Dodaj do ulubionych

Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest?

20.09.06, 10:40
Drogie mamy zawsze myslałam że różowy kolor jest dziewczęcy a niebieski
chłopięcy.
Ale okazuje się że to nie zupełnie tak: np. moja babcia, mama tesciowa,
rodzice znajomych twierdzą że różowy to dla chłopaka a niebieski dziewczęcy.

A jak jest to przyjęte u Was?
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 11:00
      na pewno nie ubrałabym chłopaka w róż.
      dziewczynkę na niebiesko owszemsmile
      • lucerka Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:22
        beata985 napisała:

> na pewno nie ubrałabym chłopaka w róż.
        > dziewczynkę na niebiesko owszemsmile

A ja Malemu kupilam sliczny rozowiusienki bezrekawnik. Nosi go do niebieskich
        spodni. Plec i kolor ubrania nie maja dla mnie jakiegos szczegolnego zwiazku.
        • beata985 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 13:05
          lucerka napisała:
          >
          > A ja Malemu kupilam sliczny rozowiusienki bezrekawnik. Nosi go do niebieskich
          > spodni.
          nie mam zamiaru za to Cię zlinczowaćwink
          każdy ubiera swoje dziecko tak jak mu pasuje
    • mika_p Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 11:02
      Są dwie szkoły.

Jedna mówi: Jezus ma na obrazach czerwony płaszcz, Maria błękitny, upastelowić
      i chłopca ubierać na różowo, a dziewczynkę na niebiesko.

Druga mówi: męski pierwiastek to czysty i duchowy, więc chłopiec niech bęxzie
      na błękitno, kobieta to ciało i krew, więc dziewczynkę na różowo.
      • anik801 mika_p... 20.09.06, 12:26
        Czyżbyś ostatnio czytała"Kod Leonarda da Vinci"?Tak mi się jakoś skojarzyłowink
        • mika_p Re: mika_p... 20.09.06, 12:31
          "Kod..." czytałam półtora roku temu. A wiedza o kolorach dla niemowląt tkwi we
          mnie od dłuższego czasu. Z tym, ze ja mam ponadosmioletnie dziecko, wiec miałam
          kiedy ja przyswoić smile
    • siasiuszek Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:24
      bo dawniej tak właśnie było, dopiero pod wpływem kultury amerykańskiej nam się
      kolory poprzestawiały.
      • siasiuszek Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:25
        właśnie ze względu na Maryję i Jezusa
        • czarna_maruda Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:30
          Moja mała głównie na niebiesko, ślicznie jej w tym kolorze
          I często biorą ją za chłopca mimo, że wygląda jak dziewczynka wink
    • mathiola Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:52
      Kiedys tak sie ubieralo w Polsce dzieci - rozowy dla chlopca niebieski dla
      dziewczynki. Teraz z achodu przywerowala moda (moim zdaniem bardziej
      odpowiednia) - rozowy dla dziewczynki niebieski dla chlopca. Chociaz ponoc na
      polnocy Polski zawsze taki zwyczaj panowal.
      • osmanthus Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 13:11
        mathiola napisała:

> Kiedys tak sie ubieralo w Polsce dzieci - rozowy dla chlopca niebieski dla
        > dziewczynki. Teraz z achodu przywerowala moda (moim zdaniem bardziej
        > odpowiednia) - rozowy dla dziewczynki niebieski dla chlopca. Chociaz ponoc na
        > polnocy Polski zawsze taki zwyczaj panowal.

Mathiola ma racje- tak bylo jeszcze koncu lat 50-tych/na pocztku lat 60-tych.
        Nawet pamietam, ze moj brat mial bladorozowa kurteczke z kapturem...
        Na tzw Zachodzie od zawsze bylo odwrotnie, roz dla dziewczynek, niebieski dla chlopcow.
        Ja osobiscie nie znosze rozowego wiec moja corka we wczesnej mlodosci miala sporo ubranek w
        roznych odcieniach niebieskiego. Juz nie pomne ile razy pytano mnie czy to chlopiec...
    • jowita771 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 12:54
      mnie bardziej odpowiada różowy dla dziewczynki, niebieski dla chłopca. wydaje
      mi się, że bardziej pasuje. a tłumaczenie pseudo-biblijne zupełnie do mnie nie
      przemawia.
    • dzemma Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 13:57
      ani biblia ani narodowośc ani tradycje przekazywane przez babcie nie przekonają
      mnie bym ubierała mojego synka na różowo! Ma wiele ubranek czerwonych ale róż
      to nie dla chłopaków.
      • dorcia72 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 14:18
        Moja teściowa latem kupiła mojemu 3-latkowi różowe ubranko... dżizas... nigdy
        go nie włożył
        dla chłopaka moim zdaniem róż nie pasuje

Moje maluchy smile
    • mieszkowamama Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 14:27
      To zależy od regionu Polski. Nie wiem, czy się nie mylę, ale chyba w pewnych
      rejonach Śląska jest tak: róż-chłopak, niebieski-dziewuszka.
      • joasiiik25 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 14:39
        podkarpacie
        roz-dziewczynka
        niebieski-chlopak
        • siasiuszek Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 14:45
          zapytaj się osób urodzonych przed rokiem 60 to ci powiedzą wręcz odwrotnie
          różowe dla chłopca niebieskie dla dziewczynki. młodsze pokolenie o tym nie wie
          ale zapytaj się teściowej
    • mynia_pynia Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 15:30
      Nie lubię różu i błękitu wink I po sprawie.
      Znajomym dzieciom kupuje ciuch w kolorze kremowym, zielonym (bardziej w zgniłą
      zieleń), pomarańczowym, brązowym, ciekawych odcieniach szarości, czasem nawet
      bordo się trafi.
      No chyba że znajdę coś bardzo wyjątkowego w błękicie, ale zazwyczaj jest to
      tylko wstawka.
      • ibulka Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 16:23
        A ja moje dzieci uwielbiam zarówno w różach, jak i w błękitach :o)
        Chociaż zdecydowanie wolę róż dla dziewczynek, ale błękit dla chłopców :o)
    • figrut Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 20.09.06, 16:39
      Ja strasznie przekorna jestem i wkurza mnie "chińczykowanie" małych dzieci, a
      także traktowanie ich jako "małych dorosłych". Córkę ubierałam z przewagą
      granatu, bieli i czerwieni, synów - ciemny róż, żółty, zielony, czerwony. W
      kolorze niebieskim miałam dla nich tylko dwa pajace i jedne śpioszki, podarowane
      przez jakiegoś gościa. Trafia mnie, jak w sklepie kupuję dla moich synów paputki
      [lub inną część ubioru], proszę o podanie tych, które podobają się moim
      chłopakom [najczęściej są czerwone lub ciemnoróżowe w jakieś motylki czy misie],
      a ekspedientka wysoko unosi brew i zdziwiona pyta "dla chłopaków takie kolory
      ???". A czy te z Was, które uważają iż kolor różowy chłopakom nie przystoi, czy
      uważacie też, że kobieta w spodniach nie powinna chodzić, a już jeansy męskiego
      kroju, to totalne przegięcie ?
      • aneta76 Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 21.09.06, 15:11
        No nie denerwuj sie az takwink
        Kobieta w dzinsach i owszem dlatego dziewczynki w niebieskim rowniez i owszem,
        ale facet w sukience - beee dlatego chlopcy w rozowym - beee.
        Dla jasnosci - zartuje! Ale tak juz jest, ze w naszym SZOWINISTYCZNYM kraju,
        kobiecie wiecej wypada jezeli chodzi o ubior niz facetowi...
        A tak wogole co to ma do traktowania dzieci jako "malych doroslych"
        i "chinczykowania dzieci"?
    • wrozka.zebuszka Re: Różowy czy niebieski - jak to włąściwie jest? 21.09.06, 15:03
      Och, u nas to dziewczynki ubiera się jak najpiękniej - zarównow róże, jak i
      błekity, a chłopców to wszystko jedno przecież...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka