Dodaj do ulubionych

Utrecht University - mieszkania, stancje

25.08.26, 21:38
Istnieje szansa, ze mlody wyladuje na uniwersytecie w Utrechcie w przyszlym roku akademickim. CZy ktoras e-matka ma rozeznanie jak wyglada sytuacja mieszkaniowa. Z tego co czytam na stronie internetowej uni jest dosyc cienko... studenci moga pomieszkiwac krotrkoterminowo na jakich stancjach, w wynajmowanych pokojach, zanim trafia na cos stalego. universytet nie zapewnia akademikow na studia podyplomowe.

Kiedy trzeba sie zaczac rozgladac? jak to wyglada logistycznie, zwlaszcza z drugiego konca swiata...
Obserwuj wątek
    • berber_rock Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 21:44
      Kiedy trzeba sie zaczac rozgladac?
      _ przy obecnym kryzysie mniej wiecej na rok do przodu
      • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 21:53
        Jak to wyglada? przez agencje?
        • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 15:59
          Jeżeli akademiki to faktycznie rok wcześniej, jeżeli wynajem rynkowy, to miesiąc może 2 wcześniej.

Mieszkania wynajmowane są przez agencje, najemca nie musi mieć agencji tylko szukać samemu. W najmie rynkowym jest casting, trzeba złożyć dokumenty w tym kopię umowy o pracę, wyciągi z banku z ostatnich 6 miesięcy, czasem list motywacyjny 🙄 jak wynajmowałam mieszkanie to dostaliśmy od jednych ewentualnych najemców filmik rodzinny, inni przysłali prezentację w pdf. Nasz agent dzwonił też do kadr i potwierdzał umowy o pracę i zarobki.

W Holandii jest i tyle łatwo szukać mieszkań, że są 3 główne portale z ofertami (pierwsze dwa to mieszkania i domy, ostatnie to pokoje)
          www.funda.nl/
          www.pararius.com/english

kamernet.nl/en/for-rent/room-netherlands

Jest kryzys mieszkaniowy, uniwersytety informują studentów, żeby nie przyjeżdżali z zagranicy, jeżeli nie mają zorganizowanego noclegu.

Uważać na oszustów, żadnych ofert z fejsbuka, żadnych opłat z góry, żadnych opłat za pokazanie mieszkania czy pokoju.
          Może być tak, że to rodzice będą musieli podpisać umowę i być gwarantem najmu.
          • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 17:36
            O dzieki wielkie andace! Jestem wdzieczna za informacje potwierdzajace, to co z internetu wyczytalam. Jestem przyzwyczajona do takich procedur u nas, ale nie wiem, jak najemca bedzie potwierdzal umowe o prace i zarobki z drugiego konca swiata, poza wyciagiem z banku.... na pewno my, rodzice bedziemy gwarantami najmu. Nigdy nie wynajmowalam "na slepo", mlody przyleci z 2 walizkami smile
            mieszkania, pokoje czesto sa nieumeblowane, wiec dodatkowo trzeba to logistycznie obleciec.

no zobaczymy, jak sie dostanie to zabierzemy sie za to. Rzeczywiscie uniwersytet informuje, brak mieszkania = nie przyjezdzac smile

universytet nie ma zadnego housing dla masters i PhD studentow.
            • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 19:20
              Jeżeli chodzi o wyposażenie i umeblowanie, to akurat nie problem, przez tą stronę kupisz wszystko, od mebli i oświetlenia po zastawę stołową:
              www.marktplaats.nl/
              Np meble z Ikea w świetnym stanie lub prawie nowe można kupić za 20-30% wartości, ostatnio koleżanka „upolowała” biurko z Ikea, elektrycznie podnoszone, jeszcze w pudełku za 35 euro, nowe kosztuje ok 400, tylko trzeba było odebrać następnego dnia rano między 9-10.

Jedyne wyzwanie to odbiór własny, ale można wynająć małego pick up na godziny w firmie wynajmującej narzędzia i maszyny.

Jak znajdziecie lokum to reszta będzie prosta. Nie wiem jak jest przy wynajmie pokoi, ale najemcy muszą też płacić lokalne podatki (np od wody i śmieci), część ponosi właściciel a część dostaje najemca.

Będzie też wyzwanie z ubezpieczeniem, bo jak student zagraniczny i nie pracuje to wystarczy karta ubezpieczeniowa z kraju pochodzenia dla obywateli EU, nie wiem jak będzie tutaj.
              System ubezpieczeniowy jest w Nl całkowicie sprywatyzowany więc to musicie sprawdzić.
              • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 20:20
                OK, dzieki serdeczne.
          • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:23
            Ja w Irlandii musiałam zostać gwarantem, ale to się sprowadzało do kliknięcia yes online, bez żadnego podpisu. Szczerze, to mam wrażenie, że wyegzekwowanie płatności od rodzica-gwaranta mieszkającego za granicą jest niegzekwowalne, a na pewno nieopłacalne, i to jest taki teatr pozorów.
      • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 19:22
        Albo i wcześniej:p
    • beneficia Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 22:21
      Zobacz na Erasmus Play jak wygląda sytuacja.
      Generalnie wszędzie jest drogo, kaucja w wysokości miesięcznego czynszu, plus "opłata administracyjna" może wynosić i 500 euro.
    • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 22:23
      jak mój syn próbował to wyszło na to, że trzeba znaleźć studenta, który zwalnia mieszkanie i po nim od razu "dziedziczyć"(najlepiej gdy starsze dziecko znajomych zwalnia). nie wiedzieliśmy, syn został w warszawie a teraz to mu się już nie chce ruszać. on już się po świecie wyjeździł, również edukacyjnie.
      • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 22:40
        dodam, że syna kolega z klasy zdecydował sie na miejsce w hotelu i tak mieszkał przez 2 lata. po studiach wrócił do plsmile
        • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 15:44
          no wlasnie, to bylyby 2 lata... widze, ze sa nawet rozmowy kwalifikacyjne i auditions smile na wspolmieszkanca, z preferencjami dla lokalsow.
      • ju8 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 13:10
        To można się wyjeżdzić? Moje dziecko nigdy nie ma dośćsmile
    • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 22:44
      Z tego co słyszę od rodziców dzieci studiujących w Holandii jest źle, ale nie tak źle jak w Irlandii, gdzie z własnego doświadczenia wiem, że dramat. Poszukaj, czy są może prywatne akademiki - będzie drogo, ale przynajmniej coś będzie zagwarantowane. A jeśli syn dostanie zakwaterowanie z uczelni to może wtedy zrezygnować. My tak robimy w Irlandii (prywatny akademik 1200-1600 euro 😭, w Holandii będzie na pewno kilkaset euro mniej). Stancje pewnie sporo tańsze, ale jak dla mnie stancja to najgorsze rozwiązanie i raczej szukałabym akademików albo mieszkań studenckich.
      • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 22:49
        Tu na przykład - ceny tzw. cluster rooms (cztery pokoje z własnymi łazienkami i wspólną kuchnią) wyglądają ok www.the-fizz.com/en/student-accommodation/utrecht/#apartment
        • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 23:00
          Jeśli syn byłby visiting student to mają coś takiego: www.uu.nl/en/education/exchange-students/arriving-and-living/housing/ways-to-find-housing/uu-reserved-accommodation-programme/reserved-accommodation-september-2026?utm_source=chatgpt.com

Volta, piszesz: "dodam, że syna kolega z klasy zdecydował sie na miejsce w hotelu i tak mieszkał przez 2 lata. po studiach wrócił do plsmile"

Znaczy, a) nie warto studiować gdzieś i potem wrócić do PL b) nie warto wrócić do PL jeśli się studiowało gdzieć c) ??
          • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 25.08.26, 23:02
            Ja nie jestem Volta!
            • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:20
              no w rzeczy samej nie smile
          • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 16:28
            nie będę odpowiadać, pisałam już kiedyś, że w zasadzie z jego klasy/rocznika IB nie wrócił jeden, na ten moment. nie wiem, jak dziewczyny, bo z nimi syn nie utrzymuje kontaktów
            ci z konstancina nie wracają, no ale tam inny przekrój społeczny, bo często z małżeństw mieszanych PL+), więc inna baza na świecie, i dzieci ogólnie nie polskie więc były tu i tak na chwilę dłuższą lub krótszą. kulczyki małe na studia wyjadą, ale coś czuję, że potem jednak wrócą do pracy tutajsmile

ale popytam bo chyba w sobotę mam mieć gościa po konstancinie, i to już ze 3 lata po skończeniu studiów, to jakąś tam wiedzę ma co zrobili inni.

zasadniczo, nie doceniamy polski i mamy wciąż kompleksy (co widać w wątku o ukrytym bogactwie), nasze dzieci, wychowywane w pl i poza, takich kompleksów nie mają, dla nich jest tu świetnie, stąd powroty, aczkolwiek wątkodajka chyba sama z poza pl, szuka darmowych opcji dla dziecka? (nei wiem, czy nie mylę)

a, dodam, że ostatnio spotkałam się z ojcem, którego dziecko wróciło już po pierwszym roku z IT, źle zniosło pobyt, i tak na każdy weekend przylatywał do polski i w końcu przeniósł się na uczelnię medyczną na drugi rok już w pl. i nie zamierza na razie niczego zmieniać.

z jeszcze innej perspektywy, dzieci które nastudiowały się na zagranicznych uczelniach wypisywały prośby o pracę u nas, szukają znajomości, by zrobić u nas staż, wygląda, że nikt na nich tam szczególnie nie czekał (*u nas, czyli budżetówka), akurat maile trafiłały do mnie na skrzynkę też, choć ja poza rekrutacją byłam oczywiście.
            • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 17:23
              dzieki Volta... u nas inna sytuacja, bo my zza wody, Konczy bachelor's na tutejszej uczelni, tu chce zrobic podyplomowke, moze doktorat, ale plan B to master's degree na kierunku, ktory jest wysoko rankingowy na tym universytecie w NL.. finansowo, ma paszport UE, to koszt 5-10% tego co musielibysmy zaplacic tutaj: czesne, plus mieszkanie za 2-letni program.
              • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 17:31
                Koniec świata i całkowity upadek UK jak ludzie Do Europy jadą na studia
                • fogito Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 22:35
                  Oni są w Stanach a nie w UK.
                  • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 06:31
                    Szok
              • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 19:50
                tak jak myślałam, szukacie opcji na wykształcenie europejskie po taniości, dzięki paszportowi pewnie po tobie. nic w tym złego, coraz więcej młodzieży po rodzicach zza wody przylatuje na studia do pl czy ue, wiem od kolegi, który wpuszcza takich delikwentów po odbiór paszportu w konsulacie w usa, ledwo po polsku dukają, ale wychodzą mocno uszczęśliwione że nasz paszport oszczędza im tony dolaresów na wykształceniu się. myślę, że jakaś część u nas zostanie i w sumie dobrze przecież.
                • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 20:12
                  volta, coraz wiecej studentow z USA wyjezdza i bedzie wyjezdzalo na studia do Europy, fundusze grantowe poucinane, studia drogie... rynek pracy trudny, wiec kierunek Europa.

W moim otoczeniu ludzie odkopuja przodkow, zeby starac sie o obywatelstwo wloskie, portugalskie, irlandzkie itd. bo niewiadomo ...
                  • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:21
                    no jasne, że tak, w ameryce, jak w rosji każdy może mieć po kilka paszportów i one nie będą wyłudzone, tylko jak najbardziej "sie należy"

skończy się płatnymi studiami w europie albo właśnie tym, o czym tu piszemy, nie będzie po prostu gdzie zamieszkać i każdy będzie siedział w swoim grajdołku rodzicom na karku. nic nie jest z gumy.
                • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 06:28
                  Kurczę nie wiedziałam że są takie trendy
                  No zawsze było taniej w Polsce i jakoś biedni Amerykanie nie przyjeżdżali a jak coś to w drodze wyjątku
                  A stany nie są takie podupadłe jak się tu przedstawia
            • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:21
              Zapewne źle zrozumiałam Twój wpis – że Twoim zdaniem powrót do PL po studiach jest bez sensu, bo jeśli docelowo delikwent chce być tu, to po co uczyć się gdzie indziej. Mam inny ogląd i stąd było moje pytanie.
              • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:41
                mniej więcej dobrze zrozumiałaś. ale jak mówię, my mamy nieco inną perspektywę. powroty kolegów (a i w rodzinie 100% wyjechanych na studia wróciło) tylko nas w tym utwierdzają.

znaczy jarałby jakiś oxford, czy yale, ale widać nie na tyle, by paluszkiem kiwnąć w tym kierunku. natomiast "amerykanie" przyjeżdżają do nas, z uwagi na koszty. niedawno poznałam młodą holenderkę, która na studia wyjechała na Łotwę i szukała pracy gdzieś bliżej ojca, czyli poza NL.
        • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 15:46
          O dzieki, na te strone nie trafilam. Ceny to przelkniecia.
        • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:21
          To wygląda pięknie, ale na listę oczekujących zapewne należy się zapisać jak dziecko jest w szkole podstawowej 🤣

Widzę że Heca pojawiła się w wątku, ona ma najlepsze pojęcie o rynku nieruchomosci studenckich w NL i jaki trzeba mieć budżet.

U mnie w pracy stażyści płaca zazwyczaj ok 1200-1300 euro za pokój, i jest spory problem żeby znaleźć sensowny, część stażystów to doktoranci lub studenci podyplomowi w NL i nie chcą mieszkać na 8 m2 w zdewastowanym mieszkaniu.

Ostatnio stażyście udało się znaleźć pokój w ramach anty squat, płacił tylko 400 euro ale mieszkał w budynku biurowym i musiał sobie pokój urządzić, a łazienki były jedne na całe spore piętro budynku (tyle że takie typowo biurowe czyli oddzielne WC dla kobiet, oddzielne dla mężczyzn, po 10 kabin w pomieszczeniu). Na 2 piętrach mieszkało ok 60 osób.
      • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 17:30
        Co ? Młody taje idzie do Irlandii ????
        Czemu taki skromny wybór ????
        • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 21:28
          Dostał się na najlepszy uniwersytet w Irlandii na medycynę jako jeden ze 100 osób z całej EU i Irlandii. Jestem bardzo dumna. Na WUM też się dostał, ale wybrał Trinity.
          • mocca26 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 21:47
            Szczerze gratuluję. Mam nadzieję, że mu się spodoba. Trochę off top - miałam zaszczyt i ogromną przyjemność znajomości z profesorem Davisem Coakleyem - jedna z sal wykładowych na medycynie nazwana jest jego imieniem. Erudycja, wiedza, ogromna kultura osobista i ludzka przyzwoitość - trudno oddać wszystko kim był. TCD moim zdaniem jest lepszą* uczelnią niż oxbridge - może tam nie wymyślą szczepionki (ale kto wie) ale z większym szacunkiem odnoszą się do studentów (i oczywiście dobrze uczą)

* tzn tak było jakis czas temu, wiem , że rankingi "kto ma więcej publikacji" popsuły trochę wszytskie uczelnie
            • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 21:51
              ❤️ Potrzebowałam takiej pozytywnej wiadomości. Ostatnie tygodnie były ciężkie. Jestem mega dumna z syna. I nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła pojechać do Dublina w nieturystycznym sezonie żeby w spokoju docenić campus Trinity.
              • mocca26 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 22:02
                Wiadomo, że wszędzie pracują ludzie i róznie może się ułożyć, można miec pecha, ale porównując TCD do innych uczelni, nawet tych uznanych (tak sie złozyło, że kilka znam i nie ma to nic wspólnego z moją ścieżką zawodową), to TCD ma najwieksze zagęszczenie przyzwoitych wykładowców na metr kwadratowy. Przyzwoitośc w sensie przyzwoitości ludzkiej. Niestety muszę dodac, ze to moga byc informacje ciut przestarzałe, ale nie sądzę, że da się coś zupelnie zburzyć w kilkanascie lat czy nawet 25 lat.

Jeżeli chodzi o infrastrukturę, to nie znam dobrze budynku medycyny(poza gabinetem wpsomnianego Coakleya) to na głownym campusie jest stolówka, są druzyny rugby i krykieta. Bufet/kawiarnia Głowny camus jest dobrez skomunikowany bo jest i tramwaj i autobusy i DART (skrzyżowanie metra z WKD, ale bardziej WKD). Zakwaterowania szukałabym raczej na południu, może poza 8 i 24, ale wiadomo, że marudzić za bardzo nie można
              • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:25
                "żeby w spokoju docenić campus Trinity."

chciałabym kiedyś zobaczyć The Long Room w ichniej bibliotece..
            • taje Mocca 28.08.26, 16:02
              mocca26 napisała:

> Szczerze gratuluję. Mam nadzieję, że mu się spodoba. Trochę off top - miałam za
              > szczyt i ogromną przyjemność znajomości z profesorem Davisem Coakleyem - jedna
              > z sal wykładowych na medycynie nazwana jest jego imieniem. Erudycja, wiedza, o
              > gromna kultura osobista i ludzka przyzwoitość - trudno oddać wszystko kim był.
              > TCD moim zdaniem jest lepszą* uczelnią niż oxbridge - może tam nie wymyślą szcz
              > epionki (ale kto wie) ale z większym szacunkiem odnoszą się do studentów (i ocz
              > ywiście dobrze uczą)
              >

Mocca - ale historia. Rozmawiam dzisiaj z koleżanką z pracy - Irlandka, absolwentka TCD, a ta zaczyna mi opowiadać, że jej wujek był dziekanem medycyny. I nazywał się Davis Coakley!! Podobno zmarł już kilka lat temu. Powiedziałam jej, że jest znany nawet w Polsce i zacytowałam jej Twój post - bardzo się wzruszyła i powiedziała, że przekaże jego żonie. Ale świat jest mały!!
              • mocca26 Re: Mocca 28.08.26, 16:33
                Nie powiedziałabym, że jest znany w Polsce.

P.s . Chyba się wkopalam big_grin. Napisze poxniej
                • mocca26 Re: Mocca 28.08.26, 16:39
                  smile
                • taje Re: Mocca 28.08.26, 16:40
                  To nie chodzi o bycie powszechnie znanym. Wystarczy, że ktoś nieznajomy w innym kraju po wielu latach wspomina twojego członka rodziny w przypadkowej dyskusji online. To znaczy, że coś po sobie zostawił - a jak rozumiem z Twojego posta utkwił Ci w pamięci jako dobry człowiek i dydaktyk. Ja bym się bardzo cieszyła, gdyby ktoś tak wspominał moją bliską osobę.
                  • mocca26 Re: Mocca 28.08.26, 17:34
                    Mam więc nadzieję, ze to sprawi radość. Chociaż pewnie nie powiedziałam niczego im nowegosmile
                    • mocca26 Re: Mocca 28.08.26, 17:37
                      p.s. a pozwoliłam sobie przywołać jego nazwisko bo już nie żyje i "nikt" go nie zna big_grin
                      • mocca26 Re: Mocca 28.08.26, 17:42
                        P.S. jeżeli coś więcej to tylko na priva smile
                        • taje Re: Mocca 28.08.26, 19:15
                          mocca26 napisała:

> P.S. jeżeli coś więcej to tylko na priva smile
                          >

Napisałam!
          • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:23
            gratulacje, medycyna wszędzie jest megatrudna żeby się dostać - czy w Irlandii mają (tak jak np. w Anglii) ograniczenia w naborze dla nieIrlandczyków?
            • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 06:22
              Nie mają ograniczeń. Ludzie z EU aplikują w tej samej puli miejsc co Irlandczycy (inna ścieżka niż dla tych spoza EU). Aplikuje się przez CAO czyli Central Applications Office.
          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 06:29
            Nie no wiadomo po mamusi talent - gratulacje !
            Tylko skąd pomysł Irlandii - pierwsze słyszę żeby tam ktoś w ogóle chciał
            Jechać nie na erasmus
    • jammer1974 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 00:02
      Nie znam konkretów. Ale od lat słyszę że mieszkania studenckie w Holandii to masakra.
      • przepio Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 07:35
        jammer1974 napisała:

> Nie znam konkretów. Ale od lat słyszę że mieszkania studenckie w Holandii to ma
        > sakra.

Dokładnie, przyjaciolka od lat mieszka w Holandii, dwie jej córki studiowały w Amsterdamie i wspominała, że znalezienie jakiegoś lokum to byla droga przez mękę ( a kasa nie była problemem)
    • fogito Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 07:03
      Ze Stanów do Utrechtu…niezła kombinacja. Pieniądze jak mniemam nie są problemem, więc szukajcie mieszkania na wynajem. Jednakże w podobnych okolicznościach ze względu na trudności lokalowe koleżanka kupiła synowi kawalerkę a sprzeda ją jak ten skończy studia. Mały kraj i mało miejsca i studentami się nie przejmują.
      • palacinka2020 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 10:25
        To nie jest glupi pomysl. Tylko na finansowanie nie ma szans, trzeba gotowke wylozyc.
        • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 15:49
          syn ma paszport EU, wiec sie zalapie na stawki UE, sprawdzilam... 2-letnie studia master's w kierunku wysoko rankingowanym czesne to 2,500Euro rocznie w porownaniu z 40-60,000 USD tutaj... po tym moze zdecydowac co dalej i ma baze wypadowa po Europie sie poszwedac
          • tinywee Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:26
            myelegans, rozumiem, że synowi zależy na wysokorankingowym kierunku w Europie, ciekawa jestem dlaczego akurat Utrecht, zważywszy np. trudności lokalowe. (Na pierwszy rzut oka przynajmniej uczelni z programami mgr po angielsku jest w ue całkiem sporo).
            • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:01
              ma niszowy kierunek, i robi research od 2 lat w instytucie badawczym afiliowanym przez college. chce zrobic master's degree i pewnie pozniej doktorat juz w stanach. zastanawia sie nad kilkoma uniwersytetami w EU: Utrech, jeden w NIemczech i Norwegii...
      • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 00:23
        ależ oczywiście, że chodzi o pieniądze
        • fogito Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 08:07
          No najwyraźniej tak.
    • palacinka2020 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 10:23
      Masakra z mieszkaniami w Holandii. Na bycie wspollokatorem jest casting, obcokrajowcow czesto nie chca.
      • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 15:48
        Zależy od segmentu rynku, droższe mieszkania są dla obcokrajowców dostępne, zwłaszcza w najmie prywatnym, bo jest większa szansa że najemca się po paru latach wyprowadzi.
        • palacinka2020 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 09:42
          Nie pisalam o castingu na najemce tylko o castingu na wspollokatora. Czyli o sytuacji gdzie ktos juz ma umowe najmu, i szuka kolegi do pokoju.
          • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:00
            palacinka2020 napisała:

> Nie pisalam o castingu na najemce tylko o castingu na wspollokatora. Czyli o sy
            > tuacji gdzie ktos juz ma umowe najmu, i szuka kolegi do pokoju.

Rzadko taki pierwszy najemca musi szukać na rynku. Wystarczy, że rzuci pytanie na sali wykładowej a oblepią go oferty jak muchy wink Nie-Holender znajdzie sobie kolegę ze swojego kraju lub innego. Ale Holender najpierw wybierze swojego ziomka. Kiedy córka szukała 5 lat temu to na jeden pokój w takim mieszkaniu przypadało... 20 chętnych sciana
            • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:24
              Casting na współlokatora może być trudniejszy niż na najemcę, jak pokój sensowny i w dobrym miejscu to raczej obcokrajowiec nie ma szans, 20 osób to takie minimum.
              • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:46
                Obcokrajowiec ma tylko szansę kiedy pierwszym najemcą (tym szukającym kolegi) też jest obcokrajowiec. Ale i on zwykle wybierze swojego krajana wink
      • volta2 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 19:53
        jeśli jest ze stanów nie bedzie problemu, kolega tak znalazł mieszkanie, że głównym najemcą był szwed. szwedowi się nie bali wynająć, dla polaka nie było miejsca. ale ten kolega był szwed polski po rodzicach emigrantach, nazwisko było typu kret, to sie holendrzy nie kaplnęli. i ten "szwed" przygarnął do siebie naszego już polaka z polski. inaczej byłoby mu trudno lub nawet niemożliwie.
    • ekstereso Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 26.08.26, 20:24
      Moj bratanek padł ofiara oszusta, tak jak andance pisze. 2 miesiące spal w aucie, potem wynajęto mu mieszkanie, bo wyżej mieszkała matka właścicielki i on zaproponował jej pomoc (zakupy, opieka), to dobrze działało, no, ale nie kazdy by się nadawał.
    • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 08:02
      Powinien szukać kwatery co najmniej już w czerwcu a najlepiej na wiosnę. Jeśli załapie się gdziekolwiek potem będzie mu łatwiej. Na mieszkania i pokoje odbywają się castingi i zwykle (nieoficjalnie) Holendrzy mają pierwszeństwo.Tak sobie właściciele wybierają. Kiedy syn będzie na miejscu, z dachem nad głową może zacząć się(od razu) rozglądać za czymś sensowniejszym. Dobrze zaklepać sobie miejsce po kimś kto kończy studia i się wyprowadza. Za kilka dni córka zaczyna drugie studia w Maastricht. Dwuletnie. Pokój ma niedaleko uczelni. Jak znalazła? Koleżanka z poprzedniej uczelni ma koleżankę w Maastricht. I znajoma rodziców tej dziewczyny wynajmuje pokój u siebie w domu. Została tam polecona. Swoje mieszkanie w Arnhem wynajmie na ten czas więc pierwszy raz czeka ją casting z drugiej strony. Ale u niej to raczej pary będą zainteresowane.
      Akademików jest mało i są drogie. Co do pokoi albo mieszkań... Przygotujcie się na lekki szok. O ile Holendrzy swoje domy mają wymuskane to kwatery na wynajem studentom są syfiaste i często...nie mają podłogi 😱 łazienki wyglądają jak rzeznia a całość wymaga odmalowania. Jeśli wali w mieszkaniu curry to tego nie da się usunąć 🙄
      • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:25
        Jak jej się podoba Maastricht? 🙂
        • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:49
          Mówi, że ok. Była tam już kilka razy wcześniej. Przewiozła już swoje graty. Resztę przechowa w wynajetym magazynie. Do uczelni będzie miała 20 minut rowerem. Mniejsze niż Arnhem ale zawsze to coś nowego bo Arnhem już się jej trochę znudziło wink Tylko na, że tak powiem zadupiu Holandii leży.
          • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 12:40
            No cóż, Limburgia i Zeeland to prowincje, których prawdziwi Holendrzy nie uważają za prawdziwą Holandię wink
            W Limburgii musiałam się uczyć od nowa języka, tamtejszy potoczny niderlandzki brzmi zupełnie inaczej:p
            • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:30
              Antwerpii nie musiałaś się uczyć od nowa?
              • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:32
                Ciągle się uczę, bo akcenty ludzi z różnych stron świata potrafią zmasakrować mózg :p
                Moja córka za to świetnie potrafi parodiować hinduski angielski, nie wiem gdzie się tego nauczyła 😅
                • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:33
                  Może w jakichś bajkach no chyba że macie w bloku dużo Hindusie
                  • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:36
                    Właśnie nie mamy za bardzo hindusów ani w sąsiedztwie ani w szkole.
                • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:36
                  Ale jeśli chodzi o rozumienie belgijskiego niderlandzkiego, to bez problemu, jest o wiele przyjemniejszy, niż ten prawdziwy, brzmi łagodniej, nie tak twardo i drętwo.
                  • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:39
                    Potwierdzam, flamandzki jest prostszy do zrozumienia niż holenderski, łatwiejsza wymowa, nikt się nie krztusi i nie charcze 😉
                    • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:53
                      Ale co to wnosi do wątku skoro syn autorki ani jednego ani drugiego uczyć nie ma się zamiaru ?
                      • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:03
                        Ten podwatek jest o czymś innym.
                        • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:10
                          Przecież ty też chyba nie pracujesz po niderlandzku a go znasz więc po co ?
                          • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:14
                            Akurat w pracy mi się bardzo przydaje. Nie jest niezbędny, ale pomaga.
                            A ja, droga Asmo, mam dziecko które chodzi tu do szkoły i uczy się w tym języku oraz porozumiewa z koleżankami, byłoby dziwnie nie znać języka którym moje dziecko operuje biegle, nie sądzisz? wink
                            • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:25
                              Według wszystkich doktryn nie powinnaś w ogóle rozmawiać w tym języku z dzieckiem

Tudzież broń Boże pomagać mu w lekcjach i czytać na głos czy coś
                              • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:27
                                Ja nie rozmawiam, a lekcji to im tu za bardzo nie zadają. Ale wolę jednak wiedzieć co mówi do innych dzieci i co one mówią, nie wydaje mi się to dziwne :p
                                • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:38
                                  No to tak samo ta osoba która jedzie na studia gdyby znała język to mogłaby rozumieć co ludzie wokół niej mówią mogłaby np. podjąć jakąś pracę czy znaleźć sobie chłopaka i rozmawiać z teściami

No ale wy piszecie że nie warto się uczyć
                                  • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:44
                                    Ja mówię, że nie warto, jeśli nie wiąże się przyszłości z tym językiem. A w NL spokojnie sobie można znaleźć chłopaka i bez znajomości niderlandzkiego, przecież ten kraj to taki mix, że wszystkich języków słyszanych na ulicy w rok się nie nauczysz 😅
                                    • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:48
                                      "Ja mówię, że nie warto, jeśli nie wiąże się przyszłości z tym językiem. "

A mówię to dlatego, bo to nie jest łatwy do nauki język i może być tak, że zanim się go faktycznie nauczysz, to już kraj opuścisz :p
                                  • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:07
                                    pani.asma napisała:

> No to tak samo ta osoba która jedzie na studia gdyby znała język to mogłaby roz
                                    > umieć co ludzie wokół niej mówią mogłaby np. podjąć jakąś pracę czy znaleźć sob
                                    > ie chłopaka i rozmawiać z teściami
                                    >
                                    > No ale wy piszecie że nie warto się uczyć

W NL znajdziesz spokojnie pracę mówiąc tylko po angielsku. Nie będzie ona jakaś super płatna ale z głodu pod mostem nie padniesz.
                                    • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:49
                                      Dziewczyny wasze próby przekonania mnie że nie warto uczyć się języków są spóźnione o 30 lat bo ja mieszkałam w różnych miejscach i znam przez to kilka języków bo po prostu nie znoszę gdzieś przebywać i nie rozumieć co się wokół mnie dzieje także sorki wink)))

Dobrze że moje dziecko też się chętnie uczy języków bo bym miała Nerwa
                                      • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 17:02
                                        No ale już wiesz, gdzie dziecko pójdzie na studia, czy za granicę czy raczej w miejscu zamieszkania?
                                      • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 17:10
                                        Asma, mnie to wisi czego ty się uczysz, tak jak wisi mi, czego uczą się inni ludzie. Ale zapytana, czy warto uczyć się tego brzydkiego języka, zawsze odpowiem, że to zależy 🤷
                                        • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:32
                                          A kto pytał ?
                                          • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:33
                                            Ty pytałaś po co znamten język 😅
                                            • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:38
                                              Pierwsza napisałaś że nie warto się uczyć ja potem pytałam wink
                                              • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:43
                                                Nie, to ty pierwsza zapytałaś, czy w Antwerpii nie musiałam się uczyć od nowa :p
                                                • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:48
                                                  Bo ty napisałaś że w różnych częściach nl inaczej mówią a przecież w Belgii jest jeszcze większa różnica
                                                  • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:58
                                                    Ale różnica jest na plus i to duży :p
      • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:23
        heca007 napisała:

kurcze heca, troche hardcorowo big_grin... zwlaszcza te pokoje bez podlogi i lazienki jak rzeznia. Z tego co widze to sa ogloszenia: studio nieumeblowane do 1,500 euro... czy tak wyglada w realu?

co mozna ugrac z takim budzetem?

bedzie musial sam sie przez to przedzierac...czyli warto na poczatek wynajac cos krotko terminowego... moze Airbnb? i szukac czegos na dluzej....

deadline na application jest 1 czerwca, wiec decyzja pewnie bedzie w lipcu...

przestane narzekac na sytuacje mieszkaniowa na miejscu..
        • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:28
          A ten syn to palcem nie kiwnie ? Matki teraz szukają akademików ?
          Pytam dla siebie żeby wiedzieć jakie są oczekiwania dzieci
          Ja szukam wszystko sama

Na początek zapisz się do grupy studentów nie wiem dzie są te grupy na Facebook albo whatsapp, tam dostaniesz info co i jak , no chyba że są grupy matek , w sumie nie zdziwiło by mnie to smile
          • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:49
            oj bez nerwow astma...to na razie plan B, syn pracuje na planem A... ostatnio wspomnial, wiec jak nadgorliwa matka zaczelam sie interesowac tematem... i moge mu podsunac w odpowiednim czasie... a forum to zrodlo informacji i nie zawiodlam sie tongue_out
        • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:41
          Tak to wygląda. Niestety. Najpierw niech może szuka pokoju. Ogłasza się na FB itd. Jak już się zahaczy to na miejscu zacznie szukać czegoś lepszego. Trudno jest wynająć coś sensownego przez internet. Dodatkowo zdarzają się oszuści. Niech syn nie zostawia tej sprawy na ostatnią chwilę.
          Z budżetem 1500 powinien spokojnie coś wynająć. Za 700 można dostać pokój. Tylko raczej poziom wykończenia może go zaskoczyć. Mi tu mówią (akurat jesteśmy na wakacjach z córką i jej chłopakiem), że jak do sierpnia nic nie znajdzie to może w sumie nie przylatywac (piszę o przyszłym sierpniu).
          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:50
            Czy córka była w stanach o widziała tamtejsze domki że doradza komuś z ameryki 😝
          • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:59
            o to dobra rada, czyli zaklepac mieszkanie/pokoj na wiosne, wplacic kaucje. Jak bedzie inna decyzja, to traci tylko kaucje?
    • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 11:57
      Właśnie córka mówi mi, że bywają takie jakby domy studenckie. Ale one są nieduże i jak dom jest zajęty przez 10 Holendrów to choćby skały s.rały, jeśli się zwolni jedno miejsce przyjmą tylko Holendra. Bo tak im wygodniej. Moga mówić wyłącznie po holendersku i wspólnie żreć kanapki z majonezem wink
      • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:32
        Wchodzę do takich wątków bo niedługo będę wyprawiać dziecko na studia i nie mogę uwierzyć w to co czytam

No nie dziwne że wolą ludzi którzy znają Holenderski
        ale czy planując studia w Holandii nie można zapisać się na kurs językowy i się tego języka nauczyć???? Czy to by ułatwiło życia człowiekowi w każdym aspekcie oraz było też przydatne w przyszłości???????

Kurczę za moich czasów jak się gdzieś wyjeżdżało na studia za granicę to się pracowało nad językiem teraz nie wiem co to ma być co to ma być

Jechać na pięć lat do Holandii i nie umieć powiedzieć dzień dobry?????
        • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:48
          Szczerze mówiąc, to jeśli ktoś tam jedzie na jakiś krótki czas i nie ma w planach pozostania, to niespecjalnie jest taka potrzeba, wszystko spokojnie ogarniesz po angielsku.
          A jeśli chodzi o wynajem, to nie chodzi o sam język, tylko o narodowośćwink Holendrzy, wbrew pozorom, są raczej rasistami i lubią się kisić we własnym sosie.
          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 13:59
            Ale to nie chodzi o ogarnianie się żeby samemu coś skorzystać
            Masz potem dodatkowy język w cv
            • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:04
              pani.asma napisała:

> Ale to nie chodzi o ogarnianie się żeby samemu coś skorzystać
              > Masz potem dodatkowy język w cv

Język masz dodatkowy ale tak z marszu twój holenderski kolega nie wybierze cię jako pierwszej kandydatki do dzielenia stancji. Choćbyś mu hymn holenderski odśpiewała. A jak na razie autorka wątku szuka pokoju.
              • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:18
                Wierzę że tak może być ale znowu jak będą mieli kandydata który zna język i kandydata leniwego to wybiorą z językiem

I utrecht od dawna jest międzynarodowym uniwersytetem więc ci cudzoziemcy gdzieś tam mieszkają wink) serio nie sprawdzałyście na grupie polskiej studentów albo międzynarodowej jak ten pokój znaleźć
                Rozumiem że jest mało ale to są płynne miejsca i też co roku się zwalniają
                Piszecie tak jakby wszystkie miejsca były zajęte na 50 lat
            • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:08
              Owszem, ale przydatny tylko w 3 krajach ( a raczej dwóch i pół) , więc generalnie, jeśli nie wiążesz swojej przyszłości z którymś z nich, jest zupełnie zbędny.
              • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:14
                W jakich trzech ? .

• szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:22
                  NL, BE ( częściowo) i Surinam.
                  • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:26
                    Afrikaans też jest w tym guście wink to ich kolonia
                  • bi_scotti Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:57
                    szarmszejk123 napisał(a):

> NL, BE ( częściowo) i Surinam.

+ ABC Islands (niecale 300,000 populationin total) wink Cheers.
                    • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:03
                      Które są częścią Królestwa Niderlandów, więc podpadają w tej liście pod NL.
                      • kura17 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:10
                        > Które są częścią Królestwa Niderlandów, więc podpadają w tej liście pod NL.

mozna sie jeszcze probowac dogadywac we wschodniej fryzji w niemczech.
                        moj maz stamtad pochodzi, tam sie jeszcze mowi "starym niemieckim" - plattdeutsch - ktory jest podobny do holenderskiego i moj maz calkiem dobrze rozumie napisy po holendersku i flamandzku - ale juz wymowy nie za bardzo wink
            • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:38
              I do czego ten język potem się przyda poza Holandia?

Wolę poświęcić czas na doszkalanie zawodowe, przynajmniej będzie jakiś pożytek w przyszłości.
              A po wyjeździe z NL, zostanę z tym holenderskim jak Himilsbach z angielskim 😆
              • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:55
                Tak bo jadąc Na studia na 100 wiesz że wyjedziesz wink więc na wszelki wypadek się nie ucz wink
                • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 15:53
                  Asma, holenderski rynek pracy jest ograniczony, to mały kraj. A studentów jest masa, więc zakładanie, że się zostanie jest dość ryzykowne :p
                  • bi_scotti Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:13

> zakładanie, że się zostanie jest dość ryzykowne :p

Zawsze sie mozna zakochac (in person, choc przy okazji moze i in the country) & zostac z milosci big_grin Happens, eh wink Cheers.
                    • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:17
                      Ale taki obrót sprawy trudno jest z góry założyć, a o tym rozmawiamy, o planach na przyszłość.
                      • bi_scotti Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:22

> Ale taki obrót sprawy trudno jest z góry założyć, a o tym rozmawiamy, o planach
                        > na przyszłość.

Hmmmm ... rok nizej ode mnie przyszla na studia pewna dziewczyna, ktora juz jeden kierunek zakonczyla & przyszla na kolejny z planem zakochania sie & zamazpojscia big_grin Mission was (ultimately) accomplished - kwestia determinacji tongue_out BTW, z tego co wiem, po tylu juz latach wciaz pozostaja happy couple wiec who knows ... moze jest to jakas metoda wink Cheers.
                        • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:28
                          W dzisiejszych czasach młodzi ludzie nie rwą się zbytnio do ślubu..
                      • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 16:47
                        Bo ty od zawsze wiedziałaś że będziesz mieszkać w Antwerpii
                        • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 17:12
                          Przecież ja się nauczyłam języka już po zamieszkaniu w NL, nie uczyłam się go na zapas.
        • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:00
          ??? Gdzie napisałam, że córka nie zna holenderskiego? Pokaż palcem tongue_out
          Piszemy o czymś innym. Choćbyś została native speakerem z NL to i tak cię nie przyjmą do takiego domu bo nie jesteś Holendrem.
          • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:34
            Dokładnie, znajomość języka nie ma nic do rzeczy, ważna jest nie tylko narodowość ale nawet i z jakiej prowincji się pochodzi.

To mały kraj i wystarcza 3-4 rozmowy przez tel i znasz dokładnie osobę i jej rodzinę, obcokrajowiec nawet jak skończy studia w NL i mówi po holendersku to nadal jest obcy.

To samo szukając pracy, mając wybór firma zawsze wybierze gorzej wykształconego i z mniejszym doświadczeniem Holendera, niż obcokrajowca, no chyba że chodzi o kiepsko opłacaną pracę fizyczną.
            Zgadzam się z Szarm, mimo że niby to kraj tak tolerancyjny, to jednak z uprzedzeniami i rasistowski, tylko nie na pierwszy rzut oka.
            • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:57
              O , nie wiedziałam że masz aż tak przechlapane
              Kreowałaś się tu na kobietę która odniosła sukces w nl
        • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:26
          jezeli to 2-letni program jest po angielsku to skupiasz sie na studiowaniu i dyplomie nie szlifowaniu jezyka, ktorego nigdy nie bedziesz uzywala...

z drugiej stronie ja, w Polsce, bardzo chetnie pomieszkalabym z obcokrajowcem... ziomali mam na codzien
          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:30
            Ja się nie skupiam, ja w takiej sytuacji się uczę języka a nie siedzie jak na tureckim kazaniu
            Dwa lata w tym kraju to możesz z palce w nosie zrobić b2
            • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:41
              pani.asma napisała:

> Ja się nie skupiam, ja w takiej sytuacji się uczę języka a nie siedzie jak na t
              > ureckim kazaniu
              > Dwa lata w tym kraju to możesz z palce w nosie zrobić b2

1.5 roku to projekt badawczy w laboratorium, wiec zbieranie danych, analiza, field work, manuskrypt, itd. to zabiera bardzo duzo czasu... Jezeli jezyk zlapie to organicznie pracujac w labie ramie w ramie z lokalsami...jak bedzie chcia to pojdzie na kurs
              • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 20:27
                Poza tym może w labie nie mieć lokalsow, u mnie w firmie w moim 25 osobowym zespole nie ma żadnego Holendra, najwięcej jest Niemców 🙄 pracujemy po angielsku, w domu po angielsku, po co mam marnować wolny czas na naukę języka, który mi się nie podoba. Znam niemiecki więc rozumiem co do mnie mówią i mi wystarczy.

Wolałabym się skupić na studiach niż na nauce języka. Gdybym mieszkała w Hiszpanii czy we Włoszech to pewnie uczyłabym się lokalnego języka (co z resztą zrobiłam i po 3 latach w EŚ zdałam B2 bez problemu), ale w Holandii?
                • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 18:43
                  Jestem w szoku
                  Byłam przekonana że ty znasz język
                  Nie chciałoby mi się tak, byłabym jak w zamkniętym miejscu odosobnienia
                  • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 18:51
                    W NL nawet stuletnie babcie z domu opieki mówią biegle po angielsku, nie byłabyś, spokojnie :p
                    • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:02
                      Zdecydujcie się czy Holendrzy są rasistami i lubią swoje towarzystwo czynszach otwarci i ćwierkają ochoczo po angielsku do cudzoziemców

Bo na razie w co drugim poście jest inna teoria i już się gubię
                      • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:03
                        Nie czynszach tylko czy som otwarci
                      • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:11
                        Przecież można być zarazem rasistą i poliglotą. Jedno drugiego nie wyklucza.
                        • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:16
                          No nie można nienawidzić cudzoziemców i jednocześnie ich zagadywać i do nich się garnąć

Helou
                        • mocca26 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:30
                          odpisałam
                          • taje Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:44
                            Ja też smile
                      • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:54
                        pani.asma napisała:

> Zdecydujcie się czy Holendrzy są rasistami i lubią swoje towarzystwo czynszach
                        > otwarci i ćwierkają ochoczo po angielsku do cudzoziemców
                        >
                        > Bo na razie w co drugim poście jest inna teoria i już się gubię

Są ukrytymi rasistami. Dowiesz się tego albo kiedy dobrze cię poznają albo kiedy dłużej poobserwujesz ich zachowanie. Na pierwszy rzut oka będą beż zarzutu.
                        • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 22:31
                          Dokladnie, Holendrzy są uprzejmi, tolerancyjni i politycznie poprawni, dopiero jak zaczynasz żyć między nimi i się “zapomną” to wyłazi czasem taki rasizm i brak tolerancji ze szok.

Plus to państwo policyjne, obserwacja, kamery, ograniczenie używania gotówki, pełna kontrola podatkowa, wiedzą wszystko o obywatelu.

Pisałam już parę razy, najważniejsze to “doe normaal” czyli nie wychylaj się, wtop się w społeczeństwo i dopasuj się.

Mi się żyje w NL dobrze, na dużo wyższym poziomie niż z tą samą pensją żyłabym w Polsce, wtopiłam się, mam fajną pracę, holenderską rodzinę i przyjaciół, ale nie chce zostać w tym kraju na stałe.
                          • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 22:48
                            O to to. Kiedyś córka tak rozmawiała z holenderską koleżanką. Robiły wspólnie projekt. No i zaczął się temat o mieszkaniach. Koleżanka przeprowadzała się w związku z pracą ojca. Dostawał on mieszkania służbowe. No i zagalopowała się w pewnym momencie mówiąc- ...ale ta dzielnica nie była dobra i się szybko wyprowadziliśmy. Córka pyta dlaczego. Koleżanka zamilkła na chwilę wahając się czy być szczerą i wydusiła cicho- bo tam mieszkało dużo czarnych tongue_out
                          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 09:05
                            Ale to samo jest wszędzie gdzie w państwie jakimś cię nie kontrolują albo gdzie ludzie są tak otwarci na cudzoziemców

No nic ciekawe ja myślałam że ty jesteś tam zintegrowana tak jakoś wcześniej wynikało z tych postów a nie tak siedząca na walizkach

No ja w każdym razie bym była wykończona psychicznie nie znając języka
                            A na przykład wiadomości jak czytasz czy oglądasz ?
    • bi_scotti Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 14:40
      Czytam watek z duzym zainteresowaniem. Lata juz temu moja Najstarsza zrobila swoj 2nd Master's na Uni w Groningen & wtedy wrecz bylo oczekiwane (w penym sensie "wymagane"), zeby zamieszka w residence (dodatkowy dochod dla uczelni) - no idea czy to specyfika miasta/uni, czy az tak sie pozmieniala sytuacja mieszkaniowa (for students) w NL. Gdy przez semestr pracowala potem na uni w Mediolanie za jakies beznadziejnie male $$$, kwestie mieszkaniowa rozwiazala bedac au-pair dla rodziny z 2 dziewczynkami - dach nad glowa + wikt & opierunek + friendship for life smile No idea czy Twoj syn tez by tak mogl ale why not (przy czym moja corusia jest troche OCD, jest tytanem pracy & perfectionist wiec dla niej to cale zycie jest kilka prac na raz - taki typ). Dodam, ze gdy w koncu przez ponad 2 lata wykladala w PL, miala calkiem sporo students z calego swiata & troche z nich mialo polskie korzenie. A to juz bylo jednak troche lat temu, eh ... czas leci wink Good luck dla mlodego - studia w Europie to super sprawa jesli sie chce zwiedzic stary kontynenet "od deski do deski" - very affordable! Cheers.
      • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:37
        mnie ta sytuacja mieszkaniowa specjalnie nie zawadza, podobnie jak maly pokoj w akademiku,,,, zmusza do spedzania wiecej czasu "third spaces" smile On zreszta nie z tych specjalnie wymagajacych: lozko, spiwor, dostep do prysznica i malej kuchni by wystarczyl. jako au pair ani inne domestic help, watpliwe... jako introwertyk i perfekcjonista, duzo czasu bedzie spedzal na uczelni i w labie

Te studia w EU sa kuszace: laby swietnie wyposazone, i fundowane, finansowo rowniez lepiej... kibicuje i zachecam...
        • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:47
          Jak znajdzie kwaterę i przyleci to raczej mu się spodoba. Nie wiem jak tam na jego wydziale będzie ale tu gdzie moi studiują panuje międzynarodowa atmosfera. Holandia to mały kraj, łatwo się go zwiedza.
          • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:52
            nie mam watpliwosci, ze mu sie spodoba... zna Europe, dobrze sie tam czuje i bedzie to dla niego baza wypadowa... istnieje szansa, ze jego dziewczyna rowniez bedzie w EU na magisterce, wiec jest dodatkowa motywacja tongue_out

• szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 18:56
            "Holandia to mały kraj, łatwo się go zwiedza."

Tylko żeby gdzieś dojechać.... Pociągi albo opoznione albo odwołane a na drogach ograniczenia do 100 😅
            • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 20:30
              Nie dość że pociągi jeżdżą jak chcą to jeszcze drogie i ostatnio coraz brudniejsze. I odwołane bo za ciepło, za zimno, za mokro, albo strajk 🤣 komunikacja publiczna w NL chyba jest opłacana przez producentów samochodów 🤔

Ale zawsze można na rowerze, jak nie pada 🤭
              • mocca26 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 21:09
                to ciekawe co piszecie smile Ja pamiętam, że jak wjeżdżalismy samochodem z Niemieć to nawet strefa Schengen nie byla w stanie ukryć gdzie jest granica między tymi państwami. big_grin Po prsotu wjeżdżasz do (holandia) do nowego lepszego świata big_grin
                • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 21:16
                  Na stan dróg nie można narzekaćwink
              • heca007 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 27.08.26, 22:21
                Tak, bodajże w zeszłym roku była chryja u córki na wydziale. Stanęły pociągi a część studentów została poza Arnhem. Ludzie szukali transportu na już bo mieli wystawy zaliczeniowe. W rezultacie chłopak córki wracał z Amsterdamu pełnym samochodem.
                • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 07:24
                  Mnie w NL nigdy nie udało się dojechać pociągiem do celu bez problemów:p
                  • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 15:44
                    Problemy pierwszego swiata big_grin
                    • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 16:47
                      I tak i nie, w Holandii to normalne że dojeżdża się do pracy intercity, tak jak np w Warszawie pomiędzy dzielnicami, więc dla ludzi dojeżdżających do pracy to nie są problemy pierwszego świata, nie każdy też może pracować z domu. A pociągi nie jeżdżą i nie wiesz kiedy zaczną jeździć i zamiast 35 min jadę do domu 4 godziny z 4 przesiadkami.

Miałam tak parę razy że planowałam wyjść z biura, a tu pociągi nie jeżdżą, żadnego transportu zastępczego a mam 50 km do domu. I tak ma np 50 osób ode mnie z biura, większość przyjechała pociągiem i nie ma jak wrócić, Uber czy taxi przy takich sytuacjach jest niedostępny lub chcą np 300-400 euro za przejazd.
                      Kolega tak kiedyś utknął w Groningen, leciał służbowo na 2 dni, były olbrzymie problemy z pogodą, przekierowali samolot z Warszawy i zamiast w Amsterdamie lądował w Groningen, pociągi nie jeździły, spędził 1,5 dnia na lotnisku w Groningen, ale żeby wrócić do Warszawy musiał dostać się na lotnisko w Amsterdamie. Spędził 4 dni w podróży i wrócił do Warszawy, nawet nie dotarł do Hagi gdzie miał spotkanie i hotel.

Plus jak 1 lub 2 pociągi wypadną z rozkładu to w pierwszym który przyjedzie jest dramat, bo mimo że to intercity, to nie ma miejscówek i upychanie ludzi w Japonii do metra to pikuś przy ścisku w holenderskim pociągu 🙄

Holenderski transport publiczny jest jak za PRL, nie mamy pańskiego pociągu i co pan nam zrobi 🤣😱
                      • szarmszejk123 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 17:01
                        Ja kiedyś jechalam z Maastricht do Bredy, utknęłam w Tilburgu.. Zimno jak cholera, deszcz leje poziomo, ludzi wsciekłych masa a informacje na tablicy zmieniały się co chwilę i już w ogóle nie było wiadomo, czy coś przyjedzie czy nie ani dlaczego.. po dwóch godzinach okazało się, że na torach lezy drzewo, nic nie przyjedzie w żadną stronę, więc do domu też nie mogłam wrócić... jakas obca kobieta chciała mnie przenocować ale wsciekły mąż przyjechał po mnie z Brukseli i całą drogę się nie odzywał, bo mówił z góry, żeby jechać samochodem 😅
                        • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 22:39
                          Mi się najbardziej podoba że aplikacja kolejkowa pokazuje że dojeżdżam pociągiem do Amsterdamu i że pociąg będzie na czas, a ja siedzę w tym pociągu i on od godziny stoi na peronie w Rotterdamie 🤣🤣

Mamy z ludźmi z pracy mieszkających w tym samym mieście grupę na WhatsApp i jak się coś dzieje to od razu ktoś rano pisze, że np pociągi stoją i żeby nawet nie wybierać się na stację bo nie ma po co. Albo po południu ktoś daje znać że coś się dzieje i pociągi zaczynają być opóźnione, więc jak jestem w biurze to pakuje się i biegnę na stację bo może gdzieś dojadę w stronę domu.
                          Nie ma nudy, na szczęście teraz jeżdżę do biura dwa razy w tygodniu, ale jak jeździłam codziennie to śmiesznie nie było. Moj rekord przejazdu trasy 50 km to 4,5h, zwiedziłam przy okazji kawał kraju 🫪

A ludzie w Polsce narzekają na PKP 🤣🤔
                          • fogito Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 07:55
                            Serio taki trzeci świat odwalają. W tak małym kraju. Masakra.
                          • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 08:59
                            Ale jak można próbować ogarnąć pociągi i aplikację nie znając języka przecież ty nawet nie wiesz co oni zapowiadają na stacji wink)))))
                            Albo co konduktor mówi albo co ludzie mówią którzy mają więcej info

Tak wiem że próbujesz po angielsku ale przecież to nie jest taki dostęp jak byś znała lokalny język

• andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 09:34
                              Ale ja rozumiem po holendersku ☺️, zdradzę też tajemnice, gdybyś kiedyś zawitała do Holandii, nie tylko wszystkie aplikacje od komunikacji publicznej, ale i bankowe i wszelkie jakich mogę potrzebować są po angielsku, to jeszcze strony rządowe, ministerstw i urzędów są nawet po Polsku, taki to dziwny kraj. Mało tego, mój mąż pilnie uczy się polskiego, całkiem nieźle mu idzie.

Nie rozumiem dlaczego taka patriotka Asma siedzi gdzieś za granicą na zmywaku, zamiast wrócić parę lat temu za rządów pisu do tej Polski miodem i mlekiem płynącej, jak twoja ukochana partia wygra to nadal będziesz na emigracji? Bo to oczywiste że ja chcę wrócić do kraju gdy moja paria rządzi i w kraju i mój ulubiony prezydent u mnie w mieście.

Chyba też nie jesteś za bardzo zintegrowana, bo ciągle siedzisz na polskim forum i śledzisz tylko polskie wiadomości, czyżbyś nie znała wystarczająco lokalnego języka żeby udzielać się na lokalnych forach.

U mnie to zrozumiałe, ale dlaczego taka poliglotka i bywalczyni świata jak Ty, siedzi w tym grajdołku z nieogarniętymi kobietami niosąc im nieskutecznie krużganek oświaty i marnując czas?

• pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 10:51
                                Aha właśnie myślałam co ty masz z tymi aplikacjami
                                Bo sama dojeżdżam pociągiem do pracy i mogę zgodzić się że często pociągi wypadają z najróżniejszych powodów ( hitem tegolata było że za gorąco jakby stały na słońcu między przejazdami wink to jednak aplikacja działa real time i nie da się nie zobaczyć opóźnienia
                                No ale jak Ty korzystasz z angielskiej wersji to jednak tu może być problem że to tłumaczenie nie jest całkowicie zintegrowane
                                Więc na początek próbowałabym używać jednak tej oryginalnej apki
                                Jak masz jeszcze jakieś dylematy to pytaj wink
                                • andace Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 12:16
                                  Ale ja nigdzie nie napisałam że korzystam z angielskiej wersji, z tego co piszesz to rozumiem że nie ogarniasz jak systemy IT działają w innych językach, to nie Google translate i nie ma oryginału i tłumaczenia 🤣

Aplikacja i strona i system na stacji jest może i real time, tylko innej strefy czasowej 😉
                      • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 19:46
                        andace, tu jest tak na codzien... zamien.. .pociag na samolot... bo pociagow malo...
                        • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:03
                          W jakim ty stanie mieszkasz jakimś fajnym ?
                          • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 28.08.26, 20:49
                            bardzo fajnym tongue_out
    • fts Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 08:16
      U mnie na świeżo bo właśnie odprawiłam swojego syna do Groningen gdzie będzie studiował. Za mieszkaniem zaczęliśmy rozglądać się już w marcu i było to bardzo stresujące. Syn pojechał tam z dziewczyną i jej rodzice wybrali się nawet po Wielkanocy tam w poszukiwaniu czegoś, skontaktowali się z wieloma agencjami i każdy mówił że za wcześnie ale dadzą nam znać później. Niestety nikt nie dał znać. Jakoś w czerwcu trafiliśmy do pośredniczki u nas na miejscu (mieszkamy na Cyprze) zajmującej się znajdowaniem mieszkań dla studentów i ona znalazła nam bardzo szybko, chyba parę dni później podpisaliśmy kontrakt. Mieszkanie na 10 mies bez możliwości przedłużenia niestety i jako że kontrakt podpisany pod koniec czerwca to 10 mies liczy się od ten daty więc po koniec kwietnia będzie musiał szukać znowu. Koszt to 1600 euro z rachunkami, dwu pokojowe i dzieli je z dziewczyną.
      • pani.asma Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 29.08.26, 08:55
        No dokładnie, wreszcie jakiś realny post
        Jak się chce to się znajdzie bez problemu mimo że mało mieszkać tylko trzeba się trochę wysilić
        • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 30.08.26, 21:39
          pani.asma napisała:

> No dokładnie, wreszcie jakiś realny post
          > Jak się chce to się znajdzie bez problemu mimo że mało mieszkać tylko trzeba si
          > ę trochę wysilić

pewnie, wszystko to kwestia ceny.... Luksusowe apartmenty zawsze beda bardziej dostepne niz te budzetowe... studenci to nie grupa spoleczna, ktora ma naddatki finansowe.
      • myelegans1 Re: Utrecht University - mieszkania, stancje 30.08.26, 21:37
        dzieki za te informacje... bardzo przydatne... jak wszystkie plany sie uloza istnieje szansa, ze rowniez w dziewczyna pojedzie... bedziemy to musieli ogarniac zdalnie... rzeczywiscie hardcorowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka