• nangaparbat3 Re: Grubasy 02.12.23, 11:55
      Stary wątek, ale nic się nie zmieniło, otyłych nastolatków widzę coraz więcej. Dziwi mnie tylko, że w wątku kolejne osoby skupiają się na dziewczynach - może dlatego, że one śmią się ubierać w obcisłe ciuchy, a nie zakrywają namiotami. Tak czy inaczej chłopców z otyłością (nie mam na myśli nadwagi, tylko własnie otyłość) nie widuje mniej niż dziewczyn.
      • seeview Re: Grubasy 02.12.23, 12:28
        Chlopcy raczej nie wmawiaja nikomu, że ich otyłość jest piekna, męska i dzięki niej wyglądają jak prawdziwi mężczyźni, nie to co te chudzielce.
        • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 11:55
          Chyba żartujesz. Znam wielu facetów, nawet dorosłych, którzy twierdzą, że "facet to musi być facet a nie jakieś chuchro". Mężczyzna z bmi 25 nie jest uważany za grubego, kobietę z bmi 25 prawie nikt nie nazwie szczupłą. Mam męża z bmi 24 i ciagle ktoś komentuje że za chudy.
          • okruchlodu Re: Grubasy 03.12.23, 12:47
            "W Polsce nadmierną masę ciała stwierdza się obecnie u około 53% pełnoletnich osób, w tym u 62% mężczyzn i 46% kobiet".

Tak więc panowie częściej mają problemy z wagą.

Zgadzam się z tym, że od kobiet więcej się wymaga. Kobiety mieszczące się w BMI 25 często są określane jako zbyt grube, "przy kości". Jest taka społeczna presja, że kobieta powinna być bliżej dolnej granicy niż górnej. W tych dyskusjach koronny argument "zdrowie" nie ma sensu, więc przeważnie pojawia się "ale kiedyś może bardziej utyć".

W drugą stronę, jeśli schudnie za bardzo lub nie ma cycka, tyłka też niedobrze bo za mało kobieca.

Generalnie ciągle jeszcze jest duże przyzwolenie na komentowanie kobiecego wyglądu. Pojawia się kobiety- posłanka, reżyserka, aktorka, naukowczyni i można ocenić jej wygląd, ewentualnie sprowadzić jej wartość do tego czy ktoś by r****ł czy nie.

• seeview Re: Grubasy 03.12.23, 12:48
            Tak, ale to dotyczy raczej wzrostu, ewentualnie mocnej postury, a nie tuszy. Czasami są głupie teksty w stylu "kto nie ma brzucha ten kiepsko rucha", ale takich panów łatwo jest sprowadzić na Ziemię. Z kolei faceci 165 cm 60 kg nie tworzą alternatywnej rzeczywistości w której to ich sylwetka jest seksi i męska.
            • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 13:46
              Wzrost to osobna sprawa. Mój mąż akurat jest wysoki i inni, zarówno wyżsi jak i niżsi, a także kobiety gadają że za chudy. O żadnej kobiecie, bez względu na wzrost, nikt nie powie że jest za chuda przy bmi 24. Nawet przy bmi 19 rzadko to usłyszy.
              • seeview Re: Grubasy 03.12.23, 14:00
                No nie, przy BMI 19 spokojnie to usłyszy. Ja przy BMI 20,40 czy jakoś tak, też to słyszę.
                • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 14:47
                  To też zależy od wieku szczupłego.
    • bywalec.hoteli Re: Grubasy 02.12.23, 19:39
      Ja obserwuje nowe zjawisko: grube dziewczyny w sporcie: grają np w siatkówkę co ciekawe nawet nieźle.
      • bywalec.hoteli Re: Grubasy 03.12.23, 14:03
        Przy czym to nie są klasyczne grybasy z wiszącym brzuchem: raczej aby z wielkim żadem i gruszkowatą resztą. Nie wiem jak to funkcjonuje że się nieźle ruszają
        • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 14:51
          Teraz zaczyna się zwracać uwagę na to, żeby sportowczynie miały na tyle normalną wagę żeby regularnie menstruowały. Wychudzone dziewczyny osiągają gorsze wyniki, są bardziej narażone na kontuzje i złamania kości. Zaręczam ci, że dziewczyny, ktore obserwujesz nie mają nadmairu tkanki tłuszczowej, są w normie tylko jesteś nieprzyzwyczajony.
          • bywalec.hoteli Re: Grubasy 03.12.23, 15:39
            Nie sądzę by miały BMI w zakresie 20-25, raczej 30-35. To nie jest norma, ewidentna nadwaga a może nawet otyłość
            • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 15:46
              bywalec.hoteli napisał:

> Nie sądzę by miały BMI w zakresie 20-25, raczej 30-35.
              Pokaż mi te siatkarki z wagą powyżej 100 kg.
          • seeview Re: Grubasy 03.12.23, 15:43
            Zależy jaki sport, nie przy każdym można się utuczyć żeby sprzyjać poprawności.
            • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 15:45
              Nie utuczyć tylko osiągnąć wagę w normie.
              • seeview Re: Grubasy 03.12.23, 16:13
                Norma dla sportowców jest inna niz dla przecietnych ludzi i zależy od dziedziny sportu. Przy czym nie chodzi o bycie jak najchudszym - naprawdę trzeba tłumaczyć takie rzeczy?
                • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 16:36
                  seeview napisała:

> Norma dla sportowców jest inna niz dla przecietnych ludzi i zależy od dziedziny
                  > sportu.
                  Oczywiście, że są inne, mają prawo ważyć więcej, ponieważ mają dużo mięśni. Żadna norma nie jest normą, jeśli doprowadza do zaniku menstruacji.
            • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 15:50
              seeview napisała:

> Zależy jaki sport, nie przy każdym można się utuczyć żeby sprzyjać poprawności.
              Uważasz, że osiagnięcie minimalnej wagi, która pozwala na utrzymanie miesiaczki za utuczenie? Masz zaburzebia odżywania?
              • seeview Re: Grubasy 03.12.23, 16:11
                Rozmawiamy w odnodze w której padło sformułowanie "grube dziewczyny w sporcie". Uważasz, że niegrubym kobietom zatrzymuje się miesiączka? Jesteś otyła i sobie racjonalizujesz?
                • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 16:41
                  seeview napisała:

> Rozmawiamy w odnodze w której padło sformułowanie "grube dziewczyny w sporcie".
                  Tak i w tejże odnodze pisałam, że zaczyna się dążyć do normalnej wagi, która pozwala na utrzymanie menatruacji. A ty piszesz o zapasieniu. Przypominam, że chodzi o siatkarki. Pokaż mi otyłe siatkarki.
                  > Uważasz, że niegrubym kobietom zatrzymuje się miesiączka? Jesteś otyła i sobie
                  > racjonalizujesz?
                  Tak ważę 100 kg żeby mieć okres🤦‍♀️.
                  Grube dziewczyny w sporcie to może w zapasach i rzucie młotem. Większość jest zbyt szczupła, nie miesiączkują, szczególnie lekkoatletyczki. Jest to problem w polskim sporcie (oczywiście nie tylko), tak jak i w polskim balecie. Norma wagowa to nie jest zapasienie.
                  • seeview Re: Grubasy 03.12.23, 19:58
                    A siatkarski nie mają okresu? Twoim zdaniem mają wychudzone sylwetki?
                    • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 20:19
                      A weź przeczytaj wszystko po kolei, bo strzelasz a nie wiesz do kogo i po co.
                  • bywalec.hoteli Re: Grubasy 03.12.23, 20:01
                    Czyli np taka szczupła ale umięśniona Joanna Jozwik nie ma miesiączki?

Co do siatkarek to ja mówię o amatorskiej siatkówce a nie zawodowej. W zawodowej nie ma raczej grubych osób.
                    Zaskoczeniem jest to dla mnie że grube dziewczyny potrafią na boisku biegać czy skakać. Dotychczas grubi kojarzyli mi się z powolnością i szybką zadyszką.
                    Nie jest moim celem sprawić komuś przykrość: mówię o nowym zjawisku socjologicznym.
                    • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 20:18
                      bywalec.hoteli napisał:

> Czyli np taka szczupła ale umięśniona Joanna Jozwik nie ma miesiączki?
                      Nie wiem, zapytaj pani Joanny. Jeżeli nie ma odpowiedniej ilości tkanki tłuszczowej, to nie ma okresu.

> Co do siatkarek to ja mówię o amatorskiej siatkówce a nie zawodowej. W zawodowe
                      > j nie ma raczej grubych osób.

Pokaż zdjęcia lub filmy zawodniczek, nawet amatorek, mających BMI 30-35.
                      • bywalec.hoteli Re: Grubasy 03.12.23, 20:33
                        Nie mam zgody koleżanek z parkietu na publikację ich zdjęć a sam również uważam że tego nie mogę zrobić.
                        • bywalec.hoteli Re: Grubasy 03.12.23, 20:37
                          Joanna Jozwik
                          • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 20:51
                            Nie wiem czy ta osoba ma okres. Sądząc po widocznej ilosci tkanki tłuszczowej nie ma. Tak jak większość innych biegaczek.
                        • larix_decidua77 Re: Grubasy 03.12.23, 20:43
                          Tak myślałam. Poza wszystkim, grać w piłkę, korzystać z siłowni czy uprawiać inne sporty może każdy. Nie czyni to jednak z niego sportowca. To, że grupa kobiet z nadwagą postanowiła pograć w siatę nijak się ma do stwierdzenia: "nowe zjawisko - grube dziewczyny w sporcie". To, że grupa wsparcia dla otyłych zrobiła wycieczkę w Tatry, bynajmniej nie czyni z nich Taterników. Śpiewać każdy możesmile
                          A osobną kwestią jest własnie to, że zaczyna się w końcu walczyć z nadmiernym wychudzeniem min. lekkoatletyczek. Szuka się złotego środka, muszą być szczupłe, ale muszą też być zdrowe.
    • jammer1974 Re: Grubasy 03.12.23, 18:52
      A na siebie czasem patrzysz czy tylko innych ogladasz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka