Dodaj do ulubionych

Władca Pierścieni

IP: *.* 23.01.02, 01:33
Jestem świeżo pod wrażeniem filmu!!!Chyba mam dreszze i gorączkę! A film prawie jak w kinie, bo na ścianie w pokoju! Nie wiedziałam, że mozna czytać w mojej wyobrazni i zrobic film, tak, jakbym chciała.No, może tylko ten trol z Morii trochę za bardzo komputerowy. Reszta obłęd!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: AnnaB Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 09:09
      Witaj :hello:Ja film obejrzalam w kinie , ogolnie bardzo mi sie podobal,efekty byly niesamowite, choc uwazam ze troche za dlugo ta wedrowka trwala. W kinie nawet zrobili 10 min przerwy.Najgorsze jest tylko to czekanie (rok czasu na nastepna czesc).Chyba kupie sobie ksiazke i poczytam.Pozdrawiam
      • Gość: Gosia26 Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 09:28
        Ja tez odpadlam. I tez najbardziej wkurzylo mnie czekanie na nastepna czesc...A z wedrowki i tak kilka momentow jest opuszczonych- ale za to wszystko dokladnie tak jak sobe wyobrazalam....Anna B napisała/ł:> Witaj :hello:> Ja film obejrzalam w kinie , ogolnie bardzo mi sie podobal,efekty byly niesamowite, choc uwazam ze troche za dlugo ta wedrowka trwala. W kinie nawet zrobili 10 min przerwy.Najgorsze jest tylko to czekanie (rok czasu na nastepna czesc).> Chyba kupie sobie ksiazke i poczytam.> Pozdrawiam
        • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 10:59
          A Poznań to chyba wieś........u nas jeszcze niue grają :(Monika A/P.
        • Gość: Bea Re: Władca Pierścieni-w jakim kinie? IP: *.* 23.01.02, 13:03
          Już jest?????Napiszcie gdzie!!!!( w Warszawie)Niecierpliwie czekam-Beata
          • Gość: guest Re: Władca Pierścieni-w jakim kinie? IP: *.* 23.01.02, 15:58
            Ja chcetnie sie pisze i Multikino kolo stacji Imielin mi odpowiada !
      • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 13:33
        No to jak nie czytałaś, to koniecznie to zrób. Tam jeszcze dłużej trwa wędrówka. I o to chodzi! Ja przeczytałam 3 razy, a i tak mogłabym jeszcze, nigdy się nie zanudzę. A tę ekranizację uważam za naprawdę udaną.Nie wiedziałam ,że juz jest w kinach, myślałam, że dopiero w okolicach Wielkanocy będzie w Polsce. Ja oglądałam w domku, na monitorze była za duża pikseloza, więc mąż przyniosł rzutnik i tak mnie wczoraj wciągnęło, że śniłam nawet jak Frodo!
    • Gość: aneea Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 10:54
      a czytalyscie ksiazke?An.
      • Gość: Gosia26 Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 13:39
        Muszewas martwic... stalam sie piratem sieciowym :( zeby obehjrzec Froda... Ale do kina tez pojde, bo widoki sa cudowne i trzeba to zobaczyc, muzyka tez piekna.....Ksiazke czytalam z....15 razy....
        • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 14:23
          Gosiu, przecie ja też nim jestem ;-)Muzyka, rzeczywiście piękna.Chyba nie będę rozdrażniać muzyką- ale tą śpiewaną (bo śp. Grzesiu Ciechowski jest o.k.) i w ogóle całym "Wiedźminem". Wielkim komplementem byłoby powiedzieć, że do pięt mu urasta.
        • Gość: Bea Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 14:40
          Ale Wam dobrze ,ja nie mam odpowiedniego "ekwipunku" by zostać piratem - pozostaje czekać na film w kinie ( ok.15 02).Chce ktoś iść ze mną?????(W-wa, najchętniej Multikino przy stacji Imielin -najbliżej ,ale nie musi być tam).Bea
          • Gość: guest Re: spotkanie IP: *.* 24.01.02, 23:59
            ja bym sie wybrał , ale ze ?widnicy będzie mi trochę daleko. hej,Bea - jak to miło się spotkac w takim dziecięcym miejscu.pozdrowienia dla Noosa, Jędrka i Sary - no a jak tam potterowe wrazenia?u nas tylko my?l o nadchodzšcych feriach podtrzymuje nasze życiowe palniki - aby tylko tydzień, a potem zaczniemy nawet ze soba rozmawiac.
            • Gość: Bea Re: spotkanie -do Artura IP: *.* 25.01.02, 13:49
              No wiecie państwo ,co to się porobiło! I Ciebie tu Arturze przywiało ? Witam serdecznie na forum .Pozdrowionka dla Agi,Dobrosi i Kuby .Napiszę więcej na domowy adres .Pa Bea
    • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 14:18
      O kurcze, a mój mąż "fanatyczny" wielbiciel Tolkiena stwierdził, że film to totalna klapa! Nic nie rozumiem...
      • Gość: Małgola Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 14:36
        Z tego co wiem to film wchodzi na ekrany ok.9 lutego, a przynajmniej w Multikinie. Jak do tej pory wszyscy którzy widzieli film (piracko oczywiście) są pod wrażeniem,zobaczymy i my same już niedługo!
      • Gość: Mika_P Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 02:04
        Wando, wejdz na www.stopklatka.pl, potem na box-office, potem kliknij na tytuł filmu (jest na 3. miejscu) i z prawej strony wyszukaj sobie Galerię - 672 zdjęcia.Kadry są przepiękne. Dla samych niektórych widoków warto iść do kina, a do tego jeszcze wspaniała muzyka. Ja się napaliłam i mimo braków finansowych na pewno pójdziemy z męzem.
    • Gość: AnnaB Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 14:33
      Ja ogladalam film w Swieta w Niemczech wersja niemiecka, a jak mozna dostac ksiazke???Czy sa firmy ktore wysylaja ksiazki za granice???Chetnie bym przeczytala.
      • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 17:29
        Może spróbuj w Merlinie http://www.merlin.pl
    • Gość: Nonika Re: Władca Pierścieni IP: *.* 23.01.02, 20:10
      Nie czytalam ksiazek Tolkiena choc bylam juz kiedys o krok od tego.A wiec jak Film pojawil sie na ekranach niemieckich wybralismy sie z mezem.I coz ja osoba wrazliwa,o bujnej wyobrazni i slabych nerwach nie nadaje sie do ogladania takich scen :ouch:.Kilka nocy pod rzad nie moglam spac.Ja uznalam ze moge sie bez tego obejsc.Co do samego filmu naprawde dobrze zrobiony ale ja na druga czesc na pewno nie pojde stanowczo wole filmy w stylu "Eleven"s Ocean"czy jakies romansidla z Julia Roberts po ktorych moge slodko snic :sleep:.Pozdrawiam was dziewczyny o stalowych nerwachMonia z Julkiem
      • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 11:49
        Tez widzialam w kinie,( we Francji wszedl na ekrany jeszcze przed swietami), po przeczytaniu francuskiej wersji, a swoja droga ciekawa jestem jak jest z innymi tlumaczeniami, bo Francuzi przetlumaczyli prawie wszystkie nazwy wlasne i tak jest Frodon Saquet, Grands Pas (Aragorn), Glorfindel (Arwen) itd., a film piekny tak jak ksiazka.
        • Gość: Gosia26 Re: Władca Pierścieni IP: *.* 25.01.02, 00:55
          Edyta bo Francuzi maja obsesje na tym punkcie (slowa droga Francuski piekny jezyk, zeby ktos nie pomyslal, ze mam uprzedzenia) jesli tlumacza AIDS (na SIDA i domysl sie czlowieku) albo komputer (na ordinateur) a wideo juz nie pomne na co, to Frodo Bagginsa mieli nie przetlumaczyc ;)Ale a propos, jak wam sie podoba Henio Garncarz ;)
          • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 25.01.02, 14:34
            No wlasnie, to, ze maja na tym punkcie obsesje, to jasne, dorzuce jeszcze NATO-OTAN, DNA-ADN, smieszy mnie tez wymawianie obcojezycznych nazw "po francusku", np. na Lecha Walese mowia Lesz WALEZA, z akcentem na ostatnia sylabe oczywiscie, dlatego jestem ciekawa, czy w innych wersjach, zostaly przetlumaczone nazwy wlasne, a Henio Garncarz niezly...A Glorfindel i Arwen to oczywiscie dwie rozne osoby, tylko, no wlasnie Ci, co juz widzieli film moga sie domyslic dlaczego sie pomylilam.
    • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 13:15
      Dziewczyny, ile miałyście lat jak czytałyście Władcę? Dziecku w jakim wieku można podsunąć tę książkę?
      • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 13:25
        A może najpierw "Hobbita" i "Listy od Świętego Mikołaja"?
        • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 13:35
          A i jeszcze takie baśnie Tokiena czytałam niedawno mojej 5-latce "Łazikanty".
          • Gość: guest Re: Władca Pierścieni IP: *.* 24.01.02, 13:35
            Tolkiena, oczywiście.
    • Gość: Sammy Re: Władca Pierścieni - tłumaczenia IP: *.* 27.01.02, 12:03
      Już Ci mówie jak jest z innymi tłumaczeniami. Mianowiecie Tolkien pozostawił dokładne wskazówki dla tłumaczy, w których napisał, że nazwa własna może być przetłumaczona, jeżeli tylko przetłumaczenie jej będzie podobnie brzmiało jak oryginał. Tak więc w grupie języków romańskich wszystkie nazwy własne moga być przetłumaczone natomiast pozostałe grupy językowe mają zachować nazwy oryginalne. W związku z tym, tłumaczenie pana Łozińskiego było świętokradstwem, gdyż złamał zasadę nie tłumaczenia nazw własnych :(A tak na marginesie, skąd skubaniec wiedział, że będzie tłumaczony na tyle języków? :lol:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka