kaktusik2007 30.05.07, 09:30 Czesc! Moja studiujaca siostra bedzie robila praktyke w miejscu mojego zamieszkania i zatrzyma sie na miesiac u mnie. Czy wzielybyscie w takiej sytuacji pieniadze "za pobyt"? Dzieki i pozdrawiam, Kaktusik2007 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia145 Re: Pieniadze... 30.05.07, 09:34 Pieniędzy bym nie wzięła... natomiast partycypowanie w drobnych zakupach? Jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Pieniadze... 30.05.07, 09:47 Oczywiście, że nie. Od własnej siostry?? Buntowałabym się ew. w trakcie pobytu, gdyby okazało się, że siostra po sobie nie sprząta i nie partycypuje w zakupach spożywczych, ale takie problemy rozwiązuje się na bieżąco, nie wypada chyba ustalać tego na samym początku. Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: Pieniadze... 30.05.07, 09:48 Nie, no chyba że siostra zarabia duzo a Ty masz ciężką sytuację finansową. Wtedy jednak też raczej sama powinna wpaść na to by sie dorzucić. Nie wyobrażam sobie wręczania siostrze rachunku za pobyt Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: Pieniadze... 30.05.07, 09:48 Jak przyjeżdża do mnie siostra na wakacje to za nic nie płaci jeszcze ją na zakupy zabieram i jakieś ciuchy kupuję. Mama jej daje pieniądze na pobyt ale zawsze jej mówię żeby sobie coś za nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Pieniadze... 30.05.07, 09:57 Moja studiująca siostra przyjeżdża do mnie często i zawsze częstuje ja wszystkim, zabieram na zakupy i kupuje ciuchy, kosmetyki. Doładowywuje jej telefon, zabieram do kina jak jest na co. Daje kasę jak prosi, dokładam się do jej wyjazdów na imprezy plenerowe. Często jeździmy z nią na wakacje spopnsoeując jej wyjazdy. Nie są to duże pieniądze, czasami 50 zł, czasami 200 miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkojad2 Re: Pieniadze... 30.05.07, 10:00 Moja siostra w październiku zaczęła studia i mieszka ze mną i moim niemężem. Dokłada nam się do rachunków (media i internet), kupi coś od czasu do czasu do jedzenia czy chemię, ale nie bierzemy od niej żadnych pieniędzy "za wynajem", jeżeli twoja siostra ma mieszkać przez miesiąc, to bym się nawet nie zastanawiała, przecież, jak piszesz, to studentka Odpowiedz Link Zgłoś
net79 Re: Pieniadze... 30.05.07, 18:33 Nie, ale naturalne jest, że jeśli ma dozuca się do żarcia, jak bide klepie, wykarmiłabym Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: Pieniadze... 30.05.07, 18:37 nie. Liczyłabym natomiast, że czasem zrobi zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś