Dodaj do ulubionych

Ciaza a astma

IP: *.* 31.07.01, 11:49
Co prawda teraz nie jestem w ciazy ale kiedys jeszcze pewnie to zrobie heh :) dlatego mam pytanie takie prowizoryczne czy ktoras z was sie orientuje czy w praypadku gdy kobieta ma astme to czy moga wystapic jakies powiklania przy cesarskim cieciu ?? - moja lekarka przy pierwszej ciazy cos tam napomknela ze cale szczescie porod naturalnymi silami a nie cesarka bo niby to w moim przypadku niebezpieczne ale nie wytlumaczyla mi o co chodzi - czy ktoras z was spotkala sie z tym problemem ??
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 31.07.01, 11:53
      Podobno ciaza pogarsza sytuacje z astma, ale sama astma na ciaze wplywu nie ma (podobno). Moj lekarz plucny przepisuje mi ciagle dodatkowe leki (bo sytuacja moze sie pogorszyc), a ginekolog odradza ich branie.O porodzie nikt nie wspomina. Widocznie nawet astmatyczki rodza silami natury.PozdrawiamEla
      • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 31.07.01, 11:58
        tzn jesli chodzi o mnie to sytuacja z astma sie polepszyla tzn w ciazy nie musialam prawie wcale brac lekow - tylko jeden i to tylko wiosna - po porodzie tez nie wrocilam do stanu poprzedniego chcialam tylko wiedziec czy jakies wieksze znieczulenia moga byc przy porodzie niebezpieczne np przy cesarce
      • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 31.07.01, 21:04
        Ja też stara astmatyczka, w ciąży zaostrzyło mi się dość mocno w pierwszym trymestrze i polowie drugiego. Podobnie jak statystycznie 1/3 pacjentek w ciąży, pozostałe 1/3 bez zmian, i 1/3 poprawa. Tak więc nie sposób powiedzieć jak będzie u ciebie, masz szansę na każdy możliwy scenariusz.Moja lekarka prowadząca dawała mi Budesonid, Serevent, dorażnie Salbutamol. Brałam przykładnie, a moje wątpliwości co do wpływu leków na dziecko powiedziała, że mniejsze jest ryzyko stosowania leków niż niedotlenienie płodu, gdy astma przestanie być kontrolowana. Położnikom leki nie przeszkadzały.Astmatyczki, poza jakimiś ekstremalnymi przypadkami rodzą siłami natury, jeśli oczywiście nie ma innych wskazań od matki lub dziecka.Pozdrowienia.
    • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 31.07.01, 12:11
      Cześć, u mnie tez astma w ciąży zupełnie się załagodziła i nie miałam w ogóle duszności. Przy czym nie brałam też dodatkowo żadnych leków (leżały spokojnie w szafce, na w"w razie czego") Dopiero na tydzień przed terminem dopadło mnie haniebne zapalenie oskrzeli, które oczywiście "rozkręcilo" sytuację i astmę :-)Antybiotyki zrobiły porządek i właściwie dopiero po ok. 6 m-cach astma zaczęła mi troche dokuczać.
    • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 31.07.01, 16:29
      Witam :-) ja tez jestem astmatyczką i alergiczką. Niestety u mnie ni eprzebiega to tak łatwosad Niestety w dzień jakoś dycham ( szczególnie teraz w te upały) ale nocą niestety pozostaje Berotec.Moja lekarka uważa, że najlepsze zło to wżiewne leki więć dmucham sobie jak usz tlenu nie mogę złapać.Mój pulmonolog przepisał jakieś leki ale ginekolog powiedziała nie, więc nie i dmucham tylko Beotec i dobrze, że tylko na nim się kończy.
      • Gość: guest Re: Ciaza a astma - pytanie IP: *.* 01.08.01, 07:38
        Astmatyczki - czy byłyście kiedyś w Sanatorium dla dzieci i młodzieży w Istebnej na Kubalonce? Może się kiedyś spotkałyśmy? Tyska
        • Gość: guest Re: Ciaza a astma - pytanie IP: *.* 01.08.01, 07:57
          bylam kilka razy w roznych sanatoriach ale tam akurat nie :(
      • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 01.08.01, 07:56
        co prawda nie jestem lekarzem ale spytaj swojego lekarza czy nie lepszy byl by berodual - ze swojego doswiadczenia ( tez bralam berotec) wiem ze jest silniejszy - tzn na dluzej starczal mi jeden wziew w krytycznych sytuacjach a poza tym ma mniej skutkow ubocznych - przede wszystkim na serce - mi tez od razu przestaly sie trzes rece i przestalo mnie bolec serce co chwile gdy zrezygnowalam z berotecu - z tego co mowila mi lekarka to berotec w porownaniu do berodualu to prawie trucizna pozdrowieniaszkoda ze tyle nas chorych na te glupia chorobe :(
        • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 01.08.01, 09:03
          no wlasnie ja mam badiz silna alergie czy wy wiecie czy to jest dziedziczne? czy przed planowana ciaza powinnam rpzestac brac te wsyztkie claritine, nalergine, beconase....???cleo
          • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 01.08.01, 09:20
            niestety dziecko alergika ma duze predyspozycje do alergii dlatego najlepiej od samego poczatku powiedziec o wlasnej alergii pediatrze albo od razu zwrocic sie do alergologa - u mnie systuacja byla bardziej pogmatwana bo moj maz jest alergikiem a ja asmatykiem i alergikiem no i bylo ogromne prawdopodobienstwo ze mala tez bedzie ale od razu byla pod opieka lekarki pulmonologa i alergologa i jak narazie (ma 20 miesiecy) jest ok ale niestety przez pol roku pila mleko hypoalergiczne (baaardzo drogie) i brala leki na alergie a jak miala roczek zrobilismy badanie krwi wlasnie w zwiazku z alergia i nic nie wykazalo :D - lekarka mi powiedziala ze wlasnie dzieki temu mleku i chronieniem jej przed alergenami pokarmowymi jest ok - wiedomo ze przed tymi z powietrza jej nie uchronie ale narazie je wszystko bawi sie z kotami i psami i nic jej nie jest :)
            • Gość: guest Re: Ciaza a astmado tyski IP: *.* 01.08.01, 10:26
              hej ja bywalam bardzo czesto ale w rymanowie zdroju to byly dluuuugie pobytyteraz jest lepiej i sie ciesze ale berodual jest moim stalym mieszkancem torebki pozdrawiam mala :hello:
              • Gość: guest Re: Ciaza a astmado tyski IP: *.* 01.08.01, 11:32
                Hej ja byłam w Rymanowie w 83r. w Leliwie a Ty?Tyska
                • Gość: guest Re: Ciaza a astmado tyski IP: *.* 01.08.01, 19:39
                  ojej nie pamietam dokladnie jak sie nazywal ale napewno o ten sam chodzi chodz jest tam jeszcze 1 dla dzieci byl duzy i mogly byc w nim tez mamy ja bylam w 81 85 87i pozniej dla doroslych w 93tyska czy mozesz mi powiedziec jak czulas sie w ciozy i czy musialas brac jakies leki i jakie pozdrawiam mala
        • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 06.08.01, 17:19
          Witam. Ja również jestem alergiczką i astmatyczką. W kwietniu urodziłam córeczkę. Przez całą ciążę czułam się świetnie i nie brałam żadnych leków. Urodziłam siłami natury w znieczuleniu zewnątrzoponowym - przewlekłe choroby płuc są medycznym wskazaniem do tego znieczulenia w czasie porodu (oczywiście nie możesz być uczulona na leki - lignocaine np.)Jeśli chodzi o cesarke to tochę powikłań może wystąpić przy znieczuleniu ogólnym - wiele leków tu stosowanych powoduje skurcz oskrzeli, także rurka intubacyjna drażni tchawice i może sprowokować atak astmy(zwłaszcza przy rozintubowaniu są często kłopoty).Takim sytuacjom można zapobiec podając odpowiednie leki a najlepiej robić cięcie w znieczuleniu podajęczynówkowym bądź zewnątrzoponowym. Poza tym czuwa nad Tobą anestezjolog, dle którego takie sytuacje są chlebem powszednim więc się nie obawiaj tego co będzie jeśli będzie cesarka. To tyle. Dla wyjaśnienia ja pracuje na intensywnej terapii i anestezjologii. Aga.
          • Gość: guest Re: Ciaza a astma IP: *.* 07.08.01, 07:58
            dziekuje za yczerpujaca informacje :))co prawda nie jestem w ciazy - mam juz jednego dzidziusia ale w najblizszych latach chcialabym miec drugiego a nigdy nic nie wiadomo co sie stanie i dlatego chcialam cos wiedziec o tym :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka