Dodaj do ulubionych

Kontrolne badanie krwi a euthyrox

01.06.26, 10:39
Czy przed kontrolnym badaniem krwi (wskaźniki tarczycowe) osoba ma wziąć rano euthyrox? (Bierze go od lat). Tak, wiem, głupie pytanie, ale nie mam z tym doświadczenia. Zwykle na badania ta osoba szła z kimś innym, obecnie niedostępnym.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 01.06.26, 10:43
      Nie brać.
    • taje Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 01.06.26, 10:49
      Nie brać. I odstaw na kilka dni suplementy zawierające biotynę, jeśli bierzesz (biotyna może zafałszować wyniki).
    • alpepe Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 01.06.26, 11:01
      Nie brać, ale lekarka mi powiedziała, że to nie ma w sumie wpływu na poziom mierzalny, czyli jak się przez pomyłkę weźmie, można mimo to dać sobie pobrać krew.
    • kamin Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 01.06.26, 18:38
      Nie ma to większego znaczenia o ile bada samo TSH.
      Jeśli FT3/FT4 to nie brać.
    • arthwen Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 02.06.26, 11:59
      Teoretycznie niby się nie bierze przed badaniem, ale jeśli chodzi o samo tsh to ono ma bardzo długi okres reakcji na zmiany, więc ten jeden dzień niewzięcia nic nie zmienia, więc czy się weźmie czy nie to tak naprawdę bez różnicy.
      • andace Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 02.06.26, 17:22
        Nie ma znaczenia, żeby zobaczyć różnicę lek trzeba odstawić na min 3 tygodnie.
        Zasada jest taka żeby nie brać żadnych leków przed pobraniem krwi, ale jak wzięłaś to niewiele to zmieni.
    • czarna_kita Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 02.06.26, 17:08
      Robiłam badania tarczycowe w zeszłym tyg i lekarka przypimniala mi ze przed badaniem nie brac euthyroxu ( zawsze podkreśla to dla przypomnienia przed badaniami).
    • pytajacakinga Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 02.06.26, 17:46
      Lekarka mojej córki każe jej zawsze brać przed badaniem rano bo w sumie chodzi o to czy teraz biorąc ta dawkę jaka bierzesz to masz wyrównane czy nie.
      Ale pominięcie jednej dawki po jakimś czasie brania nie ma wielkiego znaczenia.
    • awf-33 Re: Kontrolne badanie krwi a euthyrox 02.06.26, 18:36
      kochamruskieileniwe napisała:

> Czy przed kontrolnym badaniem krwi (wskaźniki tarczycowe) osoba ma wziąć rano e
      > uthyrox? (Bierze go od lat). Tak, wiem, głupie pytanie, ale nie mam z tym doświ
      > adczenia. Zwykle na badania ta osoba szła z kimś innym, obecnie niedostępnym.

Mój endokrynolog mówi, żeby normalnie brać. A niby czemu ma nie brać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka