madelaine6 26.05.06, 16:40 wiadomosci.onet.pl/1329256,11,item.html Co o tym sądzicie? Masakra... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzoaann Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:04 Fajniej bedzie jak religia będzie obowiązkowa,a nie do wyboru jako dodatkowy Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:09 przedmiot jak każdy inny tyle tylko,że nie wszyscy na niego uczęszczaja. Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:27 Oczywiście,żeby była jasnośc chodzi o to,że trochę to bez sensu,że religii dorośli prawie ludzie mają się uczyć na stopnie.Dla mnie to przedmiot o trochę innym wymiarze. Poza tym jak to wszystko wprowadzić skoro katecheci i oceny z religii podlegają kryteriom tylko władz kościelnych? Poza tym kwestia matury rozszerzonej-żeby taką zdawać trzeba chyba zwiększyć ilość godzin religii w tygodniu. A co wtedy z niewierzącymi? Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:34 Na maturze nie będzie chodzić o "głębszy wymiar" - jak to nazywasz, tylko o wiedzę: historia Kościoła, znajomość Pisma taka literowa itp. Zwykła nauka. A tak na marginesie - nie wiecie czy etyka w szkole jest czy nie? Bo miała być. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 19:29 moze w niektorych szkolach i to w sladowych ilosciach.. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:10 Po prostu kolejny przedmiot do wyboru. Czemu nie, skoro jest taki dział nauki, taki przedmiot i takie studia ewentualnie potem jakby ktoś chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek religioznastwo 26.05.06, 17:18 "przedmiotem" może być religioznastwo a nie religia. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: religioznastwo 26.05.06, 17:26 No tak... I filologia polska, a nie polski To czym jest religia w szkole jeśli nie "przedmiotem" zajęć? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: religioznastwo 26.05.06, 18:53 > To czym jest religia w szkole jeśli nie "przedmiotem" zajęć? jest czymś innym, niż być powinna... zupełnie czym innym, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
dwamartaki Re: religioznastwo 26.05.06, 19:02 A czym powinna być religia w szkole? - bardzo ciekawe zagadnienie poruszyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: religioznastwo 26.05.06, 19:05 W szkole powinno być moim zdniem religioznastwo, lub wspomniana już etyka. Religia powinna być w kościołach, szkółkach niedzielnych i miejscach zgromadzeń ludzi różnej wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: religioznawstwo 26.05.06, 19:08 literki mi ucina > W szkole powinno być moim zdniem religioznastwo miało być: zdaniem i religioznawstwo Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: religioznastwo 26.05.06, 19:07 Obiektywnie przekazywaną wiedzą o różnych religiach świata bez uwzględniania tylko światopoglądu katolickiego. Nie powinna być to ewangelizacja. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:33 poki nie jest obowiazkowa- to wszystko ok Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:48 ale przecież już kiedyś była moja ciotka zdawała właśnie religię na maturze (lata 80-te) Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 17:52 Niemozliwe. Było eksperymentalnie religioznawstwo a nie religia katolicka w formie katechezy. Religioznawstwo jest nauką o różnych religiach świata, to co prezentują w szkole jest katechezą. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 18:18 Nie no Triss, z calym szacunkiem, ale uzywasz tu pojecia "katecheza" raczej kolowialnie. Katechumen, czyli ten, komu glosi sie katecheze, to ten, kto przyjmuje wiare. Tymczasem na religie katolicka w szkole moga chodzic niewierzacy czy osoby innego wyznania (choc oczywiscie w praktyce nie chodza). Uczniowie nie sa oceniani z wiary, tylko z wiedzy - o religii katolickiej (lub innego wyznania, jesli szkola takie zajecia organizuje), fakt, ale jednak z wiedzy. Nie jest to religioznawstwo, bo przedmiot "religia" (katolicka w wiekszosci, zgoda) ma wezszy zakres, ale charakter ten sam. Nawiasem mowiac, o ile wiem, w ramach szkolnego przedmiotu "jezyk polski" uczy sie o mitologii greckiej tudziez czyta Hugo albo Dostojewskiego - wiec i ten "przedmiot" niezupelnie sie wpisuje w ktorakolwiek akademicka dyscypline naukowa )). Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 19:06 Zgadza się, kolokwialnie. Isma, sorry ale nie wmówisz mi, że wiedza o religii katolickiej jest na lekcjach przekazywana obiektywnie. Zakres i treść przedmiotu jest zgodny z wytycznymi KK i nauką KK. Religioznawstwo miałam na studiach i naprawdę z licealnymi lekcjami religii katolickiej nie miało to wiele wspólnego. Przedmiot "język polski" obejmuje literaturę (polską i obcą), gramatykę i teorię literatury, trudno to jakoś zwięźle nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 19:35 a jednak możliwe widziałam jej świadectwo Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 19:50 No właśnie jak z katechezy można zdać maturę? U mnie w ogólniaku na religii przeważnie rozmawialiśmy o Bogu i katecheta grał na gitarze i uczył nas się modlić.Nie wiem czy gdziekolwiek jest jakieś minimum programowe? Dlatego tak abstrakcyjnie dla mnie to brzmi. W dodatku ma to obowiązywać od przyszłego roku, pomysł abstrakcyjny-na gwałtu rety wprowadzanie programów nauczania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 20:03 A, ja myślałam, że jest jakiś program, bo u mnie w liceum był. Historia Kościoła - trzeba było wkuwać i starotestamentalna historia Izraela. Dogmaty itd. Myślałam, że to standard i dlatego ta matura z religii wydała mi się czymś naturalnym i luzik. Bez programu to nie da rady, no bo z czego egzaminować. Teraz rozumiem o co Ci chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:27 widzisz tak samo masakra moze byc to ze do wyboru jest historia matma cyz biologia, ktos idzie na prawo wybiera historie ktos idzie na medycyne wybiera biologie ten kto na teologie wybiera religie nie kumam co wmtym takiego masakrycznego nikt nie mowi o obowiazku zdawania religii, ateisci na pewno nie beda przymuszani Odpowiedz Link Zgłoś
madelaine6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:38 elza,ale nie chodzi o sam pomysł,tylko o kontekst o którym pisałam w kolejnych swoich wypowiedziach.Chodzi mi o to,że polskie szkoły nie są przygotowane do matury z religii. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:40 Elza, zrozum: wprowadzenie religii jako przedmiotu do wyboru na maturze musiałoby się wiązać z wpisywaniem oceny z tego przedmiotu na świadectwie z wliczaniem go do średniej. Jesli religia byłaby wliczana do średniej to etyka również, bo oba przedmioty funkcjonują jako do wyboru. Ponieważ w znakomitej większości szkół etyki nie ma w ogóle to przymuszone dyrekcje szkół zamiast zatrudniać na 1/10 etatu etyka dałyby etykę katechecie. W ten sposób ateiści, ktorzy aktualnie mogą mieć krechę na świadectwie musieliby chodzić na etykę w wersji kościelnej. Religia nie ma podstaw programowych, nie ma ujednoliconego podręcznika, do matury są określane przez CKE standardy maturalne... do cholery i trochę formalności. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 22:27 triss skoro pomysl nie ma racji bytu, to umrze smiercia naturalna, dla mnie jest logicznym rozwiazanie tego typu - dlaczego nie umozliwic grupie osob zainteresowanej w kontynuacji poszerzania swojej wiedzy w kierunku akurat religijnym zdawania religii na maturze, ja tam jestem za i nie jest to dla mnie nic kontrowersyjnego etyke tez mozna by wprowadzic jako przedmiot maturalny jesli byliby chetni Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: religia na maturze :/ 27.05.06, 00:49 elza78 napisała: dlaczego nie umozliwic grupie osob > zainteresowanej w kontynuacji poszerzania swojej wiedzy w kierunku akurat > religijnym zdawania religii na maturze, Poszerzac sobie zawsze moga, nikt im tego nie zabrania, ale czy muszą zdawac z tego maturę w szkole publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: religia na maturze :/ 27.05.06, 18:33 a czemu nie? czy innym to w jakikolwiek sposob szkodzi i zagraza, czy rbia tym komus krzywde czy ktos jest zmuszany do zdawania matury z religii?? czepiacie sie zwyczajnie Odpowiedz Link Zgłoś
konopielka80 Re: religia na maturze :/ 28.05.06, 00:04 przeszkadza. Bo szkoła powinna być instytucją świecką a nie przesiąkniętą wiarą. Niezaleznie czy katolicka czy jakąkolwiek inną. Poza tym w ten sposób zbliżamy sie co raz bardziej do państwa wyznaniowego.. Poza tym wciskanie się na siłę jeszcze bardziej zniechęci młodych ludzi do religii i kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
sutra Re: religia na maturze :/ 28.05.06, 00:16 elza78 napisała: > a czemu nie? czy innym to w jakikolwiek sposob szkodzi i zagraza, Owszem. Szkodzi i zagraża, bo naruszana jest zasada świeckosci państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka_73 Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 23:35 W doadatku Wielki Roman zapowiedział, ze religia będzie na maturze juz od przyszłego roku. Jak? Skoro nie ma syllabusów, a cykl ksztłecenia nie jest jednoroczny... Ogólnie - jesli ma być do wyboru - niech będzie. Ktos idzie do seminarium to mu sie przyda. Ale to wszytsko wymaga dłuższych przygotowań niż głupia zmiana rozporządzenia o 26.o5. Odpowiedz Link Zgłoś
reyhana może na razie nikt nie mówi...? 26.05.06, 21:45 > nikt nie mowi o obowiazku zdawania religii, ateisci na pewno nie beda > przymuszani > W sytacji, gdy episkopat uzurpuje sobie prawo do decydowania/wspóldecydowania o tym, na jakie obowiązkowe zajecia mają chodzic niewierzący nie byłabym pewna niczego w kwestii wolnego wyboru ateistów w szkole. drugi akapit: serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,51805,3368417.html Odpowiedz Link Zgłoś
agatajulka Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:28 Uważam, że to zupełny kretynizm Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:44 nie pamietam kidy ją zdawałam... ale jesli uczelnie podchodziły by do tego przedmiotu ...z przymrózeniem oka, to mozna byłoby to olac.... szkoda jednak zaniżać srednią.....albo w ogóle nie zdać z takiego powodu.... pozostaje chyba przejście na islam......albo coś innego.. Odpowiedz Link Zgłoś
anisr Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 21:55 Nie widzę w tym nic zdroznego pod warunkiem że:doprecyzuje się ,że chodzi o religię katolicka-bo jednak pod pojęciem religia mozna wiele rozumieć... że stworzy się mozliwośc -choćby w przyszłóści, na żadnie rodziców mozliwosc zdawania matury i zajęć szkolnych z innych religii Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: religia na maturze :/ 26.05.06, 22:23 Powiem to tak, jesli chodziloby o np. historie religii w ogole [czyli glownych religi na swiecie] to absolutnie nie mam nic przeciwko. Aby wykazac sie wiedza o wielu religiach trzeba duzo sie nauczyc, no ale jesli mowa tu tylko o religii katolickiej to uwazam to za przegiecie bagiety. Odpowiedz Link Zgłoś