Dodaj do ulubionych

mała waga

30.11.09, 11:12
Witam
Mam pytanie odnośnie karmienia na żądanie.
Synek urodził się z wagą 3570, która spadła do 3200. Teraz waży 5580, więc nie jest najgorzej. Wcześniej przybierał na wadze bardzo ładnie - średnio 40-55g dziennie. Od m-ca jest coraz gorzej, doszliśmy do 15g/dziennie. Dostalismy skierowanie na badanie moczu, żeby zobaczyć, czy cos złego się dzieje.
No i moje pytanie. Wcześniej karmiłam na żądanie (tak jak starszego synka) nawet co 1-2 godziny. Mały często ma wzdęcia, więc lekarze zaczęli mnie krytykować, każąć karmić co najmniej co 3 godz. Czy może to mieć związek z małym przyrostem wagi? Czy może to mieć też z tym, że od jakiegoś czasu codziennie wypijam 0,5 litra mleka? Bo też zakazano go pić, chociaż nie wygląda, aby miał alergię.
Dodam, że synek nie wygląda na zagłodzonego, widać, ze się najada, po jedzeniu jest spokojny. Ssie smoczka, ale od tygodnia po urodzeniu, a teraz ma skończone 10 tygodni. Waga spada od ok. 4 tygodni.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: mała waga 30.11.09, 12:16
      Waga nie spada tylko wolniej przybiera, to normalne, im dziecko starsze, tym
      przybiera mniej.
      Po drugie - to zła rada z karmieniem co 3 godziny i nie ma związku z wzdęciami.
      Karm na żądanie. Jak dziecko ma jakieś problemu żołądkowe, to odstaw na próbę to
      mleko, po jakimś tygodniu zobacz, czy coś się zmieniło, jak nic, to sobie pij.
      Nie sądzę, żeby od picia mleka, bez żadnych innych objawów dziecko przestało
      przybierać. A najlepiej i smoczka sie pozbądź, bo on może zmieniać technikę
      ssania piersi, że dziecko ssie nieefektywnie.
      • fajnababka3 Re: mała waga 30.11.09, 13:23
        A ja radze nie ważyc dziecka codziennie bo od tego można wpaśc w paranoje - a co jeśli waga pójdzie dół bo np wczoraj był wazony przed kupą a dziś po kupie - będziesz szalec z niepokoju? Raz na tydzień w zupełności wystarczy.
        • apdutkiewicz Re: mała waga 30.11.09, 13:50
          fajnababka3 napisała:

> A ja radze nie ważyc dziecka codziennie bo od tego można wpaśc w paranoje - a c
          > o jeśli waga pójdzie dół bo np wczoraj był wazony przed kupą a dziś po kupie -
          > będziesz szalec z niepokoju? Raz na tydzień w zupełności wystarczy.

Ważymy raz w tygodniu, ale różnicę wagi sobie dzielę przez ilość dni i z tego mi wychodzi średnia ;)
          • fajnababka3 Re: mała waga 30.11.09, 20:15
            aaa jak tak to przepraszam.
      • apdutkiewicz Re: mała waga 30.11.09, 13:51
        Tak własnie mi się wydawało z tym karmieniem co 3 godziny. Starszego synka karmiłam na żądanie i nic się nie działo.
        • mad_die Re: mała waga 30.11.09, 15:19
          Karm na zadanie i ze smoczkiem uwazaj - bo on dziala jak bomba z opoznionym
          zapłonem.

Ja tam sie smoczkow wystrzegam jak ognia, bo nie wierze, ze nic nie psuja.
          • fajnababka3 Re: mała waga 30.11.09, 20:14
            To pewnie zależy od dziecka. Ja chciałabym żeby córa dała się w nocy smoczkiem oszukac a nie tylko cyc i cyc a teraz ząbkuje i budzi się często a jak cyca nie dostanie na czas to wybudza się na amen i mam 3godz z głowy.
            Co do karmienia na żadanie to jak ze wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek, nie ma co się trzymac kurczowo schematu pt karmienie co 3h ale też nie ma co proponowac piersi zbyt często żeby nie okazało się że smoczek to Ty. Pozdrawiam.
            • mad_die Re: mała waga 30.11.09, 20:46
              Ja chciałabym żeby córa dała się w nocy smoczkiem
              > oszukac a nie tylko cyc i cyc a teraz ząbkuje i budzi się często a jak cyca nie
              > dostanie na czas to wybudza się na amen i mam 3godz z głowy.

A ja nie chcialam swojego dziecka oszukiwac, bo sama nie lubie byc oszukiwana. I
              skoro sie dziecie na piers budzi, znaczy ze piersi potrzebuje. Ot i wielka
              filozofia.

> Co do karmienia na żadanie to jak ze wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek,
              > nie ma co się trzymac kurczowo schematu pt karmienie co 3h ale też nie ma co pr
              > oponowac piersi zbyt często żeby nie okazało się że smoczek to Ty.

Wystarczy poznac swoje dziecko i nauczyc sie rozpoznawac jego potrzeby.
              Bo ani karmienie co 3h a jak wczesniej zazada to zapychanie smoczkiem, ani
              wtykanie piersi na kazde kwękniecie nie jest dobre.
              A bez smoczka da sie zyc z jednym dzieckiem.
              A czy da sie z prawie dwulatką i noworodkiem napisze niedlugo :P
              • apdutkiewicz Re: mała waga 30.11.09, 21:56
                mad_die napisała:
                > A bez smoczka da sie zyc z jednym dzieckiem.
                > A czy da sie z prawie dwulatką i noworodkiem napisze niedlugo :P

Przy pierwszym dziecku smoczkiem byłam ja - karmiłam 14 m-cy. Teraz, mając 4-latka w domu - nie dałabym rady bez smoczka.
                • basiak36 Re: mała waga 30.11.09, 22:25
                  apdutkiewicz napisała:
                  >
                  > Przy pierwszym dziecku smoczkiem byłam ja - karmiłam 14 m-cy. Teraz, mając 4-la
                  > tka w domu - nie dałabym rady bez smoczka.

A ja na odwrot, przy pierwszym dziecku dawalam smoczka (przez co pojawily sie
                  problemy ze ssaniem i przyrostami wagi), a jak sie drugie dziecko urodzilo, tez
                  ssajace non stop (starszy mial 4.5 roku wtedy), po prostu wsadzilam mala do
                  chusty i ssala kiedy chciala. W ogole przez to nie mialam problemu przy drugim
                  dziecku:) No i sporo lego sie nabudowalam z synem podczas tych dlugich sesji
                  karmienia malej:)
                  >
            • basiak36 Re: mała waga 30.11.09, 21:18
              > Co do karmienia na żadanie to jak ze wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek,
              > nie ma co się trzymac kurczowo schematu pt karmienie co 3h ale też nie ma co pr
              > oponowac piersi zbyt często żeby nie okazało się że smoczek to Ty

Czy nam sie to podoba czy nie, funkcja piersi to rowniez zaspokajanie potrzeby
              ssania, nie tylko jedzenia, wiec i jako 'smoczek':)
    • basiak36 Re: mała waga 30.11.09, 21:17
      Mały często ma wzdęcia, więc lekarze zaczęli mnie krytykować,
      > każąć karmić co najmniej co 3 godz. Czy może to mieć związek z małym przyroste
      > m wagi?

Oczywiscie ze moze, tak samo jak smoczek bo przy jednym i drugim ogranicza sie
      dziecku ssanie piersi i ilosc mleka. I oczywiscie ograniczanie dziecku karmien
      nie jest sposobem na wzdecia bo nie ma z tym nic wspolnego.
    • apdutkiewicz już jest dobrze :) 12.12.09, 16:09
      Zaczęłam znowu karmić na żądanie i mały znowu zaczął ładnie przybierać. Z mleka nie zrezygnowałam. Więc albo pomogło częstsze karmienie albo miał po prostu jakiś kryzys.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka