Dodaj do ulubionych

Poradnik dla przyszlego ojca

12.08.09, 10:43
Hej,

czy ktos moze polecic jakis poradnik dla przyszlych ojcow? Tak z meskiej
perspektywy?

dzieki

Piotrek
Obserwuj wątek
    • babcia47 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 12.08.09, 12:01
      najlepszy "poradnik", to doświadczony ojcowsko kumpel..to tak z
      babcinej perspektywy smile
      • zdziwik Re: Poradnik dla przyszlego ojca 13.08.09, 10:17
        kasta piwa i koledzy ktorzy sa ojcami smile
      • hagi_no zimne piwo w lodówce i piłka nożna w tv 16.08.09, 17:50
        niczego więcej nie potrzeba
    • jaad33 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 13.08.09, 10:37
      Kiedyś sam szukałem i nie znalazłem. Same oczywiste rzeczy albo quasipsychologiczne duperelki. Pytaj tutaj.
    • camel_3d Re: Poradnik dla przyszlego ojca 14.08.09, 11:54
      zaden...
      po prostu zacznij sie opiekowac maluchem od poaczatku. Przewijaj, myj itd.. to
      na prawde jestz proste. Problem moze byc tylko z zona, bo wiele mam wie
      wszytsko lepiej i nie daje mezowi nawet dotknac maluszka smile))
      wiec najlepiej zacznij przewijac juz w szpitalu smile
      • jamesonwhiskey Re: Poradnik dla przyszlego ojca 14.08.09, 13:24
        from lad to dad
      • golfstrom Amen 16.08.09, 12:15
        n/t
    • pegaz_mk Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 12:55
      Leszek Talko - Dziecko dla początkujących

Choć poradnik to to nie jest wink
      • sokolasty Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 13:57
        Jest, tylko tak z przymrużeniem oka. Pokazuje to wszystko, czego w magazynie
        kolorowym nie napiszą.

Talko napisał samą prawdę (tylko trochę przejaskrawił).
        • kosskoss Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 09:29
          przeczytalem ta ksiazke jak mala miala miesiac moze i doszedlem do wniosku ze
          gosc jest niepelnosprytny zyciowo wink teraz mala ma juz prawie roczek i dalej o
          nim tak mysle wink co do meritum to traktuj malego/mala jak czlowieka a nie
          jakiegos dziwolaga i bedzie dobrze. wiekszosc rodzicow z ktorymi sie spotykam
          sami wymyslaja sobie problemy.
    • molle Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:05
      mąż poleca "Pomocy, jestem tatą!" L.Talko, napisany z humorem, nie jak typowy
      poradnik, co Ci piszą ile, kiedy co i jak, tylko takie życiowe podejście na
      podstawie własnych doświadczeń, rzeczy które w sumie są logiczne ale tak na
      prawdę nie zdajesz sobie z nich sprawy.
    • proto Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:15
      Ku przestrodze, żebyś zrozumiał kobietę i jej nie stracił. Musisz jej pomagać i
      wspierać. forum.gazeta.pl/forum/f,15128,_Brak_Seks_u_w_malzenstwie.html
    • singollo Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 21:22
      mi się przydało "I ty możesz zostać supertatą", autorstwa superniani. Fajnie
      napisane, dobrze się czyta, rozsądne porady.
      A poza tym: skacz na głeboką wodę - pchaj się do przewijania, kąpania,
      usypiania... pamiętaj, jedyne, czego nie możesz, to karmić piersią...
    • dzien_bez_nocy Re: Poradnik dla przyszlego ojca 16.08.09, 23:01
      1. Już nigdy Twoje życie nie będzie wyglądało tak samo. Ani lepiej, ani gorzej.
      Za to KOMPLETNIE inaczej. To jest moment w życiu, kiedy przełączają się
      priorytety - już nie Ty jesteś najważniejszy dla Twojej partnerki. Nie będziesz
      jej miał kiedy chcesz i ile chcesz.

2. Będzie przez pewien czas wyraźnie gorzej z seksem, ciepłem. To normalne.
      Przygotuj się i już teraz zaakceptuj. Później będzie lepiej, ale to też zależy
      od Was obojga. Twoja partnerka będzie totalnie zmęczona, często sfrustrowana, bo
      rola (szczególnie początkującej) matki jest naprawdę bardzo wyczerpująca.

3. Po pracy nie będziesz witany zupą, kwiatami, piwem, chlebem i solą. Wpadniesz
      od razu w rytm zajmowania się dzieckiem, bo Twoja partnerka marzy byś ją
      zluzował jak będziesz w domu. Pomyśl, że ona dziecko ma na okrągło i boi się
      wielu rzeczy, kolejne ją przytłaczają i czasami najchętniej by uciekła od
      dziecka i Ciebie.
      Wytrzymacie oboje. Warto.

4. Będzie kłopot z życzliwością wobec siebie, bo oboje będziecie po prostu
      zmęczeni. Postarajcie się zatem dawać sobie w różnych chwilach trochę ciepła,
      czułości, wsparcia. Dotknąć się w przelocie; zamiast warczeć w środku nocy gdy
      dziecko ciągle płacze - przytulić i dodać sobie siły.

5. Początkowo będzie męczyć Cię bezsilność. Dziecko płacze a Ty nie wiesz
      dlaczego. Masz ochotę wybuchnąć, wyć, ale tysiące lat cywilizacji trzymają Cię w
      pionie smile Nie bój się -dziecko łatwo nie da sobie zrobić krzywdy. Przytulaj je,
      uczestnicz w jego życiu od początku. Kupy małego dziecka nie są aż tak
      śmierdzące smile)

6. Wysypiaj się jak możesz i kiedy możesz. Zarówno Ty jak i Twoja partnerka
      znajdźcie sobie sposoby relaksowania (basen? siłownia? ustawka Ty sam na 100
      kiboli? - obojętne, byle wywalić z siebie negatywne emocje).

7. Nie uciekaj od problemów. Bądź facetem i trwaj na posterunku. Nikt nie wymaga
      od Ciebie byś był ojcem idealnym. Bądź takim jakim umiesz być - dziecko i tak
      będzie widzieć w Tobie ideał. Duża szansa, że zaczniesz odczuwać dumę z bycia
      ojcem i instynkt ojcowski. Będziesz troszczył się o nich oboje. Warczał na
      rowerzystę, który może za szybko przejechał obok Twojej żony z wózkiem. Oddaj do
      depozytu broń. Każdy sąsiad, który teraz będzie wiercił, robił imprezę czy
      głośno oglądał mecz stanie się Twoim śmiertelnym wrogiem. Bądź pewien, że Twoje
      dziecko będzie zasypiać akurat wtedy, gdy innym wydaje się, że to jest idealny
      moment na jakieś prace domowe czy rozbijanie mięsa na kotlety. Sąsiedzi nie chcą
      robić Ci na złość, ale Ty i tak będziesz to inaczej interpretować smile

8. Śpiewaj. Dowolnie, ale śpiewaj. Dziecko to uwielbia. Jak śpiewasz to jest
      szansa, że po 30 minutach uśnie na Twoich rękach po 2 godzinach płaczu. Gdy ono
      płacze to coś sygnalizuje, nie zostawiaj go samego. (nie istnieje coś takiego
      jak "wypłakanie"; co najwyżej pozostawione samo sobie dziecko bezpowrotnie
      straci poczucie bezpieczeństwa). Twoja żona padnie, a Ty gdy uśpisz dziecko
      śpiewając np. hymn swojego ulubionego klubu zechcesz zaraz założyć bloga i tę
      radość nieść światu. Popieram. To naprawdę powód do dumy.

9. Dowiedz się od żony gdzie w walizce branej przez nią do szpitala są ubranka
      dla dziecka. Ja stałem jak wryty gdy pielęgniarka powiedziała mi, że poród udany
      i wszystko super, ale teraz mam migiem przynieść ubranie dla dziecka łącznie z
      czapeczką (yyy?) i rękawiczkami (że YYYY jak???). Za to radość jak weźmiesz
      swoje dziecko na ręce... Niezapomniane. Polecam.

10. Będziesz kochał tę małą istotkę z tygodnia na tydzień coraz mocniej.
      Wszystko zmieni Ci się w życiu. Mimo zmęczenia będziesz widział jak po jakimś
      czasie Cię poznaje. Potem uśmiecha się do Ciebie. Potem reaguje na Twoje zabawy.
      Obserwujesz ją/go i wprowadzasz w świat. Cieszą różne drobiazgi.

Od Twojego pozytywnego uporu i wytrwałości zależy bardzo wiele. Masz duże szanse
      być super filarem rodziny. Bycie ojcem to super sprawa mimo zmęczenia i zmian w
      życiu. Ale jak trafiłeś na odpowiednią babkę, która mimo swojego
      stresu-zmęczenia-złości nie będzie wylewać na Ciebie wszystkich złych emocji, to
      będzie super.

Odwagi ! Warto.
      Pozdrawiam i powodzenia - ojciec rocznej "córuni tatunia" smile))))))
      • cirilla28 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 00:07
        Ech.. po czym niektóre kobiety poznały, że z faceta będzie taki fantastyczny
        ojciec i mąż? Może za drugiem razem pojdzie mi lepiej?
        Myslałam, że to napisała kobieta smile
        • dzien_bez_nocy Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 09:43
          Albo może inaczej - ech... Jakbyś miała takiego męża to niestety są szanse, że
          byś mu mówiła, że wciąż za mało pomaga. OK, nie ma ludzi idealnych i tym
          bardziej ja taki nie jestem, ale chwilami... grrrr

Najczęściej w życiu nie umiemy docenić i cieszyć się tym, co mamy.

• cubitus12 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 01:59
        I pamietaj, istnieje poważna szansa, że kiedy zdecydujecie sie na
        drugie, całe Twoje cenne i ciężko nabyte doświadczenie bedzie można
        odłożyć na bok smile
        • alfalfa Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 11:08
          Niekoniecznie. Z drugim dzieckiem moim zdaniem jest łatwiej, właśnie
          doświadczenie powoduje, że do wielu sytuacji podchodzi się
          spokojniej. Na przykład jest już przetestowany zestaw lekarzy -
          ogólny, ortopeda, laryngolog, okulista itd. Jest już sprawdzona baza
          wakacyjna itp.

Pewnie małeś na myśli, że każde dziecko jest inne i tu pełna zgoda.
          A.
      • gonia28b Re: Poradnik dla przyszlego ojca 18.08.09, 13:28
        brawa dla tego pana... smile

opiekowanie się małym dzieckiem bywa trudne, bywa mozolne, ale
        walczyć też w tym wszystki trzeba walczyć o dobre relacje między
        małżonkami - a po pewnym czasie (długim być może) przychodzi
        nagroda: cudowne momenty życia rodzinnego.
        • gazeta_mi_placi Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:09
          Jakie na przykład?
    • kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 17.08.09, 09:28
      Witam,

bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, nie spodziewalem sie az takiego odzewu.
      Co do propozycji, to patrzac wlasnie na ta ksiazke Talko, to jest dokladnie to
      czego w tej chwili szukam - potrzebuje bardziej uswiadomienia mi rzeczy
      "oczywistych", które mnie czekają. Własnie czekaja - bo do urodzenia, to mam
      jeszcze ponad 7 miesiecy, wiec mam troche czasu na przygotowanie sie.

dziekuje jeszcze raz za wszelkie uwagi smile

Piotrek
      • falka32 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 18:42
        Zastanawiam się, czemu szukasz poradnika dla ojców, zamiast sięgnąć po mnóstwo
        ogólnodostępnych poradników adresowanych do kobiet. Informacje na temat tego,
        "co robić z dzieckiem" są, zapewniam cię, te same smilebo twój syn/córka to będzie
        raczej to samo dziecko, co syn/córka twojej kobiety, jeżeli robiliście je razem
        smile więc instrukcja obsługi będzie też ta sama. Przy okazji jest sporo informacji
        o tym, co się będzie działo z twoją kobietą - to też jest przydatne, bo z
        męskiego niezrozumienia fizjologii i psychologii ciąży, porodu i połogu oraz
        wczesnego macierzyństwa bierze się 90% konfliktów, stresów, wyrzutów i żali,
        które się pojawiają w małżeństwie wraz z dzieckiem.

Nie wiem, czym ma się różnić poradnik dla ojców od poradnika dla matek? Tytułem?
        Czy tym, że jest tam napisane, że twoją rolą może być także przewijanie, a nie
        tylko granie w piłkę z noworodkiem? Jest dużo dobrych książek, napisanych bez
        ciumkania, skupionych na tym, żeby przekazać rodzicom, "czym się to je".

To jest świetny poradnik "basic" dla początkujących, bez względu na płeć:

Jak się nie dać
        baby blues

To jest też unisex tongue_out - instrukcja obsługi

Co nieco o
        rozwoju dziecka
        • falka32 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:26
          Zaintrygowało mnie jeszcze w pierwszym poście sformułowanie "z męskiej
          perspektywy". Jakoś mi tak to zabrzmiało stereotypowo. Stereotypowo męski punkt
          widzenia na ojcostwo kojarzy mi się z "będzie zero seksu i będą się mnie
          czepiać, poradźcie koledzy, jak się obronić". Nie twierdzę, że to miałeś na
          myśli, tylko takie jest moje pierwsze skojarzenie.
          Jeżeli miałabym mówić (jako kobieta i matka) o tym, czym się różni męska
          perspektywa od żeńskiej, tak od strony czysto praktycznej, to wygląda ona tak,
          że z perspektywy kogoś, kogo ciało się nie zmieniło, kogo fizjologia się nie
          zmieniła, kto nie przeżył osobiście granicznego doświadczenia porodu i bomby
          hormonalnej z tym związanej, kogo sposób spędzania ok. 1/3 doby (lub więcej) nie
          uległ zmianom i kogo sen nocny jest chroniony - żeński punkt widzenia może się
          wydawać histeryczny i egocentryczny. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
          Dlatego właśnie zawsze polecam wszystkim przyszłym ojcom przeczytanie przede
          wszystkim poradników dla przyszłych matek - żeby nabyć chociaż trochę
          świadomości perspektywy drugiej strony.
          • kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 20.08.09, 13:11
            Zeby nie bylo - czytam wlasnie z zona taki jeden poradnik "W oczekiwaniu na
            dziecko. Poradnik dla przyszłych matek i ojców.+ -
            www.medicon.pl/174.html ale oprocz tego chcialbym jeszcze poczytac cos
            innego, moze cos blizszemu beletrystyki. Wszyscy tutaj pisza o poradnikach
            przewijania, kapania etc - nie wiem, ale wydaje mi sie, ze mam jeszze prawie 7
            miesiecy czasu, zeby to wszystko przestudiowac i zamierzam to zrobic. A co do
            "meskiego" punktu widzenia - wszystkie te poradniki sa napisane co sie dzieje z
            kobieta a ja chcialbym sie dowiedziec, czy to co czuje, mysle, co sie ze mna
            dzieje i bedzie dzialo jest czyms co spotyka innych i jak sobie z tym radza.
            Dlatego mowilem o meskim punkcie widzenia - bez hormonow, zmian w wygladzie itd.

Dzieki
            • babcia47 Re: Poradnik dla przyszlego ojca 21.08.09, 19:49
              forum.gazeta.pl/forum/w,568,85239633,85239633,czy_wiecie_gdzie_kupic_dyby_do_karmienia_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,568,84555354,84555354,Usmiech_naszego_dziecka_premia_za_trud_wychowawczy.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,568,85169848,85169848,Pierwszy_raz_jestem_ojcem_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,568,76658709,76658709,dziecko_postarza.html
              poszperaj..choć etatowe archowum takie jakies dość krótkie, jednak
              mozna w necie znaleźć blogi "ojcowatych", niewyczerpane źródło
              wszelakiej wiedzy
              • kilobyte Re: Poradnik dla przyszlego ojca 24.08.09, 11:12
                Poszukam, w sumie rzeczywiscie blogi sa dobrym pomyslem, nie szukalem tego nigdy.
    • gazeta_mi_placi Re: Poradnik dla przyszlego ojca 19.08.09, 19:12
      Będziesz miał przerąbane-krótko i na temat.
    • tomek.sawyer Re: Poradnik dla przyszlego ojca 30.08.09, 22:02
      jedyny poradnik, który mogę ci polecić to ... A w zasadzie dwa poradniki ...
      Trzeci ... Hmmm - zaczyna to przypominać Hiszpańską inkwizycję.

A tak na serio - "Każde dziecko może nauczyć się spać" (BTW wydawca powinien mi
      zacząć coś odpalać za promowanie tego tytułu ;o). Pożyczcie sobie, albo nawet i
      kupcie, bo problemy ze snem dzieciaków przekładają się na stres rodziców i
      jakość rodzicielstwa (i relacji w małżeństwie też). Oczywiście nie przyjmujcie
      wszystkiego bezkrytycznie.
      Inne poradniki możesz spokojnie użyć (jeszcze jest sezon) jako podpałkę do
      grilla, chociaż może być problem z paleniem się bo za dużo w nich wody ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka