29.07.26, 09:42
Poproszę o polecenie zmywarki:
60 cm
do zabudowy
z koszykiem na sztućce
cena w okolicy 3 tys.
Może uda sie coś w klasie enrg. A?
Funkcja strowania aplikacja w smatfonie kompletnie mnie nie interesuje
Aha - metalowy środek ma być (bez plastikowego dna)

Siemens? Bosch? Elektrolux?
Jakaś inna firma (Beko odpada)?

Która z Was kupowala w ostatnich dwoch latach?

Przyznaję, starsze opinie mnie niezbyt interesują. Bo takiego elektroluksa miałam 16 lat i był świetny (kopowany bodajże w 2005 r.). A teraz elektroluks jest mocno niepolecany...

Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 09:49
      aha, cena może byc tez i niższa big_grin big_grin

za duży wybór. ... przeglądam zmywarki od dwoch dni i na nic nie mogę się zdecydowac.
      W róznych zestawieniach polecany jest równiez Whirpool... Moze ta? A co to za marka Hisense?
      ojoj. Nielatwo cos wybrac.
      • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 09:52
        Hisense jest od niedawna na polskim rynku, ja ich widziałam głównie w segmencie elektroniki rozrywkowej: telewizorów.
      • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 09:53
        Hisense z Ikei też ciekła po pół roku. Tyle że tam była jakaś wada fabryczna i wymienieli w ramach gwarancji pojemnik na sól.
      • mava12 Re: Zmywarka 29.07.26, 10:23
        >W róznych zestawieniach polecany jest równiez Whirpool...

whirpool to amerykańska marka. Kupiłam lodówke tej marki. Poprzednio miałam liebherra ale po jakichs 20 latach, dokonał żywota. Problem był taki, że lodówka była w zabudowie i musiałam znaleźć odpowiednią, która w tę dziurę się zmieści. Miałam chyba tylko 3 do wyboru, nieszczęśliwie wybrałam whirpoola i ... nigdy więcej tej marki.
        Natomiast ja od lat mam zmywarki siemensa. No ale ma już z 10 lat na pewno a takie opinie cie nie interesują więc nie będę pisała.
        • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 17:49
          Czyli lodówka Whirlpool odpada?
          Bo lodówkę też muszę kupić..🤯
    • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 09:51
      Ja w styczniu kupiłam taką zmywarkę Siemens IQ300 SN53ES27BE Potrzebowałam do zabudowy częściowej, a wybór jest średni. Poprzednio miałam podobną, też Siemensa.Nie steruję nią przez smartfona, wszystko można sobie zrobić panelem. Poprzednia zmywarka wytrzymała 10 lat, chciałabym, by tu było podobnie.
      • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 09:55
        Aha, są oczywiście modele do pełnej zabudowy, nie orientuję się, bo mnie nie interesowało, ale moja ma dno metalowe i oczywiście koszyk na sztućce.
      • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 09:57
        I sprawdziłamam, IQ300 jest też do pełnej zabudowy, SN63EX22CE. Nie dam sobie głowy uciąć, że tam dno jest też metalowe, ale na 99 procent, sądząc po zdjęciach, tak.
        • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:00
          Dzięki. Chyba mnie czeka rajd po sklepach, by obejrzeć na żywo..ech...
          • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:04
            Kupuj w ciemno tego Siemansa. I tak możesz mieć pecha ze sprzętem. Szkoda czasu. Ja mędziłam, mędziłam, mędziłam, nawet wątek popełniłam na ematce. A w końcu volta, bo ileż można się głupią zmywarką zajmować.
            • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:06
              😁pewnie się tak skończy...
              Tylko potrzebuje orientacyjna markę
          • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:05
            Znalazłam ci zdjęcie dna tej zmywarki, co ci tu polecam, dno metalowe.
            https://media3.bsh-group.com/Product_Shots/27142937_A_WS_PGA34_def.webp
          • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:06
            I oczywiście klasa A
    • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 09:52
      Ja nie polecam Boscha. Te nowe modele, nawet drogie, mają niestety plastikowe dno. Ja się nabrałam i po 2 latach naprawiałam zmywarkę za ponad 3k, bo ciekła. Fachowiec był w szoku, że drogi Bosch to w środku taki plastikowy chłam. Nie bardzo wiem, jak można sprawdzić co tam dokładnie w bebechach siedzi.
      • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 09:59
        Dno, które widać w zmywarce, jest oczywiście metalowe. Ale istotna jest ta misa, która jest pod spodem, a której nie widać.
        • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:03
          No to tego się nie sprawdzi bez rozkręcania😕kicha...
          • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 10:23
            Niestety.

Przy okazji tej ostatniej naprawy serwisant powiedział mi, że nie ma sensu kupować zmywarek drogich, bo w środku wszystkie mają teraz dużo plastiku. Siemens i Bosch to są w zasadzie te same zmywarki, nawet w środku wyglądają tak samo. W użytkowaniu są przyjemne. Spróbuj, może będziesz miała więcej szczęścia. A jak coś się zacznie dziać, to wybierz dobrego fachowca do naprawy. Mnie jeden chciał namawiać na wymianę elektroniki (co problemu by nie rozwiązało, a kosztowałoby 500+ zł), ale czas miał młody chłopak, który wysuszył chipy, wymienił uszczelkę, co się dało dodatkowo uszczelnił w środku silikonem sanitarnym i - odpukać - dobrze działa.
            • pani_tau Re: Zmywarka 29.07.26, 11:06
              Jak sie wybiera dobrego fachowca?
              • brenya78 Re: Zmywarka 29.07.26, 11:09
                Nie wiesz? Na czole ma napisane...
              • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 11:12
                Rzuca monetą i wróży z fusów...
                przecież to taka sama emama legend jak zaprzyjaźnieni rolnicy, którzy nie pryskają swoich upraw.
              • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 11:19
                Trzeba szczęścia. W Warszawie mogę polecić takiego, który potrafi więcej, niż wrzucić kod błędu do internetu.
            • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 18:50
              Miele wciąż stosuje w komorach stal nierdzewną (w przeciwieństwie do najtańszych modeli konkurencji, które mają plastikowe dna) oraz znacznie gęstsze, bardziej wytrzymałe kompozyty w układach hydrotechnicznych.
            • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 18:54
              Silikonem sanitarnym o moj borze szumiacy

Silikon sanitarny to trujaca chemia. Zawiera silne srodki grzybobojcze, ktore goraca woda i tabletki wyplukuja wprost na Twoje talerze, kubki i sztucce.
              Poza tym szybko puszcza. Chemia i wysoka temperatura blyskawicznie go niszcza, przez co silikon kruszeje, odkleja sie i zmywarka znow zacznie cieknac.

Po trzecie, zapycha pompe. Odpadajace kawalki wpadaja do srodka i moga latwo spalic lub zatrzec silnik.
              Do zmywarek uzywa sie wylacznie dedykowanych uszczelek. Silikon jest dobry do wanny, a nie do miejsca, z ktorego jesz!
    • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 10:06
      Miele. Wymyje naczynia z najgorszymi tabletkami nawet moja poprzednia zyla 13 lat
      • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:07
        Cena Miele przewyższa budżet.
      • mayoliijka Re: Zmywarka 29.07.26, 10:15
        Mój poprzedni Bosch żył 15 lat.
        • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 10:17
          dlatego napisałam w poście startowym, że niezbyt mnie interesują opinie sprzed lat. Bo produkcja zmieniła się mocno. I to co było przed laty, w zasadzie ma sie nijak do obecnego stanu. Dużo firm "leci na opinii".
          • kurt.wallander Re: Zmywarka 29.07.26, 10:40
            Ja bym wybrała po prostu po opcjach, których potrzebuję, i tyle. Na stronie Boscha jest wyszukiwarka po parametrach. Pewnie Electrolux też takie ma.

Ja ostatnio stwierdziłam, że nie będe się p...yć z wyborem zmywarki, określiłam parametry, wypluło mi kilka, wybrałam jedną z tańszych i działa, pewnie tak samo długo jak poprzednia, czyli ok. 6 lat.

Swojej ci nie polecę, bo raz, że mam 45 cm, a dwa klasa energetyczna jest C chyba (mam swój prąd z paneli, nie zależało mi na energooszczędnej). Za to ma program godzinny w 60 stopniach, a na tym mi zależało - stosunkowo krótki program w temp wyższej niż 45 stopni.
            • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 11:39
              o. może to dobry top.Dzieki
            • volta2 Re: Zmywarka 29.07.26, 17:05
              poleć swoją ,bo zapewne w tych parametrach na których ci zależało są też modele z takimi samymi parametrami tylko 60. ja bym chciała taki program o którym piszesz, wysoka temp i szybkie zmywanie (ok. godziny właśnie)
          • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 11:20
            >Bo produkcja zmieniła się mocno. I to co było przed laty, w zasadzie ma sie nijak do obecnego stanu. Dużo firm "leci na opinii".

Ja mam nowa Miele od roku i nwet z byle jakimi tabletkami domywam podstawowy model G5000 kupisz i za 3300 zl jak dobrze poszukasz, a taki wystarczy.

U konkurencji po 2 latach kończy się gwarancja fabryczna i wchodzisz w relację z ubezpieczycielem. W Miele możesz mieć prawdziwą, fabryczną gwarancję producenta nawet przez pełne 10 lat.

Pytasz o najlepsza to odpowiadam. Z tym ze " to nie to samo" w przypadku Miele AGD to mity
      • hanusinamama Re: Zmywarka 29.07.26, 11:53
        Poprzednie to w wikeszosci żyły długo. W wynajmowanym mieszkaniu mam 15 letnią Bosha i zyje...nowe juz tyle życ nie bea, zebys nie wiem co kupiła
        • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 12:00
          Bedzie bedzie bo dlatego jest 10 lat gwarancji

O tym ze nie bedzie wmawia konkurencja a slyszalam to i kilkanascie lat temu

Nawet eko tabletki idealnie domywaja
    • czarna_kita Re: Zmywarka 29.07.26, 11:10
      Ja to bym raczej patrzała w pierwszej kolejnosci co jest mi niezbędne do zycia a dopiero później na marke.
      Sama tak kupowałam swoją zmywarke. Obmyslilam sobie co dla mnie i mojej rodziny jest najwazniejsze a co niekoniecznie lub wrecz czego nie chce. Wyszła mi tak odradzana na tym forum Amica. No ale co zrobić jak miala wszystko to czego potrzebowałam. Kupiłam. Jestem mega zadowolona. Działa juz ponad 5 lat ani razu sie zepsuła.
      Moim zdaniem ważniejsza od marki jest funkcjonalność.
      Kuzynka moja kupila Bosha i po pół roku sie zepsuł. Problem tez byl z serwisem bo długo trwała naprawa. Kuzynka byla wściekła i stwierdzila ze jakby to wiedziała to kupiłaby najtańsza zmywarke na ten czas ( okolice świąt, duzo gotowania, duzo zmywania) I miala spokój ze zmywaniem. A tak kupula dosyc drogą zmywarke markowej firmy a ta sie wzięła i zepsuła przed świętami.
      • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 11:13
        A wiesz, co się w kuzynki Boschu zepsuło?
        • czarna_kita Re: Zmywarka 29.07.26, 11:16
          Chyba pompa ale ręki uciąć sobie nie dam.
          • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 11:24
            Mąż kupiła Amicę do zabudowy w mieszkaniu na wynajem. Po roku niby ciekła. Usterka. Przyjechał technik. Rozkręcił. Gościom najwidoczniej się zbił w zmywarce kieliszek i to szkło gdzieś zablokowało odpływ, ponoć z zewnątrz tego nie było widać, trzeba było rozkręcić. Z jednej strony ulga, że zmywarka niezepsuta, z drugiej jednak coś nie tak, skoro szkła nie można usunąć samodzielnie.
            • mava12 Re: Zmywarka 29.07.26, 11:56
              szkło powinno osadzić sie na filtrze. A ten powinien być jednak czyszczony, raz na jakiś czas. Najwyraźniej goscie uznali, że to ty powinnaś robic...
              Ja ostatnio "załatwiłam" zmywarkę majonezem. "Ostatnio" czy po świętach wielkanocnych. Wtedy majonezu dużo idzie. I chociaż ja spłukuję talerze przed wsadzeniem do zmywarki to jednak tego majonezu nie aż tak dokładnie... No i przytkał odpływ bo osadził się na rurze w ilościach hurtowych. Od razu zwietrzyłam, że to majonez zrobił. Mąż, kiedy porozkręcał co trzeba było, potwierdził. I klął jak szewc, kiedy go usuwał. Ja skruszona, stałam obok i podawałam różne potrzebna szczotki i szmatki
              • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 12:01
                Nie mądrzyj się, bo gdyby to było na filtrze, to by było usunięte. Wpadło niestety niżej.
                • mava12 Re: Zmywarka 29.07.26, 12:17
                  którędy?
                  skoro woda odpływa przez filtr i sita?
                  Duzy kawałek szkła nie ma prawa przedostać sie przez filtr. Tłuczeń to raczej nie wyobrażam sobie, żeby zablokował rurę odpływową.
                  Ale w sumie nieważne. Nie mam ochoty się "wymądrzać" i kłócic.
    • princy-mincy Re: Zmywarka 29.07.26, 11:50
      My w zeszlym roku kupilismy bosha- ma wszystko co, wymienilas oprocz koszyka na sztucce.
      Musze przyznac, ze tez wolalam koszyk jesli chodzi o latwosc wkladania, ale teraz mamy troche wiecej miejsca z ta szuflada.
      • princy-mincy Re: Zmywarka 29.07.26, 11:52
        Poprzednia zmywarke tez mielismy Bosch, miala 11 lat i powoli zaczynala sie psuc, wiec maz sprzedal jako jeszcze dzialajaca.
        Koszyk na sztucce mamy wlasnie z poprzedniej zmywarki (kupujacy nie chcial, mial swoj) ale nie uzywamy.
      • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 12:42
        To mam pytanie o szufladę.
        Do tej pory używałam koszyka. I po wyjęciu tej górnej nakładki separującej pojedyncze sztućce - wkładałam sztućce jak leci. Domywało wszystko się bez problemu.
        Czy w szufladzie trzeba wkładać te sztućce w przegródki? Bo wizja wkładania ich - przeraża mnie lekko wink
        • evee1 Re: Zmywarka 29.07.26, 14:48
          Tam są takie jakby ząbki, które pozwalają na utrzymanie sztućców w pozycji bocznej. Według mnie, nie jest to jakoś uciążliwe, ale ja lubię taką układankę. Jest to moim zdaniem dużo wygodniejsze niż wkładanie sztućców w kratkę w koszyku. Dlatego jak miałam koszyk, to nie używałam tej kratki, bo mnie wkurzała.
          • alpepe Re: Zmywarka 29.07.26, 15:16
            Ja też mam zawsze kratkę usuniętą, przecież to opcjonalne, da się ją podnieść.
          • brenya78 Re: Zmywarka 29.07.26, 15:20
            Kratkę sie wyjmuje i wkłada sztuce luzem do koszyka - widelce oddzielnie, noże ostrzem w dół oddzielnie, łyżki oddzielnie itp. Potem wyjmujesz koszyk na blat przy szufladzie i zgarniasz ręką wszystkie sztuce jednego rodzaju prosto do szuflady. 10 sekund roboty.
            Pieprzenie sie z szuflada na sztućce uważam za największe nieporozumienie i stratę czasu.
            • helka.na.zakrecie Re: Zmywarka 29.07.26, 16:49
              To żadne pieprzenie.
              Zwykle, sprawne układanie. Żadne precyzyjne umieszczanie.
              W ogóle niezauważalne czasowo
              • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 17:47
                No jednak, wyobrażam sobie, że układanie, nawet szybkie zajmuje więcej czasu ( ale generalnie nie o czas chodzi, a o wygodę i wieloletni nawyk😉) niż do włożenie do koszyka (bez tej pokrywki z separatorem).

Kurcze. Bo już mniej więcej wybrałam (dzięki wszystkim!), ale ta szuflada. Ale jeżeli da się włożyć koszyk ( mam) to może tę szufladę przelknę.
                • mysiulek08 Re: Zmywarka 29.07.26, 17:53
                  nie czytalam calego watku ale jestem zdecydowanie za szuflada, tez bylam na nie ale akurat jedyny wyzszy model boscha mial szuflade, co bylo robic wink
                  teraz jestem zachwycona, mam w dolny koszu swobode miejsca, do szuflady wkladam tez rozne drobiazgi, male talerzyki itp, ukladanie po chwili wchodzi w nawyk, wyjmowanie tez a i lepiej sie domywaja

pare razy sprobujesz i koszyk bedzie zbednny smile
              • mysiulek08 Re: Zmywarka 29.07.26, 17:53
                dokladnie a miejsce w dolnym koszu bezcenne
        • princy-mincy Re: Zmywarka 29.07.26, 16:01
          My akurat używamy- ja i dzieci staramy się układać sztućce kategoriami (łatwiej potem wyciągać) ale mąż układa jak leci. Układamy je bokiem (noże nie) i wszystko się domywa, choć samo układanie trwa trochę dłużej niż włożenie do koszyka. Myślałam że będzie gorzej, ale da się przyzwyczaić. Jak pisałam, zostawiliśmy koszyk, gdyby nam szuflada bardzo nie pasowała ale w sumie nie użyliśmy go ani razu.
          • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 16:27
            Hm.. to dałaś mi do myślenia... koszyk mam..
          • princesswhitewolf Re: Zmywarka 29.07.26, 16:50
            Ja tez wole wysuwana.. ułożenie trwa sekundy
            • czarna_kita Re: Zmywarka 29.07.26, 18:43
              Tez mam szufladę na sztućce i jestem bardziej zadowolona niz z koszyka ( w poprzedniej byl koszyk).
              Teraz juz bym nie wróciła do koszyka jakbym miala kupować nowa znywarke. Tylko szuflada.
        • lignum-vitae Re: Zmywarka 29.07.26, 19:18
          Moi rodzice wrzucają jak leci, ja układam tematycznie obok siebie, bo łatwiej się potem wyciąga wszystkie łyżeczki razem, potem wszystkie widelce, potem noże. Wrzucam tam też długie łyżki do mieszania i całą masę drobiazgu.
    • evee1 Re: Zmywarka 29.07.26, 11:58
      Obejrzyj ten filmik. Ten człowiek przedstawia ranking różnych sprzętów na podstawie opinii serwisów naprawczych. Ten odcinek jest o zmywarkach właśnie i jest stosunkowo niedawno nakręcony.
      youtu.be/H5dNC3eQYTA?si=UaKvAgMrnn7_oVp8
      • kochamruskieileniwe Re: Zmywarka 29.07.26, 12:42
        dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka