Dodaj do ulubionych

gwałtowne ulewanie

04.03.04, 18:23
bardzo się dziś prrzzestraszyłam. mój niespełna dwutygodniowy synek, jak to
ma w zwyczaju, w czasie karmienia zrobił sobie kupkę. i jak zwykle poszłam go
przewinąć [wiem, że to niewskazane, ale przecież nie mogę mu kazać czekać 2
godz, poza tym nie chciał z tą kupą jeść]. no i w trakcie przewijania nagle
strasznie mocno mu się ulało, aż nosem poszło. potem jeszcze chwilę pojadł,
ale chyba niedużo, bo obudził się po 45 min i znowu chciał jeść. i po
położeniu znowu mu się ulało. wprawdzie już nie tak gwałtownie, ale sporo.
nie wiem, czy to normalne, czy tak może być, czy powinnam skonsultować się z
lekarzem. bardzo proszę, poradźcie coś...
bardzo zmartwiona joanna
Obserwuj wątek
    • solka11 Re: gwałtowne ulewanie 04.03.04, 19:51
      Nasza córcia (8tyg.) tez tak ulewa,średnio raz dziennie.Fajna zabawa,co?
      Oczywiście,zapytać lekarza nie zaszkodzi,ale słyszałam,że duzo dzieci "tak
      ma".Grunt,by się nie zachłysnęło (układaj do spania wyżej główkę-ok.30
      stopni,układaj na boczku).Powinno ponoć ustąpić ok.3 miesiąca,a już na pewno do
      6.Pozdrawiamy!Kasia i Hania
      • speni Re: gwałtowne ulewanie 04.03.04, 21:14
        Ach to ulewanie, z tym problemem przybyłam na forum. Początki są trudne.
        Dziewczyny wszystko jest ok, Wasze maluchy nie maja odpowiednio wykształconego
        tego "zwieracza", który wpuszcza jedzonko do brzuszka. Oczywiście jedne dzieci
        ulewaja więcej inne mniej, ale myślę, że nie ma sie co martwić. Moja Marysia ma
        prawie 7 miesięcy i od czasu do czasu też sobie chluśnie. A piszę bo wiem, że
        to "nie daje Wam spać", ze mną też tak było. Głowa do góry, nie gniećcie
        brzuszków Maluchom, przewijajcie przed jedzeniem, no chyba, że pojawi się
        niespodzianka po jedzonku, a jak zaczna już powolutku same siadać to polecam
        gorąco Pampers Activ Fit - nie mają prawa ugnieść brzuszka. A tak wogóle to
        życzę samych pociech ze szkrabów.

Pozdrawiamy
        Magda i Marysia (wiecznie ze śliniakiem pod bródką, a raczej pod dwoma bródkami)

www.komorowski.neostrada.pl
    • magdabil Re: gwałtowne ulewanie 05.03.04, 11:43
      rozumiem Twój problem, mój synek ma trzy tygodnie i też ulewa. Najgorsze są
      takie błędne koła jak je, ulewa, jest głodny, znowu chce jeść, przejada sie i
      ulewa - wtedy jeszcze płacze przy piersi, denerwuje się, to sie zachłyśnie. To
      jest okropne - bo jak on sie krztusi to ja się strasznie boję. Podnoszę go w
      pion, on zaczyna płakać że chce jeść nim mu sie odbije i z powrotem to samo.
      Oczywiscie nie jest tak cały czas ale potrafi takie błędne koło trwać dwie trzy
      godziny. Wczoraj byłam u lekarki, mówi że to normalne zjawisko, synek jest
      zdrowy, przybrał sporo na wadze, a to wskazuje, że raczej sie przejada. Też mi
      sie tak wydaje, bo czasem ledwo mu sie odbije i poleży chwilę a juz chce jeść.
      Położna poleciła mi żeby go karmić co dwie godziny, a jak płacze to go jakoś
      oszukać smoczkiem. Czasem na chwilę go weźmie i jakieś 15 minut do pól godziny
      odwlekamy karmienie, ale czasem to go wypluwa z odruchem wymiotnym. O Boże -
      dopiero jak pisze widze jakie to straszne...no i co robić? lekarka mówi, żeby
      między karmieniami był w pozycji z uniesiona główką - więc testujemy fotelik
      samochodowy...
    • marcin-kaminski Re: gwałtowne ulewanie 09.03.04, 13:05
      Mój synek bardzo długo ulewał kilka razy dziennie. Sięgałam po porady z różnych
      źródeł, gdzie mówiono że to minie samo. I faktycznie minęło, po 8 m-cach.
      Niektóre rzeczy trzeba po prostu przeczekać.
    • agatunka Re: gwałtowne ulewanie 09.03.04, 13:14
      mój synek ma 3 mce i też tak mocno ulewa. Poszłam z tym do lekarza ale
      powiedział mi, że to normalne bo jeszcze nie jest dobrze wykształcony żołądek i
      przewód pokarmowy. Dopóki jest to zwykłe ulewanie a nie wymioty chlustające to
      nie ma się czym martwić. wszystko powinno minąć ok. 6 mca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka