Dodaj do ulubionych

Propozycja LPR!!!!

08.03.06, 14:46
Niesłychane, ciekawa jestem czy to faktycznie bedzie rozpatrywane??? Otóż LPR
chce wdrożyć ustawe o zakazie zwalniania matek po urodzeniu dziecka do 2,5
roku! Byłoby super...
Obserwuj wątek
    • iskierka261 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 14:54
      a słyuszałaś może kiedy wreszcie uchwalą wydłużenie urlopów macierzyńskich?
    • tucik Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:03
      przeczytaj wiadomosci.onet.pl/1274673,11,item.html
    • asaroth Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:14
      A co jest w tym takiego super ??? Ciekawe kto wtedy będzie chciał młode kobiety
      w "wieku rozrodczym" zatrudniać ... Poza tym ten "przymus" łatwo obejść ...
      Zwykła kiełbasa wyborcza ten "pomysł"
      • kinga2877 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:49
        Też uważam, że nam kobietom ten pomysł tylko zaszkodzi-będzie jeszcze większa
        dyskryminacja.Pracodawca 10 razy się zastanowi, czy mnie zatrudnić....Niech
        wreszcie wymyślą coś naprawdę dla nas, a nie jakies kosmiczne pomysły, które
        mają im przynieśc poparcie kobiet.....
      • ankapo30-tce Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:52
        Zgadzam się z przedmówczynią. Ta gwarancja 2,5 letnia zatrudnienia to już
        przesada. Pracodawca po prostu będzie bał się zatrudniać kobiety w wieku
        rozrodczym; raczej zaszkodzi to mamusiom pracującym niż pomoże. Rozumiem,
        wydłużenie urlopu o 2-4 tyg, ale dłużej ...skutek może być podobny jak powyzej.
        A
      • komyszka Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:57
        wiesz "wiek rozrodczy" w dzisiejszych czasach to juz nie przedział 18-25. wrecz
        przeciwnie- dzis coraz wiecej kobiet po 30 decyduje sie na dziecko.a z tego co
        piszesz wynikaloby, że pracy nie znalazłaby wówczas conajmniej polowa żeńskeij
        populacji w Polscesmilesmilesmile
        uważam ze propozycje typu " 2 tyg wiecej macierzynskiego,becikowe" nie rozwiążą
        problemu demograficznego naszego kraju, a poważniejsze rozwiązania (roczny,
        2-letni macierzynski, zapewnienie m-c pracy po porodzie itp.) maja mała szansę
        na zaistnienie z wielu względów- przynajmniej na razie....
    • kolorina Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 15:55
      Pewnie,tylko najpierw trzeba mieć umowę o pracę.Ja niestety byłam dwa lata
      zatrudniona na umowę zlecenie.Poprzednią ciążę miałam martwą,więc teraz lekarz
      kazał mi dmuchać na zimne i zwolnić się.Coprawda pracuję sobie w domu na własną
      rękę,(wolny zawód)ale kokosów z tego nie ma niestety.Więc problem polega na
      tym,żeby zatrudniali na umowę o pracę i wtedy super sprawa..
      • ankapo30-tce Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 16:02
        No własnie. Skoro teraz trudno podpisac umowę o pracę na czas nieokreślony, to
        co będzie po tych zmianach? Jaki pracodawca będzie chciał podpisać umowę z
        kobietą w wieku rozrodczym, z perspektywą ewentualnego L4, maciezyńskiego
        trwajacego ponad pół roku i gwarancja pracy po powrocie przez 2,5 roku???
    • nikusia221 Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 19:10
      Zgadzam się z wami w 100%. Już teraz pracodawcy nie chcą zatrudniać młodych
      mężatek czy kobiet (znam to na własnym przykładzie). Dopiero jakby wszedł ten
      pomysł w życie to kobiety w wieku rozrodczym wogóle nie mogłyby znaleźć pracy.
      Już dziś w telewizji słyszałam wypowiedź pani, ktora zatrudnia w cukierni
      kobiety że będzie musiała się zastanowić 10 razy zanim przyjmie do pracy
      kobietę. Zirytiwała mnie konkretnie. Kto jak kto ale kobieta powinna być za
      kobietą. Sama przeciez ma dzieci i wie chyba jakie powinna miec prawa matka?
      Wg mnie to niech Giertych zastanowi się nad tym co zrobić żeby kobiety wogóle
      mogły znaleźć pracę za którą otzrymywałyby wynagrodzenie na godziwe przeżycie.
      Samo becikowe nie wystarczy żeby wzrósł przyrost naturalny.
      • edyta.zan Re: Propozycja LPR!!!! 08.03.06, 19:44
        A pewnie nikt nie pomysli o kobietach prowadzacych dzialalnosc gospodarcza.
        Bycie przedsiebiorcza Polka stawia wiele kobiet w warunkach gorszych niz bycie
        bezrobotna.
        Wlasnie jestem wkurzona, bo odmowiono mi wyplaty za L4 i zamiast odpoczywac i
        lezec w lozku bede musiala latac po ZUSach
        • tucik Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 11:05
          zdecydowanie lepsze byłyby ulgi podatkowe dla pracodawców zatrudniających i
          utrzymujących matki po macierzynskim, choc na marginesie okres ochronny w
          sposób logiczny nie mógłby masowo wykurzyc babek ze swoich stanowisk, bo skąd
          nagle pracodawcy znaleźliby specjalistów-mężczyzn na miejsce kobiet w szkołach,
          przedszkolach, urzędach, bankach, szpitalach itp...?
          • eps Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 11:27
            To ja z innej beczki. Czy jakby wprowadzili ten okres ochronny to ja sama też
            nie będę się mogła zwolnić?
            No bez jaj ale ja właśnie po macierzyńskim sama planuje się rozstać z moim
            pracodawcą a tu taki numer i mam jeszcze pracować u niego 3 lata?
            • jasminar Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:12
              kobieto mysl głowa a nie inna czescia ciała przeciez ten okres ochronny dotyczy
              pracodawcy ktory nie moze Cie zwolnic a nie stricte Ciebie Ty mozesz sie
              zwolnic kiedy chcesz a tak na marginesie to pomysł jest tak głupi jak Ci co na
              niego wpadli moze zrobic wiecej szkody niz pozytku.Trzeba stworzyc pracodawcom
              takie warunki zeby chcieli wogole zatrudniac a nie dawac im rozkazy nakazy
              zakazy...
              • dzindzinka Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:17
                Przez trzy lata po urodzeniu dziecka będzie można się obijać, bo i tak mnie nie
                zwolnią? Super.
                • rita75 Re: Propozycja LPR!!!! 09.03.06, 14:33
                  Pod warunkiem, kochanie, ze cie zatrudnia na stale. Umowy na czas okreslony nie
                  przedluzy juz niktwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka