Dodaj do ulubionych

Rolety zewnetrzne

04.08.26, 10:31
Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, to ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:45
      Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień.
      • eva_evka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:16
        mikams75 napisała:

> Nie ma. Wpływ ma jak się zasłania na dzień.

Dokładnie tak.
      • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:29
        Jak przeczytałam post startowy to pomyślałam, że ktoś tu sobie jaja robi, albo mu się (od upałów?) pokoziołkowało.
        W jaki sposób utrudnienie ochłodzenia w nocy miałoby niby chronić przed nagrzaniem podczas dnia?
        • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:29
          Noc to nie jest jedna godzina.. mozna zalozyc je o 00:00 i ochronic przed ranmym sloncem, co ma znaczenie glownie przy kierunku E, w innym wypadku poprpstu robi bariere dla ogolnego promieniowania i goracego powietrza jako uszczelnienie
          • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:49
            A gdzie to słońce wschodzi o północy i wali tak do 9 tej tak, że trzeba już w nocy zamknąć okna?
            Przyjrzyj się może krzywym temperatur, bo brakuje ci podstawowej wiedzy o świecie.
            Na jutro zapowiadają np. w Warszawie bardzo wysokie temperatury w okolicach 37 stopni (wykres niżej). I teraz zobacz, o której temp. jest najniższa i kiedy najwyższa.
            Przy spodziewanych tak wysokich temperaturach warto okna zasłonić już wcześnie, np. koło 7-8, ale na boginię, nie o północy, bo najniższa temp. spodziewana jest dopiero koło 5-6 i w żadnym wypadku nie odsłaniać o 9 tej.
            • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:12
              Jesu, laska.. ty jak zwykle jak niemiecki beton, zero szerszego ogladu tylko wiedza z podstawowki. poprostu nie mam ochoty zrywac sie rano, dlatego zamknelabym o polnocy przed snem... o 9 zaczynam prace, wiec potrzebuje swiatla
              • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:13
                czerwonylucjan napisał(a):

> Jesu, laska.. ty jak zwykle jak niemiecki beton,

Beton to ty jesteś, byłaś i będziesz, nic się nie zmieniło, twoje wątki są głupsze niż policja w każdym kraju zezwala.
                A jak ci ciemno, to sobie bieliźniane koronki na oknie powieś. Tak się o nie plułaś, na coś ci się w końcu przydadzą, pantofelku.
                • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:20
                  O bielizniane koronki to ty toczylas piane 🤣🤣🤣 bo ktos mial czelnosc takie nosic. Z toba nigdy nic nie wiadomo, albo dasz odpowiedz jak z encyklpoedii PWN albo sie zatracisz w odpale - i tutaj juz wszystko moze byc powodem od koronki do pory mycia sie ☺️
                  • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:27

> O bielizniane koronki to ty toczylas piane 🤣🤣🤣

Ja o tym koronkach to zdążyłam dziesięć raz zapomnieć, jak o pyerdylionie innych tematów forumowych jatek i tylko twój długoletni ścisk doopy ciągle mi o nich przypominał. Jak mały pinczer próbowałaś wgryźć mi się nieudolnie w kostkę, bo brakuje ci asertywności by mieć zdanie innych w odwłoku. No cóż, mały piesek, mały móżdżek.
                    • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:39
                      Laska, jestes tu jedna z najbardziej osobliwych forumek, dlatego pamietam te inby, ktora krecilas doslownie z niczego😄 odpalic cie moze absolutnie wszystko, szkoda, ze mimo wieku nie masz w sobie dojrzalosci, ktora pozwoliaby ci sie przyjrzec swoim zachowaniom, ktore nie sa norma, zwlaszcza w niemieckime spoleczenstwie ☺️
                      • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:57
                        OJP. Nie dosyć, że nieogar zakładający ciągle wątki pt. "Jak zawiązać sznurówki i czy muszę najpierw założyć buty", to jeszcze domorosły psycholog. A co ma do tego niemieckie społeczeństwo, liczące ponad 80 milionów ludzi z poglądami i zachowaniami od Sasa do Lasa, to sama chyba nie wiesz.
                        Miałbym więcej szacunku do ciebie, gdybyś raz rzuciła jakąś ciętą ripostą, ale nie, mielisz ciągle te same smęty. Jesteś dla mnie jednym wielkim zerem.
                        • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 18:17
                          Na zadnym niemieckim forum, nikt by nie akceptowal twoich chamowatych zachowan - to jak w banku ☺️ dlatego ciagle tu sie "realizujesz" i dlatego dla mnie zawsze bedziesz niezrownowana osoba, bez znaczenia ile watkow o malym paznokciu napisze
                          • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 18:50

> Na zadnym niemieckim forum, nikt by nie akceptowal twoich chamowatych zachowan

To idź na niemieckie forum. Nikt cię tu nie trzyma. I nie pouczaj mnie na temat chamstwa, polski betonie.
        • niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:12
          Ten wątek jest lepszy niż pytanie, jak umyć garnek po budyniu.
          • eliszka25 Re: Rolety zewnetrzne 05.08.26, 00:14
            🤣
    • drilka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 10:49
      Na noc otwieram okna. Roletę zewnętrzną zaciągam przed wyjściem do pracy gdy ma być upał
    • zyciemniekocha2000 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:35
      W nocy to ja otwieram wszystko
    • ib_k Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 11:49

> Przy oknach W i S, czy jesli w upal zaslonicie je na noc i odslonicie o np 9, t o ma to wplyw na mniejsze nagrzanie mieszkania?

Robię dokładnie odwrotnie, zasłaniam na dzień odsłaniam po zachodzie słońca. Wg mnie doskonale to działa.
      • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:33
        No tak to jest najskuteczniejsze, tylko, nie wtedy gdy pracujesz z domu i potrzebujesz swiatla
        • mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 14:57
          Możesz zapalić światło, zima też pracujesz przy sztucznym świetle. Ja mam rolety jak żaluzje tylko grubsze. Można uchylić i mieć pod skosem, wtedy słońce nie nagrzewa szyb a światło wpada. Nie chroni tak dobrze jak przy zamkniętych ale coś za coś. Poza tym jak słońce przechodzi dalej to też można uchylić. Zależy od położenia okien.
          • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:14
            A czesto myjesz te rolety zaluzjowe?
            • mikams75 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:21
              Nie. Co nie oznacza, że mam zawsze czyste. Są metalowe, srebrzystoszare i brudu na nich nie widać, poza tym mieszkam w czystej okolicy. Mam dużo dużych okien, wszędzie rolety. Oszalałabym jakbym miała je utrzymywać w nieskazitelnej czystości.
        • tania.dorada Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:24
          Są rolety zewnętrzne przepuszczające światło.
    • iberka Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:28
      Zdecydowanie ograniczają ciepło z zewnątrz. Na noc nie zasuwam całych żeby się wietrzyło, w ciągu dnia opuszczam na tyle aby normalnie funkcjonować. W mieszkaniu jest przyjemnie
      • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 12:34
        W nocy, gdy temperatury na zewnątrz są niższe niż w mieszkaniu należy wietrzyć i chłodzić, czyli jak się da okna otworzyć i nie zasuwać roletami. Wyjątkiem jest, gdy mieszka się przy głośnej i jasnej ulicy.
        • wena-suela Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:21
          Gdybyś miała, to byś wiedziała jak.
          • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:14
            Że co?
    • niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 15:11
      big_grin big_grin big_grin

Uważasz, że w nocy do 9 rano mieszkanie ci się nagrzewa?
      • czerwonylucjan Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:15
        Skad taki pomysl? Poprostu nie lubie rano sie zrywac aby zamjnac okna, wstaje pozno
      • wena-suela Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:20
        Mam okno w biurze na wschód i tak, rano o 9 jest już nagrzane. Dużo chłodniej gdy nie zapomnę opuścić rolet wewnętrznych.
        • niemcyy Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:28
          Widocznie nie mieszkacie razem, bo wątkodajka ma na zachód i południe i rolety podniesione jak słońce najbardziej wali.
    • hanusinamama Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:09
      U mnie jak zasłonię...w dzień.
      Nocą w upały mieszkanie chłodze włąsnie wietrząc
    • marzenka12 Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:11
      Robimy odwrotnie, w nocy wietrzenie a zamkniecie na dzien
    • wena-suela Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:16
      A co ci szkodzi spróbować? Zaciągnij na noc na otwartym oknie i podnieś o 9. Na pewno będzie chłodniej.
      • wena-suela Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 16:19
        My tak robimy na parterze, bo to są rolety antywłamaniowe. W ciągu dnia są zwykle uniesione, bo blokują światło. Chociaż faktycznie, tą na zachodzie opuszczamy gdy jest tam słońce i jest lepiej.
        • snakelilith Re: Rolety zewnetrzne 04.08.26, 17:20
          Rolety antywłamaniowe mają inny cel. Jeżeli chcesz jednak mieszkanie maksymalnie schłodzić, a przy upałach sporo powyżej 30 stopni przez wiele dni, każdy stopień robi ogromną różnicę i warto o niego walczyć, to okna wcześnie rano, gdy temperatury są najniższe czyli gdzieś między 3 a 6, otwiera się na oścież. Jak je wtedy zasłonisz, to utrudniasz przepływ powietrza i na pewno nie będziesz mieć chłodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka