Dodaj do ulubionych

dziecko i królik

IP: *.* 04.09.01, 21:37
Cześć kochani!Mam cztero-miesięczna córeczkę i sporo zwierzat w domu , w tym królika. jest to roczna króliczka miniatórka.Przed urodzeniem córeczki, króliczka była nasza pupilka i kilka godzin dziennie biegała swobodnie po domu. Obecznie sytuacja ta oczywiście się zmieniła. Nie mamy juz tyle czasu, aby pilnowac jej, wypuszczonej, a tym bardziej na pieszczoty. Wydaje mi się, ze zwierzak czuje sie opuszczony. Bardzo jestem do niej przywiazana, ale nie chce by cierpiała, a ponad to nie bardzo wyobrażam sobie jak to będzie w przyszłości, gdy córeczka zacznie raczkować, a potem chodzić.jeśli ktoś z Was ma jekieś doswiadczenie w kwetii królik a dziecko, dziecko i królik, prosze Was o radę, Pozdrawiam, Moni
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: dziecko i królik IP: *.* 05.09.01, 09:19
      Cześć!Bardzo zaintersował mnie Twój post jako iż mam w domu również rocznego króliczka a już bardzo niedługo (termin za niecałe 2 tyg)pojawi się maleństwo.Nasz królik bardzo często biega po mieszkaniu i jest strasznym pieszczochem, ciągle przychodzi i dopomina się głaskania. Oboje z mężem obawiamy się jak to będzie gdy pojawi się na świecie dziecko i nie będziemy mieć tyle czasu na głaskanie.Trochę mnie zaniepokoiłaś, bo też jesteśmy do niego bardzo przywiązani.PozdrawiamMonika
    • Gość: guest Re: dziecko i królik IP: *.* 05.09.01, 11:26
      Myślę, że powinnaś poważnie prozmawiac ze Swoim królikiem. Jeśli Cię kocha to zrozumie, że dziecko jest najważniejsze na świecie. A tak na poważnie, to na pewno się przyzwyczai.:crazy:
      • Gość: guest Re: dziecko i królik - bardziej o królkach niż o dzieciach IP: *.* 07.09.01, 09:07
        Dziewczyny, pytanie troche z zupełnie innej beczki. Czy można królikowi do kuwety nasypać takiego żwirku dla kotów? Mój królik ma w kuwecie trociny, ale jak z niej wyskakuje, to wióry wyskakują razem z nim i straszny syf się robi. Za 3 miechy urodzę dzieciaczka i mieszkanie w trocinach po kostki całkowicie odpada, a królik biegać musi i załatwiać się gdzieś też musi. A tak a propos, jak nazywają się wasze króliczki? Moja niunia ma na imię Emese (czyt. Emesze). Oboje z mężem jesteśmy hungarystami i stąd węgierskie imię.
        • Gość: guest Re: dziecko i królik - bardziej o królkach niż o dzieciach IP: *.* 07.09.01, 11:01
          Cześć Beato!Ja od samego początku wstawiłam królikowi kuwetę do klatki i tam wsypuje takie specjalne bobki z drzewa (drewniany żwirek). Jest to super sprawa, mocz wsiąka i nic nie śmierdzi. Można je kupić w każdym sklepie zoologicznym. Wg mnie najlepsze są cat"s best. Są pakowane po 10l i kosztują około 15 zł (ostatnio kupiłam w Auchan po 11). Są też polskiej firmy Pigwa ale w paczce jest tylko 7l i kosztują około 11zł. W każdym razie nie polecam takich zwykłych żwirków dla kotów (bardzo drobne) bo się nie sprawdzają.Mój królik nazywa się Ami i jest strasznym psotnikiem.PozdrawiamMonika
        • Gość: guest Re: dziecko i królik - bardziej o królkach niż o dzieciach IP: *.* 07.09.01, 13:26
          Moja królica nie zaakceptowała ani żwirku, ani granulek (cały czas stała, nie chciała usiąść czy tym bardziej się położyć, a poza tym próbowała to badzieswo zjadać i bałam się, że jej zaszkodzi). Wykładam jej klatkę gazetami- może najpiękniej to nie wygląda, ale jest wygodne i zwierzak zaakceptował to rozwiązanie bez problemów.Moja królica ma na imię Opuncja (od nazwy kaktusa, którego była uprzejma zjeść w pierwszym dniu swojego pobytu u nas) i ma już 7 lat! :) (kto da więcej?... :) )
          • Gość: guest Re: dziecko i królik - bardziej o królkach niż o dzieciach IP: *.* 07.09.01, 14:49
            Mój królik w klatce ma zwykłe trociny i siano, ale klatka stoi w osobnej kanciapie i tam może śmiecić. Wypuszczany jednak biega po pokoju, a załatwia się w przedpokoju pod drzwiami wejściowymi i tam stoi rzeczona kuweta. Muszę spróbować z tymi żwirkami, ponieważ obecnie wchodzący do mieszkania grzezną w króliczych trocinach, a codziennie odkurzać naprawdę mi się nie chce. Dzięki za rady i dawajcie więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka