Dodaj do ulubionych

pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a program

01.09.09, 19:00
nauczania
jak to wygląda w praktyce? czy ktoś jest dobrze zorientowany?
zerówka teraz tylko sie bawi? pierwsza klasa przerabia program zerówki? czyli
pierwszaki jakby najbardziej na dzień dzisiejszy poszkodowane?
szczerze powiedziawszy pogubiłam się już trochę
czy któraś emama ma dzieci w tym wieku?
Obserwuj wątek
    • mik5 Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a prog 01.09.09, 19:27
      Oglądałam dzisiaj podręczniki mojej córki sześciolatki do zerówki i
      była tam zarówno nauka czytania, pisania jak i liczenia. Pani
      wychowawczyni deklarowała, że nie będzie wstrzymywała dzieci w
      rozwoju.
    • gosia_np3 Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a prog 01.09.09, 19:31
      Moje dziecko zaczyna w tym roku 1 klasę. Chodziła jako 5-latek do
      przyszkolnej zerówki, potem już normalnie jako sześciolatek do
      zerówki. 5-latki nie mają obowiązku brać udziału w zajęciach, jeśli
      chcą siadają przy stolikach i robią ćwiczenia z sześciolatkami, a
      jak nie to się bawią poprostu. Sześciolatki oprócz zabawy mają też
      zajęcia podczas których robią ćwiczenia w książkach, piszą, rysują
      itd. A w pierwszej klasie już głównie siedzą w ławkach, ale mają też
      zabawy. Ot i tyle, nie jest tak żlewink
      • llidkaa Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pro 01.09.09, 19:36
        Jedno jest pewne, nauczą się pisać, czytać i liczyć, a czy to ważne czy w
        zerówce czy w pierwszej klasie.
    • donatta Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a prog 01.09.09, 19:36
      Według programu, zerówka ma teraz przygotować dzieci do trzymania ołówka i nożyczek w dłoniwink. Nie ma nauki pisania ani czytania. Ot, prace plastyczne, koordynacja ruchowa, kojarzenie i tym podobne.

Pierwsza klasa przerabia mniej więcej program zerówki. Tylko dodawanie i odejmowanie i to w zakresie 30!. Poznawanie liter, czytanie i pisanie prostych słów.

Zdecydowanie pokrzywdzone są siedmiolatki, bo będą drugi raz realizowały program zerówki. Ambitne dzieci mogą się wynudzić.

Ja posłałam sześciolatkę do 1 klasy, mimo że nie chodziła do przedszkola. Szkoda mi było dziecka ...
      • atena12345 Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pro 01.09.09, 20:52
        donatta napisała:

Szkod a mi było dziecka ...

?????
        ja moją córkę sześcioletnią zapisałam do zerówki w przedszkolu mimo,
        że umie czytać i trochę pisać - właśnie dlatego, że było mi jej
        szkoda.
        • donatta Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pr 02.09.09, 08:17
          Szkoda mi było, by moja inteligentna córka, znająca wszystkie litery, dodająca i odejmująca w pamięci miała przez rok cofać się w rozwoju - robić tylko szlaczki i wycinanki.
          • agni71 Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a p 02.09.09, 08:44
            Ja tez sie zastanawiam, czy w przyszlym roku średniej córki nie
            posłać od razu do szkoły z pominięciem zerówki. Ale zobaczymy, ona
            jakaś super bystrzacha nie jest smile
          • kurdkowa Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a p 02.09.09, 15:06
            donatta napisała:

> Szkoda mi było, by moja inteligentna córka, znająca wszystkie
            litery, dodająca
            > i odejmująca w pamięci miała przez rok cofać się w rozwoju - robić
            tylko szlacz
            > ki i wycinanki.

Kurcze moja córka umie już czytac praktycznie a i tak posłałam ją do
            zerówki, niech się dziecko jak najdłużej bawi i cieszy szkołą. Nie
            sądze, że będzie się cofać w rozwoju... a często niestety się
            zdarza, ze dzieci rodziców mających o nich zdanie geniuszy, są
            zwykle tylko przeciętne lub wręcz maja w przyszłości różne
            dysfunkcje...absolutnie nie atakujęwink bo to wolna wola każdego
            rodzica, ale troszke wiem na ten temat z racji wykonywanego zawodu.
            Pozdrawiam
            • donatta Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a 02.09.09, 15:48
              Z racji doświadczenia zawodowego oraz wieloletniej praktyki rodzicielskiej, potrafię powiedzieć, czy moje dziecko nadaje się do pierwszej klasy, czy nie. Gdyby to mój starszy syn był teraz sześciolatkiem, nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby opuścił zerówkę. Nie dlatego, że był (i jest) przeciętny, czy miał (ma) jakiekolwiek dysfunkcje (ciekawa analogia, swoją drogą), ale ponieważ nie był przygotowany emocjonalnie. Zresztą, gdybym miała jakiekolwiek wątpliwości co do córki, opinia z PPP skutecznie by mi je wybiła z głowy wink.

Nie uważam, że moja córka to geniusz. Ale wiem, że jest bardzo inteligentna i ma ogromny zapał do nauki. Z zebrania organizacyjnego zerówki, które miało miejsce wiosną tego roku, wyszła z płaczem, kiedy usłyszała, że w zerówce nie będzie nauki czytania i pisania. Być może dopinguje ją wpływ starszego rodzeństwa, ale ja nie zamierzam podcinać jej skrzydeł, w imię bzdurnego moim zdaniem "przedłużania zabawy i dzieciństwa". Moje dziecko doskonale się bawi w domu, nie potrzebuje do tego oddziałów przedszkolnych.

Widzę, że dokonałam właściwego wyboru. Moja najmłodsza córka jako jedyna ze wszystkich moich dzieci wróciła dzisiaj ze szkoły szczęśliwa. I jak się okazuje, jest aktywniejsza na lekcjach niż siedmiolatki wink.

Nie uważam, że wszyscy rodzice powinni posłać natychmiast swoje sześciolatki do pierwszej klasy, ale jeżeli dziecko jest rozwinięte emocjonalnie i ma pęd do wiedzy, to zerówka będzie dla niego dreptaniem w miejscu.
    • mama_olusia Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a prog 02.09.09, 09:02
      Mój synek jest pięciolatkiem i wczoraj na zebraniu w przedszkolu okazało się, że
      będą w tym roku przerabiali program normalnej zerówki, czyli czytanie, pisanie,
      liczenie. Była jedynie możliwość wyboru metody nauki czytania, czyli starej:
      nauka literek oraz nowej: czytanie wyrazami. Synek jest w grupie, która uczy się
      wg nowego programu, czyli czytanie wyrazami.
      Nie jestem zbytnio szczęśliwa z tego powodu, że przerabiają taki program,
      myślałam nawet o zmianie przedszkola na prywatne, ale na razie zobaczę jak to
      będzie wyglądało w praktyce.
      • maminka.best Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pro 02.09.09, 09:11
        kompletnie się w tym pogubiłam, uważam osobiście, że niepotrzebne są takie
        różnice w wykształceniu dzieci- tzn. że przez jakiś okres przejściowy niektóre
        pięciolatki będą w zerówce a inne już w szkole...,
        starszy syn szedł "starym" programem, właśnie zaczął pierwszą klasę-więc czeka
        go powtórka z rozrywki-program identyczny jak w zerówce+język obcy+informatyka
        (to nowość)
        z młodszym synem nie będę miała wyboru, bo jak dorośnie do tego wieku, to już
        będzie obowiązkowo szkoła rok wcześniej
      • natkakoperku Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pro 02.09.09, 09:17
        Jestem w podobnej sytuacji zapisałam syna do 5 latków z przekonaniem że będzie
        program troszkę podobny do przedszkolnego(utwierdzała mnie w tym pani z
        kuratorium).Na pierwszym spotkaniu okazało się że dzieciaki przerabiają normalny
        program zerówek i w przyszłym roku szkolnym mają iść do 1 klasy.No i
        zbaraniałam.Gdybym o tym wiedziała wcześniej to posłała bym młodego do zerówki
        zgodnie z nową reformą oświatową.A tak to idę w przyszłym tygodniu do poradni
        pedagogiczno-psychologicznej żeby określić jego predyspozycję.Wkurzyłam się
        trochę bo zerówki mam kilka kroków od domu a na te zajęcia dla 5 latków muszę go
        wozić.
        • mariolka55 Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pr 02.09.09, 10:22
          to u nas pięciolatki (państwowe przedszkole) maja program normalny jak i rok
          wczesniej dla pięciolatków
          w szoku jestem że w niektórych przedszkolach pięciolatki się uczą czytać shock
          skoro podobno w zerówkach sie nie ucza? czy jednak sie uczą???
          to jak to jest, kazde przedszkole według własnego uznania??????
          czyli jak to zwykle u nas bywa ogólne pomiszanie z poplątaniemsuspicious
          teraz jestem jeszcze głupsza niz byłam...
      • jutycha Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pro 02.09.09, 10:42
        mama_olusia napisała:

> Mój synek jest pięciolatkiem i wczoraj na zebraniu w przedszkolu okazało się, ż
        > e
        > będą w tym roku przerabiali program normalnej zerówki, czyli czytanie, pisanie,
        > liczenie. Była jedynie możliwość wyboru metody nauki czytania, czyli starej:
        > nauka literek oraz nowej: czytanie wyrazami.
        Ale to jest niezgodne z wymogami MEN. Dzieci w przedszkolach nie mogą się uczyć
        czytać i pisać. Tym od tego roku szkolnego zajmuje się szkoła. Teraz przedszkola
        maja przygotować dzieciaki do nauki, czyli jak już ktoś napisał, młode mają się
        uczyć trzymać nożyczki, długopis, robić szlaczki i tego typu inne pierdoły.
        I jestem zdania że jak na razie najbardziej poszkodowane w reformie są 7 latki.
        • mama_olusia Re: pieciolatki,szesciolatki,siedmiol atki a pr 02.09.09, 11:24
          Nie wiem co jest zgodne czy niezgodne z wymogami MEN. Synek ma normalne książki,
          identyczne jak sześciolatki w tym samym przedszkolu.
          Jeszcze dokładnie ich nie oglądałam, bo dopiero dziś mamy je dostać, ale to na
          pewno nie jest nauka trzymania nożyczek czy długopisu.
          Na pewno jest nauka czytania całymi wyrazami tak jak to już wspominałam (to jest
          wg nowego programu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka