71gosik 05.11.05, 17:03 Jak w temacie. Ktoś ostatnio powiedział, że nie powinno. CZy to jakiś przesąd? Chciałabym, aby chrzestni byli z najbliższej rodziny i wychodzi, że to rodzeństwo męża. Małgorzata Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 05.11.05, 17:27 A czemu nie? Możesz mieć nawet dwie matki chrzestne. A o przesądzie nie słyszałam, ktoś coś wie? Jestem ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
antonina_74 Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 05.11.05, 17:40 Siostra mojego męża jest chrzestną naszego syna a za dwa tyg. zostanie chrzestną córki. Ja jestem matką chrzestną własnej siostry, przyrodniej co prawda ale zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
moniaweg Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 05.11.05, 18:34 moja siostra jest chrzestna mojego syna i oboje maja sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 05.11.05, 21:32 nie tobie chodzi o to ze rodzice chrzestni to rodzeństwo?a co to ma do rzeczy? przesady? no przestań nie zyjemy w średniowieczu Odpowiedz Link Zgłoś
0ania Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 05.11.05, 21:42 Nie bardzo rozumiem! Ja pierwszy raz słyszę o takim zabobonie!Rodzeństwo Twoje czy męża jak najbardziej może być chrzestnymi. Jest to nawet wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 06.11.05, 15:56 Moi chrzestni rodzcie sa rodzenstwem, o zabobonie na ten temat nigdy nie slyszalam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilla_veneda Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 12:06 Chrzestymi możesz uczynić kogo ci się tylko spodoba, pod warunkiem że sa tego samego wyznania (inaczej ksiądz może mieć obiekcje). Nie ma znaczenia czy przyszli rodzice chrzestni sa bratem i siostra czy dwiena siostrami. Tak, tak, moga to być dwie kobiety lub dwaj męzczyźni. Ja podawałam dwoje dzieci mojej siostry, mimo że podobno tak sie nie robi (ksiądz nie miał zastrzeżeń, tylko rodzina uznałao to za dzieactwo). Nie zwracałam uwagi na przesądy i z radością zostałam chrzestną drugiego dziecka. Gdyby mnie piorsiła, żebym podawała i trzecie, tez bym nie odmówiła,. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 22:07 lilla_veneda napisała: > Chrzestymi możesz uczynić kogo ci się tylko spodoba, pod warunkiem że sa tego > samego wyznania (inaczej ksiądz może mieć obiekcje). Nieprawda. W 1995 roku Kosciol Rzymsko-Katolicki zmienil prawo kanoniczne tyczace chrztu (wiem, bo wtedy chrzcilam swoje dzieci, w USA, gdzie mi po prostu kazano przeczytac paragrafy prawa kan KK tyczace chrztu). Otoz to prawo wymaga tylko JEDNGO rodzica chrzestnego, i ten rodzic chrzestny (plec niewazna) musi byc czynnym katolikiem. Nie moze byc to biologiczny rodzic dziecka. Drugi rodzic chrzesny, jesli rodzice dziecka sobie wogole zycza tego, musi byc plci przeciwnej do pierwszego rodzica chrzestnego. Czyli jesli jest dwoch, to musi byc kobieta i mezczyzna. Mozna za swiadka (ale nie rodzica chrzestnego) wziac osobe innego wyznania chrzescijanskiego. Wiem, bo jeden z moich synow za swiadka chrzestnego ma ewangelika. Wysylam link to prawa kanonicznego: www.vatican.va/archive/ENG1104/__P2Y.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
lilla_veneda Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 08.11.05, 10:25 Nie wiem, gdzie tu rozbieznośc. Nie napisałam,,że musi byc dwoje rodziców chrzestnych, tylko że jesli już sa, to powinni byc tego samego wyznania. Czyli jesli dziecko jest chrzczone w kosciele katolickim, musza byc katolikami. Czy czynnymi? A kto i jak to sprawdzi? Ksiądz wymaga dokumentów chrztu i deklaracji, że chrzestni będa pomagac w katolickim wychowaniu malucha. Że rodzicem chrzestnym nie może byc biologiczny rodzic, to chyba oczywiste i nikt tedo nie sugerował. Co do róznicy płci. Owszem, prawo kanoniczne mówi o róznych płaciach, ale w praktyce zapis ten jest traktowany dość swobodnie. Jestem pewna, że ksiądz nie odmówi, jesli na chrzestnych wybierze się dwie kobiety lub dwóch mężczyzn. Nasz sam nam proponował dwie panie, bo mieliśmy kłopot ze znalezieniem właściwego kandydata. Byc może sa w tej sprawie wytyczne polskiego episkopatu, które moga nieco różnić sie od zapisów prawa kanonicznego. Przy okazji zapytam o to naszego proboszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 12:54 znowu jakaś głupota. chrzestnymi mojego dziecka są mój brat i siostra. ja jestem chrzestną córki brata, a chrzestnym jest drugi brat. więc nie rozumiem, dlaczego rodzeństwo nie powinno być chrzestnymi... Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 14:22 Chrzestnym (w przypadku chrztu w Kościele Rzymsko-Katolickim) może być każda osoba, która może być dla dziecka wzorem chrześcijańskiego życia i będzie zdolna pomagać rodzicom wychowywać dziecko w wierze. Innych warunków nie ma. A swoją drogą, wg nauki tegoż Kościoła wiara w zabobony jest grzechem, stąd myślę, że w ogóle problem postawiony w pytaniu nie istnieje. Jeśli przesądy mają znaczenie, myślę, że rozsądnie będzie zrezygnować z chrztu - po co wprowadzać dziecko do Kościoła (a tym jest chrzest, a nie tradycyjną ceremonią nadania imienia), do którego się samemu nie ma zbytniego przekonania? Odpowiedz Link Zgłoś
ikaes Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 15:16 nie słyszałam o żadnych przesądach - u mnie chrzestnymi małego są moja siostra i mój brat. Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 07.11.05, 17:41 u mnie chrzestnymi są:dziadek dziecka i moja siostra Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: czy rodzeństwo może być rodzicami chrzestnymi 08.11.05, 09:08 Jak urodził się mój brat, to moja siora została jego chrzestną. Nie miała jeszcze nawet bierzmowania, ale ksiądz pozwolił. Jak ja urodziłam córkę, to jej chrzestnymi sa dwie kobiety-moja siora i mojego męża siora. Zdziwione co? Natalia)) Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak miss_mag... 08.11.05, 09:09 "Drugi rodzic chrzesny, jesli rodzice dziecka sobie wogole zycza tego, musi byc plci przeciwnej do pierwszego rodzica chrzestnego. Czyli jesli jest dwoch, to musi byc kobieta i mezczyzna. " To nieprawda, moja córka ma dwie kobiety jako chrzestne. Natalia)) Odpowiedz Link Zgłoś
miss_mag Re: miss_mag... 08.11.05, 17:58 nataliamackowiak napisała: > To nieprawda, moja córka ma dwie kobiety jako chrzestne. Przeciez podalam link to prawa kanonicznego odnosnie chrztu. Wyraznie tam pisze, ze osoby tej samej plci nie powinny byc rodzicami chrzestnymi. Oczywiscie, ksiadz zawsze moze zrobic wyjatek, gdy zachodzi potrzeba. Odnosnie postu powyzej: to samo prawo kanoniczne dopuszcza "swiadka chrzestnego" innego wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś