alfa36 20.10.07, 14:51 Kto z Was ma dom zbudowany według typowego projektu, jakich pełno w gazetach, i jest z takiego domu zadowolony? Dostaje szewskiej pasji, mam kilka katalogów i nic nie moge odpowiedniego znaleźć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mma_ramotswe Re: Kto ma... 20.10.07, 15:21 To idx do projektanta z jakimś typowym i powiedz, co byś chciała zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Kto ma... 20.10.07, 15:31 Przerobki katalogowego domu moga kosztowac niemal tyle samo, ile projekt indywidualny. Wyobraz sobie, ze nie budujesz domu, tylko kupujesz mieszkanie, w ktorym ktos inny juz zaplanowal rozklad pomieszczen,a w ktorym- o dziwo!- da sie normalnie mieszkac. I teraz przeloz to na projekt gotowy.. My kupilismy taki dom katalogowy, budowany pod klucz, z bardzo ograniczonym wyborem materialow wykonczeniowych (wzorow tapet, wystroju lazienki, rodzajow parapetow czy karoryferow etc) i jestesmy zadowoleni. zaden osmy cud swiata, ot, wygodniejsza forma mieszkania blisko natury. uklad pomieszczen bardzo nam odpowiada, a reszta- albo jest neutralna i akceptujemy ja , jaka jest, albo bedzie do stopniowej wymiany i przerobek w miare postepujacego zuzycia i naplywu gotowki. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kto ma... 20.10.07, 20:20 A zdradzisz, jaki to projekt (ten dobry układ pomieszczeń, to jest to). Znaleźliśmy od[wiadający nam projekt, w którym.... łazienka jest częścią salonu. Kto projektuje takie domy??? Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Kto ma... 20.10.07, 23:20 Nie zdradze, bo dom kupowany i budowany poza Polska. Prosty, by nie rzec, prymitywny uklad, ale taki, jak lubie. Polskie projekty (dawniej studiowalam katalogi Muratora i Ladnego Domu bodajze) wydaja mi sie czesto przekombinowane. Ale wsrod tych setek projektow na pewno mozna znalezc cos interesujacego. Ja akurat lubie prostote i bezpretensjonalnosc i taki jest nasz dom. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: Kto ma... 20.10.07, 23:25 Dom budujesz dla siebie, i pod twoje konkretne potrzeby i upodobania. więc sugeruję architekta+jego wiedza i doświadczenie. Jeżeli stac Cię na kupno, budowę domu to wydaj pieniadze na coś co jest dla Ciebie a nie dla wszytskich. Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 typowo polskie myslenie 21.10.07, 11:56 taki ped do podkreslania indywidualizmu za wszelka cene, jakby np. lokalizacja scianki czy drzwi przesuniete o 10 cm mialy az tak kluczowe znaczenie dla szczescia rodziny i komfortu mieszkania. I za to placic 10 razy wiecej za projekt.. Nie potepiam, ale stwierdzam fakt. Kazdy chce na sile podkreslac swoj indywidualizm, w efekcie czego urbanistycznie panuje w Polsce totalny chaos. Takie moje spostrzezenia. Nie twierdze, ze indywidualne projekty sa przejawem snobizmu, ale nie ma moim zdaniem nic zlego w projektach gotowych. Z takiego domu tez mozna byc zadowolonym,a wsrod setek, a moze tysiecy, projektow na pewno kazdy moze znalezc cos dla wlasnej rodziny i nie trzeba sie czuc z tego powodu gorszym. A jest to IMHO dobre wyjscie, zwlaszcza przy ograniczonych funduszach, gdzie tych kilka tysiecy, ktore kosztuje projekt indywidualny, mozna przeznaczyc na inny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
fajka7 Re: typowo polskie myslenie 21.10.07, 12:06 Nie ma nic zlego w projektach gotowych, ale nieprawdą jest, ze kazdy znajdzie w nich cos dla wlasnej rodziny. Wiem na pewno, bo przejrzalam dokladnie setki, jesli nie tysiace projektow gotowych zanim sie poddalam. I nie poddalam sie z powodu potrzeby podkreslania indywidualizmu, ale z przyczyn obiektywnych: jesli nawet znalazlam dom, ktory by odpowiadal naszym potrzebom w miare przyzwoicie, to sprawa padala, bo albo nie pasowal na dzialke, albo nie spelnial obowiazujacych warunkow zabudowy, ktore sa scisle okreslone, albo wymagal jednak zbyt wielkich kompromisow. I niechetnie, ale musielismy sie szarpnac na projekt indywidualny, bo nie zaplaca kilkuset tysiecy za budowe domu, ktory nie bedzie taki jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
burza4 Re: typowo polskie myslenie 22.10.07, 13:10 Może po prostu "typowo polskie" jest projektowanie domów i mieszkań w mało sensowny sposób? sama obejrzałam z 800 projektów, więc wiem o czym pisze autorka. Moje główne zarzuty co do gotowych projektów są m.in. takie: - w większości pokutuje jednostanowiskowy garaż, w dodatku tak mały, że ciężko wjechać. Jak dla mnie oczywiste jest, że jeśli ktoś wywala chałupę 300 metrów, to 2 samochody są standardem... - zresztą garaże 2 stanowiskowe są również o wiele za małe - to dotyczy nawet dużych domów, garażyk 30 metrów z pewnością nie wystarczy (a tu zmiana jest poważna, bo rzutuje na konstrukcję dachu) - śmiesznie małe pomieszczenie gospodarcze (a w domu tam powinno być miejsce nie tylko na piec co ale i pralnię) - klitowate sypialnie (chyba nie po to ludzie budują dom, żeby upychać się w 9-metrowych pokoiczkach?) - a dodam od razu że nie zawsze da się coś sensownego z tym zrobić. dom buduje się na lata, nieprzesunięcie drzwi czy nieprzeniesienie garderoby w bardziej sensowne miejsce odbija się czkawką Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: Kto ma... 20.10.07, 23:42 ja mam na rzie tylko projekt, domu jeszcze nie.. na razie jestem z niego zadowolona Jest taki, jaki sobie wymarzyłam, że ma być Zresztą widuję taki samiutki dom kilkanaście kilometrów od mojego miejsca zamieszkania... nadal mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kto ma... 21.10.07, 22:58 Właściwie to nie stać nas na dom.... Ale będziemy go budować, tyle, że na kredyt. I dlatego w ostateczności zdecyduje się na pojekt indywidualny. jak juz naprawde nie znajde nic ciekwego- typowego. Odpowiedz Link Zgłoś
bunia231 Re: Kto ma... 22.10.07, 12:49 ja właśnie wybudowałam dom. Projekt gotowy kupiłam w firmie Archon+, Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Kto ma... 22.10.07, 13:06 My mamy projekt indywidualny i albo mielismy kupe szczescia, albo windujecie ceny. Fakt ze 4 lata temu, ale za projekt, ewnetualne przerobki "w trakcie" budowy i nadzor budowlany plus pozwolenie na budowe zaplacilismy naszemy projektantowi 1.500 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kto ma... 24.10.07, 14:43 Projekt typowy to koszt rzędu 1500 i wyżej... na forum architektura (architekci krytyują wszystkie typowe projekty) ta cena jest wysmiewana (na zasadzie- takie byle co można miec za 1500 zl...). A ja caly czas mam nadzieję, że w domu , ktorego projkt kosztuje 1500 zl e można dobrze życ. Odpowiedz Link Zgłoś
paprochy Re: Kto ma... 24.10.07, 15:46 a co mają robić? wyśmiewają, bo im kasa ucieka Plusy gotowego projektu: uniwersalne, a więc sprawdzone rozwiązania, niższa cena nawet przy wprowadzeniu zmian. Polecam przy braku doświadczenia w podobnych przedsiewzięciach, ponieważ często trudno przewidzieć efekty własnej fantazji i innowacyjności Mam dwie budowy za sobą i potwierdzam prawdziwość powiedzenia: "pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a dopiero trzeci dla siebie". Chętnie doradzę alfo, jeśli bedę umiała. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kto ma...do paprochy 24.10.07, 22:35 Ostatnio wpadł w ręce ten projekt: www.projekty.z500.pl/projekt/z84.html podoba nam się, ze tym, ze i tak potrzebne są zmiany, a scislej dobudowanie garażu, i wydzielenie w nim miejsca na kotlownię, ktora ma byc na ekogroszek. Natomiast w miejsce kotłowni zaplanowanej w projekcie urządziłabym garderobę. Póki co nie przewidujemy adaptacji poddasza, ale kiedyś... kto wie, dlatego wybralismy ten projkt a nie bardzo podobny do niego ten: www.projekty.z500.pl/projekt/z24. Jedynie co mnie niepokoi, to w momencie dobudowania garazu, lazienka stanie sie ciemna. Jeżeli miałbyś jakieś sugestie, to bedę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
paprochy Re: Kto ma...do paprochy 25.10.07, 12:37 1) możesz zrezygnować z sypialni nr 1 i na jej miejscu zrobić łazienkę (jesli możesz, oczywiście, to zależy ile osób ma zamieszkać w domu). Tam, gdzie teraz jest łazienka przenosisz wc. Zyskujesz: łazienkę z oknem, a właściwie pokój kapielowy (już Ci zazdroszczę, przestronny przedpokój (bez zakamarków, katów z szerokim zaparaszajacym wejściem, co nie bez znaczenia-->patrz: feng-shui) a większemu pomieszczeniu z wc dokładasz funkcję pralni. Poza tym: pion wentylacyjny i kanalizacyjny zostaje na swoim miejscu, więc jak na moje oko, nie potrzeba żadnych zmian w projekcie. 2) "pchnać" garaż za linię łazienki (tak, żeby brama garażowa wylądowała na linii końca łazienki). Tak czy inaczej zwróć uwagę, że dobudowanie garażu bardzo zmieni bryłę domu, elewacja frontowa będzie bardzo zabudowana (stosunek ścian i drzwi do pow. okien) + niewielki kąt nachylenia dachu i dom może wygladać jak lokalna wytwórnia majonezu, więc bacznie i z każdej strony to obadaj. Bardzo podoba mi się to okno narożne i kolorystyka, koniecznie zachowaj. I w ogóle to sympatyczny domeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
weronikarb Re: Kto ma... 25.10.07, 12:55 Projekt czy typowy to niewiem, bo tylko 1 dom widzialam podobny. Jest dozm 10x14 z plaskim dachem i koronka. Nam zalezalo na jak najtanszej budowie i funkcjonalnosci domu Udalo sie w tym projekcie Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: Kto ma... 25.10.07, 13:06 my kupiliśmy projekt taki który najbardziej nam odpowiadał zmieniliśmy tylko: - zamiana 1 pokoju na pralnię i spiżarkę/ nie myslą w projektach o pomieszczeniach gosp./, - poszerzyliśmy garaż tak aby mogły zmieścić sie 2 samochody, - na klatce schodowej zamiast okien wstawiliśmy luxfery, reszta jest tak jak chcieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kto ma... 25.10.07, 22:21 Dzięki za sugeste. cały czas zostajemy przy projekcie Z84 ewentualnie z24. Jest na 4, więc sypialnie jak najbardziej potrzebne sa 3. zastanawiam sie jednak czy dom nie jest za mały. Małz sie smieje , ze z zaplanowanych 90 m (naprawde myslałam, ze taki dom mi wystarczy) zrobie 190))) Odpowiedz Link Zgłoś
zzz12 Re: Kto ma... 25.10.07, 22:45 Nie przesadzaj, ze za maly. 12o m2 to IMHO optymalna powierzchnia dla 4-osobowej rodziny. Wiecej metrow, to wyzsze koszty budowy (kiedys Murator podawal,zaleznie od standardu- od 1000 do 2000 zl/m2, teraz ceny w budownictwie oszalaly, wiec kosztuje to pewnie jeszcze wiecej), to dodatkowe metry do sprzatania i ogrzania (wyzsze koszty utrzymania domu). Dom budujesz dla siebie, nie dla wnukow i prawnukow, wiec nie ma sensu sie rozpedzac tak z metrazem.. Sprobuje ci cos wyslac na priva Odpowiedz Link Zgłoś
agatha61 Re: Kto ma... 25.10.07, 23:09 my wlasnie budujemy strop naszego domu, projekt Archonu, poki co jestem zadowolona, choc juz kilka szczegolow zmienilabym. Maz sie smieje ze nastepny zbudujemu wg projektu indywidualnego, poki co i tak mi sie nie chce wierzyc ze za rok bedziemy mieszkac we wlanym domku z ogrodkiem. Dla nas wazne bylo: miejsce na pralnie/suszarnie stosunkowo duzy salon garaz 2 stan i wejscie z niego bezp do wiatrolapu 3 sypialnie na gorze i garderoby przynajmniej w 2 z nich moj dom: www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m43d0ed0783d69 Odpowiedz Link Zgłoś
paprochy Re: Kto ma... 25.10.07, 23:51 a "z26"? a u nas czy dwa pokoje, czy sześć to i tak wszyscy siedzimy w jednym (i psy też), normalnie jak w murzyńskiej chacie, w nastepnym domu skoble w drzwiach pomontuję Tak się wydaje, że 100 m wystarcza. W praktyce dość dużo powierzchni ginie pod pomieszczeniami gospodarczymi, kotłownia, pralnia, spiżarnia itp. a jeszcze trzeba mieć z kilka m2 na opał do kominka, kosiarkę, grabie, areator, doniczki, cebulki, nawozy, meble ogrodowe po sezonie gdzieś schować, a nie da się tego upchnąć w garażu, od razu uprzedzam Odpowiedz Link Zgłoś