Dodaj do ulubionych

w czym do chrztu?

16.04.07, 11:03
czy koniecznie trzeba na bialo? w niedziele chrzest dziecko wlasnie konczy 3
miesiace i tak sobie mysle ze biale ubranko szczegolnie spodenki dla takiego
dzieciaka bardzo niepraktyczne i jak dla mnie to bez sensu wydawac kase na
jeden raz jak za te pieniadze mozna kupic mu cos bardziej praktycznego. a wiec
czy krem albo blekit wchodza w gre? jak bylo u was?
Obserwuj wątek
    • d.ziarkowska Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 11:20
      pewnie ze mozesz ochrzcic w czym chcesz.. ja planowalam w blekitnym
      kombinezonie i w bedzie ale niestety maluch wyrósł tak szybko ze bym go nie
      wcisnela.. owszem .. kupilam mu potem biale ubranko z polara i z podszewka bo
      bylo zimno i tak sobie to tlumaczylam ze chrzest jest raz w zyciu i niech
      pieknie wyglada i na pamiatkowych zdjeciach tez.. owszem postawilam sie i
      odszczelilam synka..... jestem samotna wiec tez sie zastanawialam jak to
      rozegrac ale jednak kupilam.. goscie troche zwroca wiec i na zabawki zostanie
      napewno... a spodenki polarowe ubieram teraz na spacerek bo są jeszcze dobre,
      owszem juz nie takie piekne bo juz przeprane ale spoko, natomiast co do
      marynareczki nie mialam pomyslu co zrobic i jak wykozystac wiec wisi w szafie a
      jak maly wyrosnie to pewnie komus oddam bo co innego?
    • siostra_grimm Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 11:21
      U nas było tak, że wydaliśmy kase na jeden raz aby kupić młodej niepraktyczny,
      biały kombinezonik do chrztu...poprostu nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko
      było chrzczone w innym kolorze. A ty i tak zrobisz jak zechcesz nikt cię z
      koscioła nie wyrzuci.
    • monikaa13 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 11:32
      oczywiscie ze tak i to jak najbardziej

moja corka miala chrzest w marcu wiec bylo dosc zimno i tez nie usmiechalo mi
      sie kupowac specjalnie na chrzest ubranka i nie kupilam

dostala na poczatku taki komplet spodenki i kurteczka, taki zimowy, rozowy, a
      ze bylo dosc zimno w marcu wiec ubralismy jej to , dokupialm tylko lzejsza
      czapke tez rozowa, miala rozowe rekawiczki i rozowe butki, i wszystko bardzo
      ladnie wygladalo

podspodem miala bialy kaftanik i spiochy biale
    • ola_225 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 12:50
      Myb chrzcilismy synka w granatowych sztruksach, granatowym sweterku-kamizelka i
      koszuli w prążki. Na głowie miał zieloną czapkę z supełkami (wyglądają jak
      różki). Stwierdziałm że nie będę kupować mu specjalnego stroju jedynie na
      chrzciny, którego już nigdy więcej nie ubierze. Wygladal inaczej jak reszta
      dzieci (5), ale ja się tym wogóle nie przejmowałam. Przecież tu chyba nie
      chodzi o ubranie w tym całym chrzcie....
    • joka772 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 14:03
      moj mały był chrzczony w Święta Wielkanocne(ma 5,5 msca).kupilam mu kurtałkę i
      spodenki w kolorze błękitnym, do tego czapka którą używał calą zimę i błękitne
      buciki. wyglądal cudnie. uważam, że dziecko ma wyglądać ładnie i czysto, a
      szkoda wywalać pieniądze na coś, co będzie na jeden raz. dodam, ze z kurteczki
      korzystamy teraz na spacerkach. nie przejmuj się, ksiądz was na pewno nie
      wyrzuci, a chrzest trwa naprawdę bardzo króciutko. Pozdrawiam!
    • jasia127 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 17:13
      moj maly mial w zeszla sobote chrzest. ma 2 miesiace. zalozyl granatowe jeansy,
      koszule w krate, niebieska sztruksowa kurtke z kapturem, granatowe adidaski i
      niebieska czapeczke. wygladal swietnie jak mlody facet a nie jak wszystkie
      dzieci dookola (nie bylo wiadomo czy to chlopiec czy dziewczynka). babcie byly
      w szoku ale tylko na poczatku. potem juz tylko mowily, ze wygladal rewelacyjnie.
      • jasia127 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 17:22
        mielismy tez ze soba wozekwink tzn fotelik samochodowy na stelazuwink po samym
        chrzcie maly spedzil reszte mszy lezac w wozku a nie na rekach. jemu bylo
        wygodniej i my tez nie musielismy dzwigac ponad 5 kgwinksiedzielismy w 1 rzedzie
        wiec mozna go bylo "ziuziac"wink pozdrawiam
        nie ma co sztywno trzymac sie tradycyjnej poduchy i bialych ciuchow. niech
        ubierze sie elegancko ale wygodnie i w cos co jeszcze wykorzystacie
        • mamatrunia Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 19:38
          Nasz Tosiu(5m-cy) był chrzczony w Święta Wielkanocne,miał specjalnie kupiony
          błękitny komplecik ze sztruksu do tego była biała koszula z muszką wyglądał
          przecudnie.Spodnie ubieramy na codzień a marynarka służy nam teraz jako
          katankawinkTeż mieliśmy wózek to naprawdę ułatwia przetrwanie z takim maluszkiemsmile
          • iwonia2 Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 19:50
            Dwa dni temu chrzcilam corke miala na sobie przepiekna biala suknie,azurowy
            sweterek i bialy kapelusik-a wszystko zostalo zakupione nie tylko z mysla o
            chrzcie.Wykorzysta je zapewne na kilku uroczystosciach rodzinnych.
        • siostra_grimm jasia127 16.04.07, 20:33
          Czy mogłabyś odpwiedzieć mi czym ubranie do chrztu różniło się od tego, które
          zakładasz małemu na codzienny spacer? Bez złośliwości pytam smile
    • oliwia_ma Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 19:46
      Mój synek miał wczoraj chrzest. Jest jeszcze malutki (miesiąc i 6 dni) i
      zauważyłam, że nie ma tak małych ubranek na tą okazję (jak się urodził miał
      52cm). Kupiłam więc zwykły pajacyk kremowo- błękitny, nawet ze zwierzaczkiem i
      napisem. Maluch nie miał becika, bo to dopiero nie jest praktyczne. A pajacyk
      spokojnie wykorzystam do noszenia na co dzień.
      • 3xmama Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 21:05
        A mnie się wydaje, że to jeden jedyny i bardzo wyjątkowy dzień w życiu. Maluch
        raczej napewno nieświadomy całej sytuacji w przyszłości popatrzy na zdjęcia i
        nie będzie wiedział czy był na spacerze w parku czy to był chrzest. Ja jestem
        za czymś bardziej uroczystym. Kolor oczywiście według uznania, ale powinno się
        przynajmniej symbolicznie zaakcentować podniosłość sytuacji.
    • celes Re: w czym do chrztu? 16.04.07, 21:27
      mój synek (4,5 miesiąca)założy na tą okazję biały śpioch i biały kaftanik
      (specjalnie kupione na tą okazję) niepraktyczne bo z weluru - a preferuję tylko
      bawełniane śpiochy. Jak chłodniej bedzie to mam przygotowany jasnokremowy
      polarkowy komplet. Do wózka włożę becik (po mnie) - tylko do ozdoby pewnie bo i
      tak całe chrzciny będzie na rękach (niestety wózek jest bleeee)
      Na spodnie, marynarki i koszule - przyjdzie czas. Nie ma się co spieszyć całe
      życie będzie nosić koszule i marynarki itp.
      Starszego synka na chrzest ubrałam w białe bawełniane spodnie i białą koszulę i
      biały sweterek- ale był wtedy czerwiec i synek miał prawie 8 miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka