Dodaj do ulubionych

USG - jak często?

IP: *.* 23.07.01, 16:58
Witam wszystkie obecne i przyszle mamy.Jestem w 21 tygodniu ciązy i dwa dni temu miałam robione II USG. Tyle się naczytałam i nasłuchałam o tym, ze jest to najważniejsze USG, najbardziej szczegółowe ( badane są nerki, serce, kręgosłup, żołądek, płucka)itd, itp. Tymczasem moja pani doktor zrobiła bardzo szybkie badanie, zmierzyła główkę, nóżki, powiedziała, że serduszko bije prawidłowo i na tym koniec. Mimo, że nie powiedziała mi, że coś jest nie tak wyszłam z tego badania z rozczarowaniem i uczuciem niedosytu . Być może przesadzam ale chciałabym powtórzyć to badanie jeszcze raz u jakiegoś bardziej dokładnego, dobrego lekarza. Nie wiem tylko czy mogę zrobić to od razu czy powinnam poczekać i w ogóle czy takie częste badania USG są bezpeczne dla maleństwa. Napiszcie proszę co o tym myślicie. Będę również wdzięczna za Wasze wrażenia z badań USG.Dziękuje i pozdrawiamaneta
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: USG - jak często? IP: *.* 23.07.01, 18:13
      ja jestem teraz w 25 tyg i milam juz 5 usg, dwa mialam w szpitalu bo lezalam dwa razy po tygodniu wiec musieli zrobic, w 22 mialam ostatnie( wlasnie w szpitalu),lekarz zrobil pomiary glowki , nozek , brzuszka, wykluczyl wodoglowie, wady serca i rozszczep kregoslupa, jesli masz nedosyt idz na inne usg to napewno dzidz nie zaszkodzii
    • Gość: kzk Re: USG - jak często? IP: *.* 24.07.01, 07:31
      Jestem dopiero na poczatku drogi i I USG jeszcze przede mna (za kilka dni). Mimo to juz konsultowalam sie z kilkoma specjalistami-przyjaciolmi moich rodzicow, czy przypadkiem usg nie jest szkodliwe. Z ich opinii wniosek jest jeden-nie ma zadnych dowodow na szkodliwosc usg. Ile lekarzy tyle szkol czestotliwosci i ilosci badan usg. Mysle, ze sama powinnas zdecydowac. Obawa i stres w zwiazku z niepelna informacja na temat kondycji Twojego Malenstwa na pewno nie wplywaja na Ciebie pozytywnie, pozdrawiam Kasia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka