senta.fa [...] 26.10.08, 22:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sikorka68 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 01:20 Jest. W spadku po lokatorach otrzymałam trzy kotki. Policzcie ile to małych. Tydzień w tydzień dawałam ogłoszenia w gazecie. Kociaki za symboliczną złotówkę. Poszło. Kociaki (a zwłaszcza w takich ilościach) trudniej jest rozdać, niż pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 10:10 Jako że jestem osobą która każdą biedę przygarnia, odchowuje uważam ze po pierwsze należy kastrować i sterylizować zwierzęta, a jeżeli trzeba usypiać póki maleńkie. Zadzwoniłam do weterynarza koszt 150 zł. Nie stać mnie niestety na to żeby poddać sterylizacj ikażde zwierze które do mnei ktoś podrzuca. Już i tak nie z własnego wyboru wydaję wiecej niżbym chciała na jedzenie dla zwierząt. Teraz szukam domu dla kociaków. Widzę że ludzie są chętni. Największe zapotrzeowanie jest na płeć męską. NA razie oddałam dwa kotki, do domów, gdzie są dzieci, ludzie chętnie przyjechali po kotki i widać było że się cieszą. Dzwonią też studenci, mieszkający w centrum, w wynajętych kawalerkach. Tam kotków nie daję. Nie jestem w stanie każdego sprawdzić, zastrzegłam oddając koty, ze gdyby sie okazało, że dziecko ma alergię, że kotek nie odpowiada, ze wyrósł i ktoś już go nie chce - żeby go oddali do mnie. Dom łatwo jest znaleźć ale ciekawa jestem ilu z ludzi decydujących się tak naprawdę bierze pełną odpowiedzialnosć za zwierzę. A z doswiadczenia wiem ze najwięcej krzyczą i bulwersują się ludzie, którzy zwierzę widzieli tylko przez okno I o pomocy gadają najwiecej ci, co to najwyżej do puszki złotówkę wrzucą i juz mają uspokojone sumeinei ze pomogli Nie obrażam tych osób które naprawdę działają w fundacjach, pracuja w schroniskach - bo ci ludzie wiedzą ze rzeczywiście lepiej jest ślepego malucha poddać uśpieniu niż zeby trafiło do schroniska po wyrzucenieu go z dobrego i kochającego domu... Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 10:36 Betty_Julcia, jeśli mieszkasz np. w Wawie to możesz wykastrować bezdomnego/znalezionego kota na talony. Również możesz zarejestrować sie jako karmicielka, jeśli dokarmiasz okoliczne stadko i otrzymywać karmę dla kotów. Jeśli miałabyś jakieś pytania o konkrety to zapraszam na pw (tylko napisz, że puściłaś maila bo rzadko sprawdzam gazetowego). BTW jeśli ktoś szukałby zrównoważonego, spokojnego i miziastego kocura (biało czarna krówka) lub wesołego, dynamicznego młodzieńca z rózowym noskiem (oba wykastrowane) to mam takich 2 panów u siebie ) Odpowiedz Link Zgłoś
betty_julcia Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 10:50 Niestety jestem z Wrocławia. Ale napisałam na twojego gazetowego. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 12:16 Nie czytalam calosci bo nie chce mi sie ale we Wroclawiu na klinikach weteryraryjnych uspili caly miot bezplatnie.Sytuacja podobna jak u auotorki watku tyle ze dodatkowo sunia byla strasznie mloda,za mloda..urodzila 12 szczeniat z czego 5 byla niedorozwinieta fizycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 nóz się otwiera w kieszeni 27.10.08, 17:10 Dziewczyny, dziś przeczytałam historię jak to "wrażliwy pan" nie mogąc słuchać miauczenia kotki wyrwał (obciął) jej język. Co jakiś czas stwierdzam, że ludzka bezmyślność i okrucieństwo mnie nie zaskoczy a jednak. Brak ludzkości w ludziach i szacunku do innych stworzeń jest straszny i porażający. Koteczka przeżyła, ma wolę życia, nawet je i pije i nie straciła zaufania do ludzi... www.foranimals.org.pl/ tu jest jej historia Ma na imię Skierka i wygląda tak img122.imageshack.us/my.php?image=skierkanowe3ny1.jpg (bez obaw zdjęcie nie jest drastyczne) Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 27.10.08, 22:06 Ja mysle, ze teraz jest jakies prawo zakazujace usypiania zdrowych zwierzat. Moj pies stracil wzrok na skutek wypadku samochodowego i podobno sam fakt slepoty nie kwalifikowalby go do uspienia ale byl juz stary i schorowany wiec dlatego weterynarz zdecydowal sie go uspic. Nie wiem czy to dobrze czy zle, ze tak sie dzieje - chyba lepiej uspic szczeniaczki niz pozwolic zeby ktos je zatlukl kijem. Jesli da sie zalatwic te adopcje to najlepsze rozwiazanie Odpowiedz Link Zgłoś
katrio_na Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 11:36 Miał prawo i nie możesz go za to winić. To działa na podobnej zasadzie jak usunięcie płodu u ginekologa mimo, że masz wskazania to jednak TEN KONKRETNY lekarz nie musi tego wykonać. Jesteś lekarzem ale masz też swój kodeks etyczny. Powinien jednak wskazać miejsce gdzie będziesz mogła tego dokonać. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 13:12 Ciekawa jestem ile osób które zamiast pochwalić autorkę wątku rozpoczęły rozmowę o wieśniakach i ich prymitywiżmie zgłosiło się juz do autorki wątku by wziąć od niej szczeniaki???? Może autorka watku sie odezwie i powie ilu chętnych z tych szlachetnych wysłało maile z chęcią przygarnięcia niechcianego pieska???? Zajmuje sie bezdomnymi kotami od kilku lat. W domu mam pięć kotów i wierzcie mi, że nie ma chętnych do zabrania kociaków nawet na takich forach jak miau.pl czy dogomania.pl...bo Ci co zamiast frazesów działaja sami są juz zazwierzeceni wielokrotnie i ie moga sobie pozwolic na kolejne zwierze. Ile tych szlachetnych istot które gotowe są rozwalać głowy obrzydliwym wiesniakom jak leci i prównują uśpienie ślepego miotu do aborcji było w prowincjonalnym schronisku? Ile z nich kupuej karmę i wspiera taki emiejsca, poswieca czas na wolontariat i zajmowanie sie zwierzetami w takich miejscach, ile zajmuje sie wyłapywaniem dzikich kotów i sterylizowaniem, ile zajmie sie bezpańskim miotem który bez opieki czlowieka zdechnie i bedzie zalegał w piwnicy lub zezra go szczury lub bezpańskie psy? Schronisko? Alez oczywiscie. Ostatni pies wziety przez moja kolezanke z takiego prowincjonalnego schroniska był cały pgryziony i zagłodzony. Cały w bliznach i ranach. Powód? za mało jedzenia, za mało ludzi do opieki, za duzo zwierzat. Jak któras ze szlachetnych istot chcacych udzielic pomocy takim zwierzetom jest chetna podam adres. Usypianie ślepych miotów i sterylizacja to jedyna droga do ograniczenia tragedii zwierzat i nadpopulacji bezdomnych kotów i psów. I weterynarz okazał sie totalnym cymbałem. Trzeba było mu miot zostawic, wtedy jego sumienie pewno natychmiast by pozwoliło na uśpienie miotu. Do autorki watku: jestes wrazliwa osoba i masz wrazliwe dziecko...Ci co o wiesniakach pisali z pogarda powinni zapasc sie ze wstydu pod ziemie. Szacunek mam wielki do takich ludzi jak Ty i Twoja córka. Bo w ludziach albo zbyt wiele agresji do zwierzat albo głupiej milosci skazującej zwierzeta na całodniowe siedzenie w domu lub bieganie z pomalowanymi pazurkami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 13:23 Ci > co o wiesniakach pisali z pogarda powinni zapasc sie ze wstydu pod > ziemie. A niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 13:26 Bo autorka watku tez na wsi mieszka. Chyba że wieśniak to charakter a nie nazwa pochodząca od miejsca zamieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 14:18 No chyba wiadomo o jakich wiesniakow chodzi- to wynika z kontekstu.Mentalnych. Wies jednakze ma to do siebie, ze tam zwierzeta zawsze traktowano przedmiotowo- w sensie przydatnosci.I WIEKSZOSC mieszkancow wsi zwierzetami srednio sie przejmuje do dzis. Moja babcia(cale zycie na wsi) na wiesc , ze jej corka, a moja mama , przygarneła kotka zapytala- "a co, ty tam u siebie myszy masz, ze ci kota trza?"- no takie wlasnie myslenie ciagle mocno sie na wsi trzyma. W miescie rowniez nie brakuje barbarzynców, ale jednak jest wieksza swiadomosc spoleczna niz na wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 14:21 Żadna róznica miedzy osobami gardzącymi zwierzętami a gardzącymi ludźmi. A ja ciagle nie wiem czy autorka watku rozdała już te szczeniaki? No kto sie zgosił i pomógł jej z problemem? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 14:29 Alez roznica jest zasadnicza.Zwierze niczemu nie jest winne, natomiast ludzie - istoty zdawaloby sie rozumne- po prostu , bywa, ze zasługuja na pogarde.swoim postepowaniem solidnie na to pracuja. I dla mnie bezmozgi krzywdzace zwierzeta to wlasnie zwykłe smieci, ludzki pomiot. > No kto sie zgosił i pomógł jej z problemem? Ja pomagam na swoim podwórku, wiec ode mnie nie oczekuj. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 15:30 > Ja pomagam na swoim podwórku, więc ode mnie nie oczekuj. ..ale powywijać szabelką, zwyzywać, odsadzić dziewczynę od czci i wiary, bo zamiast pozwolić suce zginąć pod kopniakami dzieciaków a potem jej szczeniakom z głodu, zimna i chorób..to można oczekiwać?..za to ze zdecydowała się pomóc psu?..a dostając po tygodniu" niespodziankę" nie wykopała jej za drzwi, jak mają to we zwyczaju kulturalni "miastowi", nie przywiazała do drzewa w lesie, nie potopiła w rowie tylko zdecydowała sie na, jej zdaniem ( i nie tylko) optymalne dla niej i zwierzaków wyscie, które pozwoliłyby na humanitarne uspienie szczeniaków a nie zdychanie w mękach? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 15:36 ..ale powywijać szabelką, zwyzywać, odsadzić dziewczynę od czci i > wiary, bo zamiast pozwolić suce zginąć pod kopniakami dzieciaków a > potem jej szczeniakom z głodu, zimna i chorób..to można > oczekiwać?.. Babciu- ciebie juz totalnie pogieło?? Czy ja mam jakiekolwiek pretensje do załozycielki watku?Gdzie wyczytalas te rewelacje? Jesli juz dyskutujesz, to czytaj dokladnie, co kto o czym napisał, a nie (po raz kolejny zreszta) piszesz zupełnie od czapy. PS. własnie otrzymalam telefon o znalezionym kotku i jade po niego. Odpowiedz Link Zgłoś
mondra kotek 28.10.08, 16:11 Lola skad jestes? Bo ja juz oddalam wszystkie moje "bezdomniaczki" dzis ostatni po wypadku znalazl dom. I dzwonia do mnie ludzi dalej pytajac o kociaki, czy aktualne. Jak jestes z okolic to moge podawac namiary na Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kotek 28.10.08, 18:25 Mieszkam we Wroclawiu, jesli ktos bylby z tego terenu, to niech do mnie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: kotek 28.10.08, 18:31 oj... to niestety nie pomogę, za duży kawal drogi - ja mieszkam w Szczecinie. Odpowiedz Link Zgłoś
stillgrey Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 15:38 zglosilam sie do autorki watku kilka minut po jego zalozeniu z oferta pomocy... na maila z danymi skad mozna suke ze szczeniakami odebrac nie doczekalam sie do tej pory. bylo tez kilka innych osob oferujacych pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
roksanaa22 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 15:54 Macie już świadomość,że to była prowokacja? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow. 28.10.08, 16:15 Najpewniej tak, na szczescie w sumie. Ale przynajmniej wyszlo szydlo z worka- kto jakie ma podejscie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonaoranzada Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 17:15 Zalozyłam,watek pewna ze mam racje (i nadal zostaje przy swoim) .Nie szukałam domow zastepczych dla tych psow a chcialam poznac wasze zdanie co jest lepsze - rozmnazanie na potege bezdomych psow czy redukcja ich chodzby poprzez uspanie niechcianych szczeniat.Tymczasem mialam okazje poznac grono prze cudnych czytych jak łza opiekunow zwierzat .Ale jakich ludzi? Sorry ale nie wiedzac o mnie nic , ani o tym co robie, jaka jestem, gdzie mieszkam wyzywaliscie mnie od ku..r.ew, wiesniar idiotek itd. Ludzie ktorzy podobno maja wielkie serce dla zwierzat. Moja corka przyniosla go do domu. Bo wiedziala ze go przygarne . Myslicie skad miala pewnosc ze jej pozwole go zatrzymac?Dlaczego nie bala sie go przyniesc? A jej wrazliwosc na zło to tez tak z nikad?? Wiecej wyobrazni. A co do przechwalek co po niektorych o tym ILEEEE to robia. wszyscy wielcy jakich znam , ludzie ktorzy to naprawde robia z serca nie pisza i nie szukaja tutaj poklasku.Nie zaznaczaja ileee to robia. A co do losow szczeniakow to powiem ze moge spac spokojnie . Dziekuje wszystkim ktorzy zachowali zdrowy rozsadek i sa ludzmi dla ludzi. Bo tych w zyciu coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 18:27 A co do przechwalek co po niektorych o tym ILEEEE > to robia. wszyscy wielcy jakich znam , ludzie ktorzy to naprawde > robia z serca nie pisza i nie szukaja tutaj poklasku. Watek jest o pomocy zwierzetom i to naturalne, ze ktos kto im pomaga, w tym wlasnie watku to ujawni.Bynajmniej nie w celu szukania poklasku, tylko by zamknac dyskusje o jakoby braku inicjatywy w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonaoranzada Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:13 > Watek jest o pomocy zwierzetom i to naturalne, ze ktos kto im > pomaga, w tym wlasnie watku to ujawni.Bynajmniej nie w celu szukania > poklasku, tylko by zamknac dyskusje o jakoby braku inicjatywy w tej > kwestii. Mylisz sie .Pytanie było precyzyjnie napisane juz w 1 watku. "Co jest bardziej humanitarne uspienie nie chcianych sszczeniakow czy oddanie ich do schroniska " To Ty zrobilas z niego swoje 5 minut .Mnie atakowano personalnie ale nie bronilam sie tak jak Ty. Ciekawe dlaczego. Błyszcz jesli masz taka potrzebe . Bo po ilosci watkow w jakich napisałas o o tym pomaganiu masz wielka po ilosci watkow w jakich piszesz o tym jak to pomagasz jest multum. I dziwne jakos ta ilosc rosnie w raz z rozwojem sytuacji.Na wstepie jest kilka potem dwa a potem juz cale poletko.. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 10:08 Wiesz co, nie zamierzam cie przekonywac, jakie sa moje intencje, bo i tak ty wiesz lepiej.No wrozka po prostu. Watek rozwinal sie, jak wiekszosc zreszta, nie dotyczy tylko twojej sytuacji, ale calego zjawiska. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:32 Szczerze, nie czytalam wszystkich wypowiedzi, watek b. dlugi sie zrobil. I sprawa kontrowersyjna. jestem milosniczka zwierzat do tego stopnia, ze nawet miesa nie jem. jednka w pewnym stopniu moge zrozumiec zalozycielke watku. sama bym tak nie postapila, ale moge ja zrozumiec. Natomiast krew mnie zalala, czytajac wypowiedzi kobiety, ktora celowo, swiadomie doprowadzala do ciazy swojej suczki, a potem usypiala "humanitarnie" czesc szczeniaczkow. Ludzie!!!!!!!! Jesli decydujemy sie na ciaze, to decydujemy sie na ewentualne niespodzianki, typu liczny miot. Kobieta chciala zbijac kase sprzedajac szczeniaki, ale ze sie za duzo urodzilo to sobie kilka zabila. Ja wlasnie mam podobna sytuacje. przygarnelam sunie, oszczenila sie. miala 11 szczeniakow. Zadnego nie zabilismy, wszystkie zdrowo rosna. sunia z malutka pomoca byla w stanie wykarmic wszystkie 11. musielismy tylko jej specjalna karme i witamiy kupic, zeby nie odbilo to sie na jej zdrowiu. Teraz zostaly mi tylko 3 szczeniaczki, ale tez juz sa na nie chetni. i wszystkie szczeniolki trafily do dobrych domow. Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:35 Jakbys przeczytala wszystkie watki to dowiedzialabys sie dlaczego to zrobila. Napisalam prawie identyczny post i wiesz czego sie dowiedzialam?! Ze suka ma przeciez tylko 6 sutkow... Szkoda Twoich nerwow... Pozdrawiam Cie cieplo. Mnie tez krew zalala. Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:35 *posty oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:39 moja suczka tez ma tylko 6 sutkow wykarmila 11 tlusciutkich szczeniakow sama, my butla nie dokarmialismy. pilnowalisy tylko, zeby kazdy szczeniak mial swoja kolej przy sutku. No i pilnowalismy dobrej diety suni. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:41 )) moja ma 8 sutkow Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:47 no machnęłąm się z tymi sutkami... ze mnie wieksza kociara i stad ta pomylka Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 15:32 > no machnęłąm się z tymi sutkami... ze mnie wieksza kociara i stad ta pomylka kotka, podobnie jak suka, też ma 4 pary sutków ..czyli osiem..czy ty widziałas te kotki z bliska czy tylko tak "ładnie" piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:45 No, ale do tego potrzebne sa checi... Przeciez najlatwiej uspic, nie...? Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:48 wiesz, slowo daje, nie bylo az tak duzo problemu i dodatkowej roboty. I zeby nikt sie nie czepial, pracuje zawodowo, mam dzieci. Nie jest tak, ze nie wiem co z czasem robic. No ale fakt, potrzebne sa checi. tylko jesli ktos swiadomie dopuszcza suke, a potem nie ma tych checi.,..to to juz powinno byc karalne. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Karalne 29.10.08, 10:58 zgadzam się, że powinno być karalne dopuszczanie do rozmnażania kotów i psów bez rodowodów. Ktoś się martwi, że zabraknie kundelków? Nie ma obaw, schroniska ich pełne a bezdomne kotki i suki spokojnie wypełnią tą niszę. Naprawdę warto pamiętać o jednym: o tym czy wyadoptowane zwierzaki trafią w dobre ręce można mówic najczęsciej dopiero po jakimś czasie gdy obserwujemy ich zycie w nowych domach (chyba, ze domy znamy dobrze) o tym, że mówimy o zwierzętach i mimo mojej wielkiej miości do zwierząt nie osmieliłabym się porównywać aborcji bezdomnej kotki do aborcji samicy człowieka (jeśli ktoś nie widzi różnicy to mi naprawde nie chce sie tłumaczyć, że układ nerwowy u człowieka to nie tylko odczuwanie bólu i przyjemności a rozterki moralne obce są zwierzętom) same zwierzęta np. bociany gdy maja zbyt mało pokarmu a zbyt wiele potomstwa pozbywają sie WŁASNYCH dzieci z gniazda (w swiecie zwierząt to naprawde nie jest takie sporadyczne...matki zwierzęce bardzo często odganiaja i nie karmia swojego chorego, słabszego potomstwa - straszne, prawda?) miłośc do zwierząt powinna kierować się rozsądkiem a nie tylko emocjami. Mimo iż sama zajmuję się bezdomnymi kotami nie podziwiam ani pani Willas, ani żadnej z osób które straciły kontakt z ludźmi i zatraciły własne potrzeby by ratować zwierzęta często skazując je na ból, śmierć przez zagryzienie , głod i choroby. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonaoranzada Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:49 Dobre checi to za mało gdy mozliwosci brak .I w takiej sytuacji najlepsze jest uspanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:52 gdy mozliwosci brak, nie dopuszcza sie suki. pisalam , ze w pewnym sensie moge zrozumiec dziewczyne, ktora zalozyla watek. Ale nie moge zrozumiec osoby, ktora swiadomie rozmnaza swoja suke, a potem czesc szczeniat zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
mondra Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 28.10.08, 19:52 ta, "uspanie" jest zawsze najlepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 10:08 Założyłaś wątek na dość kontrowersyjny temat więc mogłaś sie domyśleć, że wywoła on emocje i skrajne opinie. Sama napisałaś, że byłaś ich ciekawa więc nie musisz sie bulwersować. Dostałaś sporo rożnych rad, praktycznych, chęci pomocy od chęci podania namiarów na wetów gotowych uśpić po pomoc w adopcjach. Nikt do wychowywania szczeniaków cię nie zmuszał. Niemożność i brak chęci do opieki nad szczeniakami, o których przyjście sie nie starałaś (suczka to znajda przecież)rozumiem. Nie wiem dlaczego jeśli ktoś miał doświadczenie w podobnych sytuacjach lub ma styczność z bezdomnością na co dzień miałby nie pisać o tym. Mylnie odczytałaś posty na temat osób, które mają psy, koty, kontakt ze schroniskami etc. jako chwalenie się swoją działalnością. Jak ktoś ma doświadczenie w kwestii to sie nim dzieli, dla mnie to naturalne, niekoniecznie musi mieć drugie dno. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 15:44 > moja suczka tez ma tylko 6 sutkow wykarmila 11 tlusciutkich > szczeniakow sama, my butla nie dokarmialismy. ..tylko małe pytanie? jakiej rasy i wielkosci były to szczeniaczki? bo moje w wieku 6 tygodni były większe od niektórych dorosłych kundelków..były do tego bardzo sprawne, potrafiły same wskakiwac na wysoką kanapę, biegać po schodach, kot był od nich o połowe mniejszy..i stosownie do tego "ciągneły" mamę, dlatego wymagały dokarmiania, bo gdy sama karmiła przez pierwsze 4 tygodnie 6-tke z pierwszego miotu (zanim nie zaczelismy dokarmiać stałym pokarmem) to został z niej szkielet (przed ciążą ważyła 64 kg) mimo, ze dostawała 4 razy dziennie wartosciowy pokarm z przewagą mięsa, witaminy i mleko do dyspozycji przez cały dzień..po odstawieniu szczeniaków dłuuugo dochodziła do siebie..w czasie ciąży i karmienia zjadła chyba co najmniej jednego świniaka Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 15:49 Babciu i po co sie tłumaczysz. Świat pełen fanatyków którzy zapominają, że jakby natura chciała by zwierzeta były dokładnie takie same jak my to by one nami były i suki rodziłyby zazwyczaj jedno młode i miały dwa sutki do wykarmienia a wychowanie szczeniaków nie trwałoby kilka miesięcy a 18 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:06 opisałam tą sytuacje by powiedzieć jak wygląda takie uspienie szczeniaków, ze nie jest to zadanie im wielkiego bólu i meki..a często zaoszczędzenie mak jakie byłyby ich udziałem gdyby nie znalazły domów, zostały w schronisku lub trafiły na ludzi, którzy pod wpływem emocji wzięli do domu malutka puchata kuleczkę..a potem wywalili z samochodu..a ja potem musiałabym je zbirac z drogi , bo mieszkam za miastem i stąd mam swoje psy i koty, kilka innych odchuchałam i oddałam dalej ale z trudem, bo starałam sie by trafiły w naprawde "dobre ręce". Ale jak sama widzisz, kazdy czyta i doszukuje sie w tekscie tego co chce zobaczyc..pozatym sprawdziłam, do dziś w hodowlach psów słuzbowych nadmierne mioty sie redukuje przez uśpienie nadliczbowych szczeniaków, by nie zameczyc suki i dac możliwośc dobrego rozwoju szczeniakom..moja suka była przygotowywana do takiej hodowli, bo ona i jej szczeniaki miały wyjatkowo dobre cechy dla psów "pracujących"..ale widząc jakie sa "koszty" dla niej dałam sobie z tym spokój, jednak do konca zycia miewała urojone ciąże ale przy tym brała sie za matkowanie wszystkim zywym stworzeniom..m.in. wychowała(wylizywała, dbała, chroniła, uczyła jak szczeniaki) kilka kotków "znajdków" )to były prawdziwe "sukinkoty".. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:19 ciekawa jestem ile takich "wywalonych" szczeniaków lub kociaków, które były juz tak zabiedzone, ze nie dało sie ich utrzymac przy zyciu lub tak poranione, po wypadku pod kołami, ze zmarły tym "obrończyniom" na rękach???..bo mi kilka, mimo interwencji weta i opiece z mojej strony..to chyba jest najgorsze i wtedy właśnie myśli się o tym, że lepiej było takiego malucha lub co gorsza starszego psiaka, po którym widac, ze całe jego życie nie było bajką, narażać na tak paskudny los Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:25 Moja wysterylizowana kotka po sterylizacji dostała pokarm i wykarmiła jedną znajde (kocią)....ale jedna. Generalnie ona kotów nie lubi i goni w cholerę każdego który próbuje do niej podejść. W hodowlach gdzie nie ma nastawienia na pieniadze i nie dopuszcza się suki częsciej niz raz na dwa lata i czasem redukuje się ilość szczeniąt. Ale takich hodowli jak na lekarstwo. Wiekszosc dopuszcza suke raz po raz do wycienczenia a nadwyzki sprzedaje sie na giełdzie. Ech. Tylko potem jak patrze na to co sie dzieje w schroniskach to serce sie kraje. Uśpienie chorych, niechcianych czy nie mających szansy na dobra adopcje zwierząt jest jednym z wyjść. Tak jak pisałam, natura sama reguluje pewne rzeczy i samice potrafia zagryźć, zagłodzić swoje potomstwo czy zostawić je na pastwe losu. I o czym to świadczy? Ze taka kotka czy suka jest wyrodna i do wiezienia z nią? Nie to tylko zwierzeta i jak bysmy ich nie gloryfikowali dalekie są im nasze uczucia, tesknoty, dylematy moralne itp. Zwierzeta są cudowne, ale nie są nami, o czy zdają sie zapoinac wielcy milosnicy zwierzat. Kocham zwierzęta, zajmuję się nimi, ale naprawde zycze wszystkim wrażliwym by pamiętali kim się opiekują. Potem smiejecie sie ze starych babc które oddaja całą emeryture na bezdomne koty i pod blokiem karmia koty resztkami które zasmiecaja podwórko...ale to efekt własnie takiego nierozsądkowego myslenia. Miłość do żwierząt nie wyklucza uśpienia nadprogramowego miotu i naprawde nie dziwię sie czerwonejorenżadzie. Zrobiła bardzo duzo dla tej bezdomnej suki i chwała jej za to. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:39 Tak jak pisałam, natura sama > reguluje pewne rzeczy i samice potrafia zagryźć, zagłodzić swoje > potomstwo czy zostawić je na pastwe losu. I o czym to świadczy? Ze > taka kotka czy suka jest wyrodna i do wiezienia z nią? kangurzyce w razie zagrożenia życia wyrzucają z torby swoje dziecko by drapieżnik zajął sie nim a nie matką..bo jak matka nie przezyje to i koniec z małym..a w ten sposób matka "za chwilę" jest gotowa urodzić następne młode, W wilczym stadzie ma prawo rozmnażać sie tylko para alfa, jezeli trafi się to innej samicy młode są zagryzane, w bogatym w pozywienie roku dołacza się nadliczbowy miot do własnego ale w ich karmieniu zawsze bierze udział całe stado..gdy rok jest "chudy"..giną z głodu nawet i "prawowite" szczeniaki, bo wazniejsze wnaturze jest przezycie dorosłych osobników, kttóre są żywicielami..o potem w dobrym roku moga ten "ubytek" nadrobić..natura jest mało poprawna politycznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 11:15 "Natomiast krew mnie zalala, czytajac wypowiedzi kobiety, ktora celowo, swiadomie doprowadzala do ciazy swojej suczki, a potem usypiala "humanitarnie" czesc szczeniaczkow. Ludzie!!!!!!!! Jesli decydujemy sie na ciaze, to decydujemy sie na ewentualne niespodzianki, typu liczny miot." matko co za ignorancja! nie wiem czy dalej obowiazują te zasady w hodowli i przepisy ale ja ich sobie nie wymysliłam. Nadmierne szczeniaki w miocie musiały byc eliminowane..wystarczy, że sobie przypomnisz pierwszy odcinek "psa Cywila"..dokładnie z tego samego powodu miał byc uśpiony! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 11:56 Myslę że szkoda tłumaczyc. Kiedys kopiowało się ogony i uszy, rodowód dostawało kilka pierwszych szczeniat w miocie. Szczepiło sie tylko na wscieklizne a o sterylizacji nikt nie słyszał- sukcesem było dostać tabletki dla suki czy kotki. Każda kotka musiała raz miec kocieta a suka szczeniaki bo inzcaej krzywdę się jej robiło. Czasy się zmieniły i teraz więcej tolerancji zalecam. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 12:20 sukcesem było dostać tabletki dla > suki czy kotki. wtedy sukcesem było dostać tabletki dla kobiet!!..o schroniskach nikt nie słyszał..kiedy 10 lat później ta sama suka zachorowała na raka musiałam ja wieźć 170 km by zrobic jej przeswietlenie, bo blizej nie było RTG dla zwierząt..a o usg jeszcze nikt nie słyszał, nawet dla ludzi..wv 40-tysiecznym miescie była jedna przychodnia weterynaryjna a decyzję o konieczności uśpienia szczeniaków podjeli weterynarze, którzy się moją suką opiekowali..jak pisałam wyżej mieli doswiadczenie, bo równolegle pracowali w profesjonalnej hodowli i zanali tą rasę, wiedzieli jak można poprowadzić miot i jak wpłynie na kondycje suki i szczeniąt ich nadmierna liczba, co zresztą zobaczyłam później sama i przy zmniejszonym miocie musiała byc przy dokarmianiu zaangazowana cała bliższa, a czasem i dalsza rodzina. ps. na szczeniakach nie zarabiałam i opisałam to wyżej..ale każdy czyta i widzi co chce, szczególnie gdy emocje biorą górę nad rozumem Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 15:39 Babciu daj spokój...czasem mam wrażenie, że miłość do zwierząt zastąpiła innym sympatię do ludzi i umiejętność dyskusji. A zwierzeta SAME Z SIEBIE czasem reguluja liczbę młodych w miocie i matka zagryza lub skazuje na śmierć słabe lub chore sztuki...naprawde. Porównywanie zwierząt do ludzi jest smieszne i nie prowadzi do żadnego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 15:48 masz rację..szkoda klawiatury Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:45 nadal uwazam, ze hodowcy sa bez sensu. Sorry, ale jest tyle psow potrzebujacych domow. po co CELOWO rozmnazac psy. Wiadomo, po co, dla kasy. I zabijanie czesci miotu tez jest dla kasy. bo zabija sie te mniejsze szczeniaki, ktore kasy hodowcy i tak by nie przyniosly. Jesli nie chcemy dbac o szczniaczki, nie sprowadzajmy ich na swiat. a nie rozmnazamy suke, bo kase nam to przynosi, czesc maluchow zabijamy i uwazamy , ze wszystko jest ok. Precz z hodowcami! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:54 I zabijanie czesci miotu tez jest dla kasy co okreslasz "dla kasy"? bo ja opisałam dlaczego brałam zwrot kosztów utrzymania suki i szczeniaków, choć w zasadzie nie było mi to potrzebne, z innych powodów suke dopuściłam. Wśród naszych "wielbicieli" zwierzaczków" najcześciej jest tak, że jeżeli nie zapłaca to nie szanują..a w tamtych czasach to była reguła..dla mnie to był jeden z sposobów zabezpieczenia szczeniaka, ze nikt nie weźmie go dla chwilowego kaprysu..i nie przeliczyłam się. Śledziłam losy wszystkich "moich" szczeniaków do konca ich zycia..i naprawde trafiły dobrze..zadne nie było na łańcuchu i kazde było członkiem rodziny, opłakiwanym gdy przyszedł na nie czas Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:04 no dobra, ale serio, po co rozmnazac psy? Co w takim razie bylo Twoja motywacja, zeby suczke rozmnazac? Jesli nie dla pieniedzy, to po co zostaje sie hodowca? przeciez wiadomo, ze mamy i tak nadmiar psow. ja mialam suke, przyblede w ciazy. Wiem, jaki to jest wysilek ciaza dla suni. Bylo jej ciezko. porod byl baaaaardzo dlugi, sunia byla wykonczona. Nie rozumiem, jak ktos moglby swiadomie pozwolic aby jego suczka musiala przez cos takiego przechodzic.jakie inne motywacje moga byc.... I ten caly wysilek znajdowania domow szczeniaczkom. Czasy sa takie, ze ktos dzisaij moze miec warunki aby zapewnic psu dobry dom, a jutro...kto wie. Nie masz pewnosci, ze te psiaki zawsze beda pod dobra opieka. Moge sie myslic, przepraszam w takim przypadku, ale wydaje mi sie, ze hodowcy robia to TYLKO dla kasy. I jest to bardzo niepotrzebne rozmnazanie psow. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:20 Pisałam..szczeniaki były przeznaczone do pracy..ale tylko część przechodzi pozytywnie testy, wtedy część zostaje oddana dla "cywilnych" chętnych, te które są pracujące tez czesto mieszkają i potem zyją na emeryturze najczęściej u swojego przewodnika. Moja suka ciążę i poród zniosła dobrze, była dobrze wykarmiona (nie zapasiona) i w dobrej kondycji fizycznej..to szczeniaki ją później tak "wyssały". Drugi raz ja dopusciliśmy po dwóch latach na skutek sugestii weta, ze może po tym ciąże urojone jej przejdą Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:26 ok, rozumiem juz Twoje motywacje. mam chyba inne do tego podejscie, ale rozumiem Twoje. Co do ciaz urojonych sterylizacja, a nie kolejne ciaze sa rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:33 > Co do ciaz urojonych sterylizacja, a nie kolejne ciaze sa > rozwiazaniem. w tamtych czasach nie było takiej opcji!! kastrowało sie juz kocury, bardzo rzadko wet wykonywał sterylizację kotek o sterylizacji suk nie mogło byc mowy..nie mieli takiego zabiegu w wachkarzu usług, chocby ze wzgledu na poziom posiadanego sprzetu i medykamentów..z niewiadomych dla mnie powodów psów również się nie sterylizowało Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 16:58 po co CELOWO rozmnazac psy np. ponieważ niektóre rasy są "pracujące" i byle kundelek ich w tym nie zastapi Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:06 ale co? swiat sie zatrzesie w posadach, jak zabraknie nam pracujacych psow? Co do kundelkow, nie doceniasz ich Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:11 niektóre rasy sa hodowane ze wzgledu na swoje predyspozycje i wieksziść potomstwa dziedziczy te predyspozycje,,w przypadku kundli jest to totolotek..pozatym 20 kilogramowy kundelek nie zatrzyma przestępcy czy osoby, która chce nielegalnie przekroczyc granicę..do tego niekoniecznie musi być dobry w tropieniu i odporny psychicznie na stres, strzały, ogień itd Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:29 jest też kwestia karności, umiejetności uczenia się i podporzadkowania przewodnikowi..moje szczeniaki, oddawane w wieku 6- 8 tygodni potrafiły juz wykonywac niektóre komendy np.reagowały na imiona, przychodziły na na komendę, niektóre wykonywały "siad"..bardzo to ułatwiało wychodzenie z tą czeredką na dwór Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:42 tak tylko jako ciekawostke podam...ogladalam kiedys program w tv o psach do tropienia narkotykow. I wiekszosc tych psow (jest to w USA) byly to psy brane ze schroniska. podobno psy do wywachiwania narkotykow sa to psy...hyperaktywne, takie z ktorymi zaden wlasciciel nie mogl sobie poradzic. nie wazna byla rasa, tylko osobowosc . Takze akurat te psiaki byly brane ze schronisk, przechodzily trening, czesc z nich okazywala sie kiepska do tropienia, czesc okazywala sie super jest tez jedna organizacja ratujaca psiaki ze schronisk, te ktore czekaja na uspienie. tez po pewnej selekcji wybieraja psy, szkola je i te psy "pracuja " w hospicjach. I na pewno twoje szczeniaczki byly niesamowite Duzo psow ma jednak niesamowity potencjal, trzeba go wykryc i nad nim popracowac. ja mialam w domu dwa pitbulle, przybledy. Obie suki. Nie zdziwiloby mnie gdybym sie dowiedziala, ze byly one z hodowli pitow, przeznaczonych do walki. A ze na suczki nie ma tak zapotrzebowania, moze zostaly po prstu wyrzucone za drzwi. Obie po pracy nad nimi i duuuuze ilosci milosci okazaly sie wspanialymi psami rodzinnymi, co przeczy teorii, ze pitbulle nie nadaja sie na psy rodzinne i koniecznie nalezy w tym celu reprodukowac no. labradory. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: lekarz odmowil uspienia szczeniakow/witam 29.10.08, 17:56 > tak tylko jako ciekawostke podam...ogladalam kiedys program w tv o > psach do tropienia narkotykow. tez widziałam podobne programy..ale te psy maja zazwyczaj tylko jedna "pozyteczną" cechę..owczarki niemieckie są od dziesiecioleci poddawane próbie pracy i wachlarz ich mozliwosci jest nieporównywalnie większy..zreszta wystarczy czesto sam wygląd..ja nigdy nie miałam ograniczeń co do pory spaceru np. 3 w nocy jak mnie naszła ochota..pod warunkiem, ze wziełam psicę ze sobą..jak pisałam poniżej wazyła 64kg (ja 46) i była wyjątkowo duza ) doskonale radziła sonie tez z tropieniem i była na tyle karna, że w czasie budowy gdy nam towarzyszyła, niepotrzebne było dla niej ogrodzenie (jeszcze go nie było) wystarczyło, ze narysowałam patykiem linie na ziemi i zakazałam jej za nia wychodzic.. w ogródku wiedziała, ze wolno jej latac tylko po trawniku, a tam gdzie pańcia wsadza ręce (rabatki) ona nie ma prawa postawić łapy, była tez świetna opiekunka, nianią, strazniczka i towarzyszką zabaw dla moich dzieci..w tych czasach byłam spokojna w pracy bo wiedziałam, ze moim chłopcom, którzy chodzili z kluczem na szyji nic sie nie stanie, nikt nie wejdzie do domu nawet gdy drzwi nie będa zamkniete i nikt ich nie napadnie, suka nie była uczona agresji, ale dzieci (i kot) dla niej były zawsze do "obrony" i nie daj boże gdyby ktoś próbował im zrobic krzywdę Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia babcia 29.10.08, 20:22 przypomina mi sie twoj 3letni synek wysyłany do sklepu po szczypiorek Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: babcia 29.10.08, 20:35 > przypomina mi sie twoj 3letni synek wysyłany do sklepu po szczypiorek masz kiepską pamięć..miał 2,5 i zszedł do zieleniaka obok klatki.. poszedł po cebulke do klopsików a ze nie było..to kupił "ścipiolek" Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka12 Re: babcia 29.10.08, 21:31 babcia, masz super psine! gratuluje! ale wiesz mi znalam i takie kundelki. W moim zyciu przewinelo sie bardzoooo wiele zwierzat. przewaznie wlasnie takich skundlonych, choc byly i rasowe. I mialam przyjemnosc wlasnie opieki nad takimi niesamowitymi psiakami. Moj pierwszy psiak byl bardzo wyjatkowy. jakis duuuzy kundel. ja mialam wtedy 5 lat. Psiak byl moim i brata opiekunem. cudowne stworzenie. A ostatnia taka niesamowita sunia, ktora mialam (niezyje juz niestety) to byla pitbullica, znajda, takze w sumie nie wiadomo czy tam nie skundlona. Byla i poduszka i zarazem obronca moich dzieci. poza tym byla po prostu piekna, potezna, dumna, kochajaca do bolu, wierna niesamowicie i niesamowice madra. do teraz jak o niej mysle to mi sie lezka w oku kreci. owczarka niemieckiego nigdy nie mialam, ale wiem , ze to super psiaki. Odpowiedz Link Zgłoś