esi1 29.12.05, 08:39 Witam, Mam pytanie dotyczące książek C. S. Lewisa. Czy "Opowieści z Narnii" i "Lew, czarownica i stara szafa" to części jakiejś trylogii lub innej serii? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
esi1 Re: Narnia 29.12.05, 08:44 Ups, już zdążyłam znaleść w Internecie całą serię "Opowieści z Narnii": - Lew, Czarownica i Stara Szafa - Książe Kaspian - Podróż Wędrowca do Świtu - Srebrne Krzesło - Koń i Jego Chłopiec - Siostrzeniec Czarodzieja - Ostatnia Bitwa Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Narnia - kolejność wg akcji 29.12.05, 19:54 > - Lew, Czarownica i Stara Szafa > - Książe Kaspian > - Podróż Wędrowca do Świtu > - Srebrne Krzesło > - Koń i Jego Chłopiec > - Siostrzeniec Czarodzieja > - Ostatnia Bitwa To ja moze dodam kilka słow. Powyższa kolejnosc to kolejnosc pisania. Wg akcji, pierwsza książka to "Siostrzeniec czarodzieja" - w tej książce Narnia się rodzi. Tylko znająć "Siostrzeńca..." bedzie się wiedzieć, dlaczego Po Drugiej Stronie Szafy, w lesie, stoi miejska latarnia. A dalej, "Koń i jego Chłopiec" to opowieśc z czasów królowania pewnego rodzeństwa, czyli powinno się ją czytać zaraz po "Lwie, Czarownicy i satrej szafie", a przed "Księciem Kaspianem". Chociaz wpływu na akcję nie ma zadnego, to taka opowiesc z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkas72 Re: Narnia 29.12.05, 08:47 To pierwsza część.Wszystkich jest chyba siedem. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Narnia 29.12.05, 09:39 Mojego też! Miałam przyjemność widzieć juz film-serdecznie polecam-jest świetny Znakomicie dobrani aktorzy,piękne widoki,świetne zdjęcia i muzyka. Udało mu się uniknąć hollywoodzkiej komercji i zachować klimat książki. Co do oglądania go przez maluchy to trudno mi powiedzieć.Momentami jest dość straszny,bardzo realistyczne spotworniałe zwierzęta słudzy czarownicy mogą nieźle przestraszyć. NIe mam jeszcze wprawy w ocenianiu filmów "pod" dzieci bo moje ma trzy lata Jest też trochę smutnych scen,sama pochlipałam. Ale oczywiście wszystko dobrze sie kończy. Bohaterowie wzbudzają sympatię i bardzo przeżywa się ich przygody. Bardzo zachęcam do obejrzenia Odpowiedz Link Zgłoś
balba_77 Re: Narnia 29.12.05, 10:53 kurcze to też moje dzieciństwo, chlip chlip i wiecie co boję się zobaczyć ten film, bo ta cała Narnia nadal gdzieś tam się znajduje w zakamarkach wyobraźni i boję się że moja prywatna Narnia zostanie wyparta przez sugestywny hamerykański obraz Narni... ehhhhh ckliwa się zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: Narnia 29.12.05, 10:59 To dokładnie tak jak ja...moja Narnia może byc inna niz ta w filmie-i co wtedy? AS mojeje córki jest jeszcze inna-ostatnio ja malowała...-piękna! Odpowiedz Link Zgłoś
i2h2 Re: Narnia 29.12.05, 12:43 Chyba nie musisz się obawiać: w czasie konferencji prasowej p. Polkowski, który też się na Narnii wychował, a potem ją przełożył na polski, powiedział, że filmowa kraina wygląda jak Narnia, którą sobie wyobrażał jako dziecko Film jest określony przez Disneya jako od 7 lat, trwa ponad dwie godziny i dla młodszych dzieci (szczególnie tych nie znających książki) może być za powazny (ofiara Aslana) i po prostu za długi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kolorko Re: Narnia 29.12.05, 12:11 Zuziu, alez Ci zazdroszczę My z Jasiem nie mozemy doczekac się premiery, a kończę mu właśnie czytać "Ksiecia Kaspiana" i chyba jutro zaczniemy Wędrowca Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_i_werka Re: Narnia 29.12.05, 19:35 Premiera już za tydzień Mi się udało bo załapałam sie na pokaz prasowy.Ja też uważam,że Narnia z filmu jest jak z mojego wyobrażenia-drzewa pokryte śniegiem,migoczące i wirujące na wietrze płatki...Ale może ktoś wyobrażał sobie inaczej? W szczególności urzekł mnie Pan Tumnus-aktor grający fauna James McAvoy ma nieprawdopodobnie szczerą twarz i wzbudza olbrzymią sympatię Odpowiedz Link Zgłoś
mamausi Re: Narnia 29.12.05, 20:12 Pamietam zą ta książka wywarła na mnie ogromne wrażenie w dzieciństwie,chętnie wybrałabym się do kina Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Narnia 30.12.05, 14:53 Ja jeszcze w kinie nie widzialam, nie znalazlam dotad czasu ani chetnego do towarzystwa. To nie pierwsza ekranizacja ciagu kotra zobacze, dotychczasowe nie pokrywaly sie z moimi wyobrazeniami ale i nie zatarly ich wiec sie nie boje Pamietam jak sie w dziecinstwie z kuzynka klocilysmy ktora pierwsza czyta Odpowiedz Link Zgłoś