Dodaj do ulubionych

List polecony a paczka

10.10.05, 09:13
Mam do wysłania pocztą 3 ciuszki synka i czy mogę je wysłać listem poleconym
czy muszę paczką. Wolałabym listem, bo znaczki już mam. Ale nie wiem jakie są
kryteria listu poleconego. Może mogłybyście mnie oświecić w tym temacie. Z
góry dziekuję.
Iza
Obserwuj wątek
    • gagunia Re: List polecony a paczka 10.10.05, 09:16
      Listem mozesz wyslac wszystko, co jest dopuszczone do obrotu pocztowego i nie
      przekracza parametrow okreslonych w przepisach. 90% ubranek po dziecku wysylam
      listem poleconym w "babelkowej" kopercie. W paczkach tylko wyjatkowo duze
      rzeczy typu kombinezon.
      • redudek Re: List polecony a paczka 10.10.05, 10:12
        Ja wysyłałam ubranko zwykłym listem,zważonym na poczcie,za znaczki zapłaciłam
        1zł70gr,ubranko wsadziłam w małą reklamóweczkę i całość w szarą kopertę.
        Wiem że doszłosmile
    • delilian Re: List polecony a paczka 10.10.05, 11:28
      Jesli wyslesz list zwykly - tracisz prawo reklamacji w razie zaginiecia
      przesylki.
      Jako list polecony mozna wyslac wszystko bodaj do 2 kg, co sie zmiesci w duza
      koperte (nawet formatu A3 wysylalam). To, co wazy wiecej musi isc jako paczka.
      List wychodzi taniej.
      Mozesz obliczyc i porownac koszty na stronie:
      www.poczta-polska.pl/cennik.htm
    • izabela1976 A buciki 10.10.05, 11:37
      A buciki tez można jako list?
      • agnisiaz poczta 10.10.05, 11:49
        u nas na poczcie nie można w liście wysłąć ubranek jedna z kasjerek strasznie
        sie czepia, mówią że można dokumenty, płyty CD i ksiązki a ubranka paczka a ja
        i tak wysyłam, chociaz wiele razy juz miała przykrą wymiane zdań z kierowniczką
        a buciki radze paczka jak zgina (tak jak u mnie) można ubiegac sie o wyższe
        odszkodowanie
        aga mama wiki
        • gagunia Re: poczta 10.10.05, 20:45
          Powiedz pani z okienka niech sie przeszkoli z przepisow, bo na jej miesce
          czekaja bardziej obcykane w tychze. Na mojej poczcie tez jedna sie tak czepiala.
          Jak sptalam skad wie, co jest w srodku powiedziala, ze wyczuwa, jasnowidzaca.
          Zanim zaczelam wysylac ubranka czytalam regulamin, ktory potwierdzila zreszta
          naczelniczka poczty.

wyciag z regulaminu:
          Wymiary przesyłek listowych
          (zwykłych, listów poleconych i listów wartościowych)

MAKSIMUM
          Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy
          z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm
          MINIMUM
          Wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm
          PRZY CZYM:

1. Wymiary listów zwykłych, druków, listów poleconych i listów wartościowych
          nadawanych w formie rulonu powinny wynosić:
          Maksimum: suma długości plus podwójna średnica - 1040 mm, przy czym
          największy wymiar (długość) nie może przekroczyć 900 mm
          Minimum: suma długości plus podwójna średnica - 170 mm, przy czym
          największy wymiar (długość) nie może być mniejszy niż 100 mm
          2. Wymiary kartek pocztowych powinny wynosić:
          Maksimum: 125 x 235 mm
          Minimum: 90 x 140 mm

W listach, w zamkniętym opakowaniu, można przesłać: korespondencję, dokumenty,
          prasę, książki, drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego. W listach
          zwykłych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i
          przedmiotów wartościowych. W tym celu można skorzystać z usługi list wartościowy.
          List zwykły może być wysłany jako przesyłka priorytetowa bądź ekonomiczna. Aby
          przesyłki mogły być doręczone bez zbędnych opóźnień, ważne jest poprawne
          adresowanie listów.
          Zawarcie umowy o przyjęcie, przewóz i doręczenie zwykłej przesyłki listowej
          następuje z chwilą włożenia opłaconej przesyłki do nadawczej skrzynki pocztowej,
          wręczenia jej listonoszowi wiejskiemu lub przekazania pracownikowi pocztowemu w
          placówce pocztowej. W przypadku nadania listu zwykłego nie opłaconego lub
          niedostatecznie opłaconego pobierane są opłaty dodatkowe
          W przypadku listów zwykłych można skorzystać z dwóch świadczeń dodatkowych:
          poste restante. W razie nadawania większej liczby przesyłek, Poczta Polska w
          trosce o wygodę Klientów, proponuje skontaktowanie się z Rejonowym Urzędem
          Poczty lub Urzędem Przewozu Poczty, który wytypuje najdogodniejszą placówkę do
          realizacji usługi.
          Dopuszczalna masa: 2 000 g
      • zona_wojtka Re: A buciki 10.10.05, 17:16
        Ja buciki wysłać chciała paczką, a pani obsługująca zaproponowała mi wysłanie
        listem poleconym. Zważyła tylko. Niestety nie zapytałam jaka waga może być max.
        Acha, były zapakowane w pudełko wielkości powiedzmy kartonu mleka.
    • mamand Re: List polecony a paczka 10.10.05, 20:29
      można!!!

list to przesyłka do 2 kilogramów i o wymiarach łącznych do 90cm (ale
      jeden "boczek" maksymalnie 60cm)
      • agnisiaz dziewczyny dziekuje jestem uswiadomiona 11.10.05, 11:00
        i teraz pewna że miałam rację
        aga mama wiki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka