Dodaj do ulubionych

Praca, ale z własnym samochodem

09.12.04, 00:37
Co o tym myślicie? Dostałam propozycję pracy (nie najgorzej płatnej), ale
pracodawca jest zainteresowany także moim samochodem-praca ma się wiązać z
załatwianiem spraw w urzędach. Mam na to dostać limit km (płatne dodatkowo
poza pensją). Czy to zawsze musi wiązać się z wykorzystywaniem pracownika?
Czy ktoś miał do czynienia z taką sytuacją i może coś powiedzieć na ten
temat? Czy warto w ogóle podjąć taką pracę?
Obserwuj wątek
    • mamadwojga Re: Praca, ale z własnym samochodem 09.12.04, 07:49
      Z tego co pamiętam to mój mąż kiedy miał pracę z wykorzystaniem samochodu do
      celów służbowych to płatność za to była dość atrakcyjna, bo w
      tej "kilometrówce" wlicza się amortyzację samochodu. A przy okazji załatwiania
      służbowych spraw można było podskoczyć do banku czy supermarketu.
      Nie pamiętam żebym narzekała na taki system smile
      • marta689 Do mamadwojga ... 09.12.04, 19:03
        Dzięki za Twoją odpowiedź. mam tylko jeszcze jedno pytanie. Wiem, że w
        rozliczeniu z pracodawcą za używanie samochodu własnego są 2 możliwości-właśnie
        ta "kilometrówka", o której wspomniałaś i ryczałt za używanie prywatnego
        samochodu do celów służbowych (w moim przypadku to będzie chyba jakieś ponad
        200 zł na miesiąc i chyba o amortyzacji samochodu nie ma tu mowy. Czy wiesz
        może co jest korzystniejsze z punktu widzenia pracownika?

mamadwojga napisała:

> Z tego co pamiętam to mój mąż kiedy miał pracę z wykorzystaniem samochodu do
        > celów służbowych to płatność za to była dość atrakcyjna, bo w
        > tej "kilometrówce" wlicza się amortyzację samochodu. A przy okazji
        załatwiania
        > służbowych spraw można było podskoczyć do banku czy supermarketu.
        > Nie pamiętam żebym narzekała na taki system smile
        • klg777 Re: Do mamadwojga ... 09.12.04, 20:15
          Marta, czy kilometrówka czy ryczałt to zależy od tego ile będziesz jeździła
          kilometrów do tego urzędu. kilometrówka zależy od pojemności silnika samochodu -
          do 900 cm3 za 1 km liczysz 0,4894 zł, pow. 900 cm3 za 1 km liczysz 0,7846 zł.
          tyle że każdy zakład pracy może sobie indywidualnie ustalać stawki przebiegu
          kilometrówki. Podane przeze mnie dane obowiązują dla budżetówki, ale większość
          firm też przyjmuje te wskaźniki.
          No ale jak będziesz jeździć w miesiącu mniej niż te 260 km dla pojemności pow.
          900cm3, to wtedy bardziej opłaca Ci się ryczałt.
          Od 1 sierpnia 2004 zarówno kilometrówka jak i ryczałt są nieopodatkowane do
          pewnego limitu. Zależy on od wielkości miejscowości w której mieszkasz.
          więcej na stronie inforu www.infor.pl/wskazniki/wisdok.html?R=4A02--
          Oprócz tego opodatkowanie zależy czy jesteś zatrudniona na umowę o pracę czy na
          umowę zlecenie. Jeśli zleceniobiorcy przysługuje zwrot kosztów poniesionych
          przez niego z tytułu korzystania z własnego samochodu do celów służbowych,
          koszty te w całości stanowią podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne
          zleceniobiorcy. Dla osób zatrudnionych na podstawie umowy zlecenia przepisy nie
          przewidują bowiem, tak jak w przypadku pracowników, że niektóre składniki
          wynagrodzenia zwolnione są ze składek. Tym samym wszystkie kwoty stanowiące
          przychód zleceniobiorcy w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym od osób
          fizycznych stanowią podstawę wymiaru składek.
          Przy kilometrówce musisz prowadzić ewidencję przebiegu pojazdu, przy ryczałcie
          nie. Do ryczałtu nie wliczają Ci się dni, kiedy nie było Cię w pracy lub byłaś w
          delegacji w innych sprawach niż te związane z umową na ryczałt.
    • joannago Re: Praca, ale z własnym samochodem 09.12.04, 09:03
      Ja tam bym sie cieszyla z takiego rozwiazania. Bo u mnie jak jezdze wlasnym
      samochodem w sprawach sluzbowych to nikt mi tego nie zwracasad a pracowac trzeba.

Pozdrawiam
    • marta689 Re: Praca, ale z własnym samochodem 09.12.04, 16:56
      dziękuję Wam bardzo dziewczyny za odpowiedzi. Ja jedynie trochę się obawiam, że
      pracodawca będzie wykorzystywał sytuację i nadużywał, że pracownik używa
      swojego samochodu i będę musiała jeździć nie tylko np. po urzędach, ale też w
      dłuższe trasy, a za zużycie samochodu już nikt mi nie zwróci.NIe ma to jak
      jeździć służbowym samochodem, ale to już inna rzecz.
    • olamad Re: Praca, ale z własnym samochodem 09.12.04, 18:20
      Ja szukając pracy właśnie podkreślałam, że posiadam własny samochód! Wiem, ze
      używanie go w pracy mocno go zużyje, ale cóż - takie czasy..
    • flo5 Re: Praca, ale z własnym samochodem 09.12.04, 19:54
      Ryczałt wypłaca się tylko na jazdy lokalne - pracownikowi zostaje przyznany
      limit kilometrów (max 500 - zależy od wielkości miasta) i ten limit mnoży się
      przez stawkę za 1 km ogłaszaną przez ministra, teraz 0,78... zł/km. Za każdy
      dzień nieobecności w pracy, delegacji, niedyspozycji samochodu itp. odlicza się
      1/22 ryczałtu.
      A za dłuższe jazdy (poza miescowością w której się pracuje) rozlicza się
      kilometrówką - tj. liczba przejechanych km X stawka. I to się całkiem nieźle
      opłaca. A ryczałt - zależy od wysokości przyznanego ryczałtu i tego ile się
      faktycznie jeździ.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka