29.12.05, 08:39
Witam,
Mam pytanie dotyczące książek C. S. Lewisa. Czy "Opowieści z Narnii" i "Lew,
czarownica i stara szafa" to części jakiejś trylogii lub innej serii?
Obserwuj wątek
    • esi1 Re: Narnia 29.12.05, 08:44
      Ups, już zdążyłam znaleść w Internecie całą serię "Opowieści z Narnii":
      - Lew, Czarownica i Stara Szafa
      - Książe Kaspian
      - Podróż Wędrowca do Świtu
      - Srebrne Krzesło
      - Koń i Jego Chłopiec
      - Siostrzeniec Czarodzieja
      - Ostatnia Bitwa
      • mika_p Re: Narnia - kolejność wg akcji 29.12.05, 19:54
        > - Lew, Czarownica i Stara Szafa
        > - Książe Kaspian
        > - Podróż Wędrowca do Świtu
        > - Srebrne Krzesło
        > - Koń i Jego Chłopiec
        > - Siostrzeniec Czarodzieja
        > - Ostatnia Bitwa

To ja moze dodam kilka słow. Powyższa kolejnosc to kolejnosc pisania.
        Wg akcji, pierwsza książka to "Siostrzeniec czarodzieja" - w tej książce Narnia
        się rodzi. Tylko znająć "Siostrzeńca..." bedzie się wiedzieć, dlaczego Po
        Drugiej Stronie Szafy, w lesie, stoi miejska latarnia.
        A dalej, "Koń i jego Chłopiec" to opowieśc z czasów królowania pewnego
        rodzeństwa, czyli powinno się ją czytać zaraz po "Lwie, Czarownicy i satrej
        szafie", a przed "Księciem Kaspianem". Chociaz wpływu na akcję nie ma zadnego,
        to taka opowiesc z boku.
    • agnieszkas72 Re: Narnia 29.12.05, 08:47
      To pierwsza część.Wszystkich jest chyba siedem.
    • anias29 Re: Narnia 29.12.05, 09:11
      To książki mojego dzieciństwasmile
      • zuzia_i_werka Re: Narnia 29.12.05, 09:39
        Mojego też! Miałam przyjemność widzieć juz film-serdecznie polecam-jest
        świetnysmile Znakomicie dobrani aktorzy,piękne widoki,świetne zdjęcia i muzyka.
        Udało mu się uniknąć hollywoodzkiej komercji i zachować klimat książki. Co do
        oglądania go przez maluchy to trudno mi powiedzieć.Momentami jest dość
        straszny,bardzo realistyczne spotworniałe zwierzęta słudzy czarownicy mogą
        nieźle przestraszyć. NIe mam jeszcze wprawy w ocenianiu filmów "pod" dzieci bo
        moje ma trzy latasmile Jest też trochę smutnych scen,sama pochlipałam. Ale
        oczywiście wszystko dobrze sie kończy. Bohaterowie wzbudzają sympatię i bardzo
        przeżywa się ich przygody. Bardzo zachęcam do obejrzeniasmile
        • balba_77 Re: Narnia 29.12.05, 10:53
          kurcze to też moje dzieciństwo, chlip chlip
          i wiecie co boję się zobaczyć ten film, bo ta cała Narnia nadal gdzieś tam się
          znajduje w zakamarkach wyobraźni i boję się że moja prywatna Narnia zostanie
          wyparta przez sugestywny hamerykański obraz Narni... ehhhhh ckliwa się
          zrobiłam wink
          • anisr Re: Narnia 29.12.05, 10:59
            To dokładnie tak jak ja...moja Narnia może byc inna niz ta w filmie-i co wtedy?
            AS mojeje córki jest jeszcze inna-ostatnio ja malowała...-piękna!
          • i2h2 Re: Narnia 29.12.05, 12:43
            Chyba nie musisz się obawiać: w czasie konferencji prasowej p. Polkowski, który
            też się na Narnii wychował, a potem ją przełożył na polski, powiedział, że
            filmowa kraina wygląda jak Narnia, którą sobie wyobrażał jako dziecko smile
            Film jest określony przez Disneya jako od 7 lat, trwa ponad dwie godziny i dla
            młodszych dzieci (szczególnie tych nie znających książki) może być za powazny
            (ofiara Aslana) i po prostu za długi.
            Pozdrawiam
        • kolorko Re: Narnia 29.12.05, 12:11
          Zuziu, alez Ci zazdroszczęsmile My z Jasiem nie mozemy doczekac się premiery, a
          kończę mu właśnie czytać "Ksiecia Kaspiana" i chyba jutro zaczniemy Wędrowcasmile
          • zuzia_i_werka Re: Narnia 29.12.05, 19:35
            Premiera już za tydzieńsmile Mi się udało bo załapałam sie na pokaz prasowy.Ja
            też uważam,że Narnia z filmu jest jak z mojego wyobrażenia-drzewa pokryte
            śniegiem,migoczące i wirujące na wietrze płatki...Ale może ktoś wyobrażał sobie
            inaczej? W szczególności urzekł mnie Pan Tumnus-aktor grający fauna James
            McAvoy ma nieprawdopodobnie szczerą twarz i wzbudza olbrzymią sympatięsmile
    • mamausi Re: Narnia 29.12.05, 20:12
      Pamietam zą ta książka wywarła na mnie ogromne wrażenie w dzieciństwie,chętnie
      wybrałabym się do kina smile
    • edytkus Re: Narnia 30.12.05, 14:53
      Ja jeszcze w kinie nie widzialam, nie znalazlam dotad czasu ani chetnego do towarzystwa. To nie
      pierwsza ekranizacja ciagu kotra zobacze, dotychczasowe nie pokrywaly sie z moimi wyobrazeniami ale
      i nie zatarly ich wiec sie nie boje smile
      Pamietam jak sie w dziecinstwie z kuzynka klocilysmy ktora pierwsza czyta smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka