Dodaj do ulubionych

Trochę poezji

IP: *.* 12.03.03, 09:36
Witajcie,koleżanka podrzuciła mi dziś rano do poczytania tomik wierszy W. Szymborskiej "Chwila". Jest tam jeden, który wręcz ujął mnie za serce."Mała dziewczynka ściąga obrus"Od ponad roku jest się na tym świecie,a na tym świecie nie wszystko zbadanei wzięte pod kontrolę.Teraz w próbach są rzeczy,które same nie mogą się ruszać.Trzeba im w tym pomagać,przesuwać, popychać,brać z miejsca i przenosić.Nie każde tego chcą, na przykład szafakredens, nieustępliwe ściany, stół.Ale już obrus na upartym stole- jeżeli dobrze chwycony za brzegi -objawia chęć do jazdy.A na obrusie szklanki, talerzyki,dzbanuszek z mlekiem, łyżeczki, miseczkaaż trzęsą się z ochoty.Bardzo ciekawe,jaki ruch wybiorą,kiedy się już zachwieją na krawędzi:wędrówkę po suficie?lot dokoła lampy?skok na parapet okna a stamtąd na drzewo?Pan Newton nie ma jeszcze nic do tego.Niech sobie patrzy z nieba i wymachuje rękami.Ta próba dokonana być musi.I będzie.Pozdrawiam serdecznieAda (mama małej dziewczynki)
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: Trochę poezji IP: *.* 12.03.03, 10:13
      Wiersz prawdziwy, ale...ale na koniec przychodzi mama i krzyczy, albo daje siarczystego klapsa, bo dziecko pościągało rzeczy ze stołu albo poniszczyło meble :craz:
    • Gość: emama Re: Trochę poezji IP: *.* 12.03.03, 12:27
      Śliczny wierszyk, mi osobiście bardzo się podoba :bounce:Pozdrawiam. Asik
    • Gość: Adzia Re: Trochę poezji IP: *.* 12.03.03, 13:16
      ...żeby ten poemat umieścić na forum "Wychowanie" po wsze czasy :-) Powinien stać się jego mottem, i zarazem odpowiedzią na pytania dręczące, oj dręczące młodych rodziców, z serii "Jak go nauczyć, żeby nie ściągał płyt CD ze stojaka?" ;-)Pozdrawiam - Agnieszka, mama małej dziewczynki przechodzącej aktualnie etap smarowania się czym popadnie, ze szczególnym upodobaniem dla mleczka do demakijażu ;-)PS. A tak w ogóle to Nobel dla Szymborskiej ;-) Nawet ta jej "czerwona", niechlubna twórczość jest po prostu literacko doskonała...uch, ale się odważyłam ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka