Dodaj do ulubionych

kredyt mieszkaniowy-konkrety

17.02.05, 20:01
Witam, pojawiło się na tym forum kilka tematów kredytowo-mieszkaniowych, ale
wszystkie są takie ogólnikowe.Ponieważ kilka dni temu podjęliśmy z mężem ,że
chcemy iść na swoje a co za tym idzie wziąć kredyt, mam do Was dziewczyny
prośbę , abyście szczerze napisały konkretnie (tak w podpunktach może):kwota
kredytu, na ile lat, jaka rata miesięczna, w jakim banku, jeżeli jest to
pytanie zbyt osobiste wkraczające z nogami do portfela to przepraszam, ale
jeżeli to nie jest dla Was problem, to bardzo mi pomożecie bo nie wiem czy w
ogóle się wybierać do banku.DZięki z góry.
Obserwuj wątek
    • mamulka-kubulka Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 20:37
      Czesc
      Ja wlasnie czekam cala w nerwach na decyzje
      bank Pko.bp
      kredyt 95000
      waluta fch
      Okres 30 lat
      rata 420 zl
      obowiazkowa polisa na zycie razem oplaty calkowitecdla banku przy podpisaniu
      umowy 2400
      pozdrawiam
      sluszna decyzja trzymam kciuki
    • trzebowianka Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 21:50
      No, nie mój kredyt, ale ludzi którzy kupili moje mieszkanie:
      kwota 110000
      rata 490
      waluta fch
      lata spłaty 30
      Polskie Towarzystwo Finansowe
    • ulkapolla Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 22:03
      Polecam www.expander.pl
    • fajka7 Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 22:42
      to o co prosisz wydaje mi sie ze jest mniejszym konkretem niz jak wejdziesz w
      jakis kakulator bankowy i obliczysz sobie sama w konkretnym banku i porobicie
      symulacje; zobaczysz np. ze moze nie musisz brac kredytu dajmy na to na 30 lat
      bo na 20 rata jest tylko stowke wyzsza i cie na to stac; zobaczysz jak sie
      roznia raty w zaleznosci od waluty ktora wybierzesz (czyli oprocentowania);
      bedziesz widziala czy moze stac was na raty malejace zamiast rownych- wtedy
      wychodzi znacznie mniej odsetek,ale takie raty zaczynaja sie od wysokich kwot i
      to ci wlasnie da pojecie;
      dodam ze te symulatory sa naprawde proste w obsludze i jeszcze wylicza ci
      zdolnosc kredytowa, wiec od razu bedziesz wiedziala ile mozesz z banku
      pozyczyc, a ile nie.
      ja sobie liczylam na kalkulatorze pko bp i mam to co wyliczylam
      www.kredytmieszkaniowy.pkobp.pl/hipoteczny.php
      wejdz tu, po prawej stronie jest symulacja splaty i od razu bedziesz wszystko
      miec jak na dloni
      pozdrawiam
      • kurova Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 23:12
        Ja wiem, że to nie są wiążące konkrety, ale jak się widzi trzy ważne rzeczy w
        kredycie czasokres, kwota i rata to jakoś tak jest lepiej podejmować decyzję
        czy w ogole w to wchodzić.A jeśli się jeszcze usłyszy: dobra decyzja, uszy do
        góry poradzicie sobie, to już całkiem dodaje wiary.Ja nie wiem czy w ogóle
        rodzinie mówić, bo jeżeli nas nie bedzie stać to po co pchać się w bagno.
        Mieszkamy teraz wraz z mamą i bratem w domku jednorodzinnym, na piętrze mamy
        dwa pokoje, ale właśnie bez kuchni i tu jest problem.Jest nas troje a niedługo
        chciałabym żeby było czworo.Mama gotuje obiady dajemy jej 300 zł.Z takich co
        miesięcznych zobowiązań to tylko komórka 65,00 zł.JA nie pracuję , siedzę na
        wychowawczym. No i nie wiem.Ale i tak Wam dziekuję za tych pare"konkretów".
        • anek.anek Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 23:25
          Poza kredytem musisz sprawdzić dokładniewszelkie okołokredytowe opłat, które
          naprawdę mogą być wysokie! notariusz, podatek (zalezy czy mieszkanie
          spółdzielcze, czy własnosciowe), hipotek (też różne koszty, bezpieczenie
          kredytu (do chwili założenia księgi wieczystej), ubezpieczenie mieszkania od
          poaru itd (obowiązkowe). My mieliśmy wyliczone co do złotówki, a i tak okazało
          się, że nikt nam nie powiedział, że zapisanie się do spółdzielni tzeba było
          zapłacić 1000 zł, a każdy papierek z Urzędu Gminy tez kosztuje! Na szybko
          musieliśmy pożyczać tę brakującą kwotę - na szczęście stosunkwo niewielką.
          Łącznie wszlkie opłaty wyniosły nas ponad 16000 zł!
    • anek.anek Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 22:54
      Faktycznie to o co pytasz to trochę bez sensu. Z jednego prostego choćby
      powodu: to jakie będzie oprocentowanie zależy i od wysokości kredytu, i waluty
      i sposobu spłaty, ale również zalezy o tego w jakiej grupie ryzyka
      sięznajdujesz. I tak np. chociaż mój partner zarabia całkiem nieźle, to 90 %
      jego przychodów są na umowę o dzieło a nie z tytułu etatu stałego. W zwiazku
      nasz kredyt jest trochę wyżej oprocentowany w tym samym banku niż jego kolegi,
      który zarabia tyle samo, ale na etacie.
      Kredyt mamy w Multibanku. Duży. Szczegółów nie będę podawać, ale bank polecam
      ponieaż mają bardzo korzystne rozwiązanie: wartośc kredytu zawsze jest
      pomniejszana o kwotę, którą masz na koncie. czyli jeśli wzięłaś 100 zł kredytu,
      a na koncie masz średnio w miesiącu 3 złote to odsetki płącisz tylko od 7
      złotych.
      To fajne rozwiązanie, bo nie musisz wpłacić większej raty żeby zmniejszyć
      odsetki, wystarczy, że trzymasz te pieniadze na koncie - a zawsze możesz je
      wyjąc jesli jest taka potrzeba.
    • mbkow Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 17.02.05, 23:56
      kredyt bralismy 3.5 roku temu, takze jego 'parametry' sa nieaktualne, sie
      troche pozmienialo. teraz warunki sa nieco korzystniejsze. wzielismy w
      dolarach, a nie w euro. wielu znajomych wzielo w euro, bo wowczas bylo to
      bardziej oplacalne i teraz pluje sobie w brode. to apropos podejmowania
      decyzji, nigdy nie wiesz, co bedzie pozniej smile
      kredyt mamy w db24. niestety, nie popisali sie. wpis na hipoteke trwal 1.5 roku
      z ich winy (nieznajomosc przepisow). pozniej musielismy domagac sie zwrotu
      podwyzszenia oprocentowania (ubezpieczenie do czasu wpisania na hipoteke) i
      kosztow powtornego wniosku o wpis (udalo sie). rpoblem polegal na tym, ze mieli
      u nas tylko filie, a glowna siedziba byla w krakowie i cala korespondencja byla
      czasochlonna oraz szczegolowe przepisy w roznych miastach sa rozne... poza tym
      nie bylo konkretnego okreslenia w umowie, kiedy kredyt bedzie przyznany i sie
      zdziwilismy, bo dostalismy 3 dni pozniej, niz byly zapewnienia. pan
      przekonywal, ze nic takiego nie bedzie mialo miejsca.
      kupilismy mieszkanie wlasnosciowe z drugiej reki przez posrednika - ok.10-12%
      wartosci trzeba dodac na oplaty dodatkowe.
      bez kredytu nie mieszkalibysmy w tym mieszkaniu.
    • anias29 Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 04:47
      98.000zł - 25 lat - waluta CHF - rata 560zł - KredytBankSA.
    • gupik Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 12:06
      Ja pracuję w Millennium (teraz na zwolnieniu) i zajmuję się własnie kredytem
      mieszkaniowym. Polecam Ci bardzo, bo to chyba najtańszy kredyt z wszystkich
      banków. Polecam bezstronnie, bo już nie mam w tym żadnego interesu przecież wink
      a znam ten produkt od podszewski.
      Wejdź na stronę www.millenet.pl i zrób sobie wstępną symulację.
      Jesli wyślesz swoje dane, ktoś z Millennium powinien się z Tobą skontaktować. A
      jeśli masz blisko do jakiegoś oddziału M. to lepiej osobiście zrobić sobie
      symulację i wypytać o wszystko. W większości oddziałów poświęcą Ci dużo czasu,
      szczególnie jak wybierzesz mniej uczęszczaną porę dnia wink Jesli ktoś Cie będzie
      usiłował zbyć, nie zniechęcaj sie, bo kredyt jest naprawdę dobry - a taki
      pracownik powinien już dawno wylecieć z pracy, niestety różni się trafiają wink

Czas kredytu dobierz sobie sama - możesz się zdecydować w zależności od
      wysokości raty. Ale jeśli chodzi o okres powyżej 10 lat to juz byłabym za CHF,
      a nie za PLN. Na kredyt w PLN jest teraz promocja. Na CHF niestety nie - ale
      może warto trochę poczekać, na pewno będzie - żeby np. nie musieć robić wyceny
      nieruchomości na własny koszt. Kredyt w Millennium jest bodaj najtańszy i
      najlepszy, ale sporą wadą jest... długi czas rozpatrywania wniosku. We
      wszystkich innych bankach jest o wiele szybciej. Ale warto czekać, bo taniej
      niż gdzie indziej.
      I nie bój się wybrać do banku i zadawać nawet najbardziej nieziemskie pytania -
      pracownicy tam są po to, żeby wszystko dokładnie wyjaśnić. Jesli zachowują się
      inaczej to znaczy, że są do dupy bankowcami smile i tyle.

Gupik
      • kurova Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 19:52
        Serdecznie dziewczyny dziękuję za podpowiedzi.
      • mamakevina1 Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 20:45
        Mam prośbę trochę nie związaną ale... mogłabym skontaktować się z Tobą jakoś
        bardziej prywatnie? Z nieba mi spadasz z tym Millennium bo mam sporo pytań zw.
        z bankiem, zamierzam zostać pracownikiem i chciabym różne takie rzeczy od
        podszewki, jeśli można smilegg nr3380646 (zameldowany mąż ale gadam przeważnie ja)
        Z góry dziękuję - Marzena
        • mamakevina1 Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 20:46
          Do Gupik of course smile
      • fajka7 Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 18.02.05, 23:48
        a ja bylam ostatnio w millenium i okazalo sie ze wizyta inspektora na budowie
        przed kazda transza kredytu kosztuje kilka stow, co lacznie dalo niezla sumke;
        inspektor z pko bp kosztowal 50zl za wizyte; poza tym kredyt wydawal sie
        rozsadny, przyznaje, ale na pewno nie lepszy niz we wspomnianym bp.
        • gupik Re: kredyt mieszkaniowy-konkrety 21.02.05, 13:49
          No właśnie - im mniej transz tym lepiej, bo każda kontrola kosztuje 200 PLN,
          ale warto zapytać, czy nie można tego "opękać" dostarczając zdjęcia i faktury.
          Zdarza się, że można. smile A czasami nawet - jak jest akurat promocja - pierwsza
          kontrola inwestycji (droższa od tej transzowej) jest fundowana przez bank.
          Dlatego warto sie dowiadywać.

Gupik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka