Dodaj do ulubionych

Zamieniam termomiksa

28.06.26, 13:03
na lidlomiksa 😁
Ktoś tak zrobił? Jakie wrażenia?
Lekki wątek na upał 😉
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:22
      Wypie...termimiksa ale nie kupuj tego gówna z lidla.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:32
        Poproszę o uzasadnienie porady 😃
        • lajtova Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:22
          Będziesz miała więcej miejsca.
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:38
            Nie narzekam na brak
            • lajtova Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:43
              Od przybytku glowa nie boli.
              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:45
                No. Dlatego kupuję sprzęt 😁
                • lajtova Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:32
                  Ale to zamiana.
    • kotejka Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:23
      Skad taka decyzja? Ja bym nie zamienila raczej wink
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:31
        Tm już leciwy, zaczął szwankować. Nie jestem bóg wie jaką fanką, ale ogólna idea sprzętu mi odpowiada. Decyzja czysto finansowa 😃
        • alpepe Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:38
          Leciwy, czyli ile ma? Mój z 2008 czy 2009 i owszem, wymieniłam własnoręcznymi rękami męża gumowe guziki, ale reszta działa, koszt niski, tylko trzeba mieć odpowiednio długie klucze do torxów.
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:40
            Nawet nie wiem. Kupiłam używany 9 lat temu. Tm 3.
            Guziki akurat działają 😁
            • alpepe Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 19:04
              U mnie ta gumka się zdziurowała. Ale co się zastanawiam, to nie chcę. Ja bym chciała tm31, tylko nowiusieńki, nie chcę tej całej elektroniki. Nie chodzi o kasę. A dziś za jego pomocą zrobiłam przepyszny obiad, nażarliśmy się jak bąki.
              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 19:08
                A ja postanowiłam spróbować tańszej wersji. 1600 kontra 6600 to jednak różnica. Zobaczymy 😃
                • alpepe Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 19:44
                  Może i różnica, ale jednak jak się wie, ile to ustrojstwo przemielilo, przedusiło, przezapiekało, przemiksowało, to czapki z głów! Jakość, za którą warto wtedy było zapłacić. I być może teraz też.
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 00:47
                    Być może. Ale czy tm wytrzyma 4 razy dłużej niż lidlomiks, to się okaże 😉
                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:13
                      Oczywiscie ze wytrzyma, moj wytrzymal prawie 30 lat.

Przede wszystkim Lidlomix to sprzet na 3 i przy szczesciu 5 lat. Tego po 3 latach nie zreperuja ci. W Thermomix zawsze
                      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:44
                        Skąd te mądrości, że LM wytrzyma 3 lata? Ty masz jakieś kompleksy, które rekompensujesz sobie TM.
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:50
                          Alina ty masz kompleksy. Czy jak kupilas MG Morris , Chinski ssmochod to tez tlumaczylas sobie ze to jest rownie dobry samochod jak niemiecki Mercedes?

A posiadaczowi Iphona tlumaczysz ze twoj Xiaomi chinski jest rownie dobry?

Ja zapytalam autorki na ike liczy sie z cena i mowi ze ja stac. Jakby nie bylo stac to mowie: bierz Lidlomix. Po co sie zadluzac.

Ale skoro ma pieniadze to po co kupowac chinski sprzet ze sklepu dyskontowego Lidl?
                          thermomix uzywa stali Solingen, noze sa tak zaprojektowanenby na obrotach wstecznych naeet miazdzyly. nie tępia sie.

Stal misy i noży jest dobrej jakości, ale zauważalnie lżejsza i cieńsza. Noże Lidlomixa z czasem szybciej się wycierają lub łapią minimalne luzy na łożysku. Z powodu cieńszych ścianek misy, przy smażeniu potraw w Lidlomixie łatwiej o przypalenie dna, jeśli nie dopilnuje się obrotów.

TM 7 ma silnik reluktacyhny bezszczotkowy. Lidl szczotkowy

Co ważniejsze – zębatka łącząca silnik z nożem (tzw. sprzęgło) w Lidlomixie ma elementy plastikowe, które celowo pełnią rolę "bezpiecznika". Jeśli wrzucisz coś za twardego, plastikowe zęby się ścierają, żeby nie spalić silnika. W Thermomixie ten problem praktycznie nie istnieje.

Części Thermomixa są jak w niemieckim samochodzie premium – wszystko jest spasowane na milimetry, ciężkie, trwałe i przetrwa 10 lat ostrego traktowania. Części Lidlomixa przypominają dobrej jakości elektronikę użytkową ze średniej półki – są w pełni funkcjonalne i dobrze zaprojektowane, ale materiały zużywają się około dwa razy szybciej.

Jesli kogos nie stac- niech kupuje Lidlomixa. Mnie nie stac na Lamborghini ale nie bedr sobie racjonalizowac.ze moj Nissan jest rownie swietny co Lamborghini bo to właśnie sa kompleksy.
                      • kanna Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:19
                        To nie kwestia marki., tylko sprzętu, który buł kiedyś produkowany... Moja mikrofalówka ma ćwierć wieku.
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:52
                          No to brac chinskiego Lidlomixa ze szczotkowym silnikiem i slaba stala. Moze wytrzyma tyle co mikrofalowka.
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:35
      Możesz ugotować więcej zupy 😀
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 13:36
        😁
    • asia-loi Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:44
      "little_fish napisała:

> na lidlomiksa 😁
      > Ktoś tak zrobił? Jakie wrażenia? "

W mojej rodzinie zamienili lidlomiksa na termomiksa. Zadowoleni bardzo.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 14:46
        A powody zadowolenia?
        • asia-loi Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 15:08
          little_fish napisała:

> A powody zadowolenia?

Mówią, że termomiks jest lepszy. Szczegółów nie znam.
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 15:17
            Łe tam...
            No właśnie o szczegóły chodzi 😃
            • miurielamirsa Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 15:50
              Ja miałam lidlomixa, byłam bardzo zadowolona.
              Ale musiałam kupić ajrajera i nie miałam miejsca na lidlomixa. No i bardzo mi się sprawdził robot planetarny.
              Sorzer oddałam osobie z rodziny. Dokupiła różne dodatki, używa codziennie i jest mega zadowolona. Siostra tej osoby ma termomixa, ale czasem używa lidlomixa i bardziej sobie chwali Lidka i oryginał.
        • arwena_111 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 07:44
          O ile kojarzę, w lidlomiksie nie ma list zakupowych. A to mocno ułatwia życie big_grin.
          • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:13
            Jest, jest. Zdjęcie poniżej:
            • arwena_111 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:24
              Ok,miałam info od znajomej, która miała i TM i LM. Może w starszych wersjach nie było? Ja mam tylko TM
              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:44
                Mój aktualny tm też nie ma listy zakupowej 😂
                A monsieur cuisine ma i owszem.
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:10
                  To jaki TM ty masz? Przeciez TM6 i TM7 ma liste zakupowa
                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:11
                    Thermomixie, jesli wybierzesz 3 przepisy wymagajace masla, aplikacja zsumuje je w jedna pozycje np. 350g. W aplikacji Lidlomixa skladniki bywaja rozbite na poszczegolne przepisy, przez co lista na telefonie bywa dluzsza i trzeba samemu rzucic okiem, ile sztuk danego produktu ostatecznie wlozyc do koszyka.
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:18
                    Trójkę
                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:23
                      Lee no to nie porownoj trojki z Monsieur Cousine bo ten ostatni jest duzo nowocześniejszy, a do TM7 to wielka droga

Dla mnie kluczowe sprawy na korzysc TM7:

-moc silnika majaca znaczenie przy wyrabianiu ciast
                      - nie psucie sie i mozliwosc naprawy ktorej Lidlomix po 3 latach nie ma

Co na plus ma Lidlomix

-Cene
                      - wieksza ilosc zupy bo wieksza misa o 0.8 litra ( TM7 2.2litra , Lidlomix 3l)

Kluczowe dla mnie jest to z naprawa
                      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:46
                        Łatwo sprawdzić, że manipulujesz danymi.
                        Pojemność TM 2,2, a LM 4,5.
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:42
                          Nie manipuluje danymi. Pisalam wyraznie ze pisze o Monsieur Cousine
                          • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:52
                            Ja też. Misa 4,5 litra.
    • totutotam.org Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 17:33
      Dostałam od szwagierki Termomiksa 15 lat temu, bo w sumie przestała używać. Ale 2 lata później wyjeżdżała na kontrakt i skojarzyło jej się, że ten podarowany Termomiks ułatwiłby jej życie. Oddałam i kupiłam sobie Lidlomiksa.
      Nie zauważyłam żadnej różnicy w użytku.
      Na plus może, że większy ma garnek.
      Wszystkie inne funkcje spełnia tak samo.
      Od 13 lat, bez zarzutu.
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 08:57
        Ale to byl poprzedni Thermomix
        • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:45
          I poprzedni lidlomiks jak mniemam 😉
          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:04
            No nie, Monsieur Cousine model Lidlomixa mozna jako tako porównywać z TM6. Ale Lidlomix nie ma modelu do porownania z TM7. Przynajmniej narazie.
            • totutotam.org Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:39
              Pierwszy model Lidla i ten TM, który wówczas używałam były praktycznie identyczne - TM miał wagę w misie, na plus, ale mniejszą misę, na minus, reszta funkcji taką sama.
              To są modele "manualne", guziki i pokrętła, mały wyświetlacz podstawowych funkcji.
              Pamiętam, że jak kupowałam LM moje największe obawy dotyczyły mocy silnika i ostrości noża. Tu rożnic zero. I myślę też że plastik po latach zmywarki trzyma się lepiej w LM niż w TM.
    • kk345 Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 17:43
      Był na YT filmik porównujący pracę obu urządzeń, warto poszukać
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 17:50
        Takich porównań jest sporo, ale chciałam poznać doświadczenie ematki 😉
        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:02
          ... Ze Lidlomix to urzadzenie jakie jako tako mozna porównywać z TM6 ale TM6 ma lepszy silnik i lepsza wage,wiecej przepisow a Lidlomix ma wieksza mise......ale z TM7 to przegrywa bo to jest duzo lepsze urzadzenie.

Jesli nie masz pieniędzy kupuj Lidlomix i sie nie zastanawiaj. To nie jest zla opcja.
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:47
            Pieniądze mam, ale nie widzę sensu ich wydawać na mikser.
            Rozumiem, że używałaś obu urządzeń ? W czym konkretnie jest "dużo lepszy "?
            • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:50
              Pewnie Princesce chodzi o to, że TM waży z dokładnością do 1g, a LM do 5 g. Tak, to duża różnica 😂
              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:04
                Nie alina, nie o wage chodzi
                • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:47
                  A o co?
            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:01
              Nie używałam Lidlomixa ale moja kolezanka ma i przynioslam TM7 do niej bo zastanawiala sie czy kupic.

TM7 to duza roznica. Np Lidlomix ma moc 1000 w a TM7 2000 ,wiec dwa razy moc przy wyrabianiu chleba. Te noze maja wieksza moc, jest duzo cichszy, misa ma termoizolacje, mozesz gotowac otwarty bez przykrycia czyli mozesz zageszczac lepiej sosy i rumienic, ma tryby do karmelizowania i rumienienia noze wyjmujesz jednym klikiem, interface i ekran dziala szybciej. Poza tym kwestia napraw. I to jest bardzo bardzo wazne bo Lidlomix to ryzyko.
              Lidlomix po gwarancji i po 3 latach jest nie do naprawienia. Thermomix ma tzw silnik bezszczotkowy ktory jest nie do zajechania a naprawia ci go nawet po 10 latach.

Poprzedni Thermomix mialam bez ekranu , model kupiony w 1996 i mialam go az przepalil sie jakis kabel w 2025. Dalam go mojemu budowlancowi ktory naprawil i dalej uzywa. To nie jest do zdarcia.
              Lidl jest swietnym ekonomicxnym wyborem ale TM7 to klasa premium i precyzja.

Jesli dla kogos to duzy wydatek to poszłabym w kierunku Lidlomix a jesli pieniadze nie stanowa problemu tylko ktos nie chce przeplacac bo wydaje mu sie ze to jest to nie- to nie to samo i warto zainwestowac.
              • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:48
                No, tak. Bo Princessa to klasa premium!
                Bosz... jak można być takim zakompleksionym!
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:14
                  Alina to twoje kompleksy wychodza. Nie stac cie nie kupuj. Ja staram sie obiektywnie oceniac. Dla duzej rodziny gotujacej zupy- kupuj Lidlomix. A jesli nie i stac cie to Thermomix.

Slynni szefowie nie maja Lidlomixow z 1000- 1200 w mocy bo to gorzej wyrabia. Nie kupuja sprzetu jaki nie jest do naprawy po 3 latach

Nie rozumiesz ze Skoda to nie Lamborghini?

Wyzej napisalam wyraznie jakie sa roznice. Podst roznica to MOC oraz co będzie jak sie popsuje
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:24
                    Pytanie podstawowe " czy się zepsuje "? Ewentualnie po jakim czasie
                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:41
                      No to jak pytanie czy Iphone zyje krócej niz Xiaomi telefon

thermomix jest produkowany w Niemczech a Lidlomix w Chinach
                      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:47
                        Pytanie o ile krócej, żeby warto było płacić 4 razy więcej?
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:54
                          Moj Thermomix kupiony w 1996 wytrzymał do 2025. Tyle lat mialam i w codziennym uzytku.

Lidlomix- no zyje krocej jak kazdy chinski sprzet ale nikt ci nie poda szczegółowej daty ile pozyje
                          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:56
                            Jedna forumka pisała o 13 latach. Dla mnie wystarczy.
                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:06
                              Jedna jaskolka nie czyni wiosny. Ja tam mowie: idz gdzieś zobaczyc do kogos kto ma oba
                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:11
                                No właśnie o to pytam na forum - kto korzystał z obu urządzeń? Zamienił jedno na drugie ?
                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:13
                                  Na allegro mase ludzi sprzedaje mozna ich zapytac.
                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 23:10
                                    Skąd wniosek, że jeśli sprzedają TM to używali również LM?
                                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:13
                                      Nieee... Ja mowie o sprzedajacych Lidlomixa. Wielu z nich przenosi sie na Thermomix. Nie wszyscy ale czesto. Znam paru takich
                                      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:49
                                        W to akuray uwierzę, bo w końcu Mercedes w kuchni świadczy o mnie 😂
    • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 28.06.26, 20:24
      Wymieniłam tego Lidla Mixa z ekranem na Lidla Mixa tego bez

Dużo robię takich prostych rzeczy typu sałatka i ten z ekranem zanim się włączył i załadował to już bym zrobiła pięć potraw w tym bez wyświetlacza gdzie się pstryka i już włączone

Szok i masakra

dziwne fikuśne rzeczy i dodatki do niczego nie są potrzebne to jest po prostu Garnek który na mielić i podgrzewać
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:02
        Tak jakby byl obowiazsk uzywac ekranu 🤦
        • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:58
          No jeśli jest to ekran dotykowy i wszystkie funkcje uruchamia się przez niego, to jakby trudno go nie używać.
        • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 16:46
          Hahahagagagahaha hahaha
          Princess zrobiłaś mi dzień ale jak to włączyć bez ekranu bo może czegoś nie wiem ?
          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 16:53
            Appka
            • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 17:34
              Jak masz wyłączony to jak się dobierzesz do apki ?
              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:13
                TM7 nie włącza sie ekranem tylko jednym jedynym przyciskiem
                • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 09:02
                  No tak ale zanim ten ekran się załaduje to trwa 5 min i przez te 5 min już byś mogła mieć gotową potrawę np. pokrojone warzywa do sałatki
                  Po co taka elektroniką w garnku nie kumam
                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:14
                    ??? Jakie 5 min. Nie w TM7
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:14
      Nie zapominajmy, że Lidlomix ma płatny dostęp do przepisów, więc nie trzeba mieć żadnego abonamentu.

• princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:48
        Chcialas napisac : bezpłatny
        • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:51
          Tak, oczywiście. Lidlomix bezpłatny, TM płatny abonament.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:48
        Lidlomiks ma bezpłatny dostęp.
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:15
      Mnie do Lidlomixa przekonała dużo większa pojemność misy, prawie 2x. Zupa w TM to dwa talerze.
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:49
        >Zupa w TM to dwa talerze.

To wy w domu jadacie ponad 1 litr zupy w glebokich misach? 2.2l
        • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:51
          My w domu robimy więcej zupy, nie na jeden posiłek. No, ale co kto lubi.
          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:05
            .. no ale nie dwa talerze jednak.
            • freja08 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:39
              Może chodzi o dwa talerze na osobę. U mnie synowie zawsze zjadają dokładkę zupy, jak nie od razu to na kolację. Dwa litry zupy miałabym na jeden posiłek, a że nie lubię gotować codziennie to też wolałabym urządzenie z większą misą.
              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:40
                No i jesli ktos gotuje regularnie duzo zupy to lepsza opcja jest Lidlomix

Jednakże drozdzowego ciasta nie uciagnie on w wiekszej ilosci niz 1 kg.
                • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:44
                  W opisie jest informacja, że daje radę zrobić ciasto z 1 kg mąki. Czyli całego ciasta więcej. Dla mnie ilość wystarczająca
                • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:49
                  A co Ty byś chciała robić z ilości mąki większej niż 1kg?
                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:11
                    Ja haha nie. Ale ludzie czasem pieka kilka bochenkow niz jeden naraz.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:11
        To też dla mnie argument za lidlomiksem. Choć akurat nie o zupy chodzi, bo do zupy aktualnie tm wystarczy.
        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:14
          No jesli nie o zupy to w ogole nie ma roznicy. Ja mam dwie misy
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:20
            Chodzi mi o dużą pojemność misy, ale niekoniecznie do zup ją będę wykorzystywać 🙂
            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:24
              No ale do czego te 0.8 l ma znaczenie poza tym? Nie lepiej miec trwalszy sprzet?
              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:27
                Do ciasta.
                No i czy faktycznie ten lidlomiks się aż tak psuje? Tu któraś z dziewczyn pisze że używa od 13 lat.
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:35
                  To tak nie dziala moja droga. W Lidlomixie wyrobisz max 1 kg ciasta drozdzowego, w Thermomixie 1.5kg. Tu moc silnika ma znaczenie. Lidlomix nie uciagnie wiecej.

Natomiast ciasto na nalesniki czyli plyn tak jak z zupa. W Lidlomixie do 3kg a w Thermomixie do 2.2 kg.
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:53
                    "w Thermomixie 1.5kg" no nie, tego, które robię bardzo często nie zmieszczę w tm.
                    A naleśniki właśnie muszę robić na dwa razy i mnie to wkurza
                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:03
                      Tylko zwaz jakie to ciasto. Jesli choc troche geste to licz sie ze w Lidlomixie do 1 kg tylko uciagnie. Nawet kruche. Lidlomixma slaba moc i nie uciagnie duzej ilosci gestego ciasta. Najlepiej bys kogos poznala kto ma Lidlomix i zobaczyła w praktyce jak to wygląda.

A ty robisx tych nalesnikow na 30 osob?

Zdajesz sobie sprawe ze z 2 kg maki , stosownej do proporcji ilosci mleka i jaj 160 cienkich albo 110 grubszych nalesnikow? Zapytaj AI.

A nawet jak pieczesz, rozumjez ze jak zrobisz mixture na 4 blachy jesli chcesz wypelnic 3 kg? masz piekarnik na 4 blachy?

No to po co wlasciwie pytasz skoro z gory wiesz ze chcesz Lidlomix. ?
                      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:08
                        W praktyce kwestia wielkosci misy ma tylko znaczenie w zupach.

Poza tym masa kucharzy uzywa Thermomix np taka jedna co gotuje na jachcie dla 9 osob i ja ogladam na Instagramie.

Jak chca wieksza pojemnosc to kupuja np Kitchen Aid Pro albo Kenwood Chef XL i tam mieszaja wielkie ilosci
                        • freja08 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:45
                          princesswhitewolf napisała:

> W praktyce kwestia wielkosci misy ma tylko znaczenie w zupach.

Nie, nie tylko przy zupach. Ja piekę torty dla rodziny i inne ciasta z kremami. Nie ma opcji żebym ubiła jednorazowo potrzebną porcję kremu w misie thermomixa, musiałabym to rozbić na dwa razy.

Nie wiem skąd przekonanie że lidlomix jest taki awaryjny. Moja siostra ma już chyba 10 lat i nic się z nim nie dzieje.
                          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:18
                            W ubijaniu zalecana wielkosc jest TM7 600ml a Lidlomix 600- 800ml

Cytat

Thermomix (TM6 / TM7)
                            ​Maksymalna ilość: Zalecane do 600 g (ml) śmietany na raz.
                            ​Wpływ misy: Misa ma pojemność 2,2\text{ l}, ale jest węższa i ma stożkowy kształt na dnie.
                            ​Wpływ silnika i mechaniki: TM posiada bardzo szybki, precyzyjny silnik reluktancyjny. Motylek w Thermomixie jest mniejszy, ale kręci się bliżej noży i ścianek naczynia. Dzięki temu potrafi idealnie napowietrzyć śmietanę, zamieniając ją w sztywną pianę w zaledwie 1 do 1,5 minuty.
                            ​Co się stanie, jeśli wlejesz więcej? Jeśli spróbujesz ubić np. 1 litr śmietany, motylek nie nadąży z jej napowietrzaniem. Zanim warstwa na górze ubije się na sztywno, ta na dnie (przy nożach) zmieni się już w masło.
                            ​2. Lidlomix (Smart / Connect)
                            ​Maksymalna ilość: Zalecane do 600 - 800 g (ml) śmietany na raz.
                            ​Wpływ misy: Misa jest ogromna (3,0\text{ l} pojemności użytkowej) i wyraźnie szersza na dnie.
                            ​Wpływ silnika i mechaniki: Silnik Lidlomixa (1000-1200 W) kręci się na obrotach przeznaczonych do ubijania nieco wolniej i delikatniej niż TM. Nasadka do ubijania w Lidlomixie jest większa, aby "obsłużyć" szerokie dno. Ponieważ powierzchnia misy jest duża, śmietana ma więcej miejsca na zwiększenie swojej objętości.
                            ​Co się stanie, jeśli wlejesz więcej? Podobnie jak w TM, przekroczenie 800 ml (np. wlanie dwóch litrowych kartonów) skończy się porażką. Śmietana będzie za ciężka, a nasadka miksująca zacznie po prostu "pływać" w płynie, zamiast wtłaczać w niego powietrze. Zamiast puszystej piany, po dłuższym czasie zrobisz maślankę i masło.

Mimo że Lidlomix ma o 0,8 litra większą misę, realnie ubijesz w nim tylko nieznacznie więcej śmietany (o około jedną szklankę więcej) niż w Thermomixie. Silnik i konstrukcja motylków w obu urządzeniach stawiają fizyczny opór – bita śmietana potrzebuje potężnego napowietrzenia, a zbyt duża ilość płynu w misie blokuje ten proces.
                            Jeśli musisz ubić np. 1,5 litra śmietany na wielki tort, oba urządzenia zmuszą Cię do podzielenia pracy na 2 tury.

Roznica to jest...w zupach tylko
                            • freja08 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:27
                              Ale ja nie raz już ubijałam litr lub nawet więcej śmietany w siostry lidlomixie i dobrze się ubiła, żadne tam masło czy maślanka.
                          • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:23
                            Przekonanie o awaryjnosci LM jest tylko w głowie Pronceski. Sprzęt, jak każdy inny, może się zepsuć.
                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:24
                              Alina czy rozumiesz ze wydajesz pieniadze na co co po 3 latach jest nie do naprawy?

Tak jakbys kupowała samochód jaki po 3 latach żaden mechanik ci nie naprawi.
                              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:25
                                Wiesz ze Lidlomix jest Made in China?
                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:29
                                Dlaczego nie do naprawy? To że gwarancja obowiązuje trzy lata nie oznacza przecież, że później urządzenia nie można naprawić.
                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:38
                                  >Dlaczego nie do naprawy? To że gwarancja obowiązuje trzy lata nie oznacza przecież, że później urządzenia nie można naprawić.

Gdzie?

Nie ma serwisu po gwarancji
                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:40
                                    No ok. Mozna z jakims mechanikiem, czemu nie. Nie takie rzeczy naprawiaja
                                    • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:42
                                      No właśnie. Autoryzowany serwis nie jest konieczny do skutecznej naprawy.
                        • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:03
                          "W praktyce kwestia wielkosci misy ma tylko znaczenie w zupach." No nie tylko. Przy wszystkich sosach, gulaszach, potrawkach i daniach jednogarnkowych również
                          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:05
                            Czesto robisz 4 litry sosu?

Wiesz ja nie wiem, ja mam 4 osobowa rodzine. Zup nie robie na zapas.
                            • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:13
                              Zup też nie robię na zapas. Dlatego napisałam że pod kątem zup ta misa nie ma dla mnie większego znaczenia.
                              Natomiast wszelkie sosy/gulasze /potrawki robię z reguły w większej ilości i zamrażam w porcjach - dziecko ma obiad po powrocie ze szkoły.
                      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:16
                        "No to po co wlasciwie pytasz skoro z gory wiesz ze chcesz Lidlomix. ?" Bo chcę poznać zdanie osób, które zmieniły sprzęt.
                        A wracając do naleśników - robię te z przepisu tm. Podwójna porcja do misy ledwo wchodzi. To nie jest 2 kg mąki, ale jest tam sporo mleka. A naleśników wg tm wychodzi 10...
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:29
                          To niemozliwe.

Cos tu sie mocno nie zgadza w tych obliczeniach. Sprawdz sobie wage skladnikow z tego przepisu: pojedyncza porcja (250g maki, 600g mleka, 4 jajka, maslo) wazy lacznie okolo 1,1 kg.
                          Podwojna porcja to okolo 2,2 kg cieczy, a misa Thermomixa ma pojemnosc uzytkowa dokladnie 2,2 litra. Miesci sie wiec idealnie w limitach maszynerii i nic nie ma prawa sie wylewac.
                          Co do ilosci nalesnikow , przepis na zdjeciu wyraznie mowi, ze 10 sztuk wychodzi z POJEDYNCZEJ porcji. Jesli z podwojnej porcji (czyli z ponad 2 litrow ciasta!) wyszlo Ci nadal tylko 10 nalesnikow, to musialas zrobic grube omlety albo wielkie pancake'i. Przy normalnym, cienkim smazeniu z podwojnej porcji wychodzi rowne 20 sztuk przy 22-24 cm patelni

Ja robie w pelnym TM ( 2.2 litra) dobre 30 nalesnikow. A jak cieniutkie do krokietow to i 40
                          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:37
                            A gdzieś napisałam że z podwójnej porcji mi wyszło 10 naleśników???
                            To była odpowiedź na pytanie czy robię naleśniki dla 30 osób. Jeśli twoim zdaniem 20 naleśników wystarczy dla 30 osób ...
                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:12
                              No o 30 osobach ja mowilam w kontekscie 3 litrow ciasta na nalesniki
                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:23
                                Skoro z 2.2 litra naleśników wyjdzie 20, to z 3 litrów nie wyjdzie 30, więc nadal nie da się nimi nakarmić 30 osób.
                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:41
                                  >
                                  Skoro z 2.2 litra naleśników wyjdzie 20, to z 3 litrów nie wyjdzie 30, więc nadal nie da się nimi nakarmić 30 osób.

Poniewaz mi tu alinka zarzucila ze jestem madrzejsza od AI wkleilam twoja wypowiedz do AI ktore odpowiadalo następująco:

Ta osoba popelnila klasyczny blad w logicznym mysleniu i prostej matematyce.
                                  ​Po pierwsze – proporcje. Skoro z 2,2 litra ciasta wychodzi 20 nalesnikow, to z 1 litra wychodzi okolo 9 sztuk. Mnozac to przez 3 litry pojemnosci Lidlomixa, otrzymujemy automatycznie okolo 27-28 nalesnikow. Matematycznie brakuje doslownie dwoch sztuk do trzydziestki przy zachowaniu tej samej grubosci.
                                  ​Po drugie – przy normalnym, cieniutkim smazeniu (gdy zuzywa sie ok. 70 ml ciasta na sztuke), z 3 litrow plynu wychodzi spokojnie od 40 do nawet 45 nalesnikow! Wiec jak najbardziej da sie z tego uzyskac ponad 30 sztuk.
                                  ​Po trzecie i najwazniejsze – kto normalny karmi 30 osob jednym nalesnikiem na glowe? Nalesniki to nie bankiet. Dorosly zjada 3-4 sztuki, a dziecko 2.
                                  Z misy Thermomixa (20-30 sztuk) naje sie do syta 5 osob. Z misy Lidlomixa (ok. 40 sztuk) naje sie spokojnie nawet 10 osob.
                                  ​3 litry to o prawie 40% wiecej jedzenia niz 2,2 litra. Roznica jest kolosalna, a ten argument o "karmieniu 30 osob" jest po prostu absurdalny i wyssany z palca.
                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:54
                                    "ten argument o "karmieniu 30 osob" jest po prostu absurdalny i wyssany z palca."
                                    No ale to twój argument przecież...
                                    Dla trzech osób robię w tm ciasto z 1.5 porcji z przepisu który wcześniej wrzuciłam. W zależności od tego z czym te naleśniki jemy oraz apetytu danego dnia, młody ma z nich jeszcze jeden lub dwa posiłki. Dla 5 osób potrzebuję podwójnej porcji i nie sprawdziło mi się robienie tego jednocześnie. Wtedy robię zazwyczaj dwukrotnie.
                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:01
                                    "Ta osoba popelnila klasyczny blad w logicznym mysleniu i prostej matematyce." - generalnie to nie osoba (czyli ja) popełniła błąd tylko firma vorwek jeśli już. Bo informacja o 10 naleśnikach z porcji pochodzi z cookidoo 😄
                                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:57
                                      To sa wielkie nalechnichy
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:39
                  >Tu któraś z dziewczyn pisze że używa od 13 lat.

Pytanie jak czesto uzywa tez i do czego. Poza tym na jakims tam przykladzie jesli masz pieniadze to bym nie ryzykowała sprzetu jaki po 4 latach nie będzie działać bo mialas pecha . Lidlomix to nie jest premium sprzet i psuje sie znacznie czesciej niz Thermomix , ktorego zreszta da sie naprawic.

Ja uwazam ze zalozmy ze ktos jest psoba jaka stac na TM7 no ale nie milioner i nie jest to suma " na waciki" tylko stac ale czy warto. No i odpowiedz jest: warto wydac troche wiecej

Ale ale, jak ktos ma sie zadluzac, jesc bulki z dzemem tylko przez miesiac by kupic Thermomix... To nie warto. Moze i Lidlomixa wtedy tez nie warto
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:54
                    To nie jest trochę więcej, tylko 4 razy więcej 😁
                    Zaryzykuję, najwyżej będę stratna
                  • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:33
                    Princessa mądrzejsza od AI.
                    A AI w sprawie awaryjnosci obu sprzętów ma jednak inne zdanie:
                    Statystycznie oba urządzenia psują się na podobnym poziomie, przy czym awaryjność wynika z innych przyczyn. Thermomix miewa drobne usterki elektroniki lub wagi, natomiast w Monsieur Cuisine najczęstszym problemem bywa przegrzewanie silnika i zerwane paski przy intensywnym wyrabianiu ciast. Różnica tkwi głównie w obsłudze i kosztach napraw.
              • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:50
                Różnica w pojemności obu urządzeń to 2,3 l na niekorzyść Thermomixa. No, ale Princeska chyba wciska te TM, że tak manipuluje faktami.
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:14
                  Alinka ja nic nie manipuluje i prosze czytac uwaznie. Nie jest 2.3 na niekorzysc Thermomixa

Powtorze:

TM7 ma 2.2 litra, a Lidlomix 3 litry

TM7 ma motor 2000w a Lidlomix 1000 w

TM uciagnie 1.5 kg ciasta drodzowego , Lidlomix 1 kg.

Dane dostepne w necid
                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:19
                    1 kg ciasta czy ciasto z 1 kg mąki? Bo to różnica jednak.
                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:42
                      W TM7 mozesz miec do 1.5 kg ciasta drozdzowego - 2000w to uciagnie. W Lidlomix - 1000w i 1 kg ciasta uciagnie, nie wiecej.
                      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:51
                        W instrukcji jest mowa o cieście z 1 kg mąki. Dlatego dopytuję o czym piszesz. O kilogramie ciasta czy cieście z kilograma mąki.
                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:02
                          Podsumowujac: polecam filmik youtu.be/SiQ72F8EOgE?is=5_PphNkQPSM2onVe

Jest wiecej po wpisaniu Lidlomix vs TM7.
                          Mozna obejrzec i wybrac
                          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:09
                            Ale ja pytam o doświadczenia konkretnych użytkowników. YouTube mam 😁
                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:26
                              Ah tam kupuj Lidlomix Made in China. Zawsze mozesz potem sprzedac
                            • primula.alpicola Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:39
                              little_fish napisała:

> Ale ja pytam o doświadczenia konkretnych użytkowników. YouTube mam 😁

Zlituj się nad nami i kup termomiksa, mogę się dorzucićwink
                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:44
                                Nie chcę 😁
                  • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:24
                    Lidlomix ma misę 4,5 l. Powtórzę, bo widzę, że nie dociera.
                    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:27
                      Na dowód
                      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:44
                        No ale ma mowilam o Monsieur Cousine wyzej a nie Smart Trend

Smart Trend ma nadal slabsza bo 1200 w moc.
    • memphis90 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:24
      Ja myślałam o Icook, bo miał jakieś opcje, których nie miały tamte (jogurt??? Dżem???Nie pamiętam teraz…). Więc chętnie poczytam opinie, jeśli któraś ma.
      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:27
        Nie, w żadnym razie. Lidlomix, TM, albo nic.
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:50
        A kto ci powiedzial ze Thermomix czy Lidlomix nie maja programu na jogurt czy dzem. Oba maja.
        • memphis90 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 12:16
          Dlatego napisałam, że nie pamiętam teraz dokładnie co miał Ten, czego nie miały Tamte. Pamiętam, że było Coś, dzięki czemu Ten był Inny.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 09:51
        W lidlomiksie jogurt jest. Nie wiem czy jest opcja dżem, natomiast są przepisy na dżem więc da się go zrobić
        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:06
          No wlasnie te przepisy na dzem uruchamiaja tam s Lidlomixie program na dzem.

Jest w obu.
    • mysiapysia34 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 10:50
      Nie miałam termomixa bo powiem szczerze, że było mi szkoda kasy. Mimo, że do oszczędnej osoby mi bardzo daleko a pieniądze słabo się mnie trzymają tutaj jakoś nie przekonałam samej siebie do jego zakupu. Mam lidlomixa. Używam go od 6 lat i odpukać nie miałam z nim żadnych problemów a używam często. Czy po tych 6 latach wymieniłabym go na termomixa? Chyba nie. W zupełności lidlomix mi wystarcza.
      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 11:52
        Potwierdzam. A jak nie używam przez jakiś czas to nie mam wyrzutów sumienia, że wywaliłam 8-9 koła na nieużywany garnek. No i abonament mnie nie interesuje.
    • nenia1 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:29
      Kup lidlomiksa jeśli w ogóle takie urządzenie jest ci potrzebne. Przecież widać że z tego duetu jesteś zdecydowana na niego. Jak kupisz nową skodę to dojedziesz na miejsce tak samo jak nowym mercedesem. Thermomix ma lepsze wykonanie, lepsze materiały, silnik, noże, wyższe obroty, jest mniejszy, cichszy i moim zdaniem ma ładniejszy wygląd, ale też kosztuje 4 razy więcej. To dużo. A zupę ugotujesz w jednym i w drugim.
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:35
        No jestem zdecydowana, przecież tego nie ukrywam. Nawet zawarłam to w tytule wątku.
        A propos skody i mercedesa... jakiś czas temu w naszym gospodarstwie domowym pojawiły się dwa nowe auta. Jedno to mercedes, drugie - koreańczyk. Ten drugi tańszy, krótsza gwarancja itp.
        Niestety w okresie gwarancyjnym to mercedes lądował wielokrotnie w serwisie, część usterek nie została usunięta.
        Koreańczyk tymczasem wykonuje swoją robotę bezawaryjnie i skutecznie.
        Mąż właśnie będzie zmieniać auto i już nie bierze pod uwagę mercedesa
        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:55
          Koreanskie produkty maja duzo wyższa jakosc niz chinskie. Made in China jedt Lidlomix
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:57
            No jednak mimo wszystko Mercedes (niemiecki!!!) powinien być lepszy, prawda?
            • nenia1 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:07
              little_fish napisała:

> No jednak mimo wszystko Mercedes (niemiecki!!!) powinien być lepszy, prawda?

No niby tak, ja użyłam przykładu Mercedesa nie do końca dosłownie, bo przyjęło się mówić na coś premium, że to Mercedes wśród lodówek, telewizorów czy nawet kosiarek. Ale jeśli chodzi o faktyczną niezawodność aut to jak dla mnie marki japońskie - Lexus, Toyota (ten sam koncern).
              No ale nikt nie mówi na jakieś urządznie, że to prawdziwa Toyota wśród robotów kuchennychwink
              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:10
                Ciekawe czemu w sumie?
                Niemiecka jakość. O japońskiej jakości nie słyszałam 😁
                Może to wieloletnie uwarunkowania kulturowe, po prostu
                • nenia1 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:38
                  dokładnie tak.
            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:03
              No nie. Korea i Japonia to inna polka. Popatrz na Samsunga.
        • nenia1 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:56
          Jeszcze tylko napisz ile miały lat big_grin
          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:58
            Oba kupione nowe, z salonu.
          • nenia1 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 13:59
            a sorki, mówisz że kupione od nowości, tak? To w takim razie pechowo. Ale też koreańskich aut nie znam, jestem fanką japończyków. Natomiast wśród moich klientów zdarzają się mercedesy i faktur za naprawy nie widzę. Ale możliwe że niemiecka solidność odchodzi w niebyt.
            • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 14:08
              No właśnie odchodzi, niestety...
              Mąż mechanik samochodowy z wykształcenia, przypuszczam że wie co mówi.
              No i oczywiście, mogło się trafić pechowo, zawsze może.
              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:04
                Thermomixy niezwykle rzadko laduja w serwisie przez wiele lat. Części plastikowe sie wymienia.

Ale kup Lidlomixa jak chcesz. A najlepiej idz gdzies do kogos kto ma oba
                • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:15
                  Gdybym znała taką osobę, to bym zapytała. Nie znam, dlatego pytam na forum.
                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 15:18
                    Ale to nie jest dupe product. Tylko inna polka zupelnie. Moim zdaniem jesli sie wahasz kup Lidlomixa bo to potem latwo mozna odsprzedac
                    • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 16:48
                      A tak w ogóle Princess to jak ci się używa tego nowego garnka z tym gigantycznym wyświetlaczem?

Gdzieś czytałam że on jest strasznie ciężki znaczy się misy nie można jedną ręką udźwignąć i że nie ma tej dziurki w środku pokrywki

Co za Bałwan zlikwidował tą dziurkę dla mnie to po prostu jakieś dręczenie użytkowników, jest dla mnie niezbędna
                      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 16:51
                        Aha a 4 litrowa misa w Lidlomixie to niby z plastiku ze sie ja unosi?

Nie mam problemu z uniesieniem

Jak nie ma dziurki? A para wychodzi gdzie?

Poza tym mozna gotowac otwarty, otworzyc
                        • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 17:29
                          A możesz dosypywać składniki z zaglądać ?
                          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 17:38
                            No skoro można gotować bez pokrywki to raczej da się zajrzeć i coś dosypać 🙂
                            • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 17:49
                              I nic nie pryśnie ?
                              Jakoś tego nie widzę
                              Jakaś niewidzialna ręka to zatrzymuje w garnku ?
                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 17:56
                                AI twierdzi że bez pokrywki gotuje się tylko bez ruchu noży, a z odblokowaną pokrywką tylko na małych obrotach.
                                Jeśli faktycznie tak jest, to faktycznie mało wygodne przy niektórych przepisach
                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:28
                                  Nie prawda. Przy zdjętej pokrywie system pozwala na bezpieczną pracę noży maksymalnie do prędkości 2.5.

A wiecej nie. Nie wiem jak sobie wyobrażasz wiecej
                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:31
                                    Czyli przy większej prędkości nie ma możliwości dosypać/dolać czegoś do misy?
                                    • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:33
                                      Prawa fizyki. Rozprysnie sie
                                      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:38
                                        No jak dosypuje przez mały otwór przy zamkniętym wieczku to nic się nie rozpryskuje. Zatem powtórzę pytanie - jest możliwość aby dosypać coś przy większej prędkości?
                                        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:57
                                          2.5 to powolna predkosc uzywana do mieszania zup, dzemow itd. Nic sis nie rozpryskuje
                                          • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:03
                                            Princess, skup się. Ja pytam czy jest możliwość dolać / dosypać czegoś przy większej prędkości? Jest otwór w pokrywie czy nie ma?
                                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:16
                                              Tam na srodku jest takie zaglebienie a w nim spore dziurki. Plyn- jak najbardziej. Cukier tez. Ale np kostke masla- nie bo nie przejdzie
                                              • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:20
                                                "Tam na srodku jest takie zaglebienie a w nim spore dziurki." To chyba akurat mniej wygodna opcja niż ta w poprzednich modelach TM. Ciekawe czemu z niej zrezygnowali?
                                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 23:13
                                                  Bo mozna otworzyc podczas gotowaniA
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 23:23
                                                    No ale nie wtedy, kiedy nóż chodzi na wyższych obrotach...
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 00:33
                                                    No nie . Juz o tym pisalam ze na predkosci powolnej tylko albo bez obrotow.
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 00:40
                                                    No czyli mało praktyczne. Bo przy większych obrotach nie można nic dorzucić do miski.
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 09:00
                                                    Ale po co otwierać skoro można mieć taką dziurkę i przez tą dziurkę albo coś dosypać albo patrzeć jak wygląda sytuacja czy to otwieranie w ogóle jest bezpieczne nie poparzysz się ?

Jakiś oszołom chyba specjalnie tam w Termomix się robi wszystko żeby Firma upadła
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:31
                                                    To ma dziurki.
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:37
                                                    No ale kawałka masła przez dziurki nie wciśniesz. Żółtka np też nie wyobrażam sobie dodawać w ten sposób.
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:15
                                                    No nie. Ale mozesz zawsze zatrzymac i otworzyc tak jak i gar otwierasz
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:19
                                                    Jasne. Ale nie wszystkim przepisom służy przerywanie procesu ubijania czy ucierania. No i to dość upierdliwe co chwilę zatrzymywać maszynę i otwierać pokrywkę żeby dodać żółtko czy łyżkę kartoflanki.
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:33
                                                    Zoltko wejdzie, przeslizgnie sie tam. Kartoflanka tez. Kostki masla - nie
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:42
                                                    Kartoflanka jest dość "tępa " więc może być problem moim zdaniem. Ale rozumiem że robiłaś tak i wiesz. Natomiast totalnie nie wyobrażam sobie dodawania przez małe dziurki produktów naprzemiennie (płynnych i sypkich ( - przecież to się zaklajstruje 🤔
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:48
                                                    Masz na mysli make ziemniaczana? Przechodzi. Chyba ze pod kartoflanka całe kostki się kryją czegos
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:49
                                                    Thermomix mozna zatrzymac i otworzyc klapę. Naprawde
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:54
                                                    Po co zatrzymywać jak w Lidlu miksie można przez dziurkę coś dodać albo spróbować zupy albo patrzeć czy ona się gotuje czy w ogóle co się tam w środku dzieje
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:55
                                                    Lojezu to masz inne pokrywki jak tak pragniesz. Nawet przezroczyste
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:11
                                                    O to Sitko to super tylko nie mów że to trzeba zakładać po gotowaniu ? oSOBNO??? C
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:27
                                                    Jedno z duzymi to do klusek lanych, drugie to sitko i jak chcesz mozesz z nim gotowac
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:31
                                                    Serio czyli gotuje tam wodę i przez te dziury wlewam ciasto????
                                                    a potem te dziury czyszczę 2 h? I muszę mieć dodatkowe miejsce na pokrywkę

• princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:54
                                                    To jest do robienia lanych klusek. Niemcy używają do tego takich duzo dziurkowych sitek.
                                                    Lans kluski nie sa twarde i mycie nie powinno stanowic problemu
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:55
                                                    >I muszę mieć dodatkowe miejsce na pokrywkę

A kto ci mówi ze masz to koniecznie kupic? Thermomix ma mase przystawek opcjonalnych.

Ty w pudeleczku do zapalek mieszkasz czy co?
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 15:31
                                                    Nie po prostu nie chce mi się używać jakichś fikuśnych gadżetów jak coś kupię to po prostu leżą

Princes ale tak szczerze bo ty miałaś wcześniej taki prosty model a teraz masz ten udziwniony z wyświetlaczem czy Chwalisz sobie czy niekoniecznie ?
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 17:43
                                                    Asma ja sobie bardzo bardzo chwale. Wczesniej byl to gotujący prosty mielaco ubijajacy gar. A teraz super.
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:12
                                                    A to z dziurkami dużymi cale to co to ma być ???? Nie nadążam za działem innowacji w termomix
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:13
                                                    To przezroczyste już prawie się nadaje ale ma trochę za małą dziurkę
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:59
                                                    Już to pisałaś. Dla mnie to upierdliwość, a dla niektórych przepisów może to być szkodliwe.
                                                    I ja naprawdę rozumiem princess, że jesteś wielbicielka TM, ale to nie powód żeby nie widzieć wad tego sprzętu 😃 i starać się racjonalizować ich istnienie. Większy otwór w pokrywie (jak w poprzednich modelach) był bardzo wygodny żeby dokładać produkty. Serio nie pojmuję czemu to zmodyfikowano.
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:29
                                                    Little fish ja mam ten sprzet i jak mowilam znam kogos kto ma Monsieur Cousine. Gdyby Lidlomix mnie przekonal to bym go kupila a nie Thermomix.

Ja nie używam dziury za bardzo ale jak mowilam mozna kupic inne wieczko.
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:46
                                                    Fajnie. Likwidujemy praktyczne rozwiązanie (nie wiadomo czemu) ale oczywiście dajemy możliwość dokupienia go 😁
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:56
                                                    Little fish ale naprawde ja tej dziury w poprzednim nie uzywalam tez.
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 15:04
                                                    A ja używam. Bardzo często. Dla mnie to idiotyczne utrudnienie.
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 15:06
                                                    No mowilam Ci kupuj Lidlomix
                                                  • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 15:29
                                                    No przecież od samego początku piszę, że tak zrobię. Brak otworu w pokrywce nie ma na to wpływu
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 15:32
                                                    Boże nie wiem jak bez tej dziury przecież nawet żeby sprawdzić czy coś się gotuje czy się nie przypala żeby potrawy spróbować
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 17:42
                                                    No straszne straszne- mozna miec pokrywke z dziura. Jak zyc jak zyc bez dziury. No jakos zyje i chwale. A ty nie musisz
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:36
                                                    Boże te „innowacje” i „ulepszenia”
                                                    No po co to żeby dłużej gotować?????

Myślałam żeby kupić sobie Thermomix na spróbowanie jak mi się zepsuje Lidla Mix ale boję się że sobie tylko zszarpie nerwy
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:32
                                                    Słuchaj idz na prezentacje thremomixa i tyle. Nie ma co omawiać w necie
                                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:16
                                              W taka duchote kazesz mi sie skupiac o niedobrahehe
                                          • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 08:59
                                            Przecież jak gotujesz zupę to ona pryska jakim cudem zostaje w Thermomix jak jest otwarta Pokrywa?
                                            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:30
                                              Serio jak gotujesz zupe w garnku na kuchence to ona pryska? To wez przykrec kuchenke .
                                              • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:55
                                                Tak Pryska nawet jak to są jakieś mikro kropelki to przecież musisz po gotowaniu wyczyścić kuchenkę przetrzeć akurat Termomix mam na blacie kuchennym więc po co tam syfić jaki jest cel tego gotowania bez pokrywki to nie rozumiem
                                                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:15
                                                  Ja nie wiem co ci pryska . Mi zupy nie pryskaja na gazie ani w TM. Pryska to tluszcz na patelni jak jest za gorący
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 12:34
                                                    Princess to zobacz sobie dobrze jakoś pod mikroskopem czy coś bo niemożliwe żeby jakaś gotująca się Potrawa nie prysnęła i lepiej czyścić kuchenkę codziennie a masz gaz to kiepsko z czyszczeniem może tam nie widać dobrze tych resztek zupy ale np. jak masz płytę kuchenką indukcyjną to przecież tam widać i trzeba płytę codziennie przetrzeć

No chyba że gotujesz w jakimś kotle na dnie to rzeczywiście mogę się zgodzić że nie wy pryśnie ale w normalnym garnku to nie ma opcji żeby gotowanie nie zostawiło jakichś śladów
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:33
                                                    Asma na boga. Ja mam gas na szkle. A na 2 pietrze moja mama ma indukcje
                                                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:54
                                                    I nie musisz po gotowaniu tego czyścić?????
                                                  • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 13:55
                                                    Tyle samo co kazdy
                              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:34
                                >nic nie pryśnie ?
                                Jakoś tego nie widzę
                                Jakaś niewidzialna ręka to zatrzymuje w garnku

To jest tylko z wolnym mieszaniem
                          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:34
                            Tak.
                  • pani.asma Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 16:50
                    Jejku ale filozofowanie przecież Lidla Mixa chyba możesz zwrócić do miesiąca czy coś ja tak zwróciłam właśnie ten z tym wyświetlaczem bo dostawałam obłędu jak miałam coś ugotować

Więc nie Filozofuj kup i nam napisz czy ci się sprawdził
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:54
      Wiesz co? Bierz LM. Dobrym argumentem jest to, że jak kupisz tańszy opcję to bez żalu możesz ją za jakiś czas wymienić na inny, nowszy model albo inny kolor. A z tym TM będziesz się bujać, bo zapłaciłaś za niego jak za (używany i mały) samochód.
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 21:55
      Apropos tego, że LM jest dla biednych, co sugeruje premium Pronceska: kilka.moich znajomych kupiło TM, bo właśnie opcja ratalna jest dla biednych. Tych co stać, żeby wydać 2,5 tys. od ręki, kupują LM 😂
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:04
        Jak się trafi promocja to LM można kupić taniej 🙂
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 29.06.26, 22:18
        Alina dostaniesz order z ziemniaka na przekręcanie.

Lidlomix to wersja ekonomiczna . Ale biedni ludzie nie kupuja Lidlomiksow. Tak jak biedni nie kupuja nowej Skody tylko uzywana 5 letnia. Albo w ogole. Zrob cos z tymi kompleksami.
        • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:00
          Biedna Ty...
          • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:29
            Naprawdę masz jakis problem.
            • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:57
              To ty masz problem z poczuciem, że TM daje ci bycie premium, high class, Mercedesa czy co tam jeszcze. Widocznie niektórzy naprawdę potrzebują TM. Inni mogą mieć LM.
              • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 11:28
                Sorry ale nie rozmawiam z inteligentna inaczej ktora boli ze istnieja produkty premium jakosci a nie tylko chinskie
    • kropkacom Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 09:16
      A to nie jest tak, że jak nie chcesz wydać sześć tysięcy (!) to po prostu kupujesz coś tańszego?
      • little_fish Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 09:26
        Jasne, że tak jest.
      • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 10:58
        Kropka, jakie 6? Już 7 tys, a do tego jeszcze se 2 tys na dodatki, jakieś koszyczki czy misy. No i jak jeszcze dodasz abonament to może w 10 tys. się zmieścisz.
        • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 11:27
          Tak wiem, nie stac cie. Bardzo to przezywasz publicznie
          • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:52
            Ale ty jesteś śmieszna princesko 😂
            • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 14:53
              Rest your case no to sie staje psycho
              • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 16:20
                Powiedz to do lustra!
                • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 17:42
                  Psychofanka
    • alina460 Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 11:00
      Gdybym to ja się zastanawiała nad zakupem garnka to po tych wypocinach premium foremki wyżej całkowicie by mi się odechciało TM 🤣😂🤣
      • princesswhitewolf Re: Zamieniam termomiksa 30.06.26, 11:26
        Ojej jakie smieszne. Zwymiotuj jeszcze na ta premium forumke.
        Te kompleksy.. kto takie glupoty wypisuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka