Dodaj do ulubionych

mieszkanie komunalne

28.12.06, 15:03
Witamsmile
W miescie X mieszkamy z mezem przeszlo 6 lat , ciagle wynajmujemy mieszkanie.
Chcialabym zlozyć podanie o przydział na mieszkanie komunalne (zaraz po Nowym
Roku), ale za bardzo nie wiem od czego zacząć.
Dodam,że obydwoje z mężem dla danego miasta X pracujemy (mamy umowy),ale z
mieszkaniem ciężko. Na dzień dzisiejszy kredyt na mieszkanie nie wchodzi w
grę.
Kto wie, jak napisać podanie...
Proszę o sugestie i z góry dziękuje

stała czytelniczka
Obserwuj wątek
    • andaba Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:07
      Warunkiem, żeby starać się o mieszkanie komunalne jest chyba stałe zameldowanie w mieście X smile i odpowiednie dochody. To znaczy nie mogą prekraczać ileś tam, ale nie jestem pewna, czy minimum socjalnego (351 na osobę) czy stawka taka jak o rodzinne (nie pamiętam ile, chyba ok 500 zł na os.)
      • nn51 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:14
        No właśnie i tu zaczynają się schody. chodzi dokładnie o meldunek. Nadal
        jesteśmy zameldowani u rodziców w mieście Y.
        Dziecko urodziło się tu w mieście X, ja pracuję w budżetówce pomimo braku
        meldunku w mieście X mąż podobnie.
        Rodzinnego nie dostajemy.
        Nasze dochody wachają się w granicach (1800 netto) na 3 osoby to każdy sobie
        Latwo policzy.
        Sama nie wiem czy pakować się w to wszystko czy poczekać i wziąć kredyt
        hipoteczny. Wiem jedno mam dość wynajmowania mieszkania, chcę mieszkać na swoim.
        Kto może jeszcze coś doradzić? Wiem,że na mieszkanie czeka sie kilka lat...
        • andaba Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:16
          Nie chcę martwić, ale w tej sytuacji chyba się nie da - brak zameldowania plus dochód 600 na łebka...
          • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:48
            andaba napisała:

> Nie chcę martwić, ale w tej sytuacji chyba się nie da - brak zameldowania
            plus
            > dochód 600 na łebka...

600 zł z groszami bo 899,10 brutto do końca grudnia, od stycznia więcej czyli i
            tak może byc problem, bo to wysoki dochód.
        • erka235 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:18
          najlepiej napisz podanie zanieś do urzedu miasta i tam Ci wszystko wytłumacza.
          Ale to o dochodach to jest bzdura, bo kiedyś moja siostra pisała podanie o
          mieszkanie i nic takiego nie było potrzebne.W podaniu musisz napisać swoje dane
          swojego męża i opisz swoją całą sytuacje tzn.gdzie mieszkasz itd.
          • j2334 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:20
            Dochodow nie trzeba,a podanie im szybciej tym lepiej zaniesc do urzedu.
        • trawa_cytrynowa Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:19
          Jężeli nie jesteś zameldowana w mieście X nie masz szans w tym mieście na
          mieszkanie komunalne. Ja sie dowiadywałam o mieszkanie komunalne to w gminie
          tak mi powiedzieli, a na takie mieszkanie w Warszawie czeka sie 10 lat.
          • isma Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:39
            Ludzie, nie mieszajcie.

Zasady ustala kazda gmina samodzielnie, i moga one byc rozne.
            W Krakowie np. mozna udokumentowac tzw. 5-letnie centrum zyciowe na terenie tej
            gminy, czyli np. to, ze dziecko chodzi tu do szkoly albo ze sie jest przez ten
            okres tu zatrudnionym. Czyli zameldowanie nie jest konieczne.

Dochody - tez zalezy od gminy. Niektore stawiaja tez warunki dodatkowe, np. nie
            mozna byc wlascicielem lub wspolwlascicielem nieruchomosci w innej gminie, nie
            mozna zbyc innego lokalu itp.

Czyli dziewczyna dzwoni do swojej gminy albo sprawdza w internecie w tejze
            gminy biuletynie informacji publicznej, tam powinna byc uchwala rady gminy,
            ktora te warunki okresla.
            • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:52
              isma napisała:

> Ludzie, nie mieszajcie.
              >
              > Zasady ustala kazda gmina samodzielnie, i moga one byc rozne.
              > W Krakowie np. mozna udokumentowac tzw. 5-letnie centrum zyciowe na terenie
              tej
              >
              > gminy, czyli np. to, ze dziecko chodzi tu do szkoly albo ze sie jest przez
              ten
              > okres tu zatrudnionym. Czyli zameldowanie nie jest konieczne.
              >
              > Dochody - tez zalezy od gminy. Niektore stawiaja tez warunki dodatkowe, np.
              nie
              >
              > mozna byc wlascicielem lub wspolwlascicielem nieruchomosci w innej gminie,
              nie
              > mozna zbyc innego lokalu itp.
              >
              > Czyli dziewczyna dzwoni do swojej gminy albo sprawdza w internecie w tejze
              > gminy biuletynie informacji publicznej, tam powinna byc uchwala rady gminy,
              > ktora te warunki okresla.
              >
              >

wszystkie stawiają warunki ze nie możesz być właściicielem nieruchomości-pbo
              skoro ją masz to nie mozesz pisać o mieszkanie.Tak jest w całej polsce.
          • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:49
            trawa_cytrynowa napisała:

> Jężeli nie jesteś zameldowana w mieście X nie masz szans w tym mieście na
            > mieszkanie komunalne. Ja sie dowiadywałam o mieszkanie komunalne to w gminie
            > tak mi powiedzieli, a na takie mieszkanie w Warszawie czeka sie 10 lat.

nie, w Warszawie czeka się od 3-8 lat maksymalnie. U nas po 3 latach wszyscy
            prqwie załatwieni.
        • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:46
          nn51 napisała:

> No właśnie i tu zaczynają się schody. chodzi dokładnie o meldunek. Nadal
          > jesteśmy zameldowani u rodziców w mieście Y.
          > Dziecko urodziło się tu w mieście X, ja pracuję w budżetówce pomimo braku
          > meldunku w mieście X mąż podobnie.
          > Rodzinnego nie dostajemy.
          > Nasze dochody wachają się w granicach (1800 netto) na 3 osoby to każdy sobie
          > Latwo policzy.
          > Sama nie wiem czy pakować się w to wszystko czy poczekać i wziąć kredyt
          > hipoteczny. Wiem jedno mam dość wynajmowania mieszkania, chcę mieszkać na
          swoim
          > .
          > Kto może jeszcze coś doradzić? Wiem,że na mieszkanie czeka sie kilka lat...

przy dochodzie netto 1800 może być trudno, poniewaz nie do końca uważane sa te
          dochody, natomiast jeśli nie masz meldunku w tym mieście to niawet nie myśl o
          składaniu podania.Przykro mi ale niestety tak jest.Aha i na osobę nie mozę
          przekraczać 5m2 powierzchni, czyli pokój nie może przekroczyć 5m2 na osobę
          (łazienka i kuchnia odpada, licza się metraż pokoi dzielony przez zameldowane
          osoby). Policz.
      • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:44
        andaba napisała:

> Warunkiem, żeby starać się o mieszkanie komunalne jest chyba stałe
        zameldowanie
        > w mieście X smile i odpowiednie dochody. To znaczy nie mogą prekraczać ileś tam,
        > ale nie jestem pewna, czy minimum socjalnego (351 na osobę) czy stawka taka
        jak
        > o rodzinne (nie pamiętam ile, chyba ok 500 zł na os.)

wiesz ile to wynosi? bo andaba nie wie.
        To wynosi najniższą krajową na osobę czyli od stycznia 936 brutto, czyli jakies
        700 netto na osobę. To na 100% bo pracuję w tym.
    • j2334 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:17
      no i wazna sprawa ,czy posiadacie dzieci.Bez dzieci to bedzie bardzo trudne,bo
      zwykle w pierwszej kolejnosci mieszkanie komunalne dostaja rodziny z
      dziecmi.Znam malzenstwo ,ktore juz prawie 7 lat czeka.W koncu postarali sie o
      dziecko,ale jeszcze sie nie narodzilo.No i dalej czekaja.Ale dano im juz
      nadzieje ,za jakies 2 lata.Nie ma poprostu miwszkan ,a lista oczekujacych
      bardzo dluga.Oczywiscie trzeba miec zameldowanie w danym miescie.
      • nn51 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 15:30
        Mamy jedno dziecko, które urodziło sie w mieście X
        Podanie złożę po nowym roku i zobaczę co powiedzą.
        • nn51 Re: mieszkanie komunalne 28.12.06, 16:00
          Jeżeli chodzi o dokumentacje to mamy umowy pracy, dziecko chodzi do przedszkola
          a ja pracuję na tutejszej wyższej uczelnii.
          Meldunku nie mamy szans uzyskać bo kto nas zamelduje?
          Wiem,że w mieście X mieszkania komunalne sa ciągle budowane i może nam się uda.
          Obecnie wynajmujemy 34m2, jest ciasno.
        • kalina_p po prostu 28.12.06, 16:03
          idź do gminy i zapytaj, co w podaniu napisac, jakie sa warunki itd, itp.
      • ewa-ewa Re: mieszkanie komunalne 29.12.06, 07:56
        j2334 napisała:

> no i wazna sprawa ,czy posiadacie dzieci.Bez dzieci to bedzie bardzo
        trudne,bo
        > zwykle w pierwszej kolejnosci mieszkanie komunalne dostaja rodziny z
        > dziecmi.Znam malzenstwo ,ktore juz prawie 7 lat czeka.W koncu postarali sie o
        > dziecko,ale jeszcze sie nie narodzilo.No i dalej czekaja.Ale dano im juz
        > nadzieje ,za jakies 2 lata.Nie ma poprostu miwszkan ,a lista oczekujacych
        > bardzo dluga.Oczywiscie trzeba miec zameldowanie w danym miescie.

dzieci tutaj nie maja niec do rzeczy - chyba ze niepełnosprawni...
        bo jeśłi ty złożyc dzis i czekasz 5 lat już a ktoś ktoma dzieci złoży za 5 lat
        i po roku dostanie, bo ma dziecko, a ty dalej czekasz juz 6 lat to jets to
        sens? Tak niestety nie jest, jest wg listy i kolejności zgłoszeń. Nawett i
        niepełnosprawni czekaja w kolejce. Dzieci z domów dziecka czsem bez kolejności.
    • lukasia1 nn51 28.12.06, 23:33
      Idź dziewczyno do urzędu miasta, gminy, znajdź wydział, oddział, departament,
      czy inne coś zajmujący się wynajmem lokali komunalnych i zapytaj : jakie zasady
      wynajmu lokali mieszkalnych obowiązują na terenie tej gminy.
      Każda gmina, na podstawie obowiązującej obecnie ustawy o ochronie praw
      lokatorów.... ma obowiązek ustalić zasady na jakich wynajmuje lokale
      mieszkalne. Tak jak pisała wcześniej Isma, każda gmina ma swoje zasady.
      Naprawdę prościej jest iść i zapytać, albo napisać prośbę o wyjaśnienie - jakie
      masz możliwości ubiegania się o mieszkanie komuanlne.
      Nie ma jednolitych zasad w całej Polsce.
      Jedno jest pewne - mieszkań komunalnych jest ciągle za mało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka