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:41
          lajtova napisała:

> To fakt. Ilość rusków w UK może przerażać.

Rosjan w 2021/22 (nowszych danych nie ma) było raptem ok. 60 tysięcy i ich liczba spada.

Dla porównania - Hindusów i Pakistańczyków po parę milionów, Polaków 750 tysięcy i last but not least ... Litwinów urodzonych na Litwie... ok. 182 tysiące. !!!

Więc nie wiem co Cię przeraża, chyba że rozumujesz zamaszyście i każdy z obszaru dawnego ZSSR to dla Ciebie "Rusek". Btw w ten sam sposób traktowano niegdyś na tzw. Zachodzie Polaków i nie bardzo nam się to podobało...
          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:43
            >Hindusów i Pakistańczyków po parę milionów,
            1.8 mln Hindusow, 1.5 mln Pakistanczykow. Wiec nie pare. Hindusi to bardzo ciężko pracujący naród w UK
            • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 10:49
              Hindusi w robocie to wredota. Powie każdy kto pracował pod hinduskim menadżerem. Warto też wspomnieć o trzech braciach Gupta w RPA, ktorzy rozkradli ten kraj. Więc może nie rozpędzaj się tak z afirmacją Hindusów.
              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:04
                Hindusi w UK to kolejne pokolenia. Czesto po hindusku ledwo dukaja i nie byli w Indiach.

Nie podzielam twoich spostrzezen.
                • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:11
                  Nie bój się , Twoi przełożeni w pracy tego nie czytają. 😉
                  • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:17
                    Nie boje sie. I tlumacze ci ze emigracja z Indii to lata 50-60, i dzis juz dzieci wychowane w UK, maja dorosle dzieci. To trzecie pokolenie. Oni ledwo dukaja cokolwiek w Hindi czy Urdu

Poza tym w latach 70 tych przyjechali z Afryki Hindusi którzy pracowali tam nad kanalem . Ci tez juz maja dorosle dzieci a te kolejne dzieci

Ja znam tych Hindusow- moj kolega z pracy nie mowi w hindi nic. To trzecie pokolenie. Byl w Goa na wakacjach raz juz jako dorosly

Mala grupa przyjechala do NHS w ostatnich latach.

Mysle ze nie rozumiesz zjawiska asymilacji spolecznej.
                    • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:49
                      To o czym piszesz, to nie jest asymilacja tylko wynarodowienie. Była tutaj taka wyjątkowo wkurzająca mnie forumka Edelstein, która z sukcesem praktykowała owo zjawisko na własnym dziecku.
                      • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 11:56
                        Nieprawda. Mylisz pojecia. Roznica miedzy wynarodowieniem a asymilacja polega glownie na tym, czy zmiana tozsamosci narodowej jest narzucona, czy zachodzi dobrowolnie.

Nikt przemoca nie zabrania dzieciom w Europie by nie mowily po polsku. Wręcz przeciwnie jest ponad 100 sobotnich polskich szkol i UK jak najbardziej promuje. Nawet jest „heritage language day" jaki jest obchodzony w szkołach. Dzieci mowia o swoim pochodzeniu, prezentuja klasie
                        • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:01
                          Przecież dobrowolnie też można się wynarodowić. Albo przynajmniej usiłować to zrobić, po miesiącu pobytu w Stanach gaworząc 'czyja to kara stoi na tym kornerze?' 😀
                          • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 12:22
                            Nie. Slowo " wynarodowienie" z zalozenia ma charakter przymusu. Dobrowolna to jest autoasymilacja albo wykorzenienie.
                            • riki_i Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 15:58
                              No to niech Ci będzie - można się dobrowolnie wykorzenić. Na jedno wychodzi.
                              • princesswhitewolf Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:27
                                Można. No nie na jedno bo wynarodowic oznacza przemoc.
    • bujakajamajka Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 20.05.26, 16:51
      Mój brat pracował z 10 lat w UK. Pracę miał stabilną, u gospodarza, czyli żaden Brexit mu absolutnie nie groził. Jego była już żona zarządziła, żeby wrócili - nie wiadomo w sumie, w imię czego. Dzisiaj brat klepie biede ciężko pracując fizycznie, a jego była żona związała się z innym facetem na jego koszt.
    • asia_i_p Re: Exodus Polaków z Wlk. Brytanii 25.05.26, 21:23
      A to nie jest tak, że to kombinowane pokłosie Brexitu + upływu czasu?

Mój szwagier wyjeżdżając do UK miał plan, że pracuje tam do emerytury i wraca do Polski. Podejrzewam, że część powracających mogła mieć podobne plany i teraz je realizuje. A nie są zastępowani przez nowych, bo po Brexicie UK jest już mniej przyjaznym krajem do osiedlenia się niż przed.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka