Dodaj do ulubionych

Nostradamus!!!

IP: *.* 12.09.01, 13:51
Zobaczcie co napisal Nostradamus w 1654....Jakies skojarzenia ? In the City of God there will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb", "The third big war will begin when the big city is burning" - Nostradamus 1654 "W Mieście Boga grzmot wielki będzie, dwóch braci przez Chaos rozszarpanych zostanie, forteca runie, wielki przywódca podda się, trzecia duża wojna wybuchnie kiedy duże miasto palić się zacznie."
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 12.09.01, 14:01
      proszę dajcie spokój z przepowiedniami, w ten sposób sami napedzamy strach i panikę, to niepoważne
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 12.09.01, 14:07
      1. Czemu Miasto Boga?2. Forteca, chaos, grzmot, przywódca (nawet wielki) - to może być cokolwiek.Dostałam to już rano od kumpeli. Żadnych skojarzeń nie stwierdziłam.
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 12.09.01, 14:33
      zle tlumaczenie: "while the fortress endures, the great leader will succumb" - mimo ze forteca przetrwa, wielki przywodca podda sie.Co do Nostradamusa: twierdzil on rowniez ze trzecia wielka wojna przyjdzie ze wschodu.Wierzyc, nie wierzyc? Nie wiem.
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 12.09.01, 15:41
      Własie chciałam napisać post dotyczący przepowiedni.Nie narzucam czy wierzyć lub nie. Ja ABSOLUTNIE nie wierze (wierzyłam) w te rzeczy. Nostradamusy i inne podobne czytałam owszem z zainteresowaniem jak przystało na powiedzmy powieść S-F a potem na półeczkę. Ale...... Dzisiaj nasuneło mi sie taki oto skojarzenie.1. Kilka lat temu słyszałam (czytałam) właśnie o burzeniu - zagładzie NY. Nie wiem gdzie i kiedy - dosyć dawno - coś mi sie omcknęło o uszy, zapomniałam..... Teraz troche sie przeraziłam.2. Wiele wiele lat temu (moze rok 1980) w jakimś czasopiśmie fantastyczno-naukowym czytałam o (przepowiedni)rozpadzie ZSSR. Kto wtedy o tym myślał??????? Oczywiście powiecie że można było spekulować (jak wiele innych rzeczy zresztą). ale po latac stało się. I ma miec to podobno głębszą wymowe.?????????????????????? To tylko taka moja refleksja - ciekawostka. WIerzyć w przepowiednie czy nie. Nadal nie wierzę. Ale coś mi dreszczyk przeszedł po plecach.....
      • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 12.09.01, 22:41
        Na pociechę cytat z Izajasza 44,25"Jam jest ten który niweczy znaki wróżów i wykazuje głupotę wieszczków".No to juz się tak nie martwcie. Będzie dobrze, choc inaczej.
      • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 13.09.01, 07:11
        ja też wychowałam się na SF i "połykałam" książki (dopóki nie urodziłam dziecka :-) i wiesz, Cela - ci ludzie przewidzieli jeszcze mnóstwo innych rzeczy - nawet Big Brothera. Moja teoria jest taka, że z pewnych faktów można wysnuć przypuszczalne wnioski co do dalszego rozwoju wydarzeń. Myślę, że co inteligentniejsi potrafią przewidzieć takie rzeczy jak upadek ZSRR.A co do przepowiedni...cóż, im mętniejsze, tym łatwiej "przypasować" - nieprawdaż.
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!!-hoax IP: *.* 13.09.01, 08:30
      Ponizszy cytat to hoaxhttp://urbanlegends.about.com/library/weekly/aa091101b.htmMonika A/P napisała/ł:> Zobaczcie co napisal Nostradamus w 1654....Jakies skojarzenia ? > > In the City of God there will be a great thunder, Two brothers torn apart by Chaos, while the fortress endures, the great leader will succumb", "The third big war will begin when the big city is burning" > > - Nostradamus 1654 > > "W Mieście Boga grzmot wielki będzie, dwóch braci przez Chaos rozszarpanych zostanie, forteca runie, wielki przywódca podda się, trzecia duża wojna wybuchnie kiedy duże miasto palić się zacznie."
      • Gość: guest Re: Nostradamus!!!-hoax IP: *.* 13.09.01, 08:47
        >Bogusia napisała/ł: >> while the fortress endures> > > > forteca runieNa tyle na ile znam angielski, to forteca PRZETRWA
      • Gość: guest Re: Nostradamus!!!-hoax IP: *.* 14.09.01, 07:48
        Moze jeszcze wyjasnienia wymaga slowo hoax- to mistyfikacja, fałszerstwo. Na stronie, ktora podaje Bogusia jest masa przykladow takich oszukanstw.
    • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 13.09.01, 09:02
      to niezły był ten Nostradamus jak przepowiadał jeszcze prawie 100 lat po śmierci
      • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 13.09.01, 11:34
        jola napisała/ł:> to niezły był ten Nostradamus jak przepowiadał jeszcze prawie 100 lat po śmierciTo nie chodzi o to, że przepowiadał już po śmierci ale że za życia przepowiadał to co się wydaży w przyszłości.Zresztą przepowioadał też wiele rzeczy które się nie sprawdziły.Swoją drogą to mam całą księge przepowiedni Nostradamusa i musze poczzytać. Może jeszcze inne rewelacje odkryję.
        • Gość: guest Re: Nostradamus!!! IP: *.* 13.09.01, 11:45
          no ale jak miał coś napisać w 1654 roku skoro zmarł w 1566 :what:
          • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 13.09.01, 12:01
            >jola napisała/ł:> no ale jak miał coś napisać w 1654 roku skoro zmarł w 1566 :what:jola napisała/ł:> no ale jak miał coś napisać w 1654 roku skoro zmarł w 1566 :what:Ty się Jolu nie dziw, bo żyjemy w świecie , który według przepowoiedni Nostradamusa miał się skończyć już wielokrotnie. :spookie:Gdzieś w latach siedemdziesiątych wskutek "ataku żółtego smoka" - kiedy Chiny były w konflikcie z ZSRR Nostradamus przepowiadał koniec świata, no i w 2000 chyba dwa razy przepowiadał ten koniec- jakoś w lipcu a potem 9 listopada. Skoro więc do dziś przepowiada i ciągle te przepowiednie zmienia, to nie dziw się, że je tym bardziej przepowiadał w zaledwie 100 lat po swojej śmierci. :eek:
            • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 13.09.01, 12:19
              No tak masz rację w sierpniu 99 jak końca świata nie było to też od razu zdementował plotki jakoby datę wyliczał według współczesnego kalendarza.
              • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 13.09.01, 12:47
                >jola napisała/ł:> No tak masz rację w sierpniu 99 jak końca świata nie było to też od razu zdementował plotki jakoby datę wyliczał według współczesnego kalendarza. A widzisz, zapomniałam o tym końcu świata z sierpnia 99, a zdaje się, że według jeszcze innego kalendarza wyliczał coś na ostatniego sylwestra. Zresztą nie dziwię się chłopu, mnie w kilkaset lat po śmierci też się pewnie kalendarze będą mieszać, nie mówiąc o tym ,że ostanie się wieża , która runęła (to od tego "endures").:bounce:
                • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 13.09.01, 17:37
                  ktoś to rozwiązał na onecie: ponoć facet był tak świetnym wizjonerem, że przewidział co by przewidział za 88 lat ;)
                  • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 13.09.01, 23:19
                    A ja dostalam trzy SMSy z tym tekstem na telefon. Paranoja jakas. Za jego czasow pewnie wszystkie budowle mialy dwie wieze, a po zburzeniu twierdz wybuchaly wojny. Przywodcow tez obalano stadami.....
                • Gość: guest Re: Nostradamus wiecznie żywy ;-) IP: *.* 14.09.01, 07:10
                  na tej stronie którą podała Bogusia są 4 wersje tego cuda i w jednej forteca ma runąć (falls) ludzie w tej chęci przekazywania sobie hiobowych informacji mylą wersje a poza tym uważam że nadmiernie się czepiasz, gościu 88 lat po śmierci mógł mieć naprawdę zawiłe wizje i pewnie mówiąc przetrwa pewnie miał na myśli upadnie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka