Dodaj do ulubionych

Pytanie do YennyM

IP: *.* 22.02.03, 11:09
Droga Yenno! Dopiero od niedawna uczetnicze w forum , ale akurat jednym z pierwszych postow ktore przeczytalam byl Twoj "Moja walka o ...".Jestes super mama i Twoj post pomogl i mnie sie troche pozbierac.Mam do Ciebie bardzo konkretne pytanie:jakie sa twoje doswiadczenia z roznymi mieszankami,ktore polecasz i czy Klusek mial kolki? Pytanie to kieruje wlasnie do Ciebie ,poniewaz nie chce uzyskac odpowiedzi typu "najlepsze jest mleko matki". Ja to wiem , ale pytam o MLEKO SZTUCZNE. Pozdrawiam Ciebie i Twoje Brzdace AsiaP
Obserwuj wątek
    • Gość: YennaM Re: Pytanie do YennyM IP: *.* 22.02.03, 12:04
      Klusek od początku jedzie na nutramigenie. Bo on alergik. Czy toje dziecko tez jest alergiczne? Bo jesli tak - to bez zastanowienia weszlabym w nutramigen albo bebilon pepti - ten drugi jest smaczniejszy, ale to hydrolizat serwatkowy. Wiem, ze na poczatku jest trudno, ale warto - oszczedzasz dziecku kolejnych stresow przy zmianie mieszanki. Jesli zas dziecko nie jest alergiczne, na wszelki wypadek wybralabym mleko z oznaczeniem H.A. (hypoalergiczne), mniejsze prawdopodobnienstwo, ze uczuli.W szpitalu Kluche dokarmiali go Bebilonem (pomimo moich prosb o podanie nutramigenu, ktory ze soba zabralam) i niestety dzieciak sie momentalnie uczulil - byly kolki, płacze, pojawiła sie wysypka.Ze starszym przelecielismy przez prawie wszystkie mleka.Moja refleksja: tolerancja mleka sztucznego to sprawa indywudualna. Jednemu dziecku cos pasuje, a innemu to samo szkodzi.Michal lubil:Nan 1 (ulewal)Bebilon 1 (ulewal, wysypka)Bebilon sojowy 1 (bylo ok)uwielbial milumil 2 (to slodkie mleko, geste, dzieci go uwielbiaja) - pojawila sie wysypkanie znosil nana bifudus (wysypka) , bebilonu pepti (wysypka), prosobe (wysypka), bebilonu sojowego 2 (wysypka), i nutramigenu (ok).Ale... przyzwyczail sie do nutramigenu, bo innego wyjscia nie mial.Wiesz, moj pediatra mowi, ze wszystkie mleka są dobre, ze mozna je dziecku doawac. Nie odbiegaja od siebie zawartoscia skladnikow odzywczych czy witamin, bo w koncu sa jakies normy. Wybierz taka, która bedzie najlepiej smakowac dziecku, po ktorej nie bedzie roznych sensacji i... taką, na jaką bedziesz mogla sobie pozwolic finansowo, bo mleko sztuczne to droga imreza (choc ceny raczej sa zblizone).Z mojego doswiadczenia, jesli dziecko alergiczne, odradzam mleko sojowe, bo soja uczula ok 50 proc dzieci, ktore sie z nią stykają. Wiec niepotrzebnie uczulisz dziecko na jeszcze jeden produkt (i juz oleju sojowego np nie bedziesz mogla mu podac, bo z soi on). A i tak skonczy sie na innym mleku.PS, jak masz pytania, jak wprowadzic nutramigen, to pytaj (mam nadzieje, ze nie ma takiej koniecznosci). Wprowadzalam nutramigen 10-miesiecznemu dziecku i dało sie.
      • Gość: stewa Re: Pytanie do YennyM IP: *.* 22.02.03, 20:10
        Dzieki Yenno ! Odpowiedz tak jak mozna sie bylo spodziewac konkretna i tresciwa.Rozjasnila mi sytuacje-na razie podaje NAN 1 HA. Pozdrawiam AsiaP
    • Gość: MiGoTkA Re: Pytanie do YennyM IP: *.* 22.02.03, 17:18
      Widze ze Yenna juz odpowiedziala ale dodam swoje trzy grosze. Podobnie jak Yen mam alergicznego potwora - najpierw przez 7 miesiecy na cycku a pozniej w ciagu jednego dnia odstawionego na Nutramigen (mamy z opcji Towarzystwa Przyjaciol Dzieci prosze nie podnosic transparentow - obylo sie bez stresow dla malej a nawet mam wrazenie ze roznicy nie zauwazyla). Jesli twoj maluch jest alergikiem albo jesli ma kolki to polecam Nutramigen. Zocha jechala na samym mleku do 10 miesiaca i nie mozna powiedziec ze bylo po niej widac ze nie dopycham jej zupkami ;) Z nutramigenem i bebilonem moze byc tylko jeden problem jesli twoje dziecko nie jest alergiczne - obydwa na recepte a znizka tylko przy alergii albo innej przewleklej. Tak wiec normalnie musisz miec recepte i albo kosztuje ok. 15 albo 30 w zaleznosci od uprawnien.Pozdrawiam,MiG.
      • Gość: MiGoTkA Re: Pytanie do YennyM IP: *.* 22.02.03, 17:18
        15 albo 30 zlotych ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka