nadkomisarz_przyzwoita 27.09.26, 10:25 Ankieta dotycząca aktywności została skrytykowana więc spróbuję zapytać inaczej ! Lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 10:31 Waham się. Jak to ocenić? Nie podałaś kryteriów, pytasz tylko o opinię. A opinia będzie zależała od tego, do kogo się człowiek porówna. 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 10:32 Podsumowując: ta ankieta jest jeszcze gorsza od poprzedniej. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:19 Dlaczego bierzesz to tak poważnie? Przecież ankieta jest "dlia paddierżańja razgawora", nie do pracy maturalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 10:47 Ale jakie kryteria? Napiszę że 5km biegu to ktoś powie że nie biega tylko jeździ na rowerze, napiszę że na rowerze, to ktoś odpowie że pływa, napiszę że plywanie, to zaraz ktoś się przyczepi że się wspina albo podnosi ciężary.. No nie da się! To jest zawsze ocena subiektywna. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 10:48 Ale po co ci właściwie te ankiety? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:06 homohominilupus napisała: > Ale po co ci właściwie te ankiety? > Z tego samego powodu dla którego zadalas to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
152kk Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:18 Ja bym zadała to samo pytanie bo twoja odpowiedź pomogłaby w decyzji, czy chcę udzielić odpowiedzi na twoją ankietę. Ale już nie zadam, bo widzę, że nie odpowiesz. I w sumie też mi tym samym pomogłaś w decyzji. Żeby nie odpowiadać na żadne twoje ankiety 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:00 nadkomisarz_przyzwoita napisała: > Ale jakie kryteria? Jak dla mnie lepsza, mogłam wybrać opcję, nie martw się kochana. Jakąś normę sobie wyobrażamy, a odpowiedź i tak jest subiektywna. W moim wieku zresztą już łatwiej o feedback, jak np. łapię skrzynkę z 25 kg śliwek i idę z nią sprawnie do samochodu, to ludzie śmiało komplementują Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:13 > Ale jakie kryteria? Napiszę że 5km biegu to ktoś powie że nie biega tylko jeźdz > i na rowerze, napiszę że na rowerze, to ktoś odpowie że pływa, napiszę że plywa > nie, to zaraz ktoś się przyczepi że się wspina albo podnosi ciężary.. No nie da > się! To jest zawsze ocena subiektywna. Mnie by pasowało i kryterium biegania, i pływania, i roweru, i siłki, i wspinaczki. :p A na brak jakiegokolwiek kryterium, nie wiem co odpowiedzieć. Biegam jak prawdziwa pokraka, ale 10km przedrepczę bez problemu. Pływam średnio, ale 3km przepłynę z palcem w dooopie, na rowerze jeżdżę często, ale wolno bo mam górski rower. Ciężary przerzucam dość duże, jak na swoją wagę, ale widuję lepsze dziewczyny. Wspinam się całkiem nie najgorzej - biorąc pod uwagę, jak rzadko to robię. Gdzie mam się umieścić? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:18 piataziuta napisała: > Gdzie mam się umieścić? Całkiem sprawna. Mam niezłą kondycję, mogę się porządnie zmęczyć i fizycznie daje radę lepiej niż większość ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:24 Ciekawi mnie, które to cztery osoby zaznaczyły opcję "bardzo sprawna". Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:42 piataziuta napisała: > Ciekawi mnie, które to cztery osoby zaznaczyły opcję "bardzo sprawna". Pracuję w branży, w której znam bardzo dużo osób trenujących niezwykle intensywnie i regularnie. Boks, kickboxing, sztuki walki, bieganie, triathlon, starty w zawodach typu Ironman. Mają świetną kondycję, bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej, umięśnione atletyczne sylwetki. wchodzą w taki rytm treningowy na lata. Znam ludzi, którzy ćwiczą w ten sposób od 20 czy 30 lat i mając dobrze po pięćdziesiątce są w świetnej formie a sam trening daje im energię, dobre samopoczucie i jest sposobem na rozładowanie codziennego stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:47 > Pracuję w branży, w której znam bardzo dużo osób trenujących niezwykle intensyw > nie i regularnie. Boks, kickboxing, sztuki walki, bieganie, triathlon, starty w > zawodach typu Ironman. Mają świetną kondycję, bardzo niski poziom tkanki tłusz > czowej, umięśnione atletyczne sylwetki. wchodzą w taki rytm treningowy na lata > . Znam ludzi, którzy ćwiczą w ten sposób od 20 czy 30 lat i mając dobrze po pię > ćdziesiątce są w świetnej formie a sam trening daje im energię, dobre samopoczu > cie i jest sposobem na rozładowanie codziennego stresu. I brali udział w tej ankiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:53 Nie wiem musiałabym stworzyć ankietę na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:56 piataziuta napisała: > Ciekawi mnie, które to cztery osoby zaznaczyły opcję "bardzo sprawna". Zgłaszam się Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:44 piataziuta napisała: > Ciekawi mnie, które to cztery osoby zaznaczyły opcję "bardzo sprawna". ja. Wprawdzie od plandemii liczba godzin treningowych spadła mi do circa 10 tygodniowo ale ponad ćwierć wieku treningu na poziomie zbliżonym do wyczynowego jednak zostaje w ciele i nadal potrafię np. robić pompki w staniu na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 16:14 Też potrafię pompki w staniu na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
mireya79 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:33 piataziuta napisała: > Ciekawi mnie, które to cztery osoby zaznaczyły opcję "bardzo sprawna". Ja. I o ile w pierszej chwili ryknęłam śmiechem, że w najmokrzejszych snach nie wymyśliłabym, że będziesz miała z tego powodu bóle parte, tak potem sobie przypomniałąm jak poleciała ś galopkiem na basen bo jakś forumka napisała żę przepłynęła cośtam w ileśtam i w sumie wszystko się zgadza Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 19:23 > Ja. I co o ile w pierszej chwili ryknęłam śmiechem, że w najmokrzejszych snach nie > wymyśliłabym, że będziesz miała z tego powodu bóle parte, tak potem sobie przy > pomniałąm jak poleciała ś galopkiem na basen bo jakś forumka napisała żę przepł > ynęła cośtam w ileśtam i w sumie wszystko się zgadza Nie mam bólów partych, ani nie pobiegłam na basen specjalnie, żeby zmierzyć czas - po prostu miałam zaplanowany trening, więc sprawdziłam przy okazji. Niemniej, enjoy! Każda, wzmożona aktywność na forum, jest w ostatnich czasach bardzo mile widziana - nawet ze strony starej forumki, która nie ma nic ciekawego do powiedzenia, więc tylko zmienia nika. Odpowiedz Link Zgłoś
mireya79 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 20:40 No cóż, Ty jedna wiesz, dlaczego w ogóle zadałaś pytanie o te 4 forumki i dlaczego dodałaś na końcu taką a nie inną ikonkę Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: To teraz kondycja ematki 28.09.26, 00:54 Ja, w przeszłości jeździectwo, potem wsiąkłam w triathlon i Ironmany, teraz maratony i biegi długie, wieczorami po pracy etatowej instruktor fitnessu . Skończone 5 dych, może być? Nie mam figury Ewy Chodakowskiej, żeby była jasność, za to VO2max na poziomie 47. Mi wystarczy do szczęścia i sprawności, a przede wszystkim do jedzenia co chce i co lubie bez kompulsywnego liczenia kalorii i życia wg nie wiadomo jakich planów żywieniowych. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:53 A moim zdaniem ziuta, ponadprzeciętna Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 12:45 > A moim zdaniem ziuta, ponadprzeciętna Skąd wiesz, że jestem słabsza od Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:25 Co?? Jesteś przede wszystkim sporo młodsza, więc nie ma sensu się porównywać. A ja Cię oceniłam wyżej niż Ty samą siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 16:16 > Co?? > Jesteś przede wszystkim sporo młodsza, więc nie ma sensu się porównywać. > A ja Cię oceniłam wyżej niż Ty samą siebie. Ja siebie nie oceniłam, tylko zgodziłam się zaznaczyć to, co mi wskazała autorka wątku, bo nie podała kryteriów. A Ty się wskazałaś wyżej, a mnie niżej. Ale oczywiście trochę sobie żartuję, a tak naprawdę myślę, że na siłce robisz dużo lepszą robotę niż ja. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 17:37 To wskazanie to jest właśnie samo- ocenienie się. Ty siebie oceniłaś niżej niż ja Ciebie. To wszystko oczywiście nie ma nic wspólnego z rzeczywistymi wynikami i pomiarami, tylko z subiektywną samooceną. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:16 Mam w sobie dużo pokory do sportu i sportowców, więc postawienie się na totalnie średnim poziomie (albo i jeszcze niżej), uważam za uczciwe. W zestawieniu z niesportowymi osobami wypadam wysoko - ale moje ego nie potrzebuje tego typu afirmacji. Odpowiedz Link Zgłoś
mireya79 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:37 Ale z tego co piszesz to Twój poziom od miesięcy właśnie taki jest średni. Piszesz wiecznie, że nie masz czasu ani sił to niby skąd masz mieć formę. Nie każdy czas w zyciu pozwala na codzienny sport i nie karz się za to dodatkowo wyrzutami i porównywaniem się z innymi, ziuta. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:54 > Ale z tego co piszesz to Twój poziom od miesięcy właśnie taki jest średni. Prawda. Nie zrobiłam żadnego progresu na siłce, nie zrobiłam progresu w bieganiu - co jest żałosne, bo to było na wyciągnięcie ręki. Troszkę na basenie zrobiłam - jestem zadowolona. I na kajcie ogromny - ale nie ma się tu do kogo porównać. > Pis > zesz wiecznie, że nie masz czasu ani sił to niby skąd masz mieć formę. Piszę, gdy się mam ochotę pożalić. Gdy jest dobrze, nie piszę nigdy - bo nie czuję potrzeby, zajęta jestem innymi rzeczami. >Nie każd > y czas w zyciu pozwala na codzienny sport Nie wiem, nie znam się. Wiem, że gdy przez półtora roku pracowałam 7 dni w tygodniu (obecnie 6) to na siłkę dawałam radę zajrzeć ze trzy razy i z raz/dwa pobiegać. Ale ja nie mam dzieci, pewnie to jest kluczowe. >i nie karz się za to dodatkowo wyrzut > ami i porównywaniem się z innymi, ziuta. Ja się nie karam, po prostu jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mireya79 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:56 piataziuta napisała: > > Ale z tego co piszesz to Twój poziom od miesięcy właśnie taki jest średn > i. > > Prawda. > Nie zrobiłam żadnego progresu na siłce, nie zrobiłam progresu w bieganiu - co j > est żałosne, bo to było na wyciągnięcie ręki. Znów to robisz. Nie, nie jest ŻAŁOSNE, skoro tego nie zrobiłaś to znaczy, że miałaś jakieś powody. fizyczne, emocjonalne, czasowe, whatever. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 20:18 > Znów to robisz. Nie, nie jest ŻAŁOSNE, skoro tego nie zrobiłaś to znaczy, że mi > ałaś jakieś powody. fizyczne, emocjonalne, czasowe, whatever. Nie chciało mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 19:02 Na pewno nie potrzebuje Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 19:32 > Na pewno nie potrzebuje Doceniam (z oddali), gdy ktoś się potrafi skutecznie afirmować - jak Ty. Ale widuję też megalomańskie skłonności u chwalipięt (nie Ty) - i mam awersję. To jest moje mommy issues (matka megalomanka i egotyczka) - nigdy z tego nie wyrosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 20:40 Uczę się, cały czas się uczę. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 20:52 > Uczę się, cały czas się uczę. 🫣 <humbled> Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka65 Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 10:00 Primula! Dla mnie jesteś namber łan! Odpowiedz Link Zgłoś
fuzja-jadrowa Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:56 > i fizycznie daje radę lepiej niż większość ludzi. Większość ludzi czy większość ludzi w moim wieku? Bo w porównaniu z ludźmi w moim wieku zawsze byłam ponadprzeciętnie sprawna, bez jakiegoś super regularnego wysiłku w sumie wg mnie. No ale z taką ziutą na przykład, która jest młodsza i daje równo, trudno się porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 15:18 nadkomisarz_przyzwoita napisała: > Ale jakie kryteria? Napiszę że 5km biegu to ktoś powie że nie biega tylko jeźdz > i na rowerze, napiszę że na rowerze, to ktoś odpowie że pływa, napiszę że plywa > nie, to zaraz ktoś się przyczepi że się wspina albo podnosi ciężary.. No nie da > się! To jest zawsze ocena subiektywna. by subiektywna stała się obiektywną trzeba wybrać punkt kontrolny, który jest wymierny a takim jest np. tempo w min/km, ciężar w kg czy liczba powtórzeń Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:10 Jej chodzi o osobistą ocenę, co ma bardzo mało wspólnego z rzeczywistością. O ile w wieku szkolnym masz porównanie np. z klasą na wf-ie, tak z postępującym czasem tych porównań jest coraz mniej i są coraz mniej obiektywne, bo sprawności fizycznej innych ludzi też nie potrafimy dobrze ocenić, nie znając ich aktualnej motywacji. Ludzie czasem się chcą wysilić, a czasem nie. Jeżeli odpadają (w jakiejś kategorii), to nie znaczy, że nie dają faktycznie fizycznie rady i nie wiemy, jak wypadali by w standaryzowanym (przymusowym) teście. A bez porównania (z grupą wiekową?) trudno określić, czy nasza kondycja jest przeciętna, czy jakaś inna. Z wiekiem też coraz mniej chodzi o porównanie z innymi, a raczej z naszą kondycją w młodości, bo bez względu na to, ile się wtedy ćwiczyło, to organizm był jednak wydolniejszy i tą wydolność z upływem czasu się traci, choć niektóre parametry jak siła i wytrzymałość można w średnim wieku jeszcze znacznie poprawić. Nie wiem więc po co ta ankieta, być może chodzi o nadzieję, że większość określi swoją kondycję jako słabą i w ten sposób ma się usprawiedliwienie na własne lenistwo. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:20 No ale chyba każdy umie określić, czy każdy wysiłek go męczy, czy na schodach ma zadyszkę, czy ma regularny wysiłek fizyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:21 angazetka napisała: > No ale chyba każdy umie określić, czy każdy wysiłek go męczy, czy na schodach m > a zadyszkę, Przy schodach na które piętro? Przecież większość tu już 4 piętro bez windy uważa za patologię mieszkaniową. Przy czym się więc sprawdzają? Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:45 snakelilith napisała: > angazetka napisała: > > > No ale chyba każdy umie określić, czy każdy wysiłek go męczy, czy na scho > dach m > > a zadyszkę, > > Przy schodach na które piętro? Przecież większość tu już 4 piętro bez windy uwa > ża za patologię mieszkaniową. Przy czym się więc sprawdzają? Jest różnica między wniesieniem własnej dudy na czwarte piętro choćby z obciążeniem w postaci plecaka a codziennym wnoszeniem wózka z dziećmi i zakupami. Już nie mówiąc o sytuacjach losowych typu złamana noga, choroba czy najzwyklejsza starość. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 14:24 nadkomisarz_przyzwoita napisała: > > Jest różnica między wniesieniem własnej dudy na czwarte piętro choćby z obciąże > niem w postaci plecaka a codziennym wnoszeniem wózka z dziećmi i zakupami. Już > nie mówiąc o sytuacjach losowych typu złamana noga, choroba czy najzwyklejsza s > tarość. A kto tu wnosi jeszcze wózek? I jak definiujesz starość? Złamana noga problemem nie jest. Wciągniesz się po poręczy. Wiem, bo po operacji kolana też tak robiłam. Złamana noga nie powoduje, że inne mięśnie nagle odmawiają posłuszeństwa, zresztą do takich przypadków właśnie się przydają. Moja mama, lat 80, ciągle też wchodzi codziennie na 4 piętro, bez zadyszki. Zgrzewkę wody z piwnicy też sobie wniesie. Może to właśnie jest lepszą oznaką sprawności i kondycji, a nie ile razy w tygodniu pójdzie się na siłownię? Swoją drogą, codzienne schody są znakomitym, darmowym treningiem. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 17:51 snakelilith napisała: ? Złamana noga problemem > nie jest. Wciągniesz się po poręczy. Wiem, bo po operacji kolana też tak robi > łam. Złamana noga nie powoduje, że inne mięśnie nagle odmawiają posłuszeństwa Rasa. I wciągasz się tak na czwarte piętro kiedy obok masz windę? 😅 > , zresztą do takich przypadków właśnie się przydają. Moja mama, lat 80, ciągle > też wchodzi codziennie na 4 piętro, bez zadyszki. Myślisz że starsza schorowana lub nawet nie starsza ale schorowana osoba na na to siły? > Swoją drogą, codzienne schody są znakomitym, darmowym treningiem. Tak, zwłaszcza dla osoby np po chemioterapii... Po schodach dobrze wchodzić na zdrowie, ale chyba jednak lepiej mieć alternatywę gdy trzeba wnieść ciężkie zakupy albo człowiek źle się czuje? Nawet nie musi być to ciężka śmiertelna choroba, wystarczy że ktoś ma grypę i musi się wtoczyć na górę po wizycie u lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 28.09.26, 15:06 nadkomisarz_przyzwoita napisała: > > Rasa. I wciągasz się tak na czwarte piętro kiedy obok masz windę? 😅 Ale ja nie mam windy. > Myślisz że starsza schorowana lub nawet nie starsza ale schorowana osoba na na > to siły? Myślę, że o kondycję i zdrowie trzeba dbać. Nikt automatycznie nie traci umiejętności wchodzenia po schodach, nawet w podeszłym wieku. Przecież mówimy tu o byciu fit, prawda? Co z tego, że jesteś sprawna w wieku lat 40 jak planujesz w wieku lat 80 nie mieć siły na schody? To masz dziwne priorytety. > Tak, zwłaszcza dla osoby np po chemioterapii... Nie dramatyzuj. Jak jesteś akurat po chemo, to korzystaj z windy, ale nawet takim pacjentom zaleca się kiedyś trening. Odpowiedz Link Zgłoś
nadkomisarz_przyzwoita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:49 Ankieta z założenia jest subiektywna. Nie robię testu wydolności ani nie próbuję stworzyć norm dla kobiet po 40. Pytam jak same oceniamy swoją kondycję na podstawie tego, co robimy na co dzień. Można podać konkretne przykłady: ktoś biega 10 km, ktoś pływa 3 km, ktoś regularnie trenuje siłowo, a ktoś bez zadyszki wchodzi po schodach na 10 piętro. Nie da się jednak sprowadzić różnych rodzajów sprawności do jednego wyniku. Celowo nie zadałam pytania ile kilometrów przebiegniesz. Można mieć świetną wydolność, ale przeciętną siłę, można być mocnym siłowo, ale słabiej biegać. Ta ankieta nie ma tego rozstrzygać tylko dać ogólny obraz jak same postrzegamy swoją sprawność... Argument, że z wiekiem nie mamy się do kogo porównywać, jest dla mnie trochę dziwny. Można ocenić, czy regularny wysiłek jest dla nas czymś normalnym, czy po 10 minutach mamy dość, czy schody powodują zadyszkę, czy możemy długo ćwiczyć i jak szybko się regenerujemy. Nie trzeba do tego znać wyniku całej populacji. Ankieta jest po to by zobaczyć, jak wygląda sytuacja u innych i przy okazji pogadać. Nie trzeba dorabiać do tego teorii o usprawiedliwianiu lenistwa jak to ktoś tutaj już zasugerował. Odpowiedz Link Zgłoś
rita83rita Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:47 I ty się ostatnio żaliłaś na forumowe atencjuszki, ech… Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:52 A Ty książkę piszesz, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 11:58 A skąd mam wiedzieć ? Nie mam zadyszki przy codziennym funkcjonowaniu - przeciętniak. Lubię się porządnie zmęczyć ale nie mam przy czym - całkiem sprawna. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 12:40 Lubisz się zmęczyć, ale nie masz czym. To sobie znajdź coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:02 W jakim celu ? I kiedy? 2 dni pracuję cały dzień, następne dwa dni odpoczywam, sprzątam, mam randkę. Koło 20 jestem już tak zmęczona że kładę się do łóżka. Nigdy nie miałam dużej energii życiowej, werwy na codzień, znaczy leniwa jest od zawsze, od dzieciństwa. Jak pracowałam do 16 też nie wyobrażałam sobie po pracy iść na ćwiczenia, siłownię - przez dwa miesiące miałam karnet nie byłam ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:08 W takim, żeby robić to co lubisz Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:10 Wahałam się, i dałam "całkiem sprawna". Generalnie staram się z nikim nie porównywać, robię swoje. I wczoraj- niemal 30tys kroków, ok 18km, często w naprawdę mocnym tempie, żeby zdążyć na metro, autobus itd, a potem na pociąg, to ja na tle równolatków (grupa kilkunastoosobowa) miałam tak samo zadyszkę jak inni, ALE na koniec zjadłam batona energetycznego i mogłabym jeszcze zrobić 10 tys kroków, a oni byli zdechnięci. I dziś nic mi nie jest, a inni leżą z zakwasami, robią niedzielne NIC. Więc kondycyjnie i wytrzymałościowo jest naprawdę całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:17 nie zaznaczyłam nic bo nie podobają mi sie odpowiedzi wg garmin -wzięłam porównanie z osobami młodszymi ode mnie ( 35-39) - wykonuję więcej kroków niż 93% innych uzytkowników - biegam szybciej niż 68% innych uzytkowników - biegam dalej niż 80% innych uzytkowników - pływam szybciej niż 83% innych uzytkowników biorąc pod uwage, że moja bieżąca aktywność to 50% tego co bym chciała i co robiłam pół roku temu - garmin jest głupi Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:25 Mój zegarek pokazuje mi, że zwykle sypiam lepiej niż 92% uczestników. Nawet jak budziłam się nieprzytomna po krótkiej upalnej nocy. Skąd oni biorą te grupy porównawcze? W instytutach gdzie leczy się bezsenność? Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:29 snakelilith napisała: > Mój zegarek pokazuje mi, że zwykle sypiam lepiej niż 92% uczestników. Nawet jak > budziłam się nieprzytomna po krótkiej upalnej nocy. Skąd oni biorą te grupy > porównawcze? W instytutach gdzie leczy się bezsenność? > mój nie ocenia czy lepiej- ocenia godziny zarejestrowanego snu - mam zarejestrowanych więcej godzin snu niż 63% uzytkowników Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:37 wapaha napisała: > mój nie ocenia czy lepiej- Mój ocenia jakość faz snu, znaczy czy osiągam jakieś tam polecane normy (relacje snu lekkiego, głębokiego i fazy REM). Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 14:23 u mnie jest ocena jakości snu -codzienna i możliwość statystyk ( 7 dni,4tyg,1rok) ale ocena faz jest tylko w zapisie dziennym. Średni wynik z tygodnia to 78, z 4 tyg 82 , z roku 85 średni wynik -93 średni najwyższy wynik i 66 średni najniższy wynik. Wynik z poprzedniej nocy -31 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 14:46 wapaha napisała: >Wynik z poprzedniej nocy -31 Ja mam chyba dlatego tak świetne wyniki, bo śpię bez budzika. Nic nie ogranicza długości mojego snu. Jak ktoś idzie późno do łóżka i wcześnie wstaje, to wiadomo, że która. z faz na tym ucierpi i nie nabije normy. Ale potrzeba snu jest indywidualna, a te wszystkie zegarki bazują jednak na statystkach i do końca nie wszystkie parametry są mierzone w sposób miarodajny. Mój zegarek np. czasem pokazuje mi w nocy bezdech, a to wynika tylko z fałszywej pozycji ramienia przy mierzeniu. Zresztą, nawet go już cały czas nie noszę, ostatnio nie przenosiłam już długo żadnych danych do appki, może od przyszłego miesiąca zacznę się lepiej monitorować i martwić złymi wynikami. Według reguły - nie miała baba kłopotu, kupiła sobie kozę. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 15:16 masz rację- dlatego ( jak wiele razy podkreślałam) traktuję to czysto obserwacyjnie jako rejestrowanie tendencji, póki co moje odczucia jakoś tam się sprawdzają z zapisem-bo wg mnie monitorować warto. Lubię być świadoma tego, co się ze mną dzieje. Trochę to trąci control freakiem-którym zresztą jestem Na pewno duże znaczenie ma swoboda snu, ja dopóki jestem czynna zawodowo jej nie mam, mimo że budzę się sama tzn przed budzikiem. A te 31 to nie pomyłka, tylko minimalna ilość snu po prostu ( i odczucie też adekwatne do wyniku) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 16:04 Samsung tak samo. Chyba każdego porównują z tłumami kanapowców w jego wieku i wychodzi, że wystarczy robić cokolwiek, by być fit😉 Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: To teraz kondycja ematki 28.09.26, 12:16 Te, gdzie to się patrzy? Mam Garmina i aplikację w telefonie. Może sobie poprawię samopoczucie i zdobędę motywację Generalnie z nowym rokiem szkolnym wdrażam plan "rusz dudę", na razie z pewnym powodzeniem, ale potrzebuję więcej Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 28.09.26, 14:43 Martishia-informacje insights Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 11:57 Ha! Zawsze to planowo olewałam, bo intuicyjnie myślałam, że to raczej doradca AI. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 13:40 martishia7 napisała: > Ha! Zawsze to planowo olewałam, bo intuicyjnie myślałam, że to raczej doradca A > I. Dzięki! Przecież to było na garmin zanim pojawiło się AI w codziennym uzyciu 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 16:30 Masz rację, może nie tyle doradca AI, co "dobre rady" z algorytmu. Nigdy tam nie zbłądziłam przez lata, no ale teraz będę zaglądać. Jestem przeciętniakiem, który mało śpi Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 13:48 Opcja: nie biegam, a zazwyczaj i nie pochodzę za dużo, bo mam rozwaloną nogę po dwóch operacjach i zapalenie stawów. Czasami jest ok i z godzinę mogę chodzić, ale wiem, że odpokutuję przez następne 3 dni. Możesz umieścić w statystykach jak chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 15:38 Widze,ze jestem w tych 39%. Plywam 2-3 razy w tygodniu,intensywnie ok 1 godziny. Do tego joga rozciagajaca po basenie, w dzien bez basenu wzmacniajaca cialo i cwiczenia na ramiona z tasmami i ciezarkami prawie codziennie. No i pilka do rozluznienia miesni miednicy i odcinka ledzwiowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: To teraz kondycja ematki 27.09.26, 18:06 Byłem dzisiaj na basenie (godzina pływania) + około 2 godziny chodzenia po górach i jestem zmeczony. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 08:32 o widze po ankiecie, że mamy 1 maszynę Wybrałam przeciętniak i widzę, że jestem w doborowym towarzystwie razem z ziutą, fiu,fiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: To teraz kondycja ematki 29.09.26, 09:42 nenia1 napisała: > o widze po ankiecie, że mamy 1 maszynę Wybrałam przeciętniak i widzę, że je > stem w doborowym towarzystwie razem z ziutą, fiu,fiu. O. Ciekawe bardzo Maszyno,ujawnij się,nie bądź taka skromna Odpowiedz Link Zgłoś