tucik 08.03.06, 14:46 Niesłychane, ciekawa jestem czy to faktycznie bedzie rozpatrywane??? Otóż LPR chce wdrożyć ustawe o zakazie zwalniania matek po urodzeniu dziecka do 2,5 roku! Byłoby super... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskierka261 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 14:54 a słyuszałaś może kiedy wreszcie uchwalą wydłużenie urlopów macierzyńskich? Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:03 przeczytaj wiadomosci.onet.pl/1274673,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
asaroth Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:14 A co jest w tym takiego super ??? Ciekawe kto wtedy będzie chciał młode kobiety w "wieku rozrodczym" zatrudniać ... Poza tym ten "przymus" łatwo obejść ... Zwykła kiełbasa wyborcza ten "pomysł" Odpowiedz Link Zgłoś
kinga2877 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:49 Też uważam, że nam kobietom ten pomysł tylko zaszkodzi-będzie jeszcze większa dyskryminacja.Pracodawca 10 razy się zastanowi, czy mnie zatrudnić....Niech wreszcie wymyślą coś naprawdę dla nas, a nie jakies kosmiczne pomysły, które mają im przynieśc poparcie kobiet..... Odpowiedz Link Zgłoś
ankapo30-tce Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:52 Zgadzam się z przedmówczynią. Ta gwarancja 2,5 letnia zatrudnienia to już przesada. Pracodawca po prostu będzie bał się zatrudniać kobiety w wieku rozrodczym; raczej zaszkodzi to mamusiom pracującym niż pomoże. Rozumiem, wydłużenie urlopu o 2-4 tyg, ale dłużej ...skutek może być podobny jak powyzej. A Odpowiedz Link Zgłoś
komyszka Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:57 wiesz "wiek rozrodczy" w dzisiejszych czasach to juz nie przedział 18-25. wrecz przeciwnie- dzis coraz wiecej kobiet po 30 decyduje sie na dziecko.a z tego co piszesz wynikaloby, że pracy nie znalazłaby wówczas conajmniej polowa żeńskeij populacji w Polsce uważam ze propozycje typu " 2 tyg wiecej macierzynskiego,becikowe" nie rozwiążą problemu demograficznego naszego kraju, a poważniejsze rozwiązania (roczny, 2-letni macierzynski, zapewnienie m-c pracy po porodzie itp.) maja mała szansę na zaistnienie z wielu względów- przynajmniej na razie.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolorina Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:55 Pewnie,tylko najpierw trzeba mieć umowę o pracę.Ja niestety byłam dwa lata zatrudniona na umowę zlecenie.Poprzednią ciążę miałam martwą,więc teraz lekarz kazał mi dmuchać na zimne i zwolnić się.Coprawda pracuję sobie w domu na własną rękę,(wolny zawód)ale kokosów z tego nie ma niestety.Więc problem polega na tym,żeby zatrudniali na umowę o pracę i wtedy super sprawa.. Odpowiedz Link Zgłoś
ankapo30-tce Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 16:02 No własnie. Skoro teraz trudno podpisac umowę o pracę na czas nieokreślony, to co będzie po tych zmianach? Jaki pracodawca będzie chciał podpisać umowę z kobietą w wieku rozrodczym, z perspektywą ewentualnego L4, maciezyńskiego trwajacego ponad pół roku i gwarancja pracy po powrocie przez 2,5 roku??? Odpowiedz Link Zgłoś
nikusia221 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 19:10 Zgadzam się z wami w 100%. Już teraz pracodawcy nie chcą zatrudniać młodych mężatek czy kobiet (znam to na własnym przykładzie). Dopiero jakby wszedł ten pomysł w życie to kobiety w wieku rozrodczym wogóle nie mogłyby znaleźć pracy. Już dziś w telewizji słyszałam wypowiedź pani, ktora zatrudnia w cukierni kobiety że będzie musiała się zastanowić 10 razy zanim przyjmie do pracy kobietę. Zirytiwała mnie konkretnie. Kto jak kto ale kobieta powinna być za kobietą. Sama przeciez ma dzieci i wie chyba jakie powinna miec prawa matka? Wg mnie to niech Giertych zastanowi się nad tym co zrobić żeby kobiety wogóle mogły znaleźć pracę za którą otzrymywałyby wynagrodzenie na godziwe przeżycie. Samo becikowe nie wystarczy żeby wzrósł przyrost naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta.zan Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 19:44 A pewnie nikt nie pomysli o kobietach prowadzacych dzialalnosc gospodarcza. Bycie przedsiebiorcza Polka stawia wiele kobiet w warunkach gorszych niz bycie bezrobotna. Wlasnie jestem wkurzona, bo odmowiono mi wyplaty za L4 i zamiast odpoczywac i lezec w lozku bede musiala latac po ZUSach Odpowiedz Link Zgłoś
tucik Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 11:05 zdecydowanie lepsze byłyby ulgi podatkowe dla pracodawców zatrudniających i utrzymujących matki po macierzynskim, choc na marginesie okres ochronny w sposób logiczny nie mógłby masowo wykurzyc babek ze swoich stanowisk, bo skąd nagle pracodawcy znaleźliby specjalistów-mężczyzn na miejsce kobiet w szkołach, przedszkolach, urzędach, bankach, szpitalach itp...? Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 11:27 To ja z innej beczki. Czy jakby wprowadzili ten okres ochronny to ja sama też nie będę się mogła zwolnić? No bez jaj ale ja właśnie po macierzyńskim sama planuje się rozstać z moim pracodawcą a tu taki numer i mam jeszcze pracować u niego 3 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
jasminar Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:12 kobieto mysl głowa a nie inna czescia ciała przeciez ten okres ochronny dotyczy pracodawcy ktory nie moze Cie zwolnic a nie stricte Ciebie Ty mozesz sie zwolnic kiedy chcesz a tak na marginesie to pomysł jest tak głupi jak Ci co na niego wpadli moze zrobic wiecej szkody niz pozytku.Trzeba stworzyc pracodawcom takie warunki zeby chcieli wogole zatrudniac a nie dawac im rozkazy nakazy zakazy... Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:17 Przez trzy lata po urodzeniu dziecka będzie można się obijać, bo i tak mnie nie zwolnią? Super. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:33 Pod warunkiem, kochanie, ze cie zatrudnia na stale. Umowy na czas okreslony nie przedluzy juz nikt Odpowiedz Link Zgłoś