morgianna 19.12.08, 11:24 Jeszcze sie nie zaczełam przygotowywac do świat zakupowo i juz nie mam 500 zł - wydałam na prezenty dla najblizszych.Ile Wy wydałyscie w tym roku na podarunki?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:41 Więcej, ale nie odczuwam tego zbyt boleśnie, bo rozłożone w czasie - od października gdzieś tak Odpowiedz Link Zgłoś
asia.asz Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:46 u mnie tak samo, gdybym miala w grudniu to samo kupic to okroilabym polowe Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:41 hmmm..na razie cos koło 200zł, ale mąż jeszcze nie ma preznetu i teściowie też nie Odpowiedz Link Zgłoś
bella978 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:45 My kupujemy prezenty tylko dzieciakom, a ze mamy ich tylko dwoch w calej rodzinie to nie wydajemy majatku. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:48 za duzo. Niestety nie umiem dawac prezentow na odwal,a te fajne na ogol kosztuja Zaluje, ze nie umiem puszczac w obieg tych nietrafionych, ktore sama dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:49 Na jeden prezent dla mlodego wiecej W sumie - nie wiem i wiedziec nie chce. Ale zakupy robie od pazdziernika, wiec nie czuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 11:59 Nie szaleje, dostosowuje sie do zwyczaju rodziny,polegajacego na przygotowaniu prezentów symbolicznie,nie chcialabym aby ktos poczul sie niezrecznie otrzymujac drogi prezent i nie mogac sie zrewanzowac.Stad kupuje prezenty od 30 zl w gore- najdrozszy dla mojej mamy- mikser za 200 zł.(dla niej zrobilam wyjatek).Wydalam ok. 1000 zl.na wszystko, łacznie ze słodyczami, opakowaniami , kokardkami itp.Dla córki - prezenty za 150 zł- to co chciala, dostanie od rodziny jeszcze ze 4 przynajmniej inne podarunki. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 12:07 rozciągnęło się w czasie... ale teraz podliczyłam samą córkę: 360 zł (ale to Mikołaj i 3 gwiazdki) i dzisiaj miałam jeszcze dokupić grę za 100... reszty już nie liczę na wszelki wypadek Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 12:11 Właśnie policzyłam: narazie 1600zł - nie liczę naszego wspólnego wyjazdu sylwestrowego, który fundujemy sobie w ramach prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
morgianna Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 12:14 O jaaaa, a co żeś ty nakupiła za te 1600zł ? Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 12:24 dla mamy: perfumy, ksiazki 2, wisiorek bursztynowy dla taty: ramka cyfrowa do zdjęć + słodycze Lindta dla teściowej: masażer do stóp w funkcją pedikiru i aromaterapii dla teścia: specjalny breloczek elektroniczny, który piszczy jak zgubisz klucze + słodycze Lindta dla siostry męża: zestaw kosmetyków z Douglasa - żel po prysznic + masło do ciała i zestaw pachnących świeczek zapakowany świątecznie dla siostrzeńca (18lat) - mała ramka cyfrowa i długopis z kamerą, który może służyć jako pendrive. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr bswm 19.12.08, 12:33 a co to za długopis? Masz może jakiegoś linka do niego? Brzmi super Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: bswm 19.12.08, 12:40 A proszę bardzo, oto link: allegro.pl/search.php?string=dlugopis+kamera&sg=1 Odpowiedz Link Zgłoś
gamma76 bswm 19.12.08, 12:44 napisz proszę co to za breloczek, bo właśnie wpadłam, że to byłby idealny prezent dla mojego teścia, który ciągle gubi klucze. W googlach znajduje tylko breloczek elektroniczny do zdjęć, czy to to? I gdzie można kupić, przez net już chyba za późno... Odpowiedz Link Zgłoś
bswm Re: bswm 19.12.08, 13:22 Np. tutaj: allegro.pl/item508600988_zapominasz_gubisz_kradna_super_prezent.html Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 12:25 Hm, wolę nie liczyć dokładnie, heh, bo jestem w środku remontu i powinnam się ograniczać. Ale pewnie koło 700 złotych. A przy okazji - dlaczego tak dużo osób kupuje prezenty tylko dzieciom, a sobie nawzajem (mąż, żona), to już nei? Ze względów oszczędnościowych? Strasznie to smutne dla mnie (nie smutne to, że brak pieniędzy, tylko nawet ten brak można podzielić i kupić sobie pierdołę symboliczną, lizaka nawet). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 13:33 > A przy okazji - dlaczego tak dużo osób kupuje prezenty tylko dzieciom, a sobie > nawzajem (mąż, żona), to już nei? Ja już dzidzia nie jestem i Mikołaja nie wierze A tak poważnie, to ósmego stycznia mamy rocznicę i wtedy kupujemy sobie prezenty. I jeszcze, teraz w święta coś innego jest dla mnie ważne (prezenty już dawno nie). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 13:49 Może to brzmi naiwnie ale najważniejsi są dla mnie moi najbliżsi (mąż, dzieci). Ich towarzystwo i ten specyficzny świąteczny nastrój. W zeszłym roku przez cały wigilijny dzień jechaliśmy do Polski naszym autem. Z mężem do dzisiaj wspominamy to świetnie. Byliśmy razem i blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr u nas wszyscy dostaja prezenty 19.12.08, 13:43 ja, mąż, rodzice, teściowie, siostra, jak są na Wigilii ciotki i wujkowie z dziećmi tez (w tym roku akurat nie ma). I niani tez kupujemy prezent. Dostają wszyscy bez wyjątku. Jak pies żył tez dostawał Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 u nas też wszyscy dostają 19.12.08, 13:50 robimy losowanie i jednej osobie kupuję prezent "wypasiony" reszte obdarowuję drobiazgami Pracownicy oraz niania dostaja premie świąteczna, niania dodatkowo płyte od dziewczynek domowe zwierzatka - mają nowe miski i ekstra wkładkę do nich Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 sporo 19.12.08, 13:48 dla dorosłych domowników (teściowei, szwagierki + narzeczeni) kupiłam drobiazgi - książki, jakies drobne kosmetyki (wyszło po ok 50 zł na osobe, osób 4), dla jednej - wylosowanej duży prezent (ramka cyfrowa) i ruga taka sama dla mojej mamy. Mąż i dzieci - jako osoby mi najbliższe - dostaną większe prezenty - dziewczynki duzy domek dla lalek (ale babcia się dołożyła, bo ponad 400 zł wyszło), mąż luksusowe karty + alkohol, oraz ksiażki + intymne drobiazgi na długi romantyczny wieczór z żona ) prezenty kupowane od października, kasa składana od września, na zajaczka chyba obkupię dzieciaki na poświątecznych wyprzedażach Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 14:43 właśnie dzis kupiłam ostatni prezent (hurra i zmieściłam sie w kwocie 600zł z czego jestem bardzo zadowolona. a jeszcze bardziej mnie cieszy fakt, ze udało mi sie uniknąc kupowania kosmetyków. prezenty to w sumie takie upominki w kwocie 50-80zł na osobe. (no córka dostała troche drozszy) Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 14:45 Ok 400 zł. Najdroższy kupiłam dla mamy- dobre kosmetyki, na które ona nie może sobie ani pozwolić, ani pewnie nie odczuwa specjalnej potrzeby posiadania takowychP Ale mam nadzieję ją tym rozpieścić trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 17:00 Jedno dziecię dostanie monitor, drugie gitarę i osprzęt do niej. Razem nieco ponad 1tys. Mąż kolejne książki i kolekcje filmów, razem też coś ok. 1tys. Ja dostanę torbę do laptopa) Cudna jest, sama wybierałam. I w sumie tyle, gdybym się wczoraj przez taki jeden sklep nie przewinęła ))Płaszcz zimowy, żebym do kostiumu nie musiała kurtki puchowej zakładaćI wyszło na to, że podeszłam sprawiedliwie do tych świąt Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 19:06 zmieścilismy się w 300zł (prezenty dla 17 osób i 2 zwierzaków). No ale to własciwie symboliczne drobiazgi. Np. dla naszej dwulatki ksiązeczka i bańki mydlane razem 4,30zł, dla brata z żoną wspolna ładnie wydana ksiązka o potrawach i napojach miłosnych 30 zł itd. Odpowiedz Link Zgłoś
asientos Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 19:28 100 zł - dzieci plus mąż. Chcę jeszcze dziewuchom coś dokupić, i dla brata słownik za 20 Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 20:24 Dużo. Mam nadzieje, że nie zosttanę zlinczowana. próbuje policzyc, a to nie tak łatwo, bo prezenty kupuje od pażdziernika. Do tego dziadkowie dolozyli w sumie po ok. 100 zł na dziecko, więc muszę to odliczyć od naszych wydatków. Na dzieci po ok. 450 zł x 3 = powiedzmy 1350 zł. Dla męża za ok.235 zł (nie licze nawigacji,która sobie właściwie sam kupił) Dla rodziców po ok. 110 zł x 3 = 330 zł dla mnie nie wiem ile (ale nie liczę fajnych kozaków, które niby miały byc pod choinke, ale dostałam je juz wcześniej) dla babć chyba po ok. 30-50 zł x 2 = 60 - 100 zł bratanica - 60 zł No i jeszcze premie swiateczne dla pani od sprzątania i opiekunki do dziecka - w sumie 300 zł Co daje w sumie nieco ponad 2 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Ile na prezenty? 19.12.08, 21:14 trochę mnie przerażacie, bo ja od dziś zaczynam rozmyślać nad prezentami i choć do biednych nie należymy, to nie planuję wydać za wiele. dla dziadków max do 100, no chyba że wpadnie coś w oko? czyli razem 400, ale chętnie mniej dla chrześniaków też do 100 to razy 3(tu się mniej już raczej nie da) dla brata męża i jego żony też coś koło 100. dla naszych dzieci - tu myślę, że kupią dziadkowie a od nas jakieś symboliczne drobiazgi. ale po podsumowaniu faktycznie koło tysiaka może wyjść. dobrze że do tego wątku zajrzałam, bo może jeszcze skoryguję kwoty Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin80 Re: Ile na prezenty? 20.12.08, 09:11 ok. 900 zl rozlożone na listopad i grudień.To jest 15 prezentów dla mojej i męża rodzinki. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Ile na prezenty? 20.12.08, 13:17 Właśnie zostawiłam ponad 200 zł w empiku na prezenty dla męża i brata. Miałam staremu nic nie kupować, ale się złamałam Prezent młodego ok 140zł. Nie mam jeszcze nic dla rodziców. Tak więc 500 zł jak nie więcej mnie to wyniesie... Odpowiedz Link Zgłoś