Dodaj do ulubionych

dziwne zachowanie

24.12.09, 21:12
Dziecko wkrotce zacznie 5 miesiaczek,chyba zaczyna zabkowac,jest marudne i
dziwnie sie zachwouje przy piersi,łapie za piers i puszcza i tak w
kółko,zaczynamja mnie juz bolec brodawki,mam wrazenie ze nie mam wtedy w
piersi mleka,jak przystawiam do drugiej pije jakis czas i za jakis czas znowu
ta sama zabawa.jak mam to rozumiec,dziecko nie zna smoczka ani butelki.czy
czas juz rozszezac diete,za mało jej jedzonka?
Obserwuj wątek
    • bathilda Re: dziwne zachowanie 26.12.09, 00:31
      Na pewno rozszerzanie diety to nie rozwiązanie na "za mało jej jedzonka". Twoje
      mleko jest 2-3 x bardziej kaloryczne niż słoiczki dla początkujących, więc po
      podmianie mleka na marchewkę dziecko jest bardziej głodne. I zwykle domaga się
      więcej mleka, zwłaszcza w nocy.

Niewykluczone że ząbkuje - sprawdź palcem czy ma rozpulchnione dziąsełka. Jeśli
      tak, spraw jej gryzak. Ale możliwe że się bawi. Zabierz pierś i odczekaj chwilę.
      W kwestii jedzenia maluchy są wbrew pozorom bardzo pojętne. Jeśli konksekwentnie
      będziesz ja odsuwać od piersi gdy zacznie sie bawić to nie będzie się bawić jak
      będzie głodna.

Możliwe też że za dużo rzeczy ją rozprasza. Spróbuj karmić w cichym,
      zaciemnionym pokoju. A tak przy okazji, czy "na śpiocha" jest lepiej - jeśli
      tak, to to rozpraszanie może być kluczem do sprawy.
    • path04 Re: dziwne zachowanie 26.12.09, 14:07
      Aga, moja również robi to samo, ale to nie jest związane z ząbkowaniem! to po prostu zabawa!:) bierze do buzi i wypluwa i tak w kółko, czasem jak ją karmię przed nocnym snem na leżąco to robi tak samo, tylko patrzy na mnie z dołu i się śmieje. Wtedy jej zabieram, żeby się nie przyzwyczaiła do takich zabaw. Za kilka minut daję jej znowu i wtedy jak się przyssie to nie puszcza wcale. Wystarczy odstawić i za chwile przystawić znowu. To nie jest związane z brakiem mleka. Mleko na pewno masz. Ja też czasem mam wrażenie, że jest pusto i mała nie ma co jeść, ale mimo wszystko się najada i woła jeść co 3 godziny. No chyba, że wstanie z drzemki i jej się chce pić, to częściej czasem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka