morgen_stern 23.01.09, 09:42 Dobra, ostatni mój wątek dziś, obiecuję! www.tvn24.pl/0,10129,1582794,,,obama-jest--za-aborcja,raport_wiadomosc.html Noooo, odważny człowiek. Że też u nas się tak każdy Kościoła boi, przydałby nam się taki Obama Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deela Re: Obama za aborcją 23.01.09, 09:46 ano juz to moze mowilam ale wydaje mi sie ze Obama bedzie takim Putinem dla USA - rzady twardej reki, odwazne a nawet radykalne posuniecia itp oczywiscie wszystko w ramach hamerykanskiej konstytucji Tak,wiem,wspułczujesz moim dziecią... Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama za aborcją 23.01.09, 09:50 Iii, w USA chyba tradycyjnie demokracji są "za aborcją" (głupi tytuł artykułu zresztą), nic nowego. Ma się wielość kościołów, brak monopolu któregokolwiek z nikt, to jest łatwiej forsować opcję "pro-choce" Ciekawa jestem natomiast, co będzie się działo w dyskutowanej tu kiedyś na forum sprawie partial-birth abortion. Mam nadzieję, że do zalegalizowania (a dokładniej - przywrócenia legalności) tej metody na życzenie nie dojdzie. Obama wypowiadał się przeciwko całkowitemu zakazowi partial-birth abortion, ale powoływał się na ciężkie przypadki medyczne (ratowanie życia matki, ciężko uszkodzony płód,który trudno inaczej wydobyć itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama za aborcją 23.01.09, 09:51 >któregokolwiek z > nikt z nich miało być, coś się dziś nie wyspałam... Odpowiedz Link Zgłoś
moni.qa1 Re: Obama za aborcją 23.01.09, 10:46 No co Ty, Morgen, u nas? u nas to co zwykle, czyli np. poseł PIS, który stwierdził, że Obama to "koniec cywilizacji białego człowieka", albo że to "czarnoskóry kryptokomunista", teraz do tego pewnie dojdzie morderca.. a tak przy okazji- poszło Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Obama za aborcją 23.01.09, 10:58 U mnie też poszło A swoją drogą to PO ma teraz tak wysokie notowania, że naprawdę mogliby zaryzykować ew. spadek poparcia, choć dziwnie nie sądzę, żeby po takiej deklaracji im ono drastycznie spadło.. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 11:03 PO jest partią prawicową i niejako w programie mają zakaz aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
moni.qa1 Re: Obama za aborcją 23.01.09, 11:52 Mogliby, ale nie zaryzykują może gdyby mogło jakims cudem dojść w naszym kraju do merytorycznej debaty, a nie do pyskówek, wyzywania się, no i przede wszystkim wyklęcia przez KK, a tego chyba boją się najbardziej.. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 11:56 Nie boją się KK tylko mają taki światopogląd. Tak trudno uwierzyć? Nawet w ich własne słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
madeleine.b Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:11 Nie zaryzykują, bo by im to poparcie spadło od razu, a przecież poparcie i sondaże najważniejsze Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Obama za aborcją 23.01.09, 10:57 nie wszyscy kiedyś w którymś kolorowym tygodniku był nawet taki diagram z głównymi postaciami amerykańskiej sceny politycznej względem ich stanowisk liberalnych/konserwatywnych - popieranie demokratów bądź republikanów jest w dużej mierze tradycją lokalną, rodzinną, zawodową, środowiskową, etniczną, w obydwu partiach są bardzo rozmaite poglądy, są republikanie bardziej liberalni od niektórych demokratów i demokraci zdecydowanie bardziej konserwatywni od znacznej części republikanów, w jednej i w drugiej partii są zwolennicy i przeciwnicy kary smierci, aborcji na zyczenie, eutanazji, małżeństw homoseksualnych, a już poglądy ekonomiczne to miszmasz kompletny ja się prawdę mówiąc po Obamie spodziewałam zdecydowanie większego konserwatyzmu, więc to pozytywne rozczarowanie, chociaż jedynie w gadaniu Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: Obama za aborcją 23.01.09, 11:55 Nosz... On nie jest za aborcją, tylko za prawem do aborcji. To różnica, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:33 Nie powiedziałabym. Nie wyobrażam sobie, że miałabym usunąć ciążę (stan na dziś, nie decyduję teraz o tym, co będzie, jeśli...), ale jestem za tym - program minimum - by prawo do jej wykonywania było w naszym kraju respektowane. Nie jestem zatem "za aborcją", tylko za dopuszczeniem takiej możliwości. Różnica wcale nie semantyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:41 Tak naprawdę nie jesteś ani za aborcją, ani za prawem do aborcji. Prawo do aborcji nie obejmuje żadnego minimum. Może ograniczać tylko wiek płodu ze względu na różne uwarunkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:29 > Tak naprawdę nie jesteś ani za aborcją, ani za prawem do aborcji. Ooo, to za czym jestem? Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:36 Za niby ciężko wypracowanym kompromisem, który jest w zgodzie z Twoimi poglądami. Za przestrzeganiem prawa. Prawo do aborcji, to prawo decydowania o własnym życiu, postępowania zgodnie z własnymi poglądami na ten temat, zgodnie z własnymi potrzebami, światopoglądem, odczuciami... Własnymi, niekoniecznie zgodnymi z Twoim minimum. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:50 Nienienienie, źle sie chyba wyraziłam z tym planem minimum. Chodzi mi o to, że na razie mi się marzy, żeby była rzeczywista możliwość przestrzegania przepisów ustawy. Na wiecej póki co nie liczę, wiem, gdzie mieszkam. I nie miałabym odwagi stanowić prawa, kierując się wyłącznie własnym światopoglądem. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:10 Tak to się w naszym kraju robi - zwolennicy legalizacji aborcji są "za aborcją", podobnie jak kobieta w 5 tygodniu ciąży jest "matką", a pięciotygodniowy zarodek - dzieckiem. Mi z takich polskich kwiatków najbardziej przypadło do gustu stwierdzenie Gowina, iż on wszystkie swoje dzieci kochał już od momentu poczęcia równie mocno, co po ich narodzinach... I nie przebijesz się w Polsce z poglądem, że możesz osobiście uważać aborcję za zło, ale być zwolenniczką jej legalizacji. U nas prawo nie jest tworzone po to, żeby efektywnie regulować życie społeczne, ale żeby wyrażać wartości, na których straży powinni stać politycy. Kwestia podziemia aborcyjnego nikogo nie interesuje - ważne, że my, politycy, czujemy się moralni i zyskujemy błogosławieństwo Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:21 Sorry za ten skrót myślowy w tytule wątku, ale długość znaków wątku ma swoje ograniczenia, a poza tym chciałam, żeby było chwytliwe Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:26 Spoko, przyjęłam, że po prostu przytaczasz tytuł za artykułem na tvn24 Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:38 Ale to jest skrót myślowy, który wyraża jedynie dłuższy wywód o: popieraniu liberalizacji ustawy o planowaniu rodziny (ktora tez funkcjonuje jako ustawa antyaborcyjna), prawie do wyboru, czy popieraniu samej czynności usuwania. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie np. Gowina popierającego prawo do wyboru, bo dla niego taki wybór jest moralnie zły, nie tylko ze względu na wyznawaną religię... Pewnie sama nie poparłabyć prawa do wyboru karania śmiercią, bo dla Ciebie to byłoby złe. Tylko będąc "po środku" można tę kwestię wyważać, czyli ludzie którzy czują się związani z zarodkiem, ale dopuszczający, że dla innych to tylko zarodek mogą być za prawem do wyboru. Sama ujęłaś to jako "prawo do legalizacji". W Stanach czegoś takiego nie ma, bo legalizacja jest i dyskusja toczy się na innym poziomie. My jesteśmy "w podziemiu", więc dyskutujemy nad dopuszczalnością aborcji w ogóle, czyli "byciem za aborcją". Ja jestem za aborcją Odpowiedz Link Zgłoś
tebacha Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:06 Bycie za aborcją i decydowanie się na aborcję to odwaga? Dla mnie przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:33 No roznica drobna (a moze podobienstwo?) polega na tym, ze w USA aborcja jest dosyc szeroko dozwolona, a w Polsce nie. W zwiazku z tym jakos mnie nie dziwi ze rzadzacy i w jednym i w drugim kraju sie wypowiadaja za respektowaniem obowiazujacego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Obama za aborcją 23.01.09, 12:37 isma napisała: > No roznica drobna (a moze podobienstwo?) polega na tym, ze w USA aborcja jest > dosyc szeroko dozwolona, a w Polsce nie. W zwiazku z tym jakos mnie nie dziwi z > e > rzadzacy i w jednym i w drugim kraju sie wypowiadaja za respektowaniem > obowiazujacego prawa. > niekoniecznie podobieństwo polega przede wszystkim na tym, że aborcja nadal jest hasłem wyborczym i obowiązujące prawo pojawia się w kontekście jego ewentualnej zmiany niekontrowersyjnych przepisów jakoś się w polityce specjalnie nie afirmuje Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: Obama za aborcją 23.01.09, 17:40 Aaaaa, ze w czasie kampanii, to tak. Ale zazwyczaj prawidlowosc jest taka, ze jak juz sie do tej wladzy dojdzie, to, ekhm, sklonnosc do wywracania wszystkiego do gory nogami nieco slabnie. A zwlaszcza slabnie zdolnosc do skutecznego wywracania )). Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Obama za aborcją 23.01.09, 13:49 Jasne, po co ma sie zajmowac gospodarka i kryzysem? Temat zastepczy widac nie tylko w Polsce dyzurny. Kiedy wali sie gospodarka i nie ma sie pomyslow na jakies madre decyzje gospodarcze, zawsze mozna wsadzic przyslowiowy kij typu aborcja, eutanazja, zaplodnienie in vitro itd, a juz wszyscy dadza sie nakrecic i czas kadencji spokojnie leci... Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:01 może dla ciebie zastępczy, dla mnie nie. temat jak każdy inny. a ja się cieszę, że zapowiedział zamknięcie guantanamo Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:11 zyli jestes wsrod tych wkreconych, twoja sprawa. Jak zycie pokazuje nikt nie jest zainteresowany, aby te sprawy rozwiazac ostatecznie, bo co by im zostalo (w sensie politykom) do rzucenia plebsu zamiast igrzysk, kiedy zabraknie chleba? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Obama za aborcją 23.01.09, 15:20 Widzę pewną niespójność- najpierw twierdzisz, że temat aborcji jest tematem zastępczym, wcale nienajważniejszym a później sugerujesz, że politycy bez tej manny dla plebsu nie byliby w stanie wywołać u tegoż plebsu miłości do siebieP Bo taki był cel igrzysk- władca chciał, aby naród go kochał, czyli władca dbał o wywołanie owego uczucia dostarczając ludowi rozrywki, bo plebs zadowolony to plebs powolny decyzjom cezara.... Serio uważasz, że to temat mało istotny? Dla mnie jest to temat równie istotny, jak to, jak będa wyglądały stopy procentowe i czy grozi nam głobalne ocieplenie czy epoka lodowcowa. Bo patrzę na ten problem jako kobieta( tak, jak na stopy procentowe, jako obywatelka a na globalne ocieplenie, jako geograf i dopiero to wszystko okrśla mnie jako człowiekaP Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Obama za aborcją 23.01.09, 15:41 > Widzę pewną niespójność- ________ Jaka niespojnosc? Politykom wcale nie zalezy na tym, aby ich kochano, lecz aby sie dopchali do koryta. Stad tematy zastepcze typu aborcja w obietnicach wyborchych rachej nie wystepuja, bo sa niebezpieczne, stad przed wyborami obiecanki cacanki, aby plebs wybral. Po wyborach natomiast, aby przy korycie sie utrzymac, sprytnie przemilcza sie przedwyborcze obietnice i wywoluje sie temat zastepczy, ktory wiadomo, ze ma tyle zwolennikow co i przeciwnikow, a przy tym wywoluje ogromne emocje a oprocz tego nie ma dobrego rozwiazania, bo czy jest dobrem samym w sobie aborcja? Latwiej oczywiscie wywolac taki temat, aby spoleczenstwo dalo sie zmanipulowac i wkrecic w klotnie, niz zajac sie wypelnianiem obietnic wyborczych. Mowie oczywiscie o rodzimym podworku, chociaz skojarzenia same sie nasuwaja. Dopiero co dwa dni temu Obama mowil o zwiekszeniu miejsc pracy, zakonczeniu wojny, ekonomicznych mechanizmach wyjscia z kryzysu, a juz dzis wyskoczyla niewiadomo skad aborcja. Co do rodzimego podworka, to gdzie sa te obietnice Tuska o zmniejszeniu podatkow i ogolnej szczesliwosci? Nie, oni wola wywolac temat zastepczy o finansowaniu zaplodnienia in vitro, ktorego i tak nie uchwala, ale niech sie wszyscy pokloca, a czas kadencji leci, byle kase dostawac regularnie, co ich (politykow) obchodzi kraj, narod itd? Ja w kazdym razie nie dam sie wkrecic w te manipulacje, a kazdy niech robi co chce. Co do globalnego ocieplenia i reszty problemow, to matw sie dalej, ja juz mam dosc zastraszania mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Obama za aborcją 23.01.09, 15:49 Dopiero co dwa dni temu Obama mowil o zwiekszeni > u > miejsc pracy, zakonczeniu wojny, ekonomicznych mechanizmach wyjscia z kryzysu, > a > juz dzis wyskoczyla niewiadomo skad aborcja. Ale może tylko nasze media się tym tak ekscytują... Może u nich ta kwestia jest na równi z ekonomią i walką z kryzysem oraz powrotem żołnierzy do kraju... Może wręcz społeczeństwo domaga się deklaracji na równi z planem walki z bezrobociem... Może tamtejsze społeczeństwo i media przyjmują to jako naturalną konsekwencję rozpoczęcia prezydentury. Odpowiedz Link Zgłoś
myga Re: Obama za aborcją 23.01.09, 15:53 Ale może tylko nasze media się tym tak ekscytują.. _______________ Moze, w sumie nic mnie to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Obama za aborcją 23.01.09, 16:32 > Ale może tylko nasze media się tym tak ekscytują... Nie moze, a na pewno. Mieszkam w Stanach 18 lat i nie zauwazylam zeby temat aborcji wzbudzal takie emocje, albo monopolizowal kampanie polityczne. Ludzi teraz bardziej interesuja sprawy bezposrednio ich dotyczace, ekonomia, reforma zdrowia, zakonczenie wojny, rozwijanie alternatywnych zrodel energii itd. itp. Ogladam codziennie do upadlego CNN i czytam i temat aborcji nie pojawil sie jeszcze jako naglowek. Pojawili sie za to: Guantanamo, bail-out package, podatki, ubezpieczenia Medicare (dla emerytow) i Medaid (dla biednych), bezrobotnych. Retoryki pro/anty-aborcyjnej nie slyszalam. Zreszta wejdzcie na anglojezyczne strony newsowe i poczytajcie. media zawsze beda zoomowaly i wyciagaly, to co im wygodne. Wiec zeby utrzymac jaki taki obiektywizm trzeba sie doinformowywac ze zrodel rzadowych i pozarzadowych i tych ostatnich jest mnostwo. Sluze... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:12 Rozumiem skrot myslowy, ale bycie "pro choice" to nie to samo co bycie "za" aborcja. Wg jego kampanijnych przeslan, on nie jest "Za" aborcja i jako taka uwaza ja, za zle, ale rozpoznaje, ze sa sytuacje zyciowe, kiedy jest to mniejsze zlo. To kobieta powinna wybierac i decydowac o swoim zyciu, a nie polityce. Owszem, w kilku stanach prawo aborcyjne jest mocno ograniczone i pod koniec rzadow Busha wiele innych przygotowywalo poprawki do ograniczenia prawa. na szczescie nie zdazyli, i na szczescie w stanach gdzie jest zakaz wystarczy wyjechac do stanu sasiedniego "no question asked" . Nawet ubezpieczenie pokrywa koszty medyczne. Tez sie ciesze, ze zamykaja Guantanomo. NO ale ja skrajna liberalna lewica jestem i dumna z tego Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:30 > Tez sie ciesze, ze zamykaja Guantanomo. Ja też, ja też. Guantanamo było jednak wstydem straszliwym dla cywilizowanego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:37 a co zrobią z więźniami? bo ile pamietam, to większość się nie nadaje do dalszego więzienia na teryrorium jakiegokolwiek cywilizowanego kraju ze wzgledu na drobnostkę w postaci braku podstaw Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Obama za aborcją 23.01.09, 14:47 Aluc, caly proces ma trwac rok. Z ponad 200 wiezniow, zostanie chyba 80, ktorzy sa na tzw. "preventive imprisonment", Ci prawdopodobnie zostana przetransportowani na teren US i wtedy zdecuduja co z nimi zrobic, ale to bedzie ciezka sprawa. Tak to jest jak trzeba odwracac i naprawiac po kims, kto nie bardzo glowy uzywal. Zostaly natomiast zakazane metody przesluchan typu "water boarding" tak popularne i kontrowersyjne za ciemnych bushowskich czasow. Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 obiecanki - cacanki. 23.01.09, 19:44 No jeszcze zobaczymy, czy to ostatni watek. A w temacie - no przeciez mamy bardziej odwaznego Prezydenta. Nie boi sie do Gruzji jechac, ani nawet na szczyt w zepsutym samolocie Odpowiedz Link Zgłoś