Dodaj do ulubionych

Zabudowa balkonu ???

15.07.03, 22:13
Witam, potrzebuję pilnej porady. Chcę zabudować sobie balkon no i mam dwie
oferty ale każdy mówi co innego, nie znam żadnej z firm i nie wiem, na którą
się zdecydować. Może macie jakieś namiary na sprawdzoną firmę robiącą
zabudowy balkonów w Warszawie. Proszę - polećcie coś. Albo napiszcie na co
trzeba zwracać uwagę. Bo ja już głupieję, buuu
Pozdrawiam anuś
Obserwuj wątek
    • kasia_mm Re: Zabudowa balkonu ??? 16.07.03, 09:28
      po pierwsze to zwróć uwagę ,.... na sąsiadów - bo jeśli balkon zabudujesz a im
      sie to nie spodoba to po jakims okresie czasu moga cię podać do Nadzoru
      Budowlanego czy masz pozwolenie na zabudowę a jak znam zycie nei będziesz
      miała - i możesz dostać nawet nakaz rozbiórki... u mnie jest taka sytuacja : 4
      poziomy mieszkań i obok siebie 8 balkonów- parterowcy zabudowali je i kratami i
      oknami, potem zaczeli ci na górze się kratowac i w końcu wszyscy mają
      kraty/zabudowy - było tak kilka lat aż tu jednej sąsiadce bez balkonu
      mieszkającej obok zaczeło przeszkadzac i zaczeła się czuć niebezpiecznie (na 2
      piętrze) że ją okradną i zabiją - więc złożyła "uprzejme zawiadamiam" do NB i
      mamy efekt - komisja, nakaz legalizacji krat, chodzenie po strażakach,
      specjalistach wydajacych opinie o prawidłowości założenia (czytaj: kasa za
      każdy świstek) i te kraty i zabudowy w końcu i tak zostaną- ale ile nerwów i
      chodzenia to juz wiadomo - więc reasumując - najpierw dowiedz się ile kosztuje
      legalizacja czyli pozwolenie z NB na zabudowę (a na pewno mniej niż potem tak
      jak u mnie koszty karne) i dopiero działaj
      niestety panowie zakładający kraty/zabudowujący NIGDY nie mówią o tym obowiązku
      bo i po co... jeszcze by klientów stracilisad
      aha - pani z NB co była u nas powiedziała że przepisy są takie - że nawet na
      wymianę okien ze starych na nowe np plastykowe czy drewniane - trzeba też mieć
      pozwolenie!!! oczywiście NB nie ściga wszystkich co wymieniają tak
      indywidualnie bo im ludzi na to nei starcza - ale jak są takei ewidentne donosy
      to muszą... albo jak np Wspólota lokatorów wymienia okna na klatkach - to wtedy
      kontrolują......
      pozdawiam
      • pumbaa Re: Zabudowa balkonu ??? 16.07.03, 11:19
        Witaj, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Ja muszę zabudować balkon bo poprzedni
        lokator zaczął rozbudowę ale nie skończył. W chwili obecnej mam parszywą
        stalową konstrukcję ale bez szyb, wszystko stare, zardzewiałe. Facet wyciął
        balustradę a kratki metalowe ogradzające balkon są dość niskie i na dodatek
        też odkręcone - tylko przystawione do ramy bo facet chciał je wymienić. Na
        balkon nie powinno się w ogóle wychodzić a już na pewno nie dzieci. A ja
        chciałabym by maluszki mogły się tam bawić. Muszę coś zrobić z tym balkonem i
        to jak najszybciej. Jest poprostu niebezpieczny.
        A ten urząd o którym pisałaś... wiesz może czy oni tam robią problemy z
        pozwoleniami? Bo jak tak to boję się do nich zgłosić..
        Pozdrawiam anuś
        • kasia_mm Re: Zabudowa balkonu ??? 16.07.03, 15:03
          niestety dokładnych kosztów i procedur nie znam - ale jeśli legalizacja po
          fakcie kosztuje ok 150 zł to podanie o pozwolenie musi mniej więc nie jest to
          chyab takei straszne... a warto bo jak widzisz na " życzliwych" się zawsze
          trafi....
          aha te Nadzory Budowlane są przeważnie w urzędach gminu w wydz architektury
          igosp. przestrzennej - zadzwoń i wypytaj - przecież nie musisz sięprzedstawiać
          i od razu wywalać swój adres i danesmile
          pozdr.
          • pumbaa Re: Zabudowa balkonu ??? - pytanie do kasi 16.07.03, 17:13
            Kasiu, mała dygresja, czy Ty jesteś Kasia M z edziecka, niegdyś moderatorka (a
            może i teraz - wybacz nie zwróciłam uwagi)??
            • kasia_mm Re: Zabudowa balkonu ??? - pytanie do kasi 16.07.03, 20:26
              tak to jasmile tyle ze już nie administruję ani nie moderuję z prostego powodu -
              38 tygodniowy brzusiu czyli lada moment zero czasu na netsad ale za to druga
              pociecha w domusmile

pozdrawiam
              • pumbaa Re: Zabudowa balkonu ??? - pytanie do kasi 17.07.03, 16:52
                Kasiu, a czy możesz odezwać się do mnie na gg 1157932 ?? Proszę, próbowałam
                się z Tobą konaktować ale Twoje stare adresy nie działają chyba. Pozdrawiam
                anuś
                PS Chodzi o o prywatną sprawę więc nie chce tu pytać.
    • epjasa Re: Zabudowa balkonu ??? 16.07.03, 12:29
      Ja zabudowywałam loggię i mam dzięki temu dodatkowy metraż w mieszkaniu. Ale to była droga oficjalna. Dostaliśmy pozwolenie od architekta budynku. Nie było to łatwe, i tu Cię zmartwię, kosztowało troszkę, piszę troszkę - bo w związkui ze zbiegiem okoliczności udało się nam po prostu. W innym wypadku, chyba byśmy ryzykowali bez zgody.
    • agn Re: Zabudowa balkonu ??? 16.07.03, 17:48
      Witajcie,
      Ja właśnie też przymierzam się do zabudowy części balkonu w celu powiększenia
      kuchni. Jest wszystko załatwiane oficjalnie, niestety okazało się, że są
      nieprzewidziane przez nas problemy. Mamy mieszkanie własnościowe, ale w bloku
      spółdzielczym. Musi być więc zgoda spółdzielni na zmiany. Myśleliśmy, że to
      formalność, a dostaliśmy ze spółdzielni pismo, że wszystko OK, ale musimy
      dopłacić za metraż, który powiększy nasze mieszkanie po cenie rynkowej, tj.
      jakieś 3 tys. złotych za metr. Niestety nas na to nie stać. W obecnej chwili
      usiłujemy się dowiedzieć o podstawy prawne takiego roszczenia. Czy któraś z was
      spotkała się z czymś podobnym? CZy spółdzielnia ma takie prawo? Jeśli tak, to
      niestety zrezygnujemy z planu powiększenia naszej 2-metrowej kuchni. Agnieszka
    • iza2_edziecko Re: Zabudowa balkonu ??? 17.07.03, 14:09
      Pumbaa ,jestem właśnie na etapie oczekiwania na pozwolenie na użytkowanie z
      Urzędu Miasta, wydz. Architektury mojej zabudowanej loggi. Zabudowałam ją już
      wcześniej, a teraz starałam się o legalizację samowoli budowlanej zgodnie
      jeszcze ze starym prawem budowlanym, bo od 11 lipca zmieniły się przepisy tego
      prawa również w zakresie legalizacji samowoli. Wg nich za legalizację samowoli
      będzie kara finansowa, jeżeli nawet samowola była wykonana zgodnie ze sztuką
      budowlaną.
      Powiem jedno, warto załatwić wszystko oficjalnie. Niestety trzeba się liczyć z
      kosztami, bo do wniosku (również jak masz zamiar dopiero zabudować) trzeba
      złożyć projekt zabudowy z wieloma załącznikami. My musieliśmy mieć zgodę
      spółdzielni na użytkowanie loggi. Projekt musi być wykonany bardzo dokładnie,
      najlepiej przez architekta, bo potrzebne są pieczątki uprawniające. To musi być
      projekt jak będzie wyglądało mieszkanie po zabudowie : i to nie tylko ten
      fragment z włączoną loggią, ale całe mieszkanie, projekt wyglądu elewacji po
      zabudowie, zgoda projektanta budynku (on ma prawo autorskie do budynku, czy
      jakoś tak) i jescze trochę innych. My zleciliśmy to w biurze projektowym i
      kosztowało to 1000 zł niestety (Wrocław), przy czym i tak udało się nam
      wynegocjować bo chcieli 1500zł. Koszt jest,opłacało się bo wykonanie bardzo
      dokładne.
      Jeżeli zabudujesz bez pozwolenia na użytkowanie to będziesz mogła to kiedyś tam
      zalegalizować, ale i tak będziesz potrzebowała papierologii i bez projektu się
      nie obędzie, a ile kłopotu może być z Nadzorem Budowlanym to można się
      domyślić.
      AGN!!!!! U nas spółdzielnia po otrzymaniu pozwolenia zrobi pomiary i będziemy
      płacili za większy metraż, ale w żadnym przypadku nie będziemy dopłacali za
      metry po cenie rynkowej!!!! Nie wiem czy dlatego, że mam spółdzielcze
      własnościowe, ale nie słyszałam,żeby w naszej spółdzielni w lokatorskich trzeba
      było dopłacać, a wiele jest takich przypadków.
      Trochę to chaotycznie napisałam, ale sorry ja tylko na chwilę zaglądnęłam na
      edziecko. Podzielę się soimi doświadczeniami chętnie, najlepiej na GG 4278564.
      Pozdrawiam
      Iza
    • pumbaa Re: Zabudowa balkonu ??? małe sprostowanie 17.07.03, 16:50
      Chyba muszę cos wyjaśnić. Ja chcę zrobić taką w zasadzie zdejmowaną zabudowę
      do łatwego demontażu - z szyby i konstrukcji aluminiowej otwieranej. W chwili
      obecnej balkon posiada zardzewiałą konstrukcję stalową zrobioną przez
      poprzedniego właściciela. Jest to niebezpieczne, w wielu miejscach poskręcane
      jakimś drutem a balkon na 9 pietrze. Poprostu zależy mi na bezpieczeństwie. A
      konstrukcja aluminiowa będzie lepsza, trwalsza i jednoczeście łatwa do
      rozebrania. Chcemy to zrobić tanio a zgody strasznie kosztują. Poprzedni
      właściciel jest nieuchwytny. Pewnie żadnej zgody nie mial... A prędzej karę
      zapłacę za to co jest teraz - okropne, zniszczone zardzewiałe. Chyba moge
      odnowic balkon bez zgody???? Jak myślicie?
      Pozdrawiam anuś
      • iza2_edziecko Re: Zabudowa balkonu ??? małe sprostowanie 18.07.03, 09:36
        Pumba, wiesz co dla pewności to się dowiedz u zarządcy lub spółdzielni( to
        spółdzielcze mieszkanie czy nie?). Z tego co wiem ze wszystkie zmiany
        skutkujące innym wyglądem balkonu, czyli zmianą elewacji, powinny mieć jakieś
        tam zgody, może niekoniecznie w waszym wypadku jakiejś "wysokiej instancji" smile
        ale np. spółdzielni. Mój sąsiad zrobił tylko zadaszenie bez zamykania balkonu
        (tzn. bez wstawiania okien) i wiem że to też jest samowola budowlana sad.
        Lepiej sie dowiedz.
        Pozdrawiam
        Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka