Dodaj do ulubionych

Pralko suszarka pytanie

02.06.26, 16:45
Poprzez prace dojrzalam do zakupu. Coraz mniej usmiecha mi sie chodzenie w wolnym czasie do pralni. I teraz pytanie. Marzy mi sie czarna. W "normalnych cenach" sa tylko maks kategorii D. Kategoria A nie schodzi ponizej 2000 eur. I pytanie oplaca sie wziac D za gotowke, czy jednak A na raty?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:47
      Ale czemu czarna? Będzie stała w salonie?
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:49
        W kuchni, ale pasuje czarna. Cos w temacie?
        • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:51
          To kup lepsza i tańsza. Nie ladna.
          • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:54
            Powtorze pytanie. Prosciej. Czy bardzo odczuje kategorie D w jednoosobowym gospodarstwie, czy jednak celowac w kategorie A?
            • alpepe Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:56
              Porównaj sobie tabelki i zrób symulację, to się dowiesz.
          • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:57
            Pytanie powtorze prosciej. Czy bardzo odczuje koszty pradu w jednoosobowym gospodarstwie, powiedzmy 2 prania w tygodniu (czesto 1) przy kategorii D, czy jednak lepiej wybrac kategorie A?
            • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:58
              Lepiej wydać mniej i potem na rachunki tez
            • mysiulek08 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 17:01
              przy takim uzywaniu bym brala D
            • boggi_dan Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:15
              andallthat_jazz napisała:

> Pytanie powtorze prosciej. Czy bardzo odczuje koszty pradu w jednoosobowym gosp
              > odarstwie, powiedzmy 2 prania w tygodniu (czesto 1) przy kategorii D, czy jedna
              > k lepiej wybrac kategorie A?
              Jak dla Ciebie samej w zupełności D wystarczy. Po co przepłacać.
    • alpepe Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:55
      Dlaczego niby na raty, jak dostałaś 5000 euro Urlaubsgeld? Przecież nie przewaliłaś tej kasy. Ja bym poszukała w sklepach z używanymi pralko-suszarkami czarnych z A, może akurat by było. Skoro w Berlinie tacy handlarze mają fajny całkiem niestary sprzęt w dobrych cenach i gwarancją, to gra warta świeczki.
      I jeszcze jedno, ja bym sobie porównała zużycie roczne wody i prądu tu i tu i sprawdziła, za kiedy teoretycznie by mi się to a zwróciło. Kiedyś tak porównałam b. mężowi chyba lodówki i okej, różnica była taka, że po 9 lata użytkowania by się zwróciła różnica między taką mniej oszczędną, a tą bardziej.
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 17:04
        Czyli jednak A. Wyobraz sobie, ze hydraulikowi tez zaplacic musze, oplaty stale zrobic musze i jesc nawet co 3 dzien tez musze. 🤷 Rat bym nie odczula specjalnie. Wyskok nagly z ponad 2000 juz tak, kiedy mysle o innych projektach do zrobienia w chacie. Dzieki za polecajke. Jutro zapytam hydraulika, czy zna jakis sprawdzony punkt.
        • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 07:08
          Strasznie drogie życie w tej Austrii skoro głupia pralksuszarka to aż prawie 8.5 tys zł. Kup sobie w Polsce za 2-3 tysiące i zamów transport paletą, to wyjdzie połowę z zakładanego budżetu. Kupisz czarne A i jeszcze ci kasy zostanie. Nie ma za co!
        • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:25
          Niedawno wyskoczyłaś z prawie tysiąca na ciuchy i jakoś żyjesz. Masz dziwne priorytety.
    • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:56
      Czy masz w planach siedziec przed nia i sie na nia gapic za kazdym razem, jak nastawisz pranie, ze jej czarnosc jest wazna? Jak nie, to kup w jakimkolwiek kolorze za "normalna cene", a to co mialabyc przepieprzyc na wymarzony kolor, zaplac komus za podlaczenie w twoim dziwnym nieskanalizowanym mieszkaniu.

W pralko suszarce pierze/suszy sie gacie, a nie zabiera ja na randke do palacu krolewskiego.
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 17:54
        Wyobraz sobie, ze istnieja na tej ziemi ludzie, dla ktorych estetyka ma znaczenie. I we wlasnym mieszkaniu lubia czuc sie dobrze a nie byle by bylo. Pasuje mi czarna do tej sciany, bo wszystkie meble po tej stronie sa czarne a sciana biala. Biala pralko suszarka pasowalaby jak... I nie chce za kazdym razem odwracac wzroku, bo wizualny koszmarek po drodze. To i tak kompromis wewnetrzny i logistyczny i finansowy, ze zdecydowalam sie na nia. Praca wymogla ulatwienie zycia. Ale jak juz, to na moich warunkach. A warunek podstawowy -> czarna.
        • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:02
          I napisałaś.to.ty śpiąca nad wanną?
          • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:09
            Tak. Bo to niebanalne wykorzystanie przestrzeni, ktore doceniaja ludzie znajacy sie odrobine na design. 🙂 Ale wiem w twoim swiecie wersalka ze skrzynia na posciel wygrywa. 😅
            • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:18
              Dziękuję bogom, ze sie nie znam.na dizajniei moge banalnie wstawić wannę di łazienki.
              Zapmnials ze wstawiłaś zdjecie co?
              • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:40
                No wlasnie banalnie. A mi sie zachcialo miec w pokoju. Pamietam, ze wstawialam zdjecia. I nadal rozwiazaniem zakochana. Kawa w pokoju zawsze byla moim marzeniem. Picie kawy patrzac przez okna na dachy bidynkow moczac sie w pianie nie do podrobienia. W kolejnym mieszkaniu (jesli bedzie) tez bedzie w pokoju. No chyba, ze lazienka bedzie wielkosci pokoju. Tyle o gustach.
                • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:03
                  Tak, tak.....
                • gryzelda71 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:05
                  Na przyszłe mieszkanie polecam wannę w lazience z oknem. Niby banal, ale sprawdza się.
                • snakelilith Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:15

> Picie kawy patrzac przez okna na dachy bidynkow moczac sie w pianie nie do
                  > podrobienia.

Do tego nie musisz mieć wanny w pokoju, a tylko okno w łazience. Ale było wiadome, że na najprostsze wyjście nie wpadniesz.
                  • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:20
                    Zeby miec okno w lazience, to trzeba miec lazienke. Ktorej w tym mieszkaniu chyba nie bylo i ciagle nie ma.
                    • snakelilith Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:33
                      Ale jak widać anna łazienki nie planuje. Lepiej znowu wannę w jednopokojowym mieszkaniu. big_grin
                  • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:23
                    No wiesz, z g... bata nie ukręcisz, łatwiej wstawić wannę pod pryczę, niż wyłupać okno w łazience.
                    Zwłaszcza, że ta łazienka może być gdzieś na półpiętrze.
                    • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:35
                      Dokladnie - stad jest smieszne troche to, ze Anna robi z czegos co pewnie bylo jedynym mozliwym rozwiazaniem na posiadanie wanny w tym mieszkaniu, jakis super dizajnerski pomysl.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:28
                        Mnie zastanawia kwestia odprowadzania wilgoci. Para z wanny wsiąka w materac przecież...
                        • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:29
                          Grzyby to tam mają raj w tej klitce :p
                          • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:18
                            No właśnie. Nawet jak się otworzy okno, to i tak meble typu łóżko czy fotel, ciuchy. Pal licho uroczy zapach stęchlizny, ale to zwyczajnie niezdrowe. Może stąd potrzeba bielenia ścian wink
                            • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:19
                              Pewnie tak 😅
                              • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:21
                                Kolejny powód, żeby spuścić z potrzeby w ciul drogich ciuchów na rzecz wyprowadzenia się z nory.
                                • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:32
                                  Ja w ogóle nie widzę żadnych powodów, żeby tam zostawać:p
                                  • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:39
                                    Ja widzę tylko taki, że mieszkając w norze można kupować graty polecany przez fryzjerko-akwizytorkę i białe t-shirty za prawie 100euro.
              • weronika_ozankowa Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:52
                Gdzie te zdjęcia?!
            • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:26
              Pety i puszki nie zaburzają niebanalnego wykorzystania przestrzeni? Czy syf na czarnym ładniej wygląda? Chociaż w sumie to jakaś myśl, na czarnym tak osadu z fajek nie widać 🙄
              • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:41
                Ale trzeba uwazac, jak sie bieli sciany 😇.
                • nick_z_desperacji2 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:20
                  To chyba i tak trzeba uważać, nie wiem, czy obudowy plastikowe wytrzymują starcie z mlekiem wapiennym.
        • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:28
          Alez nie tylko sobie wyobrazam, ale rowniez wiem, ze istnieja. Tylko, ze jezeli ty musisz sie zastanawiac, czy cie na estety stac, to znaczy ze cie nie stac. Odwracanie wzroku i wizualny koszmarek w zestawieniu z miejscem, w ktorym mieszkasz, bo podobno cie nie stac na normalne mieszkanie, gdzie nie trzeba miec wanny pod lozkiem, do lozka nie wlazi sie po drabinie i nie trzeba mielic kupy, to taki dziwny luksus na ktory rowniez cie nie stac.
        • raczek47 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 08:28

> Wyobraz sobie, ze istnieja na tej ziemi ludzie, dla ktorych estetyka ma znaczen
          > ie. I we wlasnym mieszkaniu lubia czuc sie dobrze a nie byle by bylo.

Pamiętasz zdjęcie, które tu wrzuciłaś? Ze swojego mieszkania- z rozciapanym żarciem na talerzu, obok którego leżał pet i mnóstwo innych śmieci? Czy je tu wrzucić i przypomnieć ci , jakie masz poczucie estetyki?
          • weronika_ozankowa Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:50
            raczek47 napisała:

>
            > Pamiętasz zdjęcie, które tu wrzuciłaś? Ze swojego mieszkania- z rozciapanym ż
            > arciem na talerzu, obok którego leżał pet i mnóstwo innych śmieci?

To było u kolegi 🙈
            • raczek47 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 19:34
              Nie, kolega był u niej wtedy.
              • weronika_ozankowa Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 20:37
                Serio? To źle zapamiętałam.
        • bezmiesny_jez Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 15:22
          >Wyobraz sobie, ze istnieja na tej ziemi ludzie, dla ktorych estetyka ma znaczenie.

Dlatego mieszkasz w norze z łóżkiem nad wanną?

>I we wlasnym mieszkaniu

To nie jest twoje własne mieszkanie.
      • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:24
        glasscraft napisała:

> Czy masz w planach siedziec przed nia i sie na nia gapic za kazdym razem, jak n
        > astawisz pranie, ze jej czarnosc jest wazna?
        >

> W pralko suszarce pierze/suszy sie gacie, a nie zabiera ja na randke do palacu
        > krolewskiego.
        >

A nie jest?
        Ja mam suszarkę i pralkę w tzw. pomieszczeniu gospodarczym i ich dizajn mi powiewa, ale gdybym miała w otwartej kuchni czy nawet w łazience, to oczywiście, że wybrałabym najładniejszą spośród tych, których parametry mi odpowiadają i pasującą do mebli.
        • glasscraft Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:40
          Ja rowniez, tylko gdybym zarabiala tyle, ze musialabym sie zastanawiac jak mam za nia zaplacic/brac ja na kredyt, to moj zmysl estetyki musialby zostac poswiecony na oltarzu brakujacej mamony. Wolalabym urzedzenie, ktore bedzie mniej kosztowac w uzywaniu, niz takie najsliczniejsze i najdrozsze z powodu tej slicznosci.
          • snakelilith Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:19
            Ja mam pralkę i suszarkę (osobno) w łazience. Nie pasują mi wprawdzie pod kolor wanny, ale kupiłam nie na raty i mogę zamknąć drzwi w łazience, gdy to pierze i suszy. Mam estetyczny zmysł słuchu.
            • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 07:01
              Mój mąż chciał czarna pralkę. Była ładniejsza od takiej samej białej, ale 600 zł droższa. Mój zmysł oszczędności nie pozwolił na to. Jest biala, te 6 stów przepieprzylam pewnie na kwiaty 😅
              • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 09:04
                Na czarnej pralce widać każdą plamkę i każdą wyschniętą kropelkę wody.
                • novembre Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 09:52
                  Na bialej zolkna plastiki. Chce czarna, niech ma czarna, co nam do tego.
                  • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:05
                    Nie wszystkie białe żółkną.
                    No i moja uwaga nie była do anny (bo właśnie nic mi do tego), tylko do Szmytki (że nie ma co żałować tej czarnej, bo byłaby od początku upierdliwa w utrzymaniu w czystości).
                    • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:07
                      Mam czarną i nie mam problemu, wcale żadnych plamek nie widać a z kurzu wyciera się tak samo, jak bialą.
                      Kiedy miałam białą też nie miałam problemu, nic mi nie żółkło a z kurzu wyciera się tak samo, jak czarną:p
                      • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:10
                        A gdzie Twoja pralka stoi?
                        • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:12
                          W pomieszczeniu gospodarczym.
                          • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:16
                            szarmszejk123 napisał(a):

> W pomieszczeniu gospodarczym.

No to nie ma co chlapać tongue_out
                            W łazience od prysznica lub w kuchni niedaleko zlewu serio bywa to kłopotliwe.
                            • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:19
                              Mam zlew w pomieszczeniu gospodarczym, taki, no, gospodarczy, do płukania mopów np, więc ma sie co chlapać, ale plamy nie zostają. Zostają za to na lodówce INOX i chyba mnie Bóg z tą lodówka opuścił:p
                              • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 04.06.26, 09:36
                                Zabezpiecz lodówkę w ten sposób co u mnie
                                • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 04.06.26, 09:41
                                  Ekhm 😂
                                  • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 04.06.26, 09:49
                                    Czyli nie ma problema
                                    • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 04.06.26, 09:53
                                      No trochę to faktycznie pomaga, choć estetycznie nie powala 😂
                            • iwles Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:19

Właściwie to my nie wiemy, gdzie ta pralka będzie stała.
                              Może ze względu na podłączenie odpływu będzie obok wanny?
                              • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 14:43
                                I wąż będzie wyprowadzony do wanny, jak w wielu domach za czasów słusznie minionych
                      • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:17
                        Żółkły to może pralki, co działały po 10+ lat, a teraz radość jak pralka dobije do 5 😅 Pamiętam zżółkła mi biala lodówka Amiki, która mialam 10 lat temu, od tego czasu unikam białego agd, ale dla pralki zrobiłam wyjątek. 300 zł bym dopłaciła za kolor, ale 600 to już przegięcie.
                        • novembre Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 18:23
                          W sumie racja, predzej sie zepsuje niz zzolknie big_grin
                    • szmytka1 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:15
                      Ja nie jestem zbyt skrupulatna w utrzymywaniu czystości, ale poprzednia pralkę miałam coś a la inox taki nie całkiem srebrny ale i nie czarny i była ok. No ale dla mnie pralka ma mieć wszystkie funkcje jakich potrzebuje, czyli program max 1 godzina prania na cały wsad 😄 reszta to już kwestie drugorzedne
                      • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:21
                        Te matowe inoxy wbrew pozorom nie są złe, nie widać na nich zaraz każdej plamki czy odcisku.
                        Co do kryteriów wyboru, to mam podobne, potrzebne mi funkcje i opcje są priorytetem, na drugim miejscu cena, a wygląd na końcu (ale pralkę mam w zamkniętej kanciapie pełniącej rolę mikropralni, jakby stała np. w kuchni, to zwracałabym więcej uwagi na jej wygląd).
                        • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:31
                          Na mojej lodówce widać każdy paluch 😐
                          • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 12:36
                            Bo one są różne, te inoxy. Na mojej zmywarce nie widać (byłam zaskoczona).
                            • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 12:36
                              Zazdroszczę, ja staram się być na to ślepa, inaczej na łeb dostanę:p
                    • nieobiektywnie Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:11
                      Może ja się nie znam ale pralkę zmywarkę lodówkę i wszystkie inne tego typu ustrojstwa można po prostu zabudować i wtedy nie ma znaczenia jaki to coś ma kolor. może być nawet wściekle różowa.
    • mysiulek08 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 16:59
      poczytaj o kategoriach energetycznych, moze sie okazac, ze D przy nizszej cenie i znow nie tak czestym uzywaniu (nie masz wieloosobowej rodziny na stanie i nie bedziesz uzytkowac pralki kilka razy dziennie), bedzie dobrym wyborem niz kosztowna kat A

nie wiem, jak teraz, ale pralkosuszarki zuzywaja sporo wody i nie jest tak, ze jak wypierzesz np 5kg, to te 5kg dasz rade wysuszyc ale moge sie mylic- nie mam doswiadczenia
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 17:34
        Kupilam pralko suszarke do domu exa. Suszyla swietnie 5kg, 7 kg to tylko pranie. Tak dumam, bo serio jako jedna osoba max. 2 razy w tygodniu bym uzywala. Zazwyczaj raz. Zwlaszcza latem, jak ciuchy lekkie. Koldry i i inne ciezkie rzeczy to bylaby dalej pralnia. Bede sie jutro z fachowcem jeszcze radzic, no i jak mowisz czytac. Dzieki.
      • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:19
        To zależy. Nigdy pralkosuszarka nie wysuszy pełnego wsadu, czyli jak masz np. bęben na 10 kg prania, to wysuszysz ok 6 kg, ale oczywiście możesz wyprać niepełny wsad, czyli np. te 5 kg i od razu całość wysuszyć.
        Najmniejsze pralkosuszarki suszą chyba 4 kg.
        • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:41
          W pralni do ktorej chodze suszy do polowy bebna. Czyli masz 10 kg, wysuszy do 5kg. Nic mnie tak nie wkurza jak niedosuszone pranie. Dlatego w pralni wole pralke a potem suszarke osobno. Ich sprzety maja przemial ostry i niestety mozna sie zdziwic przy wyborze wash& dry. Zaraz wstawie o ktorej myslalam z kazegorii D.
    • boggi_dan Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 17:03
      Ja bym kupił pralkę i suszarkę osobno jak się gdzieś wciśnie. Na raty to zero procent. I chyba najlepsza opcja dla Ciebie. www.paniagd.pl/blog/pralko-suszarki/pralko-suszarki-za-i-przeciw-75.html
      • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:03
        Gdzie ma to niby wcisnąć, pod łóżkiem już stoi wanna.
        • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:08
          Niech wstawi nad łóżkiem, po co jej łóżko jak i tak całą dobę siedzi w robocie.
        • nieobiektywnie Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 19:10
          szarmszejk123 napisał(a):

> Gdzie ma to niby wcisnąć, pod łóżkiem już stoi wanna.

To jest pralka dekoracyjna i ma być symbolem dobrego gustu i wysokich dochodów Anny. Właśnie dlatego powinna stać na widoku, a nie pod łóżkiem. Czego nie rozumiesz?
    • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:03
      Mam D, suszę tylko jakieś upierdliwe rzeczy z raz w tygodniu może, jestem zadowolona.
      • hailey_bieber2004 Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:48
        U mnie suszarka z tego co pamiętam też niska kategoria, piorę i suszę bardzo dużo, a rachunki normalne.
        • snakelilith Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:22
          U mnie różnica po zmianie na wyższą kategorię była. Przy tym samym zachowaniu rachunek za prąd wyszedł tyle samo, ale w międzyczasie ceny za energię poszły mocno w górę. Suszenie dużo żre.
        • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 20:26
          No jeśli cały czas pierzesz i suszysz mniej więcej tyle samo, to jakie chciałabyś mieć rachunki i jak to masz zweryfikować? Przestań suszyć na dwa miesiące i rachunki z "normalnych" od razu zrobią się "normalniejsze".
          • hailey_bieber2004 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:11
            Rachunki normalne - w znaczeniu, że dalekie od rachunków grozy w internecie.
            Jak wyjeżdżałam na długo, to niania od kotów pewnie prała i suszyła tylko od wielkiego dzwonu - ale zauważalnych różnic nie było.

Nie mówię, że ktoś ma nie kupować wyższej kategorii jesli jest dostępna, a jedynie, że w moim przypadku nie zaskutkowało to wysokimi rachunkami.
    • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:06
      Nie opłaca się w ogóle brać A, pranie z suszeniem w kategorii A oferują tylko modele z pompą ciepła, zdąży ci ta pralkosuszarka dwa razy wylądować w serwisie albo w śmietniku, zanim zwróci ci się w rachunkach to, co dopłacisz za to mityczne "A".
      Weź też pod uwagę, że awaria filunkcji suszenia może oznaczać awarię całego urządzenia (wyprać też się nie da).
      Bierz osobno, postawisz sobie słupek pod łóżkiem.
    • mayaalex Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:14
      Przy praniu dla jednej osoby nie ma sensu wydawac duzo wiecej na kategorie A.
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:41
        Dzieki!
      • husky_cat Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:44
        Też tak sądzę smile
    • geez_louise Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 18:29
      Przy standardzie, urodzie i porządku w Twoim apartamencie to nikt nie zauważy różnicy. Bierz nawet kanarkową jeśli będzie w promocji.
    • iwles Re: Pralko suszarka pytanie 02.06.26, 19:56

Ty najpierw spytaj hydraulika, czy masz odpowiednie warunki, żeby pralkę podlączyć.
    • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:42
      Co myslicie?
      • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:43
        Wlasnie znalazlam!
        • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:44
          Lub ta z D za 500
          • iwles Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 07:16

A ty nie możesz podać linków? Łatwiej byłoby.

Poza tym, czy u was nie ma przy artykule opinii i oceny? Te sobie poczytaj.
        • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:45
          Skucha to tylko pralka. Odpada a juz sie napalilam... 🤦‍♀️
        • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 05:55
          To jeszcze poszukaj suszarki, bo to jest pralka.
          • andallthat_jazz Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 06:05
            Napisalam, ze za szybko sie ucieszylam. Googlalam pralko-suszarke. Wyskoczylo to i cena odebrala mi umiejetnosc czytania. Druga fotka to pralko suszarka z kategorii D. Za 500 z groszem.
            • boggi_dan Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 12:44
              Ja bym kupił. W Polsce też podobna cena razy cztery. nafakcie.pl/bomann-co-to-za-firma-i-czym-sie-zajmuje/
    • bei Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 08:13
      Najważniejsze, by miała pompę ciepła ( suszarka), byś była zadowolona z niej. Kolor- zawsze można okleić, albo prysnąć lakierem. Gdy kupujesz lepszej jakości sprzęt, to warto zapłacić więcej.
    • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 08:44
      Wrzucę ci moja, może ci się spodoba, czarna jest:p
      Mam ją pół roku, kupiłam z polecenia bratowej męża która ma ja dłużej i jest bardzo zadowolona.
    • novembre Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 09:51
      Wzielabym A na raty.
      Lat temu 25 kupilam w dniu otwarcia media marktu w moim miescie lodowke liebherra i pralke aeg na raty. Pralka sluzyla 15 lat intensywnego uzywania, lodowke wymienilam dwa lata temu.
      • szarmszejk123 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 09:53
        25 lat temu wszystkie sprzęty były bardziej długowieczne od dzisiejszych, nie ma co porównywać.
        • chatgris01 Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 10:07
          Ale akurat Liebherr i AEG nadal są bardziej długowieczne niż przeciętna obecnie (choć pewnie mniej, niż Liebherr i AEG sprzed 25 lat).
    • weronika_ozankowa Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 12:15
      Każde urządzenie ma podane zużycie wody i energii na cykl, wygugluj sobie i porównaj.
      Przy czym pralkosuszarki potrafią zużyć olbrzymią ilość wody do suszenia, sprawdź zanim kupisz.

Dla mnie pralkosuszarka mija się z celem. Wszystkie, z których korzystalam przy suszeniu strasznie gniotły rzeczy. Jeśli nie miałabym miejsca na osobną suszarkę wolalabym kupić odwilzacz powietrza.
      • alpepe Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:03
        chyba prądu do suszenia
        • m_incubo Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:07
          Nie, wody.
          • iwles Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 16:24

A to zależy. Jak jest z pompą ciepła to wody do suszenia nie pobiera.
            • weronika_ozankowa Re: Pralko suszarka pytanie 03.06.26, 17:23
              Tak, to prawda, te z pompą pobierają mniej/wcale nie pobierają wody do suszenia, ale Anna rozważa różne, więc żeby się nie zdziwiła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka