Dodaj do ulubionych

kosciół nie meczet

30.05.07, 18:41
Po przeczytaniu artykułu w Newsweeku
www.newsweek.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=18854
nasunęło mi się pytanie: co przeciętny Polak sądzi o sąsiedztwie meczetu w
którym gromadziliby się przebywający w Polsce muzułmanie z innych krajów?
Za czy przeciw?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: kosciół nie meczet 30.05.07, 18:58
      Delikatnie przypominam, że meczety juz w Polsce są i to od wieeelu lat - mam na
      myśli tatarskie meczety w Bohonikach i Kruszynianach na Suwalszczyźnie.
      Nawiasem mówiąc zapraszam do odwiedzenia tamtych stron - wspaniali ludzie z
      piękną historią, urokliwe tereny, a tatarska kuchnia... mniam... wink
      • big__mama Re: kosciół nie meczet 30.05.07, 19:54
        morgen_stern napisała:

> Delikatnie przypominam, że meczety juz w Polsce są i to od wieeelu lat - mam
        na
        >
        > myśli tatarskie meczety w Bohonikach i Kruszynianach na Suwalszczyźnie.

Dlatego napisałam o muzułmanach z innych krajów. Tatarzy raczej w swej religii
        są umiarkowani a mi chodziło raczej o wspomnianych w artykule radykałów.
    • ethomas Re: kosciół nie meczet 30.05.07, 19:02
      oczywiście, ze za. Nie widzę powodu dla którego powinno się faworyzować jedną z
      religii... ale już widzę te pikietujące Babcie... ehhhhh równość...
      • dorcia1234 Re: kosciół nie meczet 30.05.07, 20:19

• mynia0 Re: kosciół nie meczet 30.05.07, 22:21
      nie przeszkadzaja mi ani meczety, ani cerkwie, ani zbory itd. ale jeśli chodzi
      o radykałów, to takich chyba bym nie zdzierżyła - wszystko jedno, z jakiej
      religii. fanatyzm religijny w każdym wydaniu jest zły i z pewnością od Boga nie
      pochodzi, wszytsko jedno, jak tego Boga nazywać - Jahwe, Allachem czy jeszcze
      inaczej.
    • hratli Re: kosciół nie meczet 31.05.07, 08:00
      zacznijmy od tego, jak przecietmy polak potrafi sie zachowac, taki co chodzi do
      kosciola w niedziele.
    • melka_x Re: kosciół nie meczet 31.05.07, 10:11
      Meczety Tatarów mi nie przeszkadzają, sama mam zresztą częściowo tatarskie
      korzenie i muzułmanów wśród przodków.
      Meczety funkcjonujące w takim kształcie jak na zachodzie, nie. Nie z powodu
      nietolerancji religijnej, ale dlatego, że doświadczenie uczy, że stają się
      wylęgarnią i przechowalnią radykałów i zwyczajnych zbirów. Problem w tym, że
      przeciętny chrześcijanin czy człowiek Zachodu rozdziela prawo i państwo od
      religii (można sobie gadać, że nie do końca, ale w porównaniu z islamem
      rozdziela), w islamie tego nie ma, dlatego meczet staje się też ośrodkiem
      politycznym. Będę brutalna, ale jak ktoś jest zwolennikiem szariatu to niech
      wraca do krajów w których zachodnie pojęcie praw człowieka nie istnieje, a nie
      próbuje zmieniać Europę. Jeśli ktoś żadą tolerancji, sam musi się nią wykazać,
      także wobec w swoim rozumieniu niewiernych, czyli nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka