Dodaj do ulubionych

Chrzest -prosze o pomoc.

06.09.05, 11:35
Jako ze w temacie jestem zupełnie zielona a chrzest dziecka zaplanowałam na
wrzesien liczę na pomoc doswiadczonych mam.Oto moje pytania:
Jak wygladają i na czym polegaja formalnosci ? Czy idąc do kancelarii
koscielnej w celu zamowienia chrztu nalezy przygotowac pieniadze czy opłata
za sakrament odbywa sie pozniej i jaka to ewentualnie kwota ?W jakiej
kolejnosci powinnam to wszytko załatwic? Czy oficjalnie poproscic chrzestnych
i poinformowac ich o ustalonej z ksiedzem dacie , czy raczej zrobic to zanim
pojde załatwiac formalnosci w kosciele?I jeszcze jedno pytanie o zwyczaje i
obyczaje czy w jakis specjalnie uroczysty sposob powinnam poprosic osoby o
bycie chrzestnymi?I czy dla pozostałych gosci nalezy przygotowac zaproszenia?
Jak jest przyjete?Pomozcie bo naprawde jestem zielona!Dziekuje!
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 11:50
      Powyżej jest wyszukiwarka - skorzystaj, znajdziesz odpowiedzi na wszystkie
      pytania
    • agata_to_ja Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 11:57
      Najważniejsze, to wrzucić na luz smile
      Nie przejmuj się tak bardzo konwenansami. Zacznij sobie od wyboru chrzestnych. I
      niech to będą osoby wierzące oraz takie, które mają stały dobry kontakt z Twoją
      rodziną. Poproś ich o bycie chrzestnymi twojego dziecka (nie ma tu żadnych
      rytuałów)i jak się zgodzą, to maszeruj do kościoła.
      A co i jak załatwiać to już potem ksiądz ci powie.
      Nie przesadzaj z oprawą (zaproszenia na przykład). Myślę, że powinna to być miła
      ceremonia (a właściwie sakrament) w skromnych, niewymuszonych okolicznościach.
      • michiko forum wychowanie w wierze- tam są ekspertki;-))) 06.09.05, 12:00

• arletta.wagner Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 12:54
        czemu zaproszenia to przesada? ja rozesłałam gościom zaproszenia a po przyjęciu
        planujemy wręczyć im podziękowania w tym samym stylu co zaproszenia.uważam ze
        to ładna ,miła pamiątka.poza formalnościami w kościele nie zapomnij o
        fotografie-według uznania -sejsa w studoi lub ,,spontan"-ja postawiałam na
        studio ale teśc będzie robił ,,spontany ". za radą doświadczonych dziewczyn
        przyjęcie w restauracji.chusteczka ,,szatka" jest u nas bardzo ozdobna,pasuje
        do sukienusi.
        • nadja11 Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 13:03
          Oprawa uroczystosci , przyjecie w restauracji to wszystko mam juz w miare
          zorganizowane i ustalone. Jednak najwiekszy problem mam z formalnosciami
          kościelnymi nie mam pojecia jak to wygląda ,czy musze zgłosic przy ustalaniu
          daty chrztu nazwiska chrzestnych nie wiem czy wymagane sa jakies dokumenty ?No
          i kiedy opłaca sie chrzest i w jaki sposob?
          • arletta.wagner Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 13:10
            nazwiska chrzestnych plus datę urodzenia i adres podaje sie ( przynajmniej u
            mnie) na dwa tygodnie przed chrztem.ja dałam razem z kopertąsmile
            • lichtena Re: Chrzest -prosze o pomoc. 06.09.05, 14:42
              1. sprawdź, w które niedziele w parafii w której chcesz chrzcić dzieciątko
              odbywają się chrzty (nie wszystkie parafie mają chrzty w każdą niedzielę)
              2. około dwóch tygodni przed wybraną datą chrztu udaj się do kancelarii
              parafialnej, w celu zamówienia chrztu.
              - ksiądz spisuje dane dziecka (imię, nazwisko, data urodzenia)
              - dane rodziców (jak wyżej + informacja czy wierzący)
              - dane rodziców chrzestnych (jak wyżej + zaświadczenia z ich macierzystych
              parafii że mogą być chrzestnymi-musisz im o tych zaświadczeniach powiedzieć)
              - opłata jest co łaska ale czasem nie mniej niż... Możną ją wpłacić teraz lub
              najpóźniej przed mszą chrzcielną. Ja nie dawałam w żadnej kopercie.

Przy spisywaniu tych danych konieczne jest złożenie podpisów przez całą czwórkę
              + przedstawienie zaświadczeń przez chrzestnych. Nie mniej jednak, jeśli
              chrzestni są np. z daleka, podpisy i zaświadczenia można złożyć tuż przed mszą.

Musisz się jednak dowiedzieć, czy w Twojej parafii prowadzone są wcześniej
              jakieś zajęcia przygotowawcze dla rodziców i chrzestnych. W mojej tego nie było
              ale wiem że w wielu parafiach takie zajęcia się odbywają.

Do chrztu potrzebna będzie świeca i biała szatka. Do kupienia w dewocjonaliach
              i sklepach dziecięcych gdzie mają również ubranka do chrztu.
              U nas kupili to chrzestni. Dobrze jest więc to wcześniej z nimi ustalić.

Ja również miałam dla gości specialne zaproszenia na chrzest, ale równie dobrze
              możesz przekazać zaproszenie ustnie. To nie jest wesele.

I to chyba tyle.
              pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka