kilobyte 12.08.09, 10:43 Hej, czy ktos moze polecic jakis poradnik dla przyszlych ojcow? Tak z meskiej perspektywy? dzieki Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
babcia47 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 12.08.09, 12:01 najlepszy "poradnik", to doświadczony ojcowsko kumpel..to tak z babcinej perspektywy Odpowiedz Link Zgłoś
zdziwik Re: Poradnik dla przyszlego ojca 13.08.09, 10:17 kasta piwa i koledzy ktorzy sa ojcami Odpowiedz Link Zgłoś
hagi_no zimne piwo w lodówce i piłka nożna w tv 16.08.09, 17:50 niczego więcej nie potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
jaad33 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 13.08.09, 10:37 Kiedyś sam szukałem i nie znalazłem. Same oczywiste rzeczy albo quasipsychologiczne duperelki. Pytaj tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Poradnik dla przyszlego ojca 14.08.09, 11:54 zaden... po prostu zacznij sie opiekowac maluchem od poaczatku. Przewijaj, myj itd.. to na prawde jestz proste. Problem moze byc tylko z zona, bo wiele mam wie wszytsko lepiej i nie daje mezowi nawet dotknac maluszka )) wiec najlepiej zacznij przewijac juz w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
pegaz_mk Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 12:55 Leszek Talko - Dziecko dla początkujących Choć poradnik to to nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 13:57 Jest, tylko tak z przymrużeniem oka. Pokazuje to wszystko, czego w magazynie kolorowym nie napiszą. Talko napisał samą prawdę (tylko trochę przejaskrawił). Odpowiedz Link Zgłoś
kosskoss Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 09:29 przeczytalem ta ksiazke jak mala miala miesiac moze i doszedlem do wniosku ze gosc jest niepelnosprytny zyciowo teraz mala ma juz prawie roczek i dalej o nim tak mysle co do meritum to traktuj malego/mala jak czlowieka a nie jakiegos dziwolaga i bedzie dobrze. wiekszosc rodzicow z ktorymi sie spotykam sami wymyslaja sobie problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
molle Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:05 mąż poleca "Pomocy, jestem tatą!" L.Talko, napisany z humorem, nie jak typowy poradnik, co Ci piszą ile, kiedy co i jak, tylko takie życiowe podejście na podstawie własnych doświadczeń, rzeczy które w sumie są logiczne ale tak na prawdę nie zdajesz sobie z nich sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
proto Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:15 Ku przestrodze, żebyś zrozumiał kobietę i jej nie stracił. Musisz jej pomagać i wspierać. forum.gazeta.pl/forum/f,15128,_Brak_Seks_u_w_malzenstwie.html Odpowiedz Link Zgłoś
singollo Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:22 mi się przydało "I ty możesz zostać supertatą", autorstwa superniani. Fajnie napisane, dobrze się czyta, rozsądne porady. A poza tym: skacz na głeboką wodę - pchaj się do przewijania, kąpania, usypiania... pamiętaj, jedyne, czego nie możesz, to karmić piersią... Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_bez_nocy Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 23:01 1. Już nigdy Twoje życie nie będzie wyglądało tak samo. Ani lepiej, ani gorzej. Za to KOMPLETNIE inaczej. To jest moment w życiu, kiedy przełączają się priorytety - już nie Ty jesteś najważniejszy dla Twojej partnerki. Nie będziesz jej miał kiedy chcesz i ile chcesz. 2. Będzie przez pewien czas wyraźnie gorzej z seksem, ciepłem. To normalne. Przygotuj się i już teraz zaakceptuj. Później będzie lepiej, ale to też zależy od Was obojga. Twoja partnerka będzie totalnie zmęczona, często sfrustrowana, bo rola (szczególnie początkującej) matki jest naprawdę bardzo wyczerpująca. 3. Po pracy nie będziesz witany zupą, kwiatami, piwem, chlebem i solą. Wpadniesz od razu w rytm zajmowania się dzieckiem, bo Twoja partnerka marzy byś ją zluzował jak będziesz w domu. Pomyśl, że ona dziecko ma na okrągło i boi się wielu rzeczy, kolejne ją przytłaczają i czasami najchętniej by uciekła od dziecka i Ciebie. Wytrzymacie oboje. Warto. 4. Będzie kłopot z życzliwością wobec siebie, bo oboje będziecie po prostu zmęczeni. Postarajcie się zatem dawać sobie w różnych chwilach trochę ciepła, czułości, wsparcia. Dotknąć się w przelocie; zamiast warczeć w środku nocy gdy dziecko ciągle płacze - przytulić i dodać sobie siły. 5. Początkowo będzie męczyć Cię bezsilność. Dziecko płacze a Ty nie wiesz dlaczego. Masz ochotę wybuchnąć, wyć, ale tysiące lat cywilizacji trzymają Cię w pionie Nie bój się -dziecko łatwo nie da sobie zrobić krzywdy. Przytulaj je, uczestnicz w jego życiu od początku. Kupy małego dziecka nie są aż tak śmierdzące ) 6. Wysypiaj się jak możesz i kiedy możesz. Zarówno Ty jak i Twoja partnerka znajdźcie sobie sposoby relaksowania (basen? siłownia? ustawka Ty sam na 100 kiboli? - obojętne, byle wywalić z siebie negatywne emocje). 7. Nie uciekaj od problemów. Bądź facetem i trwaj na posterunku. Nikt nie wymaga od Ciebie byś był ojcem idealnym. Bądź takim jakim umiesz być - dziecko i tak będzie widzieć w Tobie ideał. Duża szansa, że zaczniesz odczuwać dumę z bycia ojcem i instynkt ojcowski. Będziesz troszczył się o nich oboje. Warczał na rowerzystę, który może za szybko przejechał obok Twojej żony z wózkiem. Oddaj do depozytu broń. Każdy sąsiad, który teraz będzie wiercił, robił imprezę czy głośno oglądał mecz stanie się Twoim śmiertelnym wrogiem. Bądź pewien, że Twoje dziecko będzie zasypiać akurat wtedy, gdy innym wydaje się, że to jest idealny moment na jakieś prace domowe czy rozbijanie mięsa na kotlety. Sąsiedzi nie chcą robić Ci na złość, ale Ty i tak będziesz to inaczej interpretować 8. Śpiewaj. Dowolnie, ale śpiewaj. Dziecko to uwielbia. Jak śpiewasz to jest szansa, że po 30 minutach uśnie na Twoich rękach po 2 godzinach płaczu. Gdy ono płacze to coś sygnalizuje, nie zostawiaj go samego. (nie istnieje coś takiego jak "wypłakanie"; co najwyżej pozostawione samo sobie dziecko bezpowrotnie straci poczucie bezpieczeństwa). Twoja żona padnie, a Ty gdy uśpisz dziecko śpiewając np. hymn swojego ulubionego klubu zechcesz zaraz założyć bloga i tę radość nieść światu. Popieram. To naprawdę powód do dumy. 9. Dowiedz się od żony gdzie w walizce branej przez nią do szpitala są ubranka dla dziecka. Ja stałem jak wryty gdy pielęgniarka powiedziała mi, że poród udany i wszystko super, ale teraz mam migiem przynieść ubranie dla dziecka łącznie z czapeczką (yyy?) i rękawiczkami (że YYYY jak???). Za to radość jak weźmiesz swoje dziecko na ręce... Niezapomniane. Polecam. 10. Będziesz kochał tę małą istotkę z tygodnia na tydzień coraz mocniej. Wszystko zmieni Ci się w życiu. Mimo zmęczenia będziesz widział jak po jakimś czasie Cię poznaje. Potem uśmiecha się do Ciebie. Potem reaguje na Twoje zabawy. Obserwujesz ją/go i wprowadzasz w świat. Cieszą różne drobiazgi. Od Twojego pozytywnego uporu i wytrwałości zależy bardzo wiele. Masz duże szanse być super filarem rodziny. Bycie ojcem to super sprawa mimo zmęczenia i zmian w życiu. Ale jak trafiłeś na odpowiednią babkę, która mimo swojego stresu-zmęczenia-złości nie będzie wylewać na Ciebie wszystkich złych emocji, to będzie super. Odwagi ! Warto. Pozdrawiam i powodzenia - ojciec rocznej "córuni tatunia" )))))) Odpowiedz Link Zgłoś
cirilla28 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 00:07 Ech.. po czym niektóre kobiety poznały, że z faceta będzie taki fantastyczny ojciec i mąż? Może za drugiem razem pojdzie mi lepiej? Myslałam, że to napisała kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_bez_nocy Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 09:43 Albo może inaczej - ech... Jakbyś miała takiego męża to niestety są szanse, że byś mu mówiła, że wciąż za mało pomaga. OK, nie ma ludzi idealnych i tym bardziej ja taki nie jestem, ale chwilami... grrrr Najczęściej w życiu nie umiemy docenić i cieszyć się tym, co mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
cubitus12 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 01:59 I pamietaj, istnieje poważna szansa, że kiedy zdecydujecie sie na drugie, całe Twoje cenne i ciężko nabyte doświadczenie bedzie można odłożyć na bok Odpowiedz Link Zgłoś
alfalfa Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 11:08 Niekoniecznie. Z drugim dzieckiem moim zdaniem jest łatwiej, właśnie doświadczenie powoduje, że do wielu sytuacji podchodzi się spokojniej. Na przykład jest już przetestowany zestaw lekarzy - ogólny, ortopeda, laryngolog, okulista itd. Jest już sprawdzona baza wakacyjna itp. Pewnie małeś na myśli, że każde dziecko jest inne i tu pełna zgoda. A. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: Poradnik dla przyszlego ojca 18.08.09, 13:28 brawa dla tego pana... opiekowanie się małym dzieckiem bywa trudne, bywa mozolne, ale walczyć też w tym wszystki trzeba walczyć o dobre relacje między małżonkami - a po pewnym czasie (długim być może) przychodzi nagroda: cudowne momenty życia rodzinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:09 Jakie na przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 09:28 Witam, bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, nie spodziewalem sie az takiego odzewu. Co do propozycji, to patrzac wlasnie na ta ksiazke Talko, to jest dokladnie to czego w tej chwili szukam - potrzebuje bardziej uswiadomienia mi rzeczy "oczywistych", które mnie czekają. Własnie czekaja - bo do urodzenia, to mam jeszcze ponad 7 miesiecy, wiec mam troche czasu na przygotowanie sie. dziekuje jeszcze raz za wszelkie uwagi Piotrek Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 18:42 Zastanawiam się, czemu szukasz poradnika dla ojców, zamiast sięgnąć po mnóstwo ogólnodostępnych poradników adresowanych do kobiet. Informacje na temat tego, "co robić z dzieckiem" są, zapewniam cię, te same bo twój syn/córka to będzie raczej to samo dziecko, co syn/córka twojej kobiety, jeżeli robiliście je razem więc instrukcja obsługi będzie też ta sama. Przy okazji jest sporo informacji o tym, co się będzie działo z twoją kobietą - to też jest przydatne, bo z męskiego niezrozumienia fizjologii i psychologii ciąży, porodu i połogu oraz wczesnego macierzyństwa bierze się 90% konfliktów, stresów, wyrzutów i żali, które się pojawiają w małżeństwie wraz z dzieckiem. Nie wiem, czym ma się różnić poradnik dla ojców od poradnika dla matek? Tytułem? Czy tym, że jest tam napisane, że twoją rolą może być także przewijanie, a nie tylko granie w piłkę z noworodkiem? Jest dużo dobrych książek, napisanych bez ciumkania, skupionych na tym, żeby przekazać rodzicom, "czym się to je". To jest świetny poradnik "basic" dla początkujących, bez względu na płeć: Jak się nie dać baby blues To jest też unisex - instrukcja obsługi Co nieco o rozwoju dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:26 Zaintrygowało mnie jeszcze w pierwszym poście sformułowanie "z męskiej perspektywy". Jakoś mi tak to zabrzmiało stereotypowo. Stereotypowo męski punkt widzenia na ojcostwo kojarzy mi się z "będzie zero seksu i będą się mnie czepiać, poradźcie koledzy, jak się obronić". Nie twierdzę, że to miałeś na myśli, tylko takie jest moje pierwsze skojarzenie. Jeżeli miałabym mówić (jako kobieta i matka) o tym, czym się różni męska perspektywa od żeńskiej, tak od strony czysto praktycznej, to wygląda ona tak, że z perspektywy kogoś, kogo ciało się nie zmieniło, kogo fizjologia się nie zmieniła, kto nie przeżył osobiście granicznego doświadczenia porodu i bomby hormonalnej z tym związanej, kogo sposób spędzania ok. 1/3 doby (lub więcej) nie uległ zmianom i kogo sen nocny jest chroniony - żeński punkt widzenia może się wydawać histeryczny i egocentryczny. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dlatego właśnie zawsze polecam wszystkim przyszłym ojcom przeczytanie przede wszystkim poradników dla przyszłych matek - żeby nabyć chociaż trochę świadomości perspektywy drugiej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 20.08.09, 13:11 Zeby nie bylo - czytam wlasnie z zona taki jeden poradnik "W oczekiwaniu na dziecko. Poradnik dla przyszłych matek i ojców.+ - www.medicon.pl/174.html ale oprocz tego chcialbym jeszcze poczytac cos innego, moze cos blizszemu beletrystyki. Wszyscy tutaj pisza o poradnikach przewijania, kapania etc - nie wiem, ale wydaje mi sie, ze mam jeszze prawie 7 miesiecy czasu, zeby to wszystko przestudiowac i zamierzam to zrobic. A co do "meskiego" punktu widzenia - wszystkie te poradniki sa napisane co sie dzieje z kobieta a ja chcialbym sie dowiedziec, czy to co czuje, mysle, co sie ze mna dzieje i bedzie dzialo jest czyms co spotyka innych i jak sobie z tym radza. Dlatego mowilem o meskim punkcie widzenia - bez hormonow, zmian w wygladzie itd. Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 21.08.09, 19:49 forum.gazeta.pl/forum/w,568,85239633,85239633,czy_wiecie_gdzie_kupic_dyby_do_karmienia_.html forum.gazeta.pl/forum/w,568,84555354,84555354,Usmiech_naszego_dziecka_premia_za_trud_wychowawczy.html forum.gazeta.pl/forum/w,568,85169848,85169848,Pierwszy_raz_jestem_ojcem_.html forum.gazeta.pl/forum/w,568,76658709,76658709,dziecko_postarza.html poszperaj..choć etatowe archowum takie jakies dość krótkie, jednak mozna w necie znaleźć blogi "ojcowatych", niewyczerpane źródło wszelakiej wiedzy Odpowiedz Link Zgłoś
kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 24.08.09, 11:12 Poszukam, w sumie rzeczywiscie blogi sa dobrym pomyslem, nie szukalem tego nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:12 Będziesz miał przerąbane-krótko i na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.sawyer Re: Poradnik dla przyszlego ojca 30.08.09, 22:02 jedyny poradnik, który mogę ci polecić to ... A w zasadzie dwa poradniki ... Trzeci ... Hmmm - zaczyna to przypominać Hiszpańską inkwizycję. A tak na serio - "Każde dziecko może nauczyć się spać" (BTW wydawca powinien mi zacząć coś odpalać za promowanie tego tytułu ;o). Pożyczcie sobie, albo nawet i kupcie, bo problemy ze snem dzieciaków przekładają się na stres rodziców i jakość rodzicielstwa (i relacji w małżeństwie też). Oczywiście nie przyjmujcie wszystkiego bezkrytycznie. Inne poradniki możesz spokojnie użyć (jeszcze jest sezon) jako podpałkę do grilla, chociaż może być problem z paleniem się bo za dużo w nich wody ;o) Odpowiedz Link Zgłoś