olamad Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 10:33 A mnie najbardziej wscieka, ze ksieża wyciągają tę kasę od naprawdę biednych ludzi. I nie piszę tutaj o babciach, które oddają na kosciół ostatnią złotówke (to ich sprawa), ale o takich przypadkach, jak opisała tu jedna z dziewczyn: że ksiądz nie ustąpi, póki nie usłyszy satysfakcjonującej go sumy. I na nic tu prośby, tłumaczenia, ze nie ma, ze dzieci trzeba nakarmić. Bierz pani kredyt, ale księdzu za pogrzeb kafla trzeba dać. W końcu umiera sie tylko raz?? Ze też im nie wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 10:39 Zapomniałam dopisać: u mnie w parafii też funkcjonuje taki zeszycik, w którym zapisani są WSZYSCY. Kiedyś dorwałam babę, co chodziła z tym zeszycikiem, jakim prawem i kto jej pozwolił wpisać tam moje nazwisko, skoro kolędy nie przyjmujemy, a w kościele nie byłam ani razu. I wiecie, co usłyszałam? Że kasiądz proboszcz jej pozwolił, a to ważniejsze niz jakaś ustawa o ochronie danych osobowych. )) A tak na marginesie: mój Ociec, wciąż cieszący sie niezłym zdrowiem, zażyczył sobie, ze po smierci ma być pochowany przy Mamie, bez jakichkolwiek obrzędów katolickich i oczywiście bez księdza. Jak tak sobie czytam to wszystko co piszecie, to naparwde przechodzi mi ochota do jakichkolwiek dyskusji z Tatą na ten temat. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 10:40 no, niestety, jeśli nie macie komunalnego cmentarza, a tylko parafialny, to księdza nie ominiecie, i tak mu stówami rzucić będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
wdowaa Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:07 U nas wszystko załatwiał zakład pogrzebowy i rozliczał się bezpośrednio z ZUSem. Dopłaciliśmy trochę kasy bezpośrednio, ponieważ ZUS pokrywa rachunki tylko do 5000zł. A na mszę chyba dali 500zł - na cmentarzu bródnowskim w Warszawie. (bardzo Ci współczuję) Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:16 A w takim razie co z innowiercami?? To chyba nie jest do końca tak, ze zawsze musi być ksiadz. Jeśli cmentarz nie jest komunalny, a parafialny, to kościól MA OBOWIAZEK się zgodzić na pochowanie osoby innej wiary. Chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
aniakuz1 Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:27 chyba niestety nie...a nawet jeśli to i tak musisz zapłacić...tego napewno nie odpuszczą... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:35 no ale za miejsce na cmentarzu trzeba zapłacić. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:03 Ustawa o ochronie danych nie dotyczy kosciolow (nie tylko KK zreszta). Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:19 A tego nie wiedziałam. Dziwne. Ale i tak w rozmowie z babą, nie chodziło mi o poszanowanie prawa, tylko o fakt, ze nikt sie mnie nie zapytał, do jakiego kościoła należę, i czy chcę należec do tego konkretnego. Nie jestem dzieckiem i wiem, ze ten zeszycik, to haczyk dla tych, którzy w przyszłosci będą chcieli wziać koscielny ślub, ochrzcić dziecko, czy też kogoś pochować. Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:20 KK to najlepszy wywiad świata. Nikt nie ma tylu agentów chodzących po domach, zapisujących nasze nazwiska w zeszycikach. I jeszcze każdy drzwi otwiera, zaprasza, sponsoruje, opowiada intymne rzeczy z życia rodziny, i, czego też nie mogę pojąć, pozwala odpytywać swoje dzieci z pacieża czy innych kawałków. A potem święte oburzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: koszty pogrzebu 15.11.06, 11:39 ale jest i druga strona medalu..... ja mieszkałam całe życie 400 km od rodzinnego domu ojca, a ostatnio będąc u proboszcza pociągnęłam go za język i..... sporo się dowiedziałam o życiu całej rodzinki.... większości rzeczy wolałabym nie wiedzieć, ale sam fakt, że moim bezpośrednim informatorem został sam proboszcz parafii jest niezaprzeczalny. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Ja jak zwykle obok tematu ... 15.11.06, 13:08 Znajomy poszedł po opłatek. Dostał i pyta księdza ile ma zapłacić. - Co łaska. - uslyszał. - Bóg zapłać - odwrócił się na pięcie i wyszedł. Dopiero w domu zdał sobie sprawę z niestosowności swego postępku Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: Ja jak zwykle obok tematu ... 15.11.06, 13:14 he he, z pogrzebem chyba by się tak nie udało Odpowiedz Link Zgłoś