Dodaj do ulubionych

Partnerzy "w spadku"

14.06.26, 18:39
Nie wiedzialam jaki dać tytuł.

Rozmawialiśmy że znajomymi o sytuacjach, kiedy ktoś z zewnątrz 'wchodzi między przyjaciół' i najpierw spotyka się w celach romantycznych z jedną osobą. Po krótkim czasie okazuje się, że im nie wychodzi. Później chce zaprzyjaźnić z tym drugim przyjacielem i być może nawiązać z czasem relacje romantyczna.

Trochę moze namieszałam, to z imionami smile

Adam i Tomek są przyjaciółmi. Adam zaczyna spotykać się z Anna, nie trwa to dlugo, nie wychodzi im. Rozstanie bez dram. Anna poznała Tomka, lubili się, dobrze się rozmawiało.
Czy to ok, zeby teraz Anna zaczęła spotykać się z Tomkiem? Czy Tomek powinien odmówić? Czy moze zapytać Adam, co on na to?
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Partnerzy "w spadku" 14.06.26, 18:43
      Nie wiem, może niech zapytają pani w przedszkolu, czy wolno bawić sie im z innymi dziećmi w grupie. Od rozwiązywania problemów małych dzieci są dorośli, którzy za nich odpowiadają.
      • arabelax Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 17:48
        czyli bez problemu zaczęłabyś związek z byłym przyjaciółki?
        • jkl13 Re: Partnerzy "w spadku" 17.06.26, 07:24
          Przekładając to na sytuację ze startera: moja przyjaciółka poznala faceta. Byli na kilku randkach, wypili parę drinków, zjedli kolację. Nic poważnego. Uznali, że to nie to i rozstali się bez dram.
          Tak, bez problemu zaczęłabym związek z takim facetem, ale trudno go nazwać byłym przyjaciółki, skoro ich związek nawet sie nie zaczął.
    • krwawy.lolo Re: Partnerzy "w spadku" 14.06.26, 18:43
      Wakacje się już zaczęły?
    • aqua48 Re: Partnerzy "w spadku" 14.06.26, 18:47
      Proponuję zapytać co na tę sytuację rodzice Adama, Anny i Tomka. To oni mogą uznać że ktoś z tej trójki nie jest odpowiednim towarzystwem dla ich dziecka.
    • sitniczek Re: Partnerzy "w spadku" 14.06.26, 18:51
      Zapytać. Koniecznie. Bez pozwolenia na piśmie/facebuku nie wolno.
      • arabelax Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 17:49
        Twoja przyjaciolka wiąże się z Twoim byłym mężem. Nie ma dyskomfortu.
        • bene_gesserit Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 18:33
          Od tego jesteśmy dorośli, żeby sobie z dyskomfortem radzić, czyż nie. Trudno natomiast od czyjegoś dyskomfortu uzależniać życiowe decyzje.
        • eliszka25 Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 19:29
          Jeśli wiąże się z moim mężem po tym, jak już się rozstaliśmy z zupełnie innego powodu, to nie ma. Dyskomfort by był, gdyby przyjaciółka związała się z moim mężem w trakcie trwania naszego małżeństwa i byłaby przyczyną jego końca.
          • sitniczek Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 22:07
            O!
        • sitniczek Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 22:08
          Jakby moja przyjaciółka związała się z moim byłym mężem, straciłbym przyjaciółkę. Albo głupia albo ochotniczka.. z daleka.
    • tylko.przelotem Re: Partnerzy "w spadku" 14.06.26, 19:25
      Anna może zacząć spotykać się z Tomkiem tylko wtedy, gdy na otarcie łez skombinuje Adamowi Mariolkę
    • partytura2026 Re: Partnerzy "w spadku" 15.06.26, 08:13
      Jakiś czas temu dowiedziałam się, że w mojej bańce istnieje niepisany zakaz tego typu wymian.
      Wyjątek stanowi ewentualne wdowieństwo.
      • bene_gesserit Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 18:34
        A co grozi za zlamanie zakazu?
        • partytura2026 Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 22:17
          Nie było jeszcze precedensu.
          • bene_gesserit Re: Partnerzy "w spadku" 17.06.26, 09:46
            E tam.
    • mama-ola Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 07:07
      Nie wchodzi się w związek z byłą dziewczyną kumpla - tak mi kiedyś powiedział mój syn, wówczas licealista.
      • memphis90 Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 17:18
        Chyba, że się bardzo chce, to wtedy można.
      • droch Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 17:45
        Znam przypadek, że typ wszedł w stały do dziś związek z byłą dziewczyną brata… 😆
        • alicia033 Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 19:12
          Ja znam przypadek ślubu z jednym bratem, rozwodu i ślubu z drugim bratem.
          Oraz wielu innych związków "na krzyż" w tym samym rodzinno-przyjacielskim kółku. Kiedyś się śmieliśmy, że w wieku nastolęckim scenarzystów "Mody na sukces" uważaliśmy za fantastów. A po 30 latach+ wręcz przeciwniewink.
    • chatgris01 Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 17:55
      A jak w przypadku, gdy to nie jest była i się nigdy nie spotykali, tylko jedynie Adam chciał, aby Anna była jego dziewczyną i smalił do niej cholewki, ale od początku jej się nie podobał i go nigdy nie chciała, za to po jakimś czasie spodobał się jej (z wzajemnością) Tomek, z którym to Adam ją poznał, i to Tomka wybrała?
      • nina_unu Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 22:49
        Ja tak zrobiłam z facetem co do mnie smalił cholewki (fajny no ale zupełnie nie mój typ) - podrzuciłam go przyjaciółce, są szczęśliwi, ja też 😄
    • marileskrzys Re: Partnerzy "w spadku" 16.06.26, 19:53
      Każdy niech robi na co ma ochotę i co jest zgodne z prawem.
    • riki_i Re: Partnerzy "w spadku" 17.06.26, 01:08
      Arabelax, przecież wszystko jest tutaj jasne i proste. Jeśli rozstanie Adama i Anny nastąpiło bez wzajemnej kosy, na letnio i żadne z nich nie żywi złych emocji do drugiego, to niech sobie Anna teraz próbuje z Tomkiem.

Ale jeżeli na przykład Adam został porzucony przez Annę, a ta teraz zabiera się za jego przyjaciela, no to siekiera wisi w powietrzu i miło nie będzie. Przyjaźń obu panów może się skończyć, albo różne inne rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka