amama2 23.01.05, 18:26 Zauważyłam dzisiaj, że nogach niektóre żyły stały się bardziej widoczne. A to przecież pewna droga to tego abym stała się posiadaczką żylków. Czy macie jakieś sposoby aby do tego nie dopuścić? Proszę pomózcie!!! amama2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagunia Re: Żylaki????? 23.01.05, 18:50 unikac obcasow, unikac nadwagi, wzmacniac zyly np lykajac rutinoscrbin. kiedys wyczytalam, zeby smarowac regularnie ziolami Pervio Bittnera, ale nigdy nie stosowalam. ja mam zyly na wierzchu od urodzenia - szczegolnie na lewej lydce sa bardzo plytko posadowione. na razie nic sie nie dzieje, ale musze uwazac, bo moja babcia miala zylaki. moja mama tez ma zyly bardzo widoczne, ale zylakow nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia no i jeszcze zapomniala dodac, 23.01.05, 18:55 ze nie wolno obciazac nog takze zakladaniem nogi na noge, siedzeniem z podkurczonymi nogami, zeby nie utrudniac przeplywu krwi. niestety ja to robie nagminnie. poza tym duzo chodzic, zeby poprawic ukrwienie, czesto dawac nogom odpoczac, trzymajac wyzej np podczas ogladania tv - co zaobiega zastojom krwi i ulatwia przeplyw. Odpowiedz Link Zgłoś
karinka17 Re: Żylaki????? 23.01.05, 19:01 tak, zylaki sa dziedziczne Polecam Aspirynę - na rozrzedzenie krwi (bo przy zylakach ma trudności z krażeniem) Lodowate prysznice na nogi aby pobudzic krążenie trzeba unikac przegrzania nóg (np. opalanie), wysokich obcasów, polecam rajstopy antyzylakowe (w aptece), maść z kasztanowaca Odpoczywać z nogami wyżej tułowia, siedzenie krzesła powinno być tak ustawione aby nie powodowału ucisku na nogi - czyli kolana wyżej ........no radziłabym pójść do lekarza po poradę. ja to wszytko stosowałam, ale jestem obciazona genetycznie, to troche opóżniło ich pokazanie sie ale i tak wyszły na wierzch prawa noga wyglada jakbym miał pełno siniaków , więc teraz szykuję sie pomłu do zabiegu... A tobie zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
meggg Re: Żylaki????? 23.01.05, 23:20 bylam ostatnio u lekarza naczyniowca z podoobnym problemem. Przepisal poonnczochy lub rajstopy uciskowe, zadne prochy nie daja takiego efektu ja one. Poza tym jak rodzice mieli sklonnosci do zylakow to dziecko dziedziczy je w 90% duzo zdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: Żylaki????? 24.01.05, 15:31 Pójdż do lekarza. Zastosuj się do wszystkich rad powyżej, ale Aspiryny nie łykaj ciągle bez porozumienia z lekarzem, podobnie jak nie wkładaj rajstop przeciwżylakowych bez wskazania lekarza. Jak najwięcej ruchu i odpoczynku z nogami do góry a obcasy niestety na wyjątkowe okazje. Każde inne buty muszą być dobrze dopasowane, skaerpetki nie mogą hamować przepływu krwi (nieuciskowe ściągacze!). i dieta. Rutinoscorbin możesz łykać długo bez obaw (1 dziennie wystarczy), faktycznie działa wzmacnająco na ścianki naczyń krwionośnych. Odpowiedz Link Zgłoś