edycia274 30.06.07, 00:36 Lubiłyście czytać?? ja nie wszystkie, ale przeczytałabym Medaliony, Inny Świat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: lektury :)) 30.06.07, 00:50 Dopiero w ostatniej klasie dojrzałaś do lektur? Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: lektury :)) 30.06.07, 00:50 nie dlaczego???? te akurat miło mi się czytało. czy ja napisałam,że nie dojrzałam do ich czytania/ Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: lektury :)) 30.06.07, 00:57 tak miło się pisze a nie milo jak już poprawiasz, znalazła się polonistka. Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: lektury :)) 30.06.07, 01:13 1.zgadlas-polonistka 2.nie mam polskiej klawiatury 3.zapytalam o to "milo", bo to slowo akurat z czytaniem tych lektur nie ma nic wspolnego(zakladam, ze czyta sie ze zrozumieniem) a moze ich nie czytalas??:o) Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: lektury :)) 30.06.07, 01:16 no a ja nie mam sprawnych klawiszy więc robię byki. ale polonistka stoi na warcie i poprawia. wyobraz sobie,że czytałam i mogłabym jeszcze. a twoje miło inaczej zabrzmiało Odpowiedz Link Zgłoś
bella41 Re: lektury :)) 30.06.07, 01:21 edycia274 napisała: > no a ja nie mam sprawnych klawiszy więc robię byki. ale polonistka stoi na > warcie i poprawia. > wyobraz sobie,że czytałam i mogłabym jeszcze. a twoje miło inaczej zabrzmiało takie zycie, ze na warcie ktos musi stac))) nie poprawialam cie, tylko sie zdziwilam,szczerze i bez podtekstow Odpowiedz Link Zgłoś
edycia274 Re: lektury :)) 30.06.07, 20:37 no żle się określiłam, po prostu mnie ciekawiły i dlatego czytałam z chęcią nie tak jak inne. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: lektury :)) 30.06.07, 02:01 Przeczytałam tyko jedną całą, co nie przeszkadzało mi w dostawaniu najlepszych ocen w klasie, kiedy pisaliśmy z nich klasówki Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: lektury :)) 30.06.07, 19:45 ja podobnie; nie interesowało mnie czytanie lektur a mimo to dostawałam dobre oceny z ich znajomościJedynie w maturalnej klasie się przyłożyłam ale i książki były interesujące. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: lektury :)) 30.06.07, 06:16 chyba poza pozytywizmem wszystkie czytalam. A, nie. Pozytywizm tez czytalam- "silaczka" czy "syzyfowe prace" to pozytywizm chyba przeciez? Ogolnie czytalam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: lektury :)) 30.06.07, 07:46 Lubiłam i raczej czytałam, pamiętam tylko że przez cholerny "Potop" jakoś nie mogłam przebrnąć i w części posiłkowałam się streszczeniem. Hańba ) Ale większość lektur to fajna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
oxygen100 Re: lektury :)) 30.06.07, 08:54 nie znosilam. Przez polonistke glupią ciiipe. Odpytywala nas z nieistotnych szczegolow i stawiala ndst. gdy ktos nie pamietal detali typu jakiego koloru szal miala Telimena w swiatyni dumania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: lektury :)) 30.06.07, 12:56 Ja wszystkie czytałam jak leci oprócz Lalki (bleee) i wypocin Żeromskiego (bleee), wogóle w czasch liceum pochłaniałam tony książek. A polonistkę miałam zajefajną - kobieta z prawdziwym powołaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
grece1 Re: lektury :)) 30.06.07, 20:08 o kurcze Lalke czytalam chyba 100 razy i do dzis jest moja ulubiona książka do poduszki Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: lektury :)) 01.07.07, 18:37 A moją ukochaną książką do poduszki, którą przerobiłam już 100 razy jest "Krystyna córka Lavransa" Sigrid Undset - przy tym to dopiero ryczę No i Władca Pierścieni Odpowiedz Link Zgłoś
grece1 Re: lektury :)) 02.07.07, 10:15 obydwie te ksiązki tez baaaardzo lubię i jeszcze Mistrza i Małgorzatę Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: lektury :)) 30.06.07, 13:32 nie wszystkie np. Pan Tadeusz jest dla mnie kompletnie niezrozumiały. Najczęściej jechałam na skróty, chyba że faktycznie coś mnie zainteresowało. Do tej pory najmilej wspominam "szatana z 7 klasy". Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: lektury :)) 30.06.07, 15:25 tych pierwszych lektur nie pamiętam. z tych dalszych nie przetrawiłam " Ludzi Bezdomnych"-zaczynałam 4 razy. polonistka mi nie przepusciła i obnizyła ocenę. i "Qvo vadis" kompletnie nie mó klimat. Do trylogii musiałam dojrzeć i pochłonęłam przez wakacje-byłam zachwycona i zdumiona-jakze mogłam nie przeczytac. poza ww raczej przebrnęłam przez wszystkie. uwielbia(ła)m czytac Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: lektury :)) 30.06.07, 16:25 Ja też "Inny Świat" i jeszcze np. Mickiewicza "Dziady" ,"Ballady i Romanse" i Żeromskiego też dobrze wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: lektury :)) 30.06.07, 16:40 Z prawdziwą przyjemnością przeczytałam "Lalkę", "Chłopów" i "Rozmowy z katem". Te trzy książki uważam za wybitne. Jestem też jedyna znaną mi osobą, która przy "Lalce" płakała )) Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: lektury :)) 30.06.07, 19:18 morgen_stern napisała: Jestem też jedyna znaną mi osobą, która > przy "Lalce" płakała )) > ?????????????????????????????????!!!!!!!!!! Jesteś też jedyną znaną mi (w pewnym sensie taką osobą!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: lektury :)) 30.06.07, 19:20 w pewnym sensie znaną mi a nie w pewnym sensie osobą oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: lektury :)) 30.06.07, 19:21 Taaa, z językiem polskim miałam pewien problem i mam do dziś, choć przeczytałam wszystkie lektury oprócz POTOPU. No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
wordless1 Re: lektury :)) 30.06.07, 21:44 Jestem też jedyna znaną mi osobą, która > przy "Lalce" płakała )) Hmmm, no to nie jesteś już sama... Zdziwiłam się nawet tym stwierdzeniem... Co do mnie, to nie przeczytałam wszystkiego z tzw. lektur obowiązkowych, ale nie żałuję. Poznałam za to tzw. arcydzieła literatury światowej, które najmocniej na mnie wpłynęły. I poszłam na polonistykę, która... zabiła we mnie chęć czytania książek. To się nadaje na osobny wątek, tu tylko napiszę, że to przerażające i bardzo smutne. Naprawdę przestałam czytać z przyjemnością. Teraz na szczeście powoli zaczynam walczyć o tę moją miłość do książek i może nawet odnoszę sukcesy. Bo nie ma nic przyjemniejszego niż stwierdzić, że jakaś książka znów potrafi mnie porwać. Bogu dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: lektury :)) 02.07.07, 09:04 wordless1 napisała: > na mnie wpłynęły. I poszłam na polonistykę, która... zabiła we mnie chęć > czytania książek. To się nadaje na osobny wątek, tu tylko napiszę, że to > przerażające i bardzo smutne. Załóż ten wątek, chętnie poczytam, bo mnie zaintrygowałaś Odpowiedz Link Zgłoś
pacia811 Re: lektury :)) 30.06.07, 19:53 wszystkie lektury przeczytałam, które u nas w szkole były obowiązkowe. nie wszystkie mi się podobały, i niektóre jakoś długo czytałam: Lord Jim (bleeee), Lalka (te długie opisy doprowadzały mnie do szału), epoka romantyzmu to też nie moje klimaty.... natomiast pozytywizm i praca u podstaw oraz IIga wojna światowa....to potrafiłam wchłaniać....choć tematy trudne i przygnębiające --- musze jeszcze poćwiczyć Odpowiedz Link Zgłoś
mbwj88 Re: lektury :)) 30.06.07, 20:13 lubię czytać bardzo przeczytałabym jeszcze raz "Lalkę", "Noce i dnie" i "Dżumę" Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Zależy które :-) 30.06.07, 21:05 Nie byłam fanką noweli pozytywistycznej na ten przykład, ale czytać czytałam bez bólu. Akurat "Medaliony" czy "Inny świat" to też nie jest literatura, do jakiej specjalnie chciałabym wracać, ale są i takie pozycje ze spisu lektur, które czytuję okresowo co jakiś czas - na pewno "Ziemia obiecana" do nich należy, własnie kończę kolejny cykl czytelniczy... Odpowiedz Link Zgłoś
hratli Re: lektury :)) 30.06.07, 21:27 czytalam wszystkie i te nadobowiazkowe tez. bylam jakims ewenementem, gdyz jako jedyna w klasie lubilam czytac lektury szkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: lektury :)) 01.07.07, 18:33 Czytałam wszystkie obowiązkowe, a i te, których omawiane były fragmenty tez czytałam, coby poszpanowaćP....jedne z większym zainteresowaniem, drugie ze znużeniem, ale nie chciałam posiłkować się streszczeniami. " Chłopów", "Ferdydurke"- czytam do dzisiejszego dnia, przynajmniej dwa razy w rokuP Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: lektury :)) 01.07.07, 20:27 czytalam zawsze i na ogol z przyjemnoscią jedyna, ktorej nie zmeczylam bylo "nad niemnem" i to byl moj pech, bo potem dostalam to na egzaminie na studia studiowalam filologie, a tam na kazdym semstrze mialam lektur wiecej niz w liceum za 2 lata, i tez czytalam, tyle ze juz poniepolsku na ogół mam jednak taki paskudny typ pamieci, ze moge piec razy czytac, a i tak nie bede pamietala, jakiego koloru wlosy mial glowny bohater i jak sie nazywala jego milosc to nie jest glupie przy filmach, bo trzy razy moge ogladac i nie pamietam jak sie skonczy stad tesciki na znajomosc lektur - takie wlasnie wyrywkowe pytania o detale i o kolor szala zawsze byly moja slaba strona i zdawalam je jedynie dzieki zyczliwosci sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
syriana Re: lektury :)) 01.07.07, 20:36 czytałam wszystkie, niektóre jednak bezrozumie "Dziady" zszokowały mnie tekstem o baranku, co bieżył przed nią, bo myślałam, że to Staszewski wymyślił pozytywistyczne molochy najłatwiej mi się chłonęło, choć "Lalkę" jako pierwszą i wtedy i dziś na liście do usunięcia bym umieściła największe wrażenie zrobił na mnie "Inny świat" i "Zdążyć przed Panem Bogiem" potem przez jakiś czas miałam fazę na czytanie wspomnień i opracowań dot. Holocaustu Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: lektury :)) 02.07.07, 09:38 Zawsze bardzo lubiłam czytać, zostało mi to do dziś, więc lektury też czytałam bez oporów. Może i czegoś nie przeczytałam, ale raczej nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
renia1807 Re: lektury :)) 02.07.07, 10:19 czytałam byłam zafascynowana "Panem Tadeuszem", czytałam to wiele razy Odpowiedz Link Zgłoś
maga202 Re: lektury :)) 02.07.07, 20:01 Ja też nie czytałam zbytnio lektur, tylko te które chciałam. Ale "Inny świat" to jedna z lektur, które zapamiatałam jako najciekawsze. A "Zbrodnia i kara" została? Odpowiedz Link Zgłoś