Dodaj do ulubionych

Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał?

21.02.08, 10:37
Czy ktoś z Was słyszał o takiej przypadłości jak suche gardło? Mój
brat na to cierpi , ciągle pokasłuje . Ma wrażenie jakby nadużywał
kropli od kataru, atak nie jest. Ma bardzo zniszczoną błonę śluzową
nosa i gardła. Lekarze u których był nie bardzo wiedzą jak to leczyć.
Proszę pomóżcie jeśli się z tym spotkaliście co mogłoby pomóc? Nie
mogę patrzeć jak on sie z tym męczy chodzi od lekarza do lekarza i
nikt nie rozpoczą konkretnego leczenia.
Obserwuj wątek
    • eewwaa123 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.02.08, 10:51
      Ma bardzo zniszczoną błonę śluzową
      > nosa i gardła.

Jak ona wyglada?
      • evika1000 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.02.08, 11:17
        Tak dokładnie to Ci nie powiem, ale lekarz laryngolog u którego
        bylismy razem powiedział, że jego błona śluzowa jest starsza od
        niego o jakieś 20 lat i wyglada jak u człowieka 40 letniego, który
        nałogowo pali papierosy i że tylko raz widział coś takiego u innego
        pacjenta , który żeby sobie ulżyć pił oliwę. Brat miał zabieg w
        kriokomorz po którym źlesię czuł , teraz lekarz zalecił powtórkę
        zabiegu w kwietniu, ale nie wiem czy to coś pomoże oby nie
        pogorszyło sytuacji.
      • evika1000 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.02.08, 11:18
        Dodam jeszcze,że brat ma 25 lat i nigdy nie palił papierosów.
        • baska192 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.02.08, 12:20
          Niech plucze gardlo prawdziwa oliwa.Niech wytrzyma przynajmniej
          minute a to juz bedzie cos.Stopniowo to gardlo stanie sie
          nawilzone.Mozna tez pedzlowac wit.AiE ale plukanie oliwa daje lepsze
          efekty.Sprawdzone!!!!!!
      • a1-0 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 01.03.08, 18:42
        Choruję na przewlekły niezyt gardla.Mam zniszczoną błonę śluzową.
        Czy są jakieś leki na jej odbudowę?Proszę o odpowiedz.Teresa.
    • no1teresa Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.02.08, 18:32
      olejek rokitnikowy:
      "Rosyjscy naukowcy dowiedli, że olej rokitnikowy ma pozytywny wpływ na proces regeneracji błony śluzowej w leczeniu chorób jamy ustnej, gardła i nosa oraz przy schorzeniach strun głosowych, przełyku i krtani."
      • daria45-net Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 22.02.08, 01:23
        no1teresa napisała:

> olejek rokitnikowy:
        > "Rosyjscy naukowcy dowiedli, że olej rokitnikowy ma pozytywny
        wpływ na proces r
        > egeneracji błony śluzowej w leczeniu chorób jamy ustnej, gardła i
        nosa oraz prz
        > y schorzeniach strun głosowych, przełyku i krtani."

Ja cierpialam na cos podobnego ok 1 roku. Nawet jak mialam odrobine
        sliny to moglam ja wyciagnac jak nic na ok pol metra /sorry/. Mialam
        robiona bronhoskopie i lekarz amerykanski stwierdzil zapalenie
        krtani na tle alergicznym. Wyjal z kieszeni jakis spray i mi to dal.
        Nie wiem co to bylo ale nic mi to nie pomoglo jedynia bylam lzejsza
        o $170. Poszlam do innego lekarza i dopiero on mnie wyleczyl duzymi
        ilosciami vitaminy A i jakis jeszcze srodek, nie pamietam ale pojde
        do apteki i patrzac na polce na te specyfiki /w USA apteki sa
        samobslugowe tylko na recepty wydaja farmaceuci zza lady/ mam
        nadzieje, ze sobie przypomne co to bylo. To byl srodek z polki , nie
        na recepte. Po okolo miesiacu moje gardlo stalo sie normalne . Bylo
        to okolo 6-7 lat temu i nigdy nie wrocilo. Wspolczuje twojemu bratu
        bo przez cos podobnego przeszlam. To straszne jak masz troche gestej
        sliny w gardle i ani jej lyknac ani wypluc, tkwi tam jak guma do
        zucia. Poki co iech lyka vit A, niech zapyta w aptece ile najwiecej
        moze brac bez szkody dla zdrowia.
        • wirnaa Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 22.02.08, 19:17
          Mam wrażenie że Twój brat cierpi z powodu grzybicy dróg oddechowych.Miałam coś
          takiego i przez lata lekarze wmawiali mi astmę z powodu duszności.
          Suchość, ciągnący się gęsty śluz,pieczenie,duszność.Poszukaj w necie,
          jest sporo na temat zagrzybienia i zarobaczenia naszych organizmów.
          Bardzo wiele dolegliwości to wynik działania tych nieproszonych "gości", a nam
          sie wmawia różne choroby.Lekarze o tym wiedzą,lecz nie w ich interesie jest
          mówić o tym głośno bo oni żyją z naszych chorób i z torbami pójdą gdy będziemy
          świadomie się odżywiać i regularnie oczyszczać.Właśnie dzięki tej świadomości od
          kilku lat żyję bez duszności.
          • wadera3 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 22.02.08, 19:23
            wirnaa napisała:

Poszukaj w necie,
            > ...Lekarze o tym wiedzą,lecz nie w ich interesie jest
            > mówić o tym głośno bo oni żyją z naszych chorób i z torbami pójdą gdy będziemy
            > świadomie się odżywiać i regularnie oczyszczać....

nie bzdurz
        • toniia Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 29.09.13, 19:54
          daria45-net napisała:

> Ja cierpialam na cos podobnego ok 1 roku. Nawet jak mialam odrobine
          > sliny to moglam ja wyciagnac jak nic na ok pol metra /sorry/. Mialam
          > robiona bronhoskopie i lekarz amerykanski stwierdzil zapalenie
          > krtani na tle alergicznym. Wyjal z kieszeni jakis spray i mi to dal.
          > Nie wiem co to bylo ale nic mi to nie pomoglo jedynia bylam lzejsza
          > o $170. Poszlam do innego lekarza i dopiero on mnie wyleczyl duzymi
          > ilosciami vitaminy A i jakis jeszcze srodek, nie pamietam ale pojde
          > do apteki i patrzac na polce na te specyfiki /w USA apteki sa
          > samobslugowe tylko na recepty wydaja farmaceuci zza lady/ mam
          > nadzieje, ze sobie przypomne co to bylo. To byl srodek z polki , nie
          > na recepte. Po okolo miesiacu moje gardlo stalo sie normalne . Bylo
          > to okolo 6-7 lat temu i nigdy nie wrocilo.........

Pani Dario!
          Znalazłam przypadkowo Pani wpis w Internecie dotyczący problemów z gardłem. Wpis jest już baaaaardzo stary ale …. mam podobne problemy z gardłem i chciałabym skorzystać z wzmianki dotyczącej …leku bez recepty, który w Pani przypadku się sprawdził. Gdyby jakimś cudem mogła Pani pomóc to….. będę baaaaaardzo wdzięczna.
          Pozdrawiam serdecznie!
          Bogusia

• toniia Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 30.09.13, 21:29
          Pani Dario!
          Znalazłam przypadkowo Pani wpis w Internecie dotyczący problemów z gardłem. Wpis jest już baaaaardzo stary ale …. mam podobne problemy z gardłem i chciałabym skorzystać z wzmianki dotyczącej …leku bez recepty, który w Pani przypadku się sprawdził. Gdyby jakimś cudem mogła Pani pomóc to….. będę baaaaaardzo wdzięczna.
          Pozdrawiam serdecznie!
          Bogusia
          • goodman41 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 02.10.13, 12:46
            toniia napisała:

> Pani Dario!
            > Znalazłam przypadkowo Pani wpis w Internecie dotyczący problemów z gardłem. Wpi
            > s jest już baaaaardzo stary ale …. mam podobne problemy z gardłem i chcia
            > łabym skorzystać z wzmianki dotyczącej …leku bez recepty, który w Pani pr
            > zypadku się sprawdził. Gdyby jakimś cudem mogła Pani pomóc to….. będę baa
            > aaaardzo wdzięczna.

Najpierw trzeba zdiagnozowac patogena, a potem szukac lekarstwa.
            Idz do laboratoeium niech zrobia wymaz z gardla oraz wezma probke ze skrobania jezyka i sprawdza te probki na obecnosc bakterii i grzybow.

• kaatrin Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 22.02.08, 19:41
      Czy slyszalas o Zespole Sjögrena? Zespół Sjögrena (choroba Mikulicza-
      Radeckiego, łac. syndroma Sjögreni, ang. Sjögren's syndrome) jest
      chorobą autoimmunologiczną z grupy kolagenoz, w której uszkodzeniu
      ulegają komórki ślinianek oraz gruczołów łzowych.

Do typowego obrazu zespołu Sjögrena należą trzy objawy
      Suche zapalenie rogówki i spojówki i wysychanie oczu jako skutek
      upośledzenia wydzielania łez,
      Suchość błony śluzowej jamy ustnej wskutek uszkodzenia ślinianek,
      Nacieki z limfocytów w badaniu histologicznym.

Jesli znasz angielski:
      www.sjogrens.org/syndrome/

• zyrafa46 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 23.02.08, 22:41
      Evika,
      Zapraszam na pocztę.
      Ż.
      • zyrafa46 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 23.02.08, 22:49
        To znaczy Ty sie zgłoś bo ja nie umiem w nowej poczcie zyrafa46@gazeta.pl
        • asia289s brat ma na 90% refluks!!! 24.02.08, 02:36
          niech zrobi gastroskopie, kwas solny mu sie cofa do przełyku i jamy
          oraz nosa
          • osmanthus Re: brat ma na 90% refluks!!! 24.02.08, 07:12
            asia289s napisała:

> niech zrobi gastroskopie, kwas solny mu sie cofa do przełyku i jamy
            > oraz nosa

Dobrze sie czujesz ?
            • pulcino3 Re: brat ma na 90% refluks!!! 12.10.13, 22:13
              Wiem, że post archiwalny, ale może komuś pomoże.
              U mnie przy podobnych objawach- suchość w gardle, duszący kaszel, wieczne pokasływanie, zdiagnozowali właśnie refluks. Brałam przez ok 2 miesiące leki na zobojętnienie kwasów żołądkowych, kóre to cofając sie do przełyku uszkadzały błonę śluzową gardła, to wywoływało suchość i uciążliwy duszący kaszel. Polecam tez spray Glosal na suche gardło, który nawilża śluzówkę. U mnie diagnoza była trafna bo po roku meczenia się objewy całkowicie ustąpiły.
              • 99gosia Re: brat ma na 90% refluks!!! 22.11.13, 15:34
                Mi tak samo pomógł gardvit w spraju z witaminami A i E
    • stockfish1 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 12.08.15, 20:30
      Dziękuję wszystkim, którzy pisali o refluksie. Uratowaliście mi życie :)) Piszę też aby pomóc innym. U mnie objawy były takie: ściekanie z zatok, suche gardło, obrzmiałe i obolałe śluzówki oraz migdały, ciągłe odksztuszanie, wahania temperatury 36,3-37,2 skutkujące uczuciem zimna lub gorąca na przemian, nadmierna potliwość pomimo uczucia chłodu, problemy z mówieniem z powodu bólu gardła i krtani - mówiłem szeptem. Objawy nie zawsze występowały razem i były okresy lepsze lub gorsze. Stać mnie więc przebadałem wszystko co się dało i mam ze 200 wyników generalnie prawidłowych w tym oczywiście wymazy z nosa, gardła i krtani. Jeden z laryngologów mało mi nie wyskrobał migdałów. Brałem sterydy i antybiotyki bez skutku trwałego. Ciągnęło się to miesiącami aż trafiłem na wasze forum i nagle mnie olśniło że to na prawdę jest refluks a objawy ze strony dróg oddechowych spowodowane są nadkażaniem i poparzeniem przez treść żołądkową. Uczciwie przyznam że niektórzy lekarze coś przebąkiwali o refluksie ale zasadniczym błędem było aplikowanie mi controlocu gdyż ten preparat działa najwcześniej po 4tyg więc nie starczało mi cierpliwości tym bardziej że nie miałem żadnych typowych objawów refluksu. Nie było mdłości, ulewania się (ulewania z żołądka), bóli żołądka itp. Wykonana ze 3 lata temu gastroskopia też niczego ciekawego nie wykazała. Tak czy inaczej jeśli komuś ww objawy coś przypominają to moje zalecenie jest następujące i nikomu nie zaszkodzi: przez 3 dni rano i na noc ranigast max, baaardzo ograniczyć lub wykluczyć kawę, herbatę, kwaśne, pikantne, słodkie, tłuste, gorące, zimne, alkohol, gazowane a wszystko to szczególnie przed snem i dodatkowo nigdy nie najadać się do syta a często małymi porcjami, na noc łyżka stołowa alugastrinu lub podobnego mleczka. Jeśli po tych 3ch dniach poczujesz się zdrowszy to już wiesz co ci dolega i szukaj gastrologa lub stosownego wątku na forach gdzie znajdują się opisy leczenia. Uprzedzam, że podana terapia nie służy leczeniu rafluksu !! a jedynie szybkiemu zgłuszeniu objawów by się przekonać o słuszności diagnozy. Leczy się to inaczej.
      • jadzia123 Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 12.02.19, 09:37
        Mnie na suche gardło pomógł Zatoxin (Sinupred). Już od pierwszej tabletki zauważyłam większą produkcję śliny która nawilżyła gardło. Polecam.
    • 2-oliwka Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 19.11.20, 21:58
      Mam to samo. Przyczyn może być kilka: choroba zawodowa nauczycieli, śpiewaków, aktorów, grzybica, którą dostaje się po serach pleśniowych. Pleśń osiada w przełyku i trudno wyleczyć taką grzybicę. Również refluks przełykowo-żołądkowy. U mnie wystąpiły wszystkie trzy przyczyny. Suchość łagodzi siemię lniane, inhalacje z ziół, również z soli, tabletki FIORDA i ISLA. Witamina A+E. . Ja te preparaty stosuję i to mi łagodzi, ale nie wylecza do końca. W internecie jest dużo porad na tę dolegliwość. Najtrudniej wyleczyć refluks.
      • ken-ya Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.11.20, 01:41
        Ja bym najpierw zaczela od marchwi z jakims tluszczykiem.Marchew zawiera duzo wit A, Ta witamina jest najlepiej przyswajalna w obecnosci tluszczu. Ta witamina leczy wszystkie sluzowki ,a wiec -oczy, gardlo, nos, ,migdaly, jelita zoladek . Pomocna przy problemach skornych . Trudno uwierzyc ,ale podobno jest dosc sporo ludzi co maja niedobory.Co oni w tych szkolach ucza. Lekarze ,nauczyciele coraz mniej o nas dbaja. Mam starsza kolezanke ,co robi sobie sok z marchwi i dolewa troszke smietanki. [jaka ona ma piekna cere az trudno uwierzyc ze jest juz po czterdziestce. aktoreczki sie chowaja.
        • ken-ya Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 21.11.20, 01:51
          Oo zapomnialam dodac . marchew ma byc zawsze obrana. Marchew w skurce ma duzo skladnika umbeliferone. Podobno ten skladnik nie jest przyjazny watrobie, Nalezy pilnowac tez obierac marchewki jak robimy dzieciom soczki, bo nie wiedzac niszczymy im watroby. O umbeliferone pisze w ksiazce Huldy Clark. Reszta lekarskich gadow milczy. Mamy sobie szkodzic a oni beda nas leczyc.
          • koziorozka Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 22.11.20, 13:30
            ken-ya napisał(a):
            > marchew ma byc zawsze obrana. Marchew w skurce ma duzo s
            > kladnika umbeliferone. Podobno ten skladnik nie jest przyjazny watrobie, Nalezy
            > pilnowac tez obierac marchewki jak robimy dzieciom soczki, bo nie wiedzac ni
            > szczymy im watroby
            ----------------------
            Umbelliferone, czyli po polsku umbeliferon?
            Nie chcę cię martwić, ale jest on nie tylko w marchwi (całej, nie w skórce), ale we wszystkich selerowatych. Ta rodzina roślin po łacinie nazywa się Umbelliferae, właśnie od umbeliferonu ;)
            Umbeliferon jest m.in. w rumianku i kolendrze.
            Smacznego :)
        • krakkrakusek1au Re: Zespół suchego gardła, czy ktoś słyszał? 23.11.20, 08:22
          Ja mam marchewkę w ogródku. Raz dziennie idę do ogródka zbieram garść wszystkich warzyw, włáczajác marchewkę, myję je i wszystkie rozbijam na sok z dodatkiem wody.Czasem to nawet nie odcinam natki. Razem to jest ponad pół litra płynu. Sok taki wypijam conajmniej kilka razy na tydzień. Choć mam juz ponad 66 lat to mam skórę jak mlodziutkie aktoreczki i aktorzy. Zauważyłem także, że zawsze po wypiciu tego soku gram lepiej w szachy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka