Dodaj do ulubionych

Nie podnosi glowki

IP: *.* 05.10.01, 00:08
Czesc! Moj 11-tygodniowy synek nie podnosi jeszcze wcale glowki. Kiedy probuje podciagnac go za raczki glowka po prostu bezwladnie mu zwisa. Spi tez z glowka bardzo wygieta do tylu. poza tym jest jest zdrowy (przynajminiej wyglada) i ruchliwy. Polozony na brzuszku podnosi glowke bez problemu i sie rozglada. Lekarz do ktorego chodzimy najpierw kazal go przynosic co jakis czas na obsewacje az wreszcie skierowal na do pediatry (mieszkam za granica i taki tu jest system - najpierw lekarz ogolny kierujacy do odpowiedniego specjalisty w razie potrzeby). Niestety najblizszy termin to za poltora miesiaca. No i juz nie wiem czy po prostu jest troche opzniony z ta glowka czy moze to oznaka jakiejs choroby. Napiszcie mi jak to bylo z Waszymi dziecmi?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 05.10.01, 07:48
      Szybciej uzyskasz odpowiedź, umieszczając ten post na edziecku, lub emamie. Ja już nie pamiętam kiedy moja mała podnosiła głowę, za to wcale nie leżała na brzuchu. Do tej pory tego nie cierpi. Myślę, że skoro podnosi głowę leżąc na brzuszku to jest w porządku. Trochę niepokojące to prężenie podczas snu.Napisz na emamęGłowa do góry :) ada
      • Gość: guest Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 12.10.01, 13:37
        Dzieki, umiescilam to pytanie troche przez pomylke, nie wiedzialam ze znajdzie sie w "tatusiowej sekcji", ale tu - niespodzianka - dostalam wiecaj odpowiedzi niz w "Zdrowiu" gdzie tez zapytalam :-)
    • Gość: guest Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 05.10.01, 08:58
      Czesć!Doroto! Nie zwlekaj, czym prędzej do neurologa dziecięcego!Jak nie możesz państwowo to prywatnie!!!NATYCHMIAST!!!To co napisałas, że nie podnosi główki i "pręzy, wygina się do tyłu wskazuje na wzmożone napięcie mięsniowe, im szybciej pójdziesz do lekarz tym lepiej! Jestem przeczulona na tę sprawę, bo mój pediatra też to zbagatelizował, dopiero czysty przypadek trafił że poszlismy do neurologa. Idź sprawdź i bądź spokojna, nie zwlekaj, proszę!
    • Gość: JoasiaD Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 07.10.01, 10:47
      Natychmiast do lekarza! Do neurologa! Moja cora w 5 tygodniu podnosiła glowke. Poza tym w każdej ksiązce pisza o tym co w którym miesiacu powinno rodzicow niepokoic w zachowaniu dziecka. Kup sobie jakas ksiazke - jakakolwiek.Najpierw do lekarza! PowodzeniaJoanna
      • Gość: JoasiaD Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 07.10.01, 10:49
        A pro pos. W Polsce też jest taki system.
        • Gość: guest Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 12.10.01, 14:01
          Mam na mysli to, ze w Polsce jest kilku lekarzy - specjalistow do ktorych zglasza sie bezposrednio - ginekolog, laryngolog no i pediatra. Tutaj (Irlandia) jest tylko (oprocz dentysty)lekarz rodzinny do ktorego najpierw trzeba pojsc i on dopiero kieruje do specjalisty jesli uwaza ze trzeba (pediatry tez). Lekarze-specjalisci przyjmuja w szpitalach na oddzialach dla pacjentow "spoza" czyli nieszpitalnych. No i sie czeka. Prywatnie tez - tylko krocej. Nie ma tu wlasciwie prywatnych gabinetow jak u nas, i powszechnego ubezpieczenia zdrowotnego w naszym sensie - albo sie ma tzw. karte medyczna (tylko dla osob o najnizszych dochodach) albo trzeba sie prywatnie ubezpieczyc, wtedy jest sie pacjentem prywatnym. Jestesmy ubezpieczeni prywatnie i tyle musielibysmy czekac. Jestem tu dosc krotko i jak na razie ten system bardzo mnie frustruje.Po konsultacjach z naszym lekarzem rodzinnym uzyskal on dla nas wczesniejszy termin konsultacji dla naszego synka na za tydzien. Oby wszystko bylo dobrze.Pozdrawiam Doorta
    • Gość: guest Re: Nie podnosi glowki IP: *.* 08.10.01, 08:34
      Hej Dorota!Ja mialam ze swoim synkiem podobny problem. W wieku Twojego malenstwa, gdy podciagalam go za raczki nie utrzymywal glowki, a gdy kladlam go na brzuszku to lezal plackiem. Wygladalo to tak, jakby nie mial sily jej podnosic-chociaz wczesniej nie sprawialo mu to problemu. Stan taki trwal jakies 1,5 miesiaca (poza tym synek rozwijal sie prawidlowo). I juz dostalam skierowanie do neurologa, gdy wszystko wrocilo do normy. Ale martwilam sie przeokrutnie. Powinnas jednak udac sie do specjalisty.Caluski iwanka z Wojtusiem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka