plootto 20.10.06, 21:00 niedługo urodzi mi się córeczka. Z tego co się orientuję, to jest uchwalone becikowe 1000 zł dla rodzin o niskich dochodach i 1000 zł z urzędu. Gdzie trzeba się udać, aby wyciągnąć te drugie tysiąc złotych?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buzka25 Re: becikowe 22.10.06, 20:43 Ja tez zaczynam sie tym intersowac, z tego co wiem to Wszytsko załatwia sie Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej. (zabrałam juz wnioski), tak samo rodzinne, do którego macie prawo. A jesli tego drugiego tysiaka nie wypłacaja oni, to sie juz zapytaj w opiece jak bedziesz, powinni wiedziec na 100%, Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
amkomac Re: becikowe 23.10.06, 08:05 Cześć Jesli załapiecie się Żoną na zasiłek rodzinny 43 zł/miesiąc, to równiez dodatek z tytułu urodzenia dziecka 1000zł (nie becikowe). Musicie spełniać najważniejsze: kryterium dochodowe (max. 504 zł na osobe netto) Brane pod uwagę są dochody za 2005 rok (urząd skarbowy). Jeśli Żona, badź Ty pójdziesz na wychowawczy to możecie równiez ubiegac się o Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - to jest 400 zł/miesiąc. Więcej informacji pod adresem: www.mps.gov.pl/index.php?gid=292 P.S. Jest troszkę załatwiania (US, ZUS, zakład pracy) Jesli masz jakieś pytania i niejasności to smiało pytaj Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
plootto Re: becikowe 24.10.06, 20:52 dzięki amkomac za pomoc i poradę.rozumiem, że dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem należy się, jeśli spełniamy kryterium dochodowe? tak? a jak jest z tym becikowym - czyli tym, które nalezy się wszystkim... gdzie o to należy się ubiegać? Odpowiedz Link Zgłoś